ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κρατικές συντάξεις στο εξωτερικό – Χρήσιμες πληροφορίες
Αν έχετε εργαστεί σε διάφορες χώρες της ΕΕ, μπορεί να έχετε συσσωρεύσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε καθεμιά απ’ αυτές.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στον συνταξιοδοτικό φορέα της χώρας στην οποία ζείτε ή εργαστήκατε για τελευταία φορά. Αν δεν έχετε εργαστεί ποτέ στη χώρα στην οποία ζείτε, η χώρα υποδοχής σας θα προωθήσει την αίτησή σας στη χώρα όπου εργαστήκατε για τελευταία φορά.
Η χώρα αυτή είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησής σας και για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων για τις εισφορές που καταβάλλατε σε όλες τις χώρες που εργαστήκατε.
Σε ορισμένες χώρες, ο συνταξιοδοτικός φορέας οφείλει να σας στείλει το έντυπο της αίτησης προτού συμπληρώσετε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το οποίο ισχύει στη συγκεκριμένη χώρα. Εάν δεν το λάβετε, επικοινωνήστε με το συνταξιοδοτικό σας φορέα για να μάθετε αν θα σας αποσταλεί αυτόματα.
Πρέπει να ζητάτε πληροφορίες σχετικές με τη σύνταξή σας τουλάχιστον 6 μήνες προτού συνταξιοδοτηθείτε, επειδή η χορήγηση σύνταξης από πολλές χώρες μπορεί να συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες.
Τι έγγραφα θα χρειαστείτε
Τα έγγραφα αυτά ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, συνήθως όμως πρέπει να δίνετε τα τραπεζικά σας στοιχεία και κάποια στοιχεία ταυτότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον συνταξιοδοτικό φορέα που θα διεκπεραιώσει την αίτησή σας.
Διαφορές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ πρέπει να περιμένετε περισσότερο για να συνταξιοδοτηθείτε από ό,τι σε άλλες.
Μπορείτε να λαμβάνετε τη σύνταξή σας στη χώρα όπου ζείτε (ή εργαστήκατε για τελευταία φορά) μόνον εφόσον έχετε συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα αυτή. Αν έχετε συσσωρεύσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε άλλες χώρες, το μέρος αυτό της σύνταξής σας θα το λάβετε μόνον αφού συμπληρώσετε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης που προβλέπεται στις χώρες αυτές.
Συνεπώς, έχει σημασία να ενημερωθείτε εκ των προτέρων, από όλες τις χώρες στις οποίες εργαστήκατε, για το τι πρόκειται να συμβεί αν αλλάξετε την ημερομηνία που θα αρχίσετε να λαμβάνετε τη σύνταξή σας.
Αν λάβετε μια σύνταξη νωρίτερα από μια άλλη, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα ποσά που θα λάβετε.
Μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από τον αρμόδιο φορέα της χώρας όπου ζείτε και/ή των χωρών όπου εργαστήκατε.
Μια αληθινή ιστορία
Η Καρολίν από τη Γαλλία εργάστηκε 15 χρόνια στη Δανία και, εν συνεχεία, στα τέλη της σταδιοδρομίας της επέστρεψε στη Γαλλία. Όταν έγινε 60 ετών, υπέβαλε αίτηση για σύνταξη, όπως συνηθίζεται στη Γαλλία, αλλά η σύνταξη που έλαβε ήταν πολύ χαμηλή.
Στα 60 της η Καρολίν δικαιούται μόνο το γαλλικό μέρος της σύνταξής της. Τη σύνταξη που δικαιούται από τη Δανία θα την λάβει όταν γίνει 67 ετών – που είναι η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στη Δανία για την ηλικιακή ομάδα της Καρολίν.
Περίοδοι επιλεξιμότητας
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, πρέπει να έχετε εργαστεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα για να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο συνταξιοδοτικός φορέας πρέπει να λάβει υπόψη του όλες τις περιόδους που εργαστήκατε σε άλλες χώρες της ΕΕ, σαν να εργαζόσασταν στη χώρα αυτή αδιαλείπτως, προκειμένου να εκτιμήσει κατά πόσον θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ( αρχή του συνυπολογισμού των περιόδων).
Εάν δεν το πράξει, επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας της ΕΕ.
Μια αληθινή ιστορία
Ο Τομ εργάστηκε 4 χρόνια στη Γερμανία και 32 χρόνια στην Πορτογαλία.
Στη Γερμανία, πρέπει κάποιος να έχει εργαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να δικαιούται σύνταξη. Κανονικά, ο Τομ δεν θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί από το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας, αφού είχε εργαστεί εκεί μόνο 4 χρόνια.
Όμως, ο γερμανικός συνταξιοδοτικός φορέας έπρεπε να λάβει υπόψη του τα χρόνια που ο Τομ εργάστηκε στην Πορτογαλία. Έτσι, αναγνώρισε το δικαίωμά του και τώρα του καταβάλλει σύνταξη για τα 4 χρόνια που εργάστηκε στη Γερμανία.
Περίοδοι ασφάλισης μικρότερες του ενός έτους
Αν ήσασταν ασφαλισμένος σε μια χώρα για λιγότερο από ένα έτος, μπορεί να ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες, καθώς ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν παρέχουν σύνταξη για μικρές περιόδους: οι μήνες ασφάλισης ή διαμονής σας στη χώρα όπου εργαστήκατε για σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα χαθούν, αλλά θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό της σύνταξής σας από τις χώρες όπου εργαστήκατε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα όσον αφορά τη χορήγηση σύνταξης για περιόδους εργασίας μικρότερες του έτους, απευθυνθείτε στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας της ΕΕ.
Πώς υπολογίζεται η σύνταξή σας;
Οι συνταξιοδοτικοί φορείς των χωρών της ΕΕ όπου εργαστήκατε θα υπολογίσουν τις εισφορές που καταβάλατε στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα, τα ποσά που καταβάλατε σε άλλες χώρες, και τον χρόνο που εργαστήκατε στις διάφορες χώρες.
Ο ισοδύναμος συντελεστής ΕΕ
Κάθε συνταξιοδοτικός φορέας υπολογίζει το μέρος της σύνταξης που οφείλει να καταβάλει, λαμβάνοντας υπόψη τις περιόδους ασφάλισής σας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Για τον σκοπό αυτό, προσθέτει τις περιόδους που εργαστήκατε σε διάφορες χώρες της ΕΕ και υπολογίζει πόση σύνταξη θα παίρνατε αν καταβάλλατε εισφορές για όλο το διάστημα στο δικό του συνταξιοδοτικό καθεστώς ( “θεωρητικό ποσό”).
Κατόπιν, το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται, ώστε να αντανακλά τον πραγματικό χρόνο κάλυψής σας στη χώρα αυτή ( “αναλογική παροχή”).
Ο εθνικός συντελεστής
Αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση δικαιώματος εθνικής σύνταξης, ανεξαρτήτως των περιόδων ασφάλισής σας σε άλλες χώρες, ο συνταξιοδοτικός φορέας θα υπολογίσει επίσης την εθνική σύνταξη ( “αυτοτελής παροχή”).
Αποτέλεσμα
Στη συνέχεια, ο εθνικός φορέας θα προβεί σε σύγκριση της αναλογικής με την αυτοτελή παροχή· εσείς θα λάβετε από τη συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ τη σύνταξη που είναι υψηλότερη.
Η απόφαση κάθε χώρας σε σχέση με την αίτησή σας επεξηγείται σε ειδικό σημείωμα που θα λάβετε, το έντυπο P1.
Μια αληθινή ιστορία
Η Ρόζα εργάστηκε 20 χρόνια στη Γαλλία και 10 χρόνια στην Ισπανία.
Και στις δύο χώρες ισχύει ελάχιστo χρονικό διάστημα εργασίας 15 ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Κάθε χώρα θα υπολογίσει τη σύνταξη της Ρόζας:
Ο γαλλικός συνταξιοδοτικός φορέας θα κάνει έναν διπλό υπολογισμό:
Θα υπολογίσει την εθνική σύνταξη της Ρόζας για τα 20 χρόνια που εργάστηκε στη Γαλλία – ας πούμε 800 ευρώ
Θα υπολογίσει επίσης ένα θεωρητικό ποσό, τη σύνταξη που θα έπαιρνε η Ρόζα αν είχε εργαστεί όλο το χρονικό διάστημα (30 χρόνια) στη Γαλλία – ας πούμε 1.500 ευρώ. Κατόπιν, θα υπολογίσει την αναλογική σύνταξη, δηλαδή το μέρος αυτού του ποσού που αντιστοιχεί στα χρόνια που εργάστηκε στη Γαλλία: 1.500×20 χρόνια στη Γαλλία/30 χρόνια συνολικά=1.000 ευρώ.
Η Ρόζα δικαιούται να λάβει το υψηλότερο ποσό, δηλαδή 1.000 ευρώ τον μήνα.
Ο ισπανικός συνταξιοδοτικός φορέας δεν θα υπολογίσει την εθνική σύνταξη, επειδή η Ρόζα είχε εργαστεί στην Ισπανία λιγότερο από το ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα. Θα υπολογίσει μόνο τον ισοδύναμο συντελεστή ΕΕ – με βάση το θεωρητικό ποσό, δηλαδή τη σύνταξη που θα έπαιρνε η Ρόζα αν είχε εργαστεί και τα 30 χρόνια στην Ισπανία – ας πούμε 1.200 ευρώ.
Κατόπιν, θα υπολογίσει την αναλογική σύνταξη, δηλαδή το μέρος του ποσού αυτού που αντιστοιχεί στα χρόνια που εργάστηκε στην Ισπανία: 1.200×10 χρόνια στην Ισπανία/30 χρόνια συνολικά=400 ευρώ.
Τελικά, η Ρόζα θα λάβει σύνταξη 1.400 ευρώ.
Καταβολή της σύνταξης
Κάθε χώρα που σας χορηγεί σύνταξη συνήθως καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα διαμονής σας – εφόσον ζείτε σε χώρα της ΕΕ.
Αν δεν ζείτε σε χώρα της ΕΕ, ενδέχεται να πρέπει να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό σε κάθε χώρα της ΕΕ που σας καταβάλλει σύνταξη.
Σύνταξη αναπηρίας/επιζώντων
Οι παραπάνω κανόνες εφαρμόζονται επίσης και για τον υπολογισμό της σύνταξης αναπηρίας και της σύνταξης επιζώντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι:
Αν ζητήσετε σύνταξη ή παροχές λόγω αναπηρίας, κάθε χώρα στην οποία εργαστήκατε μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε χωριστές εξετάσεις – και βεβαίως να αποφανθεί διαφορετικά. Μια χώρα μπορεί να κρίνει ότι έχετε σοβαρή αναπηρία, ενώ μια άλλη ότι δεν έχετε καθόλου.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν χορηγούν συντάξεις επιζώντων. Αν ο/η σύζυγός σας εργάζεται στο εξωτερικό και υπολογίζετε στη δυνατότητα καταβολής τέτοιας σύνταξης, ελέγξτε κατά πόσον η συγκεκριμένη χώρα του εξωτερικού χορηγεί τέτοιες συντάξεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
Οι ξηρασίες, οι βίαιες βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ρύπανση θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Στην επισήμανση αυτή προέβησαν στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, οι εμπειρογνώμονες Πιέρο Λιονέλο, από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, και ο σύμβουλος για το κλίμα και την αγροτική ανάπτυξη, ‘Αμπντελ Μονέμ, παρουσιάζοντας δύο εκθέσεις, για τις οποίες συντόνισαν τις συνεισφορές πενήντα πέντε επιστημόνων από δεκαεπτά χώρες, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, δηλαδή της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 16 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
Αναφερόμενη στα βασικά συμπεράσματα των δύο αυτών εκθέσεων, η γαλλική εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι κρούουν δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για την λεκάνη της Μεσογείου, και τα 540 εκατομμύρια ανθρώπων της περιοχής της, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει μείωση των λεγομένων αερίων του θερμοκηπίου, ικανή να περιορίσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου την μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά τις επόμενες δυο δεκαετίες, τότε θεωρούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες «αποκαλυπτικές βροχοπτώσεις» στην περιοχή της Βαλένθια της Ισπανίας, θα πυκνώνουν όλο και περισσότερο.
Οι δύο επιστήμονες κάνουν επίσης λόγο για γενική περιβαλλοντική επιδείνωση στην λεκάνη της Μεσογείου επισημαίνοντας ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα σημειωθούν εκτεταμένες ξηρασίες και μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού.
Αναφέρονται επίσης στα πλαστικά απόβλητα σημειώνοντας πως είναι το 100% των επιπλεόντων και το 50% των βυθισμένων. Σημειώνουν ακόμη ότι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40% και ότι το 15% ήταν μακράς διαρκείας.
Σημαντικές είναι τέλος οι επιπτώσεις και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, όπου ήδη παρατηρούνται προβλήματα στις ελιές, στα σταφύλια, στα σιτηρά στα φρούτα και στα λαχανικά. Κάτι, που όπως αναφέρουν οι δύο επιστήμονες, θα έχει επίσης επιπτώσεις στον τομέα της επισιτιστικής ασφαλείας των κατοίκων της Μεσογείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
Το βιντεοπαιχνίδι – παγκόσμιο φαινόμενο Minecraft έρχεται στον πραγματικό κόσμο για πρώτη φορά με μια παγκόσμια συμφωνία που προβλέπει πάρκα ψυχαγωγίας με θεματικές διαδρομές, αξιοθέατα, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής.
Το Minecraft έχει συνάψει συμφωνία με την Merlin Entertainments με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο – τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης θεματικών πάρκων της Ευρώπης και τον δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά τη Disney – που διαχειρίζεται περισσότερα από 135 αξιοθέατα σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Alton Towers, Legoland, Sea Life, Madame Tussauds και London Eye.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Merlin θα επενδύσει περισσότερα από 85 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (110 εκατομμύρια δολάρια) στα δύο πρώτα αξιοθέατα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, τα πάρκα ψυχαγωγίας πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το 2026 και το 2027, είτε σε υπάρχοντα θεματικά πάρκα είτε ως νέα αξιοθέατα.
Μακροπρόθεσμα, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη στρατηγική συνεργασία, η οποία φέρει τον τίτλο «Adventures Made Real», σε άλλες χώρες και περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
Η αμερικανική πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε νέα περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη έως το τέλος του 2027, κυρίως στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η εταιρεία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια και η στροφή του κλάδου προς τα ηλεκτρικά οχήματα και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ επιζήμιος», ανακοίνωσε ο όμιλος.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων καταγράφουν μείωση τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη, ενώ προγράμματα κοινωνικών μέτρων αυξάνονται μεταξύ κατασκευαστών και προμηθευτών αυτοκινήτων, που επηρεάζονται επίσης από τον αυξανόμενο κινεζικό ανταγωνισμό.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε η Ford αντιπροσωπεύει το 14% του εργατικού δυναμικού του ομίλου στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών των απολύσεων, 2.900 αφορούν τη Γερμανία, 800 το Ηνωμένο Βασίλειο και 300 την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Ford, η οποία απασχολεί 174.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 32.000 στην Ευρώπη.
Αυτή η ανακοίνωση προστίθεται στις περικοπές 3.800 θέσεων που ανακοινώθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη.
Η Ford τόνισε ότι απευθύνθηκε στη γερμανική κυβέρνηση για να ζητήσει επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης καθώς και σε «ουσιαστικά κίνητρα για να βοηθήσει τους καταναλωτές να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα», καθώς η Γερμανία έβαλε τέλος πέρυσι στα περιβαλλοντικά μπόνους για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
Η Κροατία καλείται να αντιμετωπίσει μια στεγαστική κρίση η οποία συνδέεται με τον τουρισμό, παρότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων φοβούνται ότι η προταθείσα νομοθεσία θα πλήξει τις επιχειρήσεις.
Πακέτο νομοσχεδίων εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κροατικό κοινοβούλιο, αλλά η τελευταία νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο θα ψηφιστεί μόνο κατόπιν ευρύτερης συζήτησης και πιθανόν τροπολογιών.
Πόλεις από τη Μάλαγα και τη Βαρκελώνη στην Ισπανία μέχρι την Αθήνα και τη Βουδαπέστη έχουν λάβει αυστηρά μέτρα κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις στεγαστικές ελλείψεις και να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων για τους ντόπιους.
Αυτή τη χρονιά το παραθαλάσσια τουριστικό θέρετρο στην Κροατία, το Ντουμπρόβνικ, απαγόρευσε την έκδοση νέων ιδιωτικών αδειών μίσθωσης στην ιστορική Παλαιά Πόλη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη φυγή των νέων εξαιτίας του υψηλού κόστους.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκο Πρίμορατς δήλωσε ότι οι νόμοι θα αυξήσουν τη φορολογία επί των ενοικιαζόμενων σπιτιών και την εφάπαξ πληρωμή του φόρου στις τουριστικές μισθώσεις, αλλά δεν θα επηρεάσουν τα ακίνητα που είναι μόνιμες κατοικίες ή που διατίθενται για μακροχρόνιες μισθώσεις.
Κάποιοι ντόπιοι λένε ότι αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να νοικιάζουν με τιμές της αγοράς και ότι θα αναζωογονήσει τις πόλεις όπου τα διαμερίσματα γεμίζουν μόνο στη διάρκεια των διακοπών.
Κάποιοι άλλοι, ορισμένοι από αυτούς που ενοικιάζουν τις περιουσίες τους βραχυχρόνια, ανησυχούν για την προταθείσα νομοθεσία.
“Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πανικοβάλλονται, πολλοί από αυτούς πήραν δάνεια, επένδυσαν στα διαμερίσματα, όλη η επιμελητεία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση με αυτό τον νέο νόμο”, λέει ο Γιούρικα Ρέπιντς, ιδιοκτήτης πρακτορείου ενοικιάσεως ακινήτων στο Ζάγκρεμπ.
Η Κλαούντια Κ., η οποία νοικιάζει διαμέρισμα στο Ζάγκρεμπ μέσω ενός πρακτορείου, λέει ότι θα εκτοξευθούν στα ύψη οι φόροι και ασκεί κριτική εναντίον ενός όρου που θέλει το 80% των ενοίκων να πρέπει να συμφωνήσουν στο ενοίκιο στα κτίρια κατοικιών λέγοντας ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
Αριθμό-ρεκόρ Αμερικανών φοιτητών υποδέχθηκε η Ελλάδα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, σύμφωνα με την έρευνα «Open Doors 2024», η οποία δημοσιεύεται ετησίως από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE).
Ειδικότερα, ο αριθμός των φοιτητών από τις ΗΠΑ που επέλεξαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 αυξήθηκε σχεδόν κατά 34% σε σχέση με το προηγούμενο έτος: από 4.484 το 2021-22 σε περισσότερους από 6.000 φοιτητές το 2022-23.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, 280.716 φοιτητές από τις ΗΠΑ σπούδασαν στο εξωτερικό κατά το ακαδ. έτος 2022-23, με το 64% από αυτούς να έχουν επιλέξει την Ευρώπη ως προορισμό.
Πιο δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως είναι η Ιταλία (15%), ενώ στη δεύτερη θέση προτιμήσεων είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (13%) και στην τρίτη η Ισπανία (12%). Ακολουθούν η Γαλλία (6%) και η Ιρλανδία (4%) στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και η Ιαπωνία (3%) και η Ελλάδα, η Αυστραλία και η Κόστα Ρίκα (2%).
Παράλληλα, τα στοιχεία «έδειξαν» αύξηση του αριθμού των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές τους, με συνολικά 2.561 Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν σε αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, σημειώνοντας επίσης αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που είναι ο σημαντικότερος εκπαιδευτικός εταίρος της Ελλάδας. Φέτος, η εκπαιδευτική μας συνεργασία έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα: Σύμφωνα με την έκθεση “Open Doors”, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 33,9% στην προσέλκυση Αμερικανών φοιτητών και αύξηση 0,9% στους Έλληνες φοιτητές που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσουν. Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς για Αμερικανούς φοιτητές παγκοσμίως», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων το περιοδικό Economist στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς που φέτος αναμένεται να εκδοθεί ηλεκτρονικά αύριο και σε έντυπη μορφή την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.
«Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει», υπογραμμίζει αλλά αμέσως μετά διευκρινίζει πως τόσο ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει μεταρρυθμιστή, είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτών, «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά γράφει. Παράλληλα σημειώνει και τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού,σερ Κιρ Στάρμερ, πως αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Τονίζει δε πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων. Ειδικά, όπως επισημαίνει, μετά την αποκάλυψη ότι ένας εργαζόμενος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες τις οποίες μάλιστα πουλούσε ανενόχλητος στο ebay.
Θυμίζει ότι και η κοινή γνώμη της Βρετανίας σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έχει ταχθεί, κατά 49%, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
You must be logged in to post a comment Login