Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο παραδοσιακός τρύγος στην Ελλάδα

Published

on

Με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, του «Τρυγητή», όπως αναφέρεται αυτός ο μήνας στη λαϊκή μας παράδοση, ξεκινά η διαδικασία του τρύγου των οινοστάφυλων. Θέρος –τρύγος– πόλεμος έλεγαν οι παλιοί αμπελουργοί, θέλοντας να δηλώσουν εμφατικά τη μεγάλη κινητοποίηση και το μόχθο ολόκληρης της οικογένειας, προκειμένου να φέρει εις πέρας μια από τις πιο απαιτητικές αγροτικές εργασίες της χρονιάς.

 

Έθιμα του τρύγου

Μια πραγματική ιεροτελεστία, όπως ο τρύγος, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα δικά του έθιμα. Στις 6 Αυγούστου οι αμπελουργοί συνήθιζαν να γεμίζουν ένα καλάθι με τα πρώτα ώριμα σταφύλια και να τα πηγαίνουν στην εκκλησία όπου διαβάζονταν ειδική ευχή για την επιτυχία των αμπελιών. Επίσης, την πρώτη ημέρα του τρύγου γίνονταν στο αμπέλι αγιασμός με ειδικό ευχολόγιο (Ευχή επί τρυγής αμπέλου). Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, συνήθιζαν να αφήνουν ατρύγητο ένα μικρό κομμάτι του αμπελώνα, ως ένδειξη ευχαριστίας στα Θεία.

Επειδή όμως ο τρύγος ήταν και είναι μια μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι στιγμές ανάπαυλας και γλεντιού. Κάθε μεσημέρι, καθ’ όλη τα διάρκεια του τρύγου, ο αμπελουργός προσφέρει φαγητό, το οποίο απολαμβάνουν όλοι οι συμμετέχοντες μαζί σαν μια μεγάλη παρέα. Πίνοντας και τρώγοντας γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα της σοδειάς. Το ραντεβού για το επόμενο γλέντι δίνεται στο πατητήρι, με πλούσιους μεζέδες και τα κεράσματα να ρέουν… άφθονα!

 

Από τ’ αμπέλι στο… κρασί

Ανέκαθεν, ο τρύγος ήταν μια συλλογική εργασία που βασίζονταν στην αλληλοβοήθεια. Οι εργασίες έπρεπε να γίνουν στην ώρα τους και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς ο καιρός το Φθινόπωρο είναι απρόβλεπτος και μια πιθανή βροχή μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή. Έτσι, με το χάραμα της ημέρας μικροί και μεγάλοι, συγγενείς και φίλοι, με κέφι, τραγούδια και πειράγματα έπαιρναν τα πόστα τους στ’ αμπέλι.

Όλες οι δουλειές ήταν από πριν μοιρασμένες: οι νεότεροι και οι γυναίκες αναλάμβαναν το κόψιμο των σταφυλιών, τα οποία τοποθετούσαν προσεκτικά στα «τρυγοκόφινα» που είχαν δίπλα τους. Οι πιο «γεροδεμένοι» περνούσαν τακτικά από τις σειρές του αμπελιού, σήκωναν στην πλάτη τα κοφίνια και τα φόρτωναν στα γαϊδουράκια, παλαιότερα, ή στα αγροτικά αυτοκίνητα.

Η βεντέμα (σοδειά) μεταφέρονταν στο χώρο όπου βρίσκονταν το πατητήρι. Εκεί, μια άλλη ομάδα αναλάμβανε το πάτημα των σταφυλιών. Με δυνατά πατήματα ή γρήγορα βήματα πάνω από τα σταφύλια επιτυγχάνονταν η εκχύμωση.

Ο μούστος καθώς έρεε σιγά σιγά από ειδικά ανοίγματα στη βάση του πατητηριού, συγκεντρώνονταν και αποθηκεύονταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια. Εκεί έμενε για περίπου τρεις μήνες, μέχρι να «ζυμωθεί» και να γίνει κρασί.

Η πρώτη δοκιμή του κρασιού γινόταν του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ή του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή (3 Νοεμβρίου).

Όταν ο κύκλος της οινοποίησης ολοκληρωθεί, τίποτα δεν συγκρίνεται με το καμάρι του αμπελουργού για το δικό του, σπιτικό κρασί, που θα τον συντροφεύσει όλο το χρόνο σε λύπες και χαρές!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT

Published

on

Από

Photo credits: bulletrain743 / pixabay

Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς τη Θεσσαλονίκη εκκινεί από τις 17 Ιουνίου ο εθνικός αερομεταφορέας της Πολωνίας LOT.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά έως τις 31 Οκτωβρίου και τέσσερις φορές την εβδομάδα για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με αφορμή ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Βαρσοβία η Υπηρεσία ΕΟΤ Πολωνίας και η LOT.

Η εκδήλωση, που είχε ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στην πολωνική αγορά, ενόψει της έναρξης των πτήσεων, προσήλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Πολωνών tour operators.



Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ταξιδίου (press trip) του ΕΟΤ Πολωνίας σε συνεργασία με την LOT και με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurovision 2025: Ευχές της Klavdia για καλό Πάσχα

Published

on

Από

Photo credits: ERT Press Office

Τις ευχές της για καλό Πάσχα στέλνει η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, Klavdia, στους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα ξεχωριστό βίντεο.

Πηγή: ERT Press Office

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO

Published

on

Από

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Photo credits: lemaildeclaire / pixabay

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών  Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.



Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.

«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.



«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.

Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.

Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.

«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».



Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση των επισκεπτών αλλά αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία της Ελλάδας τον Δεκέμβριο

Published

on

Από

Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις. Photo credits: keithwoodford / pixabay

Μείωση 3,8% των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και μείωση κατά 12,9% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 53,3%.

Στο σύνολο του 2024, υπήρξε αύξηση κατά 14,7% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 2,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 22,3% στις εισπράξεις.



Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξε τον Δεκέμβριο 2024 μείωση των επισκεπτών κατά 8,2%, καθώς και των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 29%, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 8,1%.

Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο

Published

on

Από

Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 13.622 έναντι 13.285 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5%. Photo credits: ulleo / pixabay

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο φέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 21.761 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού).

Τον αντίστοιχο μήνα του 2024 κυκλοφόρησαν 20.747 (μείωση 8,5% είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023).

Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 13.622 έναντι 13.285 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5%.



Το α’ τρίμηνο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 62.399 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 63.492 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 1,7% (αύξηση 4% είχε παρουσιαστεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023).

Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 35.799 έναντι 39.371 που κυκλοφόρησαν το α’ τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 9,1%.

Παράλληλα, τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν 5.941 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 5.162 τον αντίστοιχο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 15,1% (μείωση 11,6% είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 5.679 έναντι 4.877 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 16,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Street Market by ARTistes: Η Πασχαλινή αγορά χειροτεχνών & παραγωγών επιστρέφει στο Ζάππειο

Published

on

Από

Photo credits: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ / ATLAS EXPO

Φέτος το Πάσχα, η καρδιά της Αθήνας χτυπά στον πιο όμορφο και ανοιξιάτικο ρυθμό!

Το Street Market by ARTistes επιστρέφει στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, από τις 9 έως τις 13 Απριλίου, και σας προσκαλεί σε ένα φεστιβάλ Τέχνης και Γεύσης γεμάτο χρώματα, αρώματα και δημιουργία!

Πάνω από 100 χειροτέχνες, δημιουργοί και παραγωγοί γεμίζουν τον κήπο του Ζαππείου με μοναδικά, χειροποίητα προϊόντα που φτιάχτηκαν με αγάπη, φαντασία και… λίγη μαγεία!

Τι θα βρείτε;

  • Ρούχα και αξεσουάρ με στιλ και άποψη
  • Κοσμήματα από κάθε λογής υλικό: ξύλο, ατσάλι, ασήμι, γυαλί, φελλό, plexiglass
  • Τσάντες, scrunchies, στέκες, παιχνίδια, διακοσμητικά, κεραμικά και χρηστικά αντικείμενα
  • Χειροποίητα σαπούνια, καλλυντικά, αιθέρια έλαια, κεριά και wax melts
  • Λαμπάδες και πασχαλινά δώρα για μικρούς, μεγάλους, νονούς και νονές
  • Επιλεγμένα τρόφιμα: μέλι, παστέλια, γλυκά, μπισκοτάκια – ακόμα και λαχταριστές street food λιχουδιές.

Και φυσικά, πολύ γούστο, χιούμορ και προσωπικότητα πίσω από κάθε πάγκο!

Γιατί κάθε δημιουργία έχει και δημιουργό…

Και σε αυτό το Market, θα τους γνωρίσετε όλους! Θα σας πουν την ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι και θα σας βοηθήσουν να βρείτε το τέλειο πασχαλινό δώρο – ή και κάτι για εσάς!

Και επειδή τέχνη σημαίνει και συμμετοχή… θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις!

Τετάρτη 9/4

11:00 – 13:00 | Μάθημα Μακραμέ – φτιάχνουμε βραχιόλι με την Ανθή Τερεζάκη

(αν χρειαστεί, θα γίνει το απόγευμα)

Πέμπτη 10/4

11:00 – 13:00 | Face Painting με τη Μαρία Βεσκούκη (δασκάλα μακιγιάζ του συλλόγου)

Photo credits: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ / ATLAS EXPO

Σάββατο 12/4

11:00 – 12:00 | Παρουσίαση ζωγραφικής με τον Δημήτρη Παρδάκη

17:00 – 19:00 | Μάθημα πλεκτικής με την Γιούλη Κορδόνη

17:00 – 20:00 | Παιδικό εργαστήρι με τις Ιωάννα Αγιοπετρίτη & Μαρία Μαργώνη

18:00 | Χορεύουμε Ζούμπα με την σχολή Centre Dance του Πειραιά.

Κυριακή 13/4

11:00 | Ζούμπα με την ομάδα της Μαρίας Μυρωνάκη

11:00 – 13:00 | Παιδικό εργαστήρι με τη Γιούλη Κορδόνη

12:00 | Το Love Radio θα εκπέμπει ζωντανά μαζί μας παρέα με τον Δημήτρη Ψεματίκα και την Ιωάννα Τσέλιγκα.

17:00 – 20:00 | Παιδικό εργαστήρι με τις Ιωάννα Αγιοπετρίτη & Μαρία Μαργώνη

Η είσοδος είναι ελεύθερη και ο προορισμός είναι ένας: ο πιο δημιουργικός και γιορτινός κήπος της πόλης!

Ζάππειο, 9-13 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 21:00


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis