ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στην Νότια Αφρική όπου συμμετείχε στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και πραγματοποίησε επαφές με ομογενειακούς, εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο στο Γιοχάνεσμπουργκ, η κυρία Μυρογιάννη παραβρέθηκε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και παρακολούθησε το πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής στη Σχολή SAHETI, όπου πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση με τη συμμετοχή των ελληνικών κοινοτήτων, των συλλόγων και των μαθητών της Σχολής.
Στον χαιρετισμό της, εξήρε τη σημασία προσήλωσης στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και του ανθρωπισμού.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Cape Town, η κυρία Γενική Γραμματέας παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία και στη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στον εορτασμό της εθνικής επετείου που διοργάνωσε στους χώρους της η Ελληνική Κοινότητα Κέηπ Τάουν & Περιχώρων.
Κατά την επίσκεψή της στην Νότια Αφρική η κυρία Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας καθώς και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο.
Επίσης, επισκέφτηκε το πρότυπο σχολείο SAHETI στην Νότιο Αφρική όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, κ. Gary Ttappous, και μέλη του ΔΣ του σχολείου και συνομίλησε μαζί τους για δράσεις προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνομάθειας.
Στο πλαίσιο των περαιτέρω επαφών της με φορείς της ομογένειας, η κα Μυρογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής κ. Παναγιώτη Μπαλαδάκη και μέλη του Δ.Σ., επισκέφτηκε το Ελληνικό Κέντρο Germiston και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Christoforos Gregoriou και εκπροσώπους της Ένωσης Ομογενών Φοιτητών και Νεολαίας Ν. Αφρικής («NAHYSOSA»), συναντήθηκε με τον Dr. Stavros Nicolaou Πρόεδρο και τον κ. John Baladakis, επικεφαλής τομέα του Ελληνικού Τμήματος «HIP Alliance», καθώς και με τον Πρόεδρο του Greek Sporting Club, κ. Λουκά Ιωαννίδη.
Η κυρία Γενική Γραμματέας μετέβη στην Πρετόρια όπου επισκέφτηκε την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας και συνομίλησε τον Πρόεδρο Joakim Efthimiades και μέλη της κοινότητας για θέματα που τους απασχολούν, ενώ κατά την επίσκεψή της στο Cape Town, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χρήστο Γιακουμή και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Κέηπ Τάουν & Περιχώρων, καθώς και με τον Πρόεδρο Δημήτριο Στεριανό και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Νοτιωτέρου Ακρωτηρίου.
Περαιτέρω, η κυρία Μυρογιάννη συζήτησε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας για ευκαιρίες διασύνδεσης της ομογένειας μέσω του επιχειρείν και των συνεργειών σε οικονομικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η κυρία Μυρογιάννη συναντήθηκε με την Υπεύθυνη Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνεσμπουργκ κα Μ. Πιπερίδη ενώ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Κέηπ Τάουν και συζήτησε με τους ακαδημαϊκούς κ. Matthew Shelton, Clive Chandler και Jeffrey Murray για τους τρόπους προώθησης των ελληνικών σπουδών και για ενδεχόμενες συνέργειες της ακαδημαϊκής και της επιστημονικής κοινότητας.
Σε επίπεδο διμερών επαφών η κυρία Μυρογιάννη είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Νοτίου Αφρικής, Thoko Didiza και την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου, Annelie Lotriet, με θέματα συζήτησης την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω της προώθησης συνεργειών με την Ελληνική Διασπορά, την εμβάθυνση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων, την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών συνεργασιών, και τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας εντός της ΕΕ.
Επίσης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της επαρχίας του Δυτικού Ακρωτηρίου, Dr. Ivan Henry, για θέματα δημόσιας διπλωματίας και αξιοποίησης της Διασποράς προς ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.
Τέλος, την Ημέρα της Εθνικής Εορτής, η κυρία Μυρογιάννη παραχώρησε συνέντευξη τόσο στην τηλεόραση της ΕΡΤ στην εκπομπή Συνδέσεις, όσο και στη δημόσια ραδιοφωνία στο πρόγραμμα της Φωνής της Ελλάδας, αφιερωμένο στην ελληνική ομογένεια.
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της, διοργανώνει ένα νέο βιωματικό κύκλο συναντήσεων με τίτλο: «Εργαστήρι του Εαυτού – Ψυχική Ενδοσκόπηση».
Πρόκειται για πέντε διαδοχικές συναντήσεις, στις οποίες η ψυχοεκπαίδευση συνδυάζεται με την προσωπική εμπειρία.
Μέσα από θεωρητική εισαγωγή, παρουσίαση βασικών ψυχολογικών εννοιών, βιωματικές ασκήσεις και ομαδικό μοίρασμα, προσεγγίζουμε ερωτήματα όπως:
– Πώς διαμορφώνεται ο εσωτερικός μας κριτής και τι ρόλο παίζει στην καθημερινότητά μας;
– Τι σημαίνει να δείχνω συμπόνια και αποδοχή στον εαυτό μου;
– Πόσο εύκολο είναι να δείξω ευαλωτότητα και τι χρειάζεται για να τολμήσω να φανώ αυθεντικά;
– Ποιες είναι οι βαθύτερες ανάγκες μου και πώς μπορώ να βάζω όρια με τρόπο που με σέβεται και με φροντίζει;
– Ποια κομμάτια του εαυτού μου προσπαθώ να ελέγξω – και τι συμβαίνει όταν τους αφήνω χώρο;
Στόχος του κύκλου αποτελεί η ενίσχυση της αυτογνωσίας, η κατανόηση βασικών ψυχικών μηχανισμών, η καλλιέργεια αυτοσυμπόνιας και η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου έκφρασης.
Συντονιστές των συναντήσεων θα είναι οι:
- Ευαγγελοδήμος Λευτέρης, απόφοιτος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
- Καραγιάννη Ζωή, απόφοιτη Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
(Αμφότεροι πραγματοποιούν την πρακτική τους στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου.)
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας, Mittelstraße 33, 12167 Berlin, κάθε Τρίτη, στις 19:00, με έναρξη στις 6 Μαΐου 2025.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέσω e-mail στο psych.hgb@gmail.com, μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
“Σας περιμένουμε με χαρά να μοιραστούμε αυτή τη διαδρομή προσωπικής αναζήτησης και ουσιαστικής σύνδεσης”, σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει και μας προσκαλεί σε ένα αξέχαστο Ρεμπέτικο Γλέντι γεμάτο μουσική, χορό και καλή παρέα!
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου, με ώρα εισόδου τις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Berlin).
Το Ρεμπέτικο Γλέντι θα πλαισιώσουν μουσικά οι: Θάνος Πέτσας – Ζέφη Βαρλάμη – Γιάννης Στεργίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: info@gr-gemeinde.de
“Ελάτε να γιορτάσουμε παρέα με αυθεντικό ρεμπέτικο ήχο, μελωδίες που αγαπάμε και διάθεση στα ύψη! Σας περιμένουμε!” σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη

Στο Μουσείο Μπενάκη και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας, παρουσιάζεται επίσημα την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη, με θέμα αυτή τη φορά τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και ο συλλογικός τόμος με τα πρακτικά της περυσινής διοργάνωσης «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης».
Δημοσιογράφοι από 50 και πλέον μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, πανεπιστημιακοί ερευνητές από δεκάδες Πανεπιστήμια από όλη την υφήλιο και κορυφαίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πρόκειται να δώσουν το «παρών» στις εργασίες του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από 24-29 Μαΐου στo Maliotis Cultural Center of Holy Cross στη Βοστώνη.
Η διοργάνωση φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό». Το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν, θα εστιάσει στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και την προσφορά τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ομογενειακό φόρουμ των ΜΜΕ, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, διευθυντές και εκπρόσωποι εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει επίσης έκθεση σκίτσων 3 διακεκριμένων Ελλήνων σκιτσογράφων, των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη, Στάθη Σταυρόπουλου, μια ελληνική «νηοπομπή» που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να απευθυνθεί στη διασπορά. Αναλυτικά:
Η εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη – Ομιλητές
Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 και ώρα 7 μ.μ. στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη) και την οργανώνουν το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross και η Κάπα Εκδοτική από την οποία κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της Βοστώνης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Λοβέρδος, Υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Ιατρικής και ο κ. Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Το καλωσόρισμα θα κάνει ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Λασιθίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός), η κ. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Μέλος Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κ. Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, π. Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος «Καλλιπάτειρας». Για το συλλογικό έργο «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης» θα μιλήσουν οι επιμελητές του τόμου κ.κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και Νίκος Μαθιουδάκης, Μεταδιδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Βραβεύσεις
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα τιμήσει για την συνεισφορά και το έργο τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού την κ. Χρυσούλα Κουρκουντή, Εκτελεστική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center και τον κ. Γιώργο Μ. Καντώνη, π. Πρόεδρο του Hellenic College Holy Cross. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Δρ. Κώστας Λασκαράτος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής Τετράδια Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα «Ρόδο Αμάραντο», στο πλαίσιο του έτους Μίκη Θεοδωράκη από τους κ.κ. Άννα Μπιθικώτση και Σωτήρη Δογάνη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με λιτή δεξίωση στο εστιατόριο του Μουσείου, προσφορά του εκπαιδευτικού οργανισμού «Θεμιστοκλής».
Οι διοργανωτές του προγράμματος της Βοστώνης
Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Greek Applied Linguistics Association, του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Study in Greece, του Center for Hellenic Studies του University of Chicago, της Fondazione Vexillum και της Hellenic Association of Political Scientists. Θα πραγματοποιηθεί στο Maliotis Cultural Center στο Brookline και θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027).
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία

Ο Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας – Γένεσις διοργανώνει ιατρικό φόρουμ με θέμα “Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία: Ευκαιρίες, προκλήσεις και επιτυχίες”.
Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσελντορφ, από τις 18:00 έως τις 22:00.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω e-mail στο info@genesis-ev.com.

- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΕΛΛΑΔΑ
Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»

«Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το Δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Θυμάτων του Κεμαλισμού» είναι το θέμα της ημερίδας, με την οποία ξεκινά σήμερα το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», το οποίο έχει καταστεί πλέον θεσμός.
Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει και φέτος, αμέσως μετά το Πάσχα, από τις 23 Απριλίου έως τις 27 Απριλίου, το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», που θα κορυφωθεί την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.
Η ημερίδα με θέμα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το Δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Θυμάτων του Κεμαλισμού» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (Λ. Ιασωνίδη 52, Σούρμενα), με ομιλητές τους:
Σαραφίδης Γιώργος, Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Σουρμένων
Βαρυθυμιάδης Γιώργος, Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Συλλούρης Γιώργος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας – ΟΚΟΕ
Σπαρταλιάν Χαρούτ, Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας
Μπατσάρας Κυριάκος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων
Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Πρόεδρος ΑGADEKA-Συμβούλιο των λαών α.Σ., Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ν. Κολωνίας α.Σ. «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», Μέλος Διαρκούς Επιτροπής της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Αhmet Askar, Εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Αντιόχεια-Κιλικία σε Γαλλία και Ελλάδα.

Επίσης στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:
Dr. Σταυριανίδης Πάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης (HELLENIC FEDERATION OF NEW JERSEY)
Ιορδανίδου Παρθένα, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Ο.Σ.Ε.Π.Ε.,
Διαμάντης Παναγιώτης, Διδάκτωρ Ιστορίας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Σίδνεϋ και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών Γενοκτονιών.
Την ιδιαίτερα σημαντική Εσπερίδα, την οποία διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης, ο οποίος με μεγάλη εμπειρία στα media ασχολείται επί μακρόν με ζητήματα γεωπολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης έχει αναφέρει: «Στον Πόντο οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί δεν δολοφονούσαν μόνο τους ανθρώπους, δολοφονούσαν έναν Ευρωπαϊκό και οικουμενικό πολιτισμό. Η δική μας διανοητική, ηθική και αγωνιστική δέσμευση κρίθηκε, καθορίσθηκε από την αγάπη μας προς τη ζωή, προς τους ανθρώπους. Εμπνεόμαστε από τις ιδεολογίες της Ζωής και όχι του Θανάτου.
Αγαπούμε τους λαούς και τους ανθρώπους που εμπνέονται από τα ίδια με εμάς ιδανικά. Εμείς είμαστε με τη ζωή. Αυτός είναι ο δικός μας ανθρωπιστικός ορίζοντας». Καταλήγοντας: «Σ’ αυτό δεν θα είμαστε μόνοι. Θα είναι μαζί μας οι Μούσες από τον Όλυμπο έως το Αραράτ».
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ: Θεατρική Παράσταση (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ)

Η ελληνική θεατρική ομάδα HELL-DE παρουσιάζει το κλασικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ), σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους που δεν πρέπει να χάσουμε!
Η Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ στηρίζει και καλεί όλους να έρθουν να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία!
10&11 Μαΐου 2025 στην Alte Kirche Quartelnstr 13,47798 Krefeld
Και κάτι πολύ σημαντικό:
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό!
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
You must be logged in to post a comment Login