Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Βόνη: Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η διάσκεψη για το Κλίμα

Published

on

Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών που συγκεντρώθηκαν στην 23η Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί από τη Βόνη έπειτα από δύο εβδομάδες εργασιών, οι οποίες περιπλέχτηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και ενόψει μιας χρονιάς 2018 που δεν αναμένεται εύκολη.


Στη διάσκεψη, οι χώρες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ενός έτους “διαλόγου” ώστε να μπορέσουν να καταρτίσουν στα τέλη του 2018 ένα συλλογικό απολογισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν και να βοηθηθούν οι χώρες να αναθεωρήσουν τις δεσμεύσεις τους, που σε αυτό το στάδιο δεν θεωρούνται επαρκείς για να επιτρέψουν η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να παραμείνει αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι “εποικοδομητικός, στραμμένος προς τις λύσεις” και να μην στοχεύει κανέναν, προειδοποιεί η απόφαση που υιοθετήθηκε.

Στη Βόνη, οι διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αντιπροσωπείας, άρχισαν επίσης να διαμορφώνουν τους κανόνες υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2020: πώς οι χώρες λογοδοτούν για τις ενέργειές τους, τι ακολουθείται για την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι πλούσιες χώρες, κ.ά. Ωστόσο, τίποτε δεν ρυθμίστηκε επί της ουσίας: αυτός θα είναι ο ρόλος της COP24, που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. “Και αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς αναμέναμε αρκετά μεγαλύτερη πρόοδο” στη Βόνη, τονίζει ο Ντέιβιντ Λεβάι του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Iddri), σημειώνοντας την “έλλειψη ηγεσίας” μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τις συνομιλίες. “Θα έχουμε πολλή δουλειά το 2018”, παραδέχεται ευρωπαία διαπραγματεύτρια.

Για άλλη μια φορά, οι αναπτυσσόμενες και οι ανεπτυγμένες χώρες διαφώνησαν στο ακανθώδες θέμα της χρηματοδότησης για το κλίμα. Στη διάσκεψη παρέμεινε ασαφές αν πράγματι οι πλούσιες χώρες θα διαθέτουν το ποσό των 100 δισεκατ. δολαρίων ετησίως έως το 2020 που έχουν υποσχεθεί ώστε οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία, κάτι που δεν θα μπορεί να γίνει επίσημα πριν από το τέλος του 2020, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα καταβάλει τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συγκεκριμένα 2 δισεκατ. δολάρια που προορίζονταν για το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ.

Συνάντηση για ενδιάμεσες διαπραγματεύσεις έχει προγραμματιστεί τον Μάιο του 2018 και το οικονομικό θέμα, το οποίο και παρέτεινε τη διάσκεψη έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα. “Με την αποχώρηση του Τραμπ, τα αστέρια δεν είναι πολύ ευθυγραμμισμένα” όσον αφορά το κλίμα, λέει η Σεϊνί Ναφό, επικεφαλής της ομάδας της Αφρικής.

“Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών επηρεάζει τις ανεπτυγμένες χώρες και αυτό έχει συνέπειες στην τοποθέτηση των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών”. “Δεν έχω δει ποτέ μια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP) τόσο υποτονική, χωρίς αδρεναλίνη”, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. Ωστόσο, η Γαλλίδα Λοράνς Τιμπιανά, διαπραγματεύτρια της συμφωνίας του Παρισιού, βλέπει πρόοδο. “Αυτή η COP ήταν μια στιγμή πλήρους σύνθεσης ανάμεσα σε κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, εταιρίες, όλους τους παράγοντες”, που συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων. 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αναδιάρθρωση της ομάδας ασφάλειας και εμπιστοσύνης προχωράει το TikTok

Published

on

Από

Η δημοφιλής εφαρμογή σταμάτησε για λίγο διάστημα τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, προτού τεθεί σε εφαρμογή νόμος ο οποίος υποχρεώνει την κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance να το πουλήσει για λόγους εθνικής ασφαλείας. Photo credits: antonbe / pixabay

Το TikTok προχωράει σε απολύσεις προσωπικού παγκοσμίως στον τομέα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, μια μονάδα η οποία ασχολείται με τον έλεγχο περιεχομένου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, είπαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Δύο πηγές είπαν ότι ο Ανταμ Πρέσερ, ο επιχειρησιακός διευθυντής της εφαρμογής, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την μονάδα, έστειλε υπόμνημα στο προσωπικό ενημερώνοντάς το για τις επικείμενες απολύσεις.

Οι απολύσεις ξεκίνησαν για τα συγκεκριμένα τμήματα στην Ασία και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσαν δύο από τις πηγές. Το TikTok δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει.



Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που η τύχη του TikTok είναι αμφίβολη.

Η δημοφιλής εφαρμογή σύντομων βίντεο, η οποία χρησιμοποιείται από σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς, σταμάτησε για λίγο διάστημα τον περασμένο μήνα, προτού τεθεί σε εφαρμογή νόμος, στις 19 Ιανουαρίου, ο οποίος υποχρεώνει την κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance να το πουλήσει για λόγους εθνικής ασφαλείας διαφορετικά θα κλείσει.



Τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου η εταιρεία απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους από το παγκόσμιο δυναμικό της, περιλαμβανομένου μεγάλου αριθμού υπαλλήλων στη Μαλαισία, καθώς μετατοπίζει το ενδιαφέρον της προς μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο περιεχομένου.

Το TikTok λέει ότι απασχολεί 40.000 υπαλλήλους που εργάζονται στο τμήμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης παγκοσμίως. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα το μέγεθος αυτών των περικοπών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι διαστημικές υπηρεσίες μελετούν στρατηγικές για να αποτρέψουν την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη

Published

on

Από

Για να δοκιμάσει μια θεωρία της απέναντι σε αυτού του είδους τον κίνδυνο, η NASA έστειλε το 2022 ένα διαστημικό σκάφος να προσκρούσει στον Δίμορφο, έναν αστεροειδή με διάμετρο 160 μέτρων, ο οποίος δεν απειλούσε τη Γη. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Εδώ και πολλά χρόνια, οι διαστημικές υπηρεσίες καταρτίζουν σχέδια για να υπερασπιστούν τη Γη απέναντι στον κίνδυνο σύγκρουσης με έναν αστεροειδή, όπως είναι ο YR4, ο οποίος υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στον πλανήτη μας το 2032. Και οι στρατηγικές που μελετούν είναι πολλές.

Ο YR4, μήκους 40-90 μέτρων, έχει 3,1% πιθανότητες να πλήξει τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ανακοίνωσε την Τρίτη η NASA.

Είναι οι υψηλότερες πιθανότητες που έχουν καταγραφεί ποτέ από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αστρονομικές παρατηρήσεις των αστεροειδών. Όμως δεν θα πρέπει κανείς να παίρνει τοις μετρητοίς αυτήν την πρόβλεψη, καθώς βασίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα και είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει – προς τα κάτω – τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που η πιθανότητα σύγκρουσης έφτανε το 100%, «δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι», υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Μόισλ, ο επικεφαλής του γραφείου πλανητικής άμυνας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).



Για να δοκιμάσει μια θεωρία της απέναντι σε αυτού του είδους τον κίνδυνο, η NASA έστειλε το 2022 ένα διαστημικό σκάφος να προσκρούσει στον Δίμορφο, έναν αστεροειδή με διάμετρο 160 μέτρων, ο οποίος δεν απειλούσε τη Γη.

Η αποστολή DART κατάφερε όντως να αλλάξει την τροχιά του Δίμορφου και μια άλλη αποστολή, η Hera, εκτοξεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο για να μελετήσει τις συνέπειες της πρόσκρουσης στη δομή του.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον YR4, σύμφωνα με τον Μπρους Μπετς, επιστήμονα στον αμερικανικό οργανισμό Planetary Society.

Οι επιστήμονες εξετάζουν πάντως και άλλες μεθόδους, πιο ήπιες, που δεν απαιτούν την άμεση επαφή με τον αστεροειδή. Μία από αυτές, του «βαρυτικού ελκυστή» συνίσταται στην αποστολή ενός μεγάλου διαστημοπλοίου σε μικρή απόσταση από το αστρικό σώμα. Χωρίς να αγγίξει τον αστεροειδή, το διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική έλξη για να τροποποιήσει την τροχιά του.



Μια εναλλακτική στρατηγική θα ήταν να σταλεί, επίσης σε μικρή απόσταση από τον αστεροειδή, ένα διαστημικό σκάφος με προωθητήρες οι οποίοι θα εξέπεμπαν «μια συνεχή ροή ιόντων», με αποτέλεσμα να αλλάξει η τροχιά του, εξήγησε ο Μόισλ.

Άλλη ήπια μέθοδος: να βαφτεί λευκή μία από τις πλευρές του αστεροειδούς για να εκμεταλλευτούν οι επιστήμονες το «φαινόμενο Γιαρκόφσκι», την απειροελάχιστη ώθηση που παράγεται από τη διαφορά μεταξύ της θέρμανσης από τον ήλιο και την ένταση της θερμικής ακτινοβολίας από το αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει ελαφρά η τροχιά του.

Πέρυσι, Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν εργαστηριακά τι θα συμβεί εάν προκληθεί πυρηνική έκρηξη κοντά σε έναν αστεροειδή, που στο πείραμά τους είχε μέγεθος μιας μπίλιας: το αποτέλεσμα θα ήταν να ατμοποιηθεί η επιφάνειά του, κάτι που θα τον ωθούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση.



Η αποστολή πυρηνικών όπλων στο διάστημα θεωρείται πάντως η έσχατη λύση απέναντι σε τεράστιους αστεροειδείς, με διάμετρο τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια καταστροφή.

Εάν κριθεί αναγκαίο, η εκτροπή του YR4 από την τροχιά του είναι «εφικτή, αλλά εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα δράσουμε ως πλανήτης», υπογράμμισε ο Μόισλ.

Οι διαστημικές υπηρεσίες και οι επιστήμονες θα κάνουν προτάσεις αλλά η τελική απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης του κινδύνου θα ληφθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος φαραώ για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

Published

on

Από

Ο τάφος του Τούθμωσι Β΄ βρίσκεται στα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων και ήταν ο τελευταίος τάφος των φαραώ της 18ης Δυναστείας που δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα. Photo credits: PiotrZakrzewski / pixabay

Μια κοινή αιγυπτοβρετανική αρχαιολογική αποστολή εντόπισε κοντά στο Λούξορ τον τάφο του φαραώ Τούθμωσι Β΄, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται φαραωνικός βασιλικός τάφος εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.

Ο τάφος του Τούθμωσι Β΄ βρίσκεται στα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων.

Ήταν ο τελευταίος τάφος των φαραώ της 18ης Δυναστείας που δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα και ο πρώτος που ανακαλύφθηκε, μετά από εκείνον του Τουταγχαμών, το 1922.



Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να προσδιορίσουν σε ποιον ανήκε ο τάφος χάρη στα αλαβάστρινα δοχεία που βρέθηκαν στον χώρο και στα οποία αναγράφονται τα ονόματα του βασιλιά Τούθμωσι Β΄ και της συζύγου του, βασίλισσας Χατσεψούτ, μιας από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν την αρχαία Αίγυπτο.

Βρέθηκαν επίσης ταφικά έπιπλα και κομμάτια σοβά με γαλάζιες επιγραφές, κίτρινα αστέρια και θρησκευτικά σύμβολα.



Ωστόσο, λόγω της πλημμύρας που σημειώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά, ο τάφος δεν έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περισσότερα από τα περιεχόμενά του μεταφέρθηκαν αλλού και καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάκτησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ολλανδία ανακοίνωσε την επιστροφή στην Νιγηρία 113 τεχνουργημάτων

Published

on

Από

Το 2022, η Γερμανία άρχισε να επιστρέφει στην Νιγηρία αντικείμενα από τις δικές της συλλογές των Μπρούτζινων του Μπενίν. Photo credits: artmuseum / pixabay

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Νιγηρία περισσότερα από 100 τεχνουργήματα γνωστά ως «Μπρούτζινα του Μπενίν», που είχαν αρπαγεί από τα βρετανικά στρατεύματα στο τέλος του 19ου αιώνα και φυλάσσονται σήμερα σε ολλανδικό μουσείο.

Το 1897, Βρετανοί στρατιώτες άρπαξαν χιλιάδες αρχαία έργα τέχνης από ορείχαλκο του 16ου και του 18ου αιώνα από τον λαό Εντο στο αρχαίο βασίλειο του Μπενίν, που σήμερα βρίσκεται στην Νιγηρία.

Οι θησαυροί αυτοί που αναπαριστούν φιγούρες της βασιλικής αυλής, ζώα και άλλα σύμβολα, στην συνέχεια πωλήθηκαν και πέρασαν στην κατοχή πλήθους μουσείων. Μέρος τους κατέληξε και εκτέθηκε στο Wereldmuseum στο Λάιντε.



«Με την επιστροφή αυτή συμβάλλουμε στην αποκατάσταση μίας ιστορικής αδικίας που είναι ακόμη αισθητή σήμερα», δήλωσε ο Επο Μπρούινς, υπουργός Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Επιστημών της Ολλανδίας.

Η επιστροφή των 113 έργων τέχνης στην Νιγηρία είναι η σημαντικότερη από την βρετανική εισβολή του 1897, δήλωσε ο Ολουγκμπίλε Χόλογουεϊ, γενικός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι ένα καλό παράδειγμα για άλλες χώρες στον κόσμο», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Χόλογουεϊ.



Το 2022, η Γερμανία άρχισε να επιστρέφει στην Νιγηρία αντικείμενα από τις δικές της συλλογές των Μπρούτζινων του Μπενίν.

Την ίδια χρονιά, το Μουσείο Horniman του Λονδίνου ανακοίνωσε την επιστροφή 72 τεχνουργημάτων που ανήκουν στα Μπρούτζινα του Μπενίν.

Πάντως, δεν συνέβη το ίδιο με το Βρετανικό Μουσείο που αρνείται να επιστρέψει μέρος της διάσημης συλλογής που κρατεί επικαλούμενο τον νόμο του 1963 που απαγορεύει στο μουσείο την επιστροφή θησαυρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Σχέδιο για δασμούς «περίπου» 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Published

on

Από

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να δώσει χρόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες που θέλουν να φέρουν εδώ τα εργοστάσιά τους ώστε να μην υποστούν δασμούς. Photo credits: donauwood / pixabay

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους «περίπου» 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι μέχρι τη 2η Απριλίου.

Ερωτηθείς σχετικά από τον Τύπο στο Μαρ-α-Λάγκο (Φλόριντα), ο κ. Τραμπ είπε πως «θα είναι περίπου 25%», προσθέτοντας ωστόσο πως θέλει να «δώσει χρόνο» στις αυτοκινητοβιομηχανίες «που θέλουν να φέρουν εδώ» τα εργοστάσιά τους ώστε «να μην υποστούν δασμούς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση που η Ευρωπαϊκή Ένωση «μειώνει τους δασμούς στα οχήματα στο δικό μας επίπεδο».



«Η ΕΕ εφάρμοζε δασμούς στα οχήματα και πλέον είναι 2,5%, που είναι ακριβώς το ίδιο επίπεδο με εμάς. Αν το κάνει αυτό όλος ο κόσμος, τότε θα παίζουμε με ισότιμους κανόνες» ανταγωνισμού, πρόσθεσε.

«Σημειώνω πως έγινε αυτό. Αλλά η ΕΕ είναι πολύ άδικη μαζί μας, έχουμε εμπορικό έλλειμμα 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν αγοράζουν οχήματά μας, αγροτικά προϊόντα μας, δεν αγοράζουν σχεδόν τίποτα, πρέπει να το διορθώσουμε αυτό», επέμεινε.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανήλθε σε 235 δισεκ. δολάρια το 2024.



Αντίθετα, οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα 109 και πλέον δισεκ. δολαρίων έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες το 2023, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα συγκεντρωτικά δεδομένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, Μάρος Σέφτσοβιτς, έφθασε χθες Τρίτη στην Ουάσιγκτον για διήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας προγραμματίζει συναντήσεις ιδίως με τον Χάουαρντ Λάτνικ, υπουργό Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, και τον Τζέιμισον Γκριρ, αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας πλήττει το Ρίο λίγο πριν από το διάσημο καρναβάλι του

Published

on

Από

Πολλές περιοχές της Βραζιλίας πλήττονται από ένα κύμα ζέστης και οι παραλίες ήταν κατάμεστες από κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ρίο. Photo credits: Phlando / pixabay

Ένας ασυνήθιστος καύσωνας, ακόμα για τις περιοχές με τροπικό κλίμα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, πλήττει σήμερα τους κατοίκους του Ρίο ντε Τζανέιρο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη λίγο πριν από το διάσημο καρναβάλι της.

Το μεσημέρι τοπική ώρα, η μητρόπολη των 6 εκατομμυρίων κατοίκων άγγιξε για πρώτη φορά την τέταρτη βαθμίδα, από συνολικά 5, του συναγερμού για καύσωνα, όπως τις έχουν ορίσει οι δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο – και βασίζεται στο επίπεδο της θερμοκρασίας και το ποσοστό υγρασίας, η 4η βαθμίδα χαρακτηρίζεται από έναν «δείκτη πολύ υψηλής θερμοκρασίας», από 40- 44 βαθμούς Κελσίου, που αναμένεται να διατηρηθεί «για τουλάχιστον τρεις συναπτές ημέρες».



Βάσει του πρωτοκόλλου της δημοτικής αρχής, οι αρχές πρέπει να διαθέσουν για τους πολίτες αίθουσες με κλιματισμό και να εγκαταστήσουν σταθμούς διανομής νερού.

Η πολιτεία του Σάο Πάολο, νότια από εκείνη του Ρίο, τέθηκε επίσης σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του πρώτου κύματος ζέστης της χρονιάς, με τον υδράργυρο να προσεγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Φεβρουάριο στο Ρίο ανέρχεται στους 41,8 βαθμούς Κελσίου και καταγράφηκε το 2023, σύμφωνα με τη Ρακέλ Φράνκο, μετεωρολόγο του συστήματος “Alerta Rio” της δημοτικής αρχής.



Πολλές περιοχές της Βραζιλίας πλήττονται από ένα κύμα ζέστης και οι παραλίες ήταν κατάμεστες από κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ρίο, ιδίως στην Κοπακαμπάνα, όπου μία από τις γνωστότερες σχολές σάμπα του καρναβαλιού, η Beija-Flor, ματαίωσε την πρόβα της παρέλασής της, που είχε προγραμματιστεί για χθες.

Ο δήμαρχος του Ρίο, Εντουάρντο Πάες, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού (28η Φεβρουαρίου-8η Μαρτίου), που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis