ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού

Την κατεπείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού, αναδεικνύει η Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, παραθέτοντας τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος στελέχωσης.
“Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του πίνακα των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει πρόθεση να αποσπαστούν στο εξωτερικό, διαπιστώνεται πλέον με αδιαμφισβήτητο τρόπο το βάθος του προβλήματος στελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης” αναφέρει σχετικά η ΕΛΜΕ και προσθέτει πως “ο εξαιρετικά μικρός αριθμός των αιτήσεων αποτελεί ηχηρή ένδειξη της αναποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου αποσπάσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες και γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις“.
Η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β., στη βάση της εμπειρίας των μελών της και των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις δομές της ομογένειας, καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:
1. Παροχή επιμισθίου για ολόκληρη την πενταετία
Η διάταξη που προβλέπει απόσπαση για πέντε έτη αλλά επιμίσθιο μόνο για τέσσερα αναιρεί στην πράξη τη δυνατότητα πενταετούς παραμονής. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών αποχωρεί μετά την τετραετία, αφού η παραμονή χωρίς οικονομική ενίσχυση καθίσταται οικονομικά ασύμφορη.
Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής αποψίλωση των σχολικών μονάδων και η εξάρτηση από νέες αποσπάσεις, που φέτος φαίνεται πως δεν θα αρκέσουν. Ζητούμε την άμεση τροποποίηση της διάταξης και την παροχή επιμισθίου και για τον πέμπτο χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των ήδη έμπειρων εκπαιδευτικών και να μειωθεί η ανάγκη συνεχών, αβέβαιων αναπληρώσεων.
2. Αύξηση του επιμισθίου κατά τουλάχιστον 30%
Το επιμίσθιο έχει παραμείνει στάσιμο για πάνω από 15 χρόνια. Οι ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ζωής – κυρίως στα ενοίκια των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού – έχουν μετατρέψει την οικονομική ενίσχυση σε ανεπαρκή κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης. Η αύξησή του είναι απαραίτητη, τόσο για την παραμονή των ήδη αποσπασμένων όσο και για την προσέλκυση νέων υποψηφίων.
3. Παράταση απόσπασης για εκπαιδευτικούς με συνεχόμενη υπηρεσία άνω της οκταετίας
Παροχή της δυνατότητας σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που υπερβαίνουν την οκταετία συνεχόμενης απόσπασης στο εξωτερικό να λάβουν παράταση της απόσπασής τους κατά προτεραιότητα. Οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία καθώς λαμβάνουν συνεχείς παρατάσεις τα τελευταία χρόνια, καλύπτουν διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, και ως εκ τούτου η ταλαιπωρία που υφίστανται με το ισχύον καθεστώς (συνεχείς μετακινήσεις σε σχολεία που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμής κατοικίας τους, εξώθηση σε άδεια άνευ αποδοχών και παραίτηση), ούτε κάποιον πρακτικό σκοπό εξυπηρετεί, αλλά ούτε και τα ίδια τα σχολεία τα οποία τελικά μένουν αστελέχωτα. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η παρουσία μιας μικρής ομάδας εκπαιδευτικών που θα εξασφαλίζουν τη συνέχεια σε σχολικές μονάδες με μεγάλη κινητικότητα.
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και κατάργηση των χρονικών περιορισμών για όσους επιθυμούν να αποσπαστούν εκ νέου.
Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά.
Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί μετά την εξάντληση του πίνακα των εκπαιδευτικών που αιτούνται για πρώτη φορά απόσπαση. Από τον αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους.
Η λύση αυτή θα αποτελέσει μια επιπλέον πηγή άντλησης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να υπηρετήσουν στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας, δίνοντας απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της υποστελέχωσης.
“Η δραματική μείωση των δηλώσεων πρόθεσης για απόσπαση φέτος συνιστά σαφές μήνυμα αναποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου και προειδοποιητικό καμπανάκι για την επόμενη σχολική χρονιά. Χρειάζονται τολμηρές και ριζικές λύσεις – όχι αποσπασματικά μέτρα. Οι δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μαρασμό, με σοβαρές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες της διασποράς και την ίδια την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό“, τονίζει η ΕΛΜΕ, ενώ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, “ώστε το επόμενο σχολικό έτος να μην βρει τα σχολεία της ομογένειας χωρίς δασκάλους και καθηγητές”.
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
- Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.
Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.
«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.
Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.
Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.
«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
- Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ντύσσελντορφ: Εορταστικές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

25η Μαρτίου μια επανάσταση που δε πρέπει μόνο να την τιμάμε αλλά και να την συλλογιζόμαστε κάθε στιγμή. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ο απόδημος ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε την εθνική παλιγγενεσία (την επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).
Στη Γερμανία, σε όλες τις γωνιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη των ηρώων που σήκωσαν ανάστημα και ζήτησαν λευτεριά.
Από το Αννόβερο , όλοι οι ελληνικοί φορείς γιόρτασαν στην κεντρική πλατεία , στο Μόναχο, στην Νυρεμβέργη, στο Βερολίνο η επίσημη δεξίωση της Πρεσβείας, στο Ντύσσελντορφ.
Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821
Στο Ντύσσελντορφ την Κυριακή 30 Μαρτίου εψάλη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη. Σύσσωμη η οργανωμένη ομογένεια και τα σχολεία με υψωμένα τα λάβαρα και τις σημαίες όπως και πλήθος κόσμου.
Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας κυρίευσαν όλο το εκκλησίασμα όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».
Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.
Απόσπασμα:« Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού η θησεία των ηρώων της επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει περηφάνεια ως έθνος και μας εμπνέει για την οικοδόμηση ενός πνεύματος ασφάλειας και ευημερίας. Η χώρα μας άλλωστε παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης σε μια ταραγμένη αλλά στρατηγικά καθοριστική γειτονιά σε έναν αβέβαιο κόσμο. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις αρχές του ελληνισμού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από το μετερίζι του για μια πατρίδα ισχυρή και έναν κόσμο δικαιότερο….»
Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπαϊωάννου και έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα. Αλλά και στον απανταχού ελληνισμό της Γερμανίας δείχνοντας εμπράκτως στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στη Γερμανία πόσο τον έχουν αγκαλιάσει και θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που τον συγκινεί και τον ευχαριστεί πάρα πολύ!
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.
Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»
Στο κλείσιμο του λόγου του επισήμανε τον επικίνδυνο δρόμο της Τουρκίας και ολοκλήρωσε με ευχές για ευλογία σε όλες τις οικογένειες και ειρήνη.
Η Δοξολογία έκλεισε με το Ζήτω η Πατρίδα μας και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας του Αγίου Όρους.

- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
- Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής
- Μέσα στην άνοιξη, σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις ελβετικές και τις γαλλικές Άλπεις
ΒΙΝΤΕΟ
Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025

- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)
- Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
ΒΙΝΤΕΟ
Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.
Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
- Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:Χαιρετισμός στην Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στο Ντύσσελντορφ

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.
Στο τέλος έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)
- Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
- Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ

Η Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ φιλοξένησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Άγιον Όρος, μεταξύ ουρανού και γης”, μια θαυμάσια αποτύπωση από τον φωτογραφικό φακό του συγγραφέα και φωτογράφου Λουκά Λίλιου, των κτηρίων, της φύσης και της ζωής των Μοναχών του Αγίου Όρους.
Ο Λουκάς Λίλιος είναι συγγραφέας, φωτογράφος, έχοντας ένα πλούσιο έργο με οκτώ βιβλία και χάρτες μεταφρασμένα σε τέσσερις γλώσσες.
Με καταγωγή από την Λιβαδειά Βοιωτίας, προσκυνητής του Αγίου Όρους, έχει επισκεφτεί το Περιβόλι της Παναγιάς 65 φορές και διαθέτει περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν το Άγιον Όρος και την Ζωή του.
Η αγάπη του για τον Χριστιανισμό και τον Μοναχισμό του Αγίου Όρους τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν πρώτη φορά στην Αγιορείτικη Πολιτεία.
Η πρόκληση του Άβατου και η απαγόρευση παρουσίας των γυναικών ήταν ο οδηγός για την επιλογή του να το επισκεφτεί. Η επαφή με τη φύση, την προσευχή, ένα ηλιοβασίλεμα.
Όλα αυτά τον ενέπνευσαν και σαν φωτογράφος προσπάθησε μέσα από τον φακό και τον μαγικό κόσμο της εικόνας να συλλάβει το ταπεινό μεγαλείο και το συναίσθημα του κάθε μοναχού.
Επέλεξε να έρθει και να εκθέσει το έργο του στη Γερμανία γιατί είναι μια χώρα που έχει πολυγράφοντες λόγιους και συγγραφείς. Περισσότεροι από 50 λόγιοι έχουν γράψει πάνω από 100 βιβλία. Ένας εξ αυτών ο καθολικός ιερέας κος Νταμ πήγε και έμεινε στην κορυφή του Αγίου ‘Ορους για να ζήσει τον κύκλο από την ανατολή έως τη δύση κάτι που επέλεξε και ο ίδιος του να κάνει διανυκτερεύοντας τουλάχιστον 2 φορές για να το ζήσει.
Το Άγιον Όρος είναι μια κυψέλη οπού ζουν πολλές εθνικότητες (Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Έλληνες και μοναχοί απ’ όλη την ανθρωπότητα μονάζουν και συ-προσεύχονται .

Ο κος Λίλιος μίλησε στην κάμερα του Ευρωπολίτη και τον εκδότη κο Βούλγαρη για την έμπνευση και δημιουργία της έκθεσης που παρουσιάζει. :
Λ.Λ: «Η έκθεση που παρουσιάζουμε έχει τίτλο (Άγιον Όρος η πύλη του ουρανού). Ονομάζεται η πύλη του ουρανού γιατί υπάρχει η αγία κορυφή η κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα. Εκεί για πολλούς είναι τάμα ζωής να φτάσουν και να προσευχηθούν. Η έκθεση αποτελείται από δέκα ενότητες, η 1η ενότητα αναφέρεται στον Μοναχισμό. Ο Μοναχισμός που όπως λέει ο πατέρας Φιλήμονας είναι ΦΩΣ του Αγίου Όρους και ο Άγιος Παΐσιος είναι όχι τα φαναράκια του δρόμου, αλλά οι ΦΑΡΟΙ που καθορίζουν και ορίζουν, συμμετέχουν πνευματικά, στο δρόμο όλων μας.
Ακολουθούν οι Πνευματικές Περιπλανήσεις, το Άγιον Όρος στο οποίο οι μοναχοί πηγαίνουν περιπλανούνται πνευματικά, όχι γιατί η πίστη τους δεν είναι σωστή, δεν είναι δυναμική, αλλά γιατί μέσα από εκεί προσπαθεί ο κάθε ένας μας να βρει τον εαυτό του.
Συνεχίζουμε με την Έρημο, η έρημος είναι μια δύσβατη περιοχή του Αγίου Όρους και μετά την έρημο ακολουθεί η Φύση. Γιατί στο Άγιον Όρος η φύση είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει, με τα ζώα, την χλωρίδα και όλα εκείνα τα οποία είναι όντα του ουρανού. Συνέχεια παίρνουν οι ανταύγειες του Αγιορείτικου Μοναχισμού, οι έντονες μορφές, πράες οι οποίες με ένα κομποσκοίνι στο χέρι προσεύχονται καθημερινά βλέποντας τον ήλιο στην ανατολή ή τη δύση.
Συνεχίζουμε με Εικόνες που είναι Πνευματικές και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε προσκυνητή να εκφράσει την πίστη του προς τον Θεό. Στη συνέχεια έχουμε την ενότητα η Ζωή στο Άγιον Όρος όπου βλέπουμε τη γέννηση (θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει γέννηση στο Άγιον Όρος , υπάρχει η Κουρά) έτσι δημιουργείται ο νέος μοναχός, μια νέα ζωή. Παρουσιάζουμε τις Είκοσι Κυρίαρχες Μονές. Έχουμε την κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα, έχουμε τον Πατριάρχη, το Δέσποτα του Αγίου Όρους τον Παναγιώτατο και κλείνοντας έχουμε το Καλό Παράδεισο Αδελφέ.
Είναι αυτό που ο κάθε ένας μας ελπίζει σαν καλός χριστιανός, όταν θα έρθει η Δευτέρα παρουσία την οποία ο κάθε ένας μας προσδοκά.»
Η συζήτηση έκλεισε με ένα Οικουμενικό κάλεσμα σε χριστιανούς και μη, να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τις εικόνες το Περιβόλι της Παναγιάς και την Μοναχική Ζωή.


Εκδότη-Δημοσιογράφο
Ευρωπολίτη
voulgaris@europolitis.eu
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
- Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής
You must be logged in to post a comment Login