Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας

Published

on

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στη Σμύρνη που διέταξε την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του.

Ο Αμερικανός πάστορας είχε συλληφθεί με την κατηγορία του πράκτορα και του υποστηρικτή της οργάνωσης του Γκιουλέν και του PKK. Απειλούνταν με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών και μετατράπηκε σε μήλον της έριδος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο Μπρόνσον μεταφέρθηκε από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 5:30 τα ξημερώματα στο δικαστικό μέγαρο.

Ο Μπρόνσον καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ωστόσο η ποινή του συμψηφίζεται με τον χρόνο κράτησής του σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε αργά το απόγευμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο πάστορας μπορεί να εγκαταλείψει την Τουρκία. Η συλλήψή του είχε σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών.

Φήμες και δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου ότι υπάρχει συμφωνία Αγκύρας και Ουάσινγκτον για απελευθέρωση του είχαν από το πρωί θετικές επιπτώσεις στις αγορές με άνοδο της τουρκικής λίρας.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον 50χρονο πάστορα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής με πρώτο σταθμό την Γερμανία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβουρτ, ο Μπράνσον θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία και από εκεί θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του για τις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι μια στρατιωτική πτήση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρει τον Μπράνσον.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ιστορικό χαμηλό το ποσοστό γεννήσεων στην Ιαπωνία το 2024

Published

on

Από

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο γεννήσεων που έχει καταγραφεί από το 1899, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να διατηρεί αρχεία για το θέμα. Photo credits: Pictures_With_Impact / pixabay

Το ποσοστό των γεννήσεων στην Ιαπωνία μειώθηκε το 2024 για ένατη συνεχή χρονιά, πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, την ώρα που οι νέοι καθυστερούν να παντρευτούν και ο αριθμός των ηλικιωμένων συνεχίζει να αυξάνεται.

Με βάση αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση, πέρσι παρατηρήθηκε νέα πτώση στον αριθμό των γεννήσεων, οι οποίες έφτασαν μόλις τις 720.988, μείωση 5% σε σχέση με το 2023.



Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1899, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να διατηρεί αρχεία για το θέμα.

Ο αριθμός των θανάτων (1.620.000) αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2023.

Ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας έφτασε τους 123,54 εκατομμύρια ανθρώπους τον Φεβρουάριο, μείωση 0,46% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ολοένα και πιο σοβαρά προβλήματα στην Ιαπωνία, προκαλώντας έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς και θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο σύστημα υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και τις συντάξεις.



Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης αποτελεί μία από τις βασικές του προτεραιότητες, αλλά καμία ιαπωνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την τάση.

Αντίθετα με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, μικρός αριθμός παιδιών γεννιούνται στην Ιαπωνία εκτός γάμου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ του αριθμού των γάμων και της γεννητικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για έναν πολύ ζεστό Μάρτιο προετοιμάζεται η Ινδία – Σε κίνδυνο οι σοδειές του σιταριού

Published

on

Από

Έπειτα από την ραγδαία αύξηση στις θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που έπληξαν τις σοδειές του σιταριού, η Ινδία αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις εξαγωγές το 2022. Photo credits: samansa7152 / pixabay

Η Ινδία προετοιμάζεται να εισέλθει στη θερινή περίοδο με έναν από τους θερμότερους Μάρτιους στην ιστορία της, από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία και με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο, στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του μήνα, κάτι που απειλεί να μειώσει την απόδοση της σοδειάς σιταριού.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού παγκοσμίως, βασίζεται σε μια καλή σοδειά το 2025 για να αποφύγει τις ακριβές εισαγωγές έπειτα από τρία συναπτά έτη κακής απόδοσης καλλιέργειας από το 2022.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να πλήξουν την απόδοση της σοδειάς σιταριού για τέταρτο συναπτό έτος, μειώνοντας τη συνολική παραγωγή και αναγκάζοντας τις αρχές να μειώσουν ή να καταργήσουν τον φόρο εισαγωγής 40% για να διευκολυνθούν οι αποστολές από το εξωτερικό ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις.



“O Μάρτιος θα είναι ασυνήθιστα ζεστός αυτό τον χρόνο. Τόσο οι ανώτατες όσο και οι κατώτατες θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από το φυσιολογικό για τις περισσότερες ημέρες του μήνα”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (IMD), ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης από την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η IMD αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρόβλεψή της για τις θερμοκασίες του Μαρτίου αύριο, Παρασκευή.



Η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει την άνοδο από την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και μέχρι το τέλος του μήνα οι μέγιστες θερμοκρασίες πιθανόν να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλά κρατίδια, είπε ο αξιωματούχος.

Έπειτα από την ραγδαία αύξηση στις θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που έπληξαν τις σοδειές του σιταριού, η Ινδία αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις εξαγωγές το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όσκαρ 2025: Οι ερμηνευτές που θα ανέβουν στη σκηνή

Published

on

Από

Την τελετή θα πλαισιώσει ένα ξεχωριστό line-up παρουσιαστών, συμπεριλαμβανομένων των περσινών νικητών, Cillian Murphy, Emma Stone, Robert Downey Jr. και Da'Vine Joy Randolph. Photo credits: giaknight / pixabay

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε τα ονόματα των ερμηνευτών που θα εμφανιστούν στην 97η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου με οικοδεσπότη τον κωμικό Conan O’Brien.

Στη σκηνή του Dolby Theatre θα ανέβουν η Doja Cat, η Cynthia Erivo, η Ariana Grande, η Lisa των Blackpink, η Queen Latifah και η Raye, προσφέροντας στο κοινό «εντυπωσιακές παραστάσεις που θα γιορτάσουν την κινηματογραφική κοινότητα και μερικούς από τους θρύλους της».

Εκτός από τα λαμπερά ονόματα της μουσικής, η τελετή θα περιλαμβάνει και μια ξεχωριστή εμφάνιση της χορωδίας του Λος Αντζελες Master Chorale.



Σύμφωνα με το Deadline, η εμφάνισή των πρωταγωνιστριών του «Wicked», ήταν ένα «μυστικό» που κυκλοφορούσε εδώ και ημέρες με πολλούς να αναμένουν ότι θα ανοίξουν τη λαμπερή βραδιά. Ωστόσο λεπτομέρειες για την εμφάνισή τους παραμένουν μυστικές.

Την τελετή θα πλαισιώσει ένα ξεχωριστό line-up παρουσιαστών, συμπεριλαμβανομένων των περσινών νικητών, Cillian Murphy, Emma Stone, Robert Downey Jr. και Da’Vine Joy Randolph.

Μαζί τους θα είναι οι Joe Alwyn, Ana de Armas, Halle Berry, Sterling K. Brown, Penelope Cruz, Willem Dafoe, Lily-Rose Depp, Elle Fanning, Whoopi Goldberg, Selena Gomez, Goldie Hawn, Scarlett Johansson, John Lithgow, Connie Nielsen, Amy Poehler, June Squibb, Ben Stiller, Oprah Winfrey και Bowen Yang.



Επιπλέον η Ακαδημία σχεδιάζει να τιμήσει το Λος ‘Αντζελες ως την «πόλη των ονείρων», αναδεικνύοντας την ομορφιά και την ανθεκτικότητά της, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αναδιάρθρωση της ομάδας ασφάλειας και εμπιστοσύνης προχωράει το TikTok

Published

on

Από

Η δημοφιλής εφαρμογή σταμάτησε για λίγο διάστημα τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, προτού τεθεί σε εφαρμογή νόμος ο οποίος υποχρεώνει την κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance να το πουλήσει για λόγους εθνικής ασφαλείας. Photo credits: antonbe / pixabay

Το TikTok προχωράει σε απολύσεις προσωπικού παγκοσμίως στον τομέα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, μια μονάδα η οποία ασχολείται με τον έλεγχο περιεχομένου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, είπαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Δύο πηγές είπαν ότι ο Ανταμ Πρέσερ, ο επιχειρησιακός διευθυντής της εφαρμογής, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την μονάδα, έστειλε υπόμνημα στο προσωπικό ενημερώνοντάς το για τις επικείμενες απολύσεις.

Οι απολύσεις ξεκίνησαν για τα συγκεκριμένα τμήματα στην Ασία και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσαν δύο από τις πηγές. Το TikTok δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει.



Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που η τύχη του TikTok είναι αμφίβολη.

Η δημοφιλής εφαρμογή σύντομων βίντεο, η οποία χρησιμοποιείται από σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς, σταμάτησε για λίγο διάστημα τον περασμένο μήνα, προτού τεθεί σε εφαρμογή νόμος, στις 19 Ιανουαρίου, ο οποίος υποχρεώνει την κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance να το πουλήσει για λόγους εθνικής ασφαλείας διαφορετικά θα κλείσει.



Τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου η εταιρεία απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους από το παγκόσμιο δυναμικό της, περιλαμβανομένου μεγάλου αριθμού υπαλλήλων στη Μαλαισία, καθώς μετατοπίζει το ενδιαφέρον της προς μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο περιεχομένου.

Το TikTok λέει ότι απασχολεί 40.000 υπαλλήλους που εργάζονται στο τμήμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης παγκοσμίως. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα το μέγεθος αυτών των περικοπών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι διαστημικές υπηρεσίες μελετούν στρατηγικές για να αποτρέψουν την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη

Published

on

Από

Για να δοκιμάσει μια θεωρία της απέναντι σε αυτού του είδους τον κίνδυνο, η NASA έστειλε το 2022 ένα διαστημικό σκάφος να προσκρούσει στον Δίμορφο, έναν αστεροειδή με διάμετρο 160 μέτρων, ο οποίος δεν απειλούσε τη Γη. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Εδώ και πολλά χρόνια, οι διαστημικές υπηρεσίες καταρτίζουν σχέδια για να υπερασπιστούν τη Γη απέναντι στον κίνδυνο σύγκρουσης με έναν αστεροειδή, όπως είναι ο YR4, ο οποίος υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στον πλανήτη μας το 2032. Και οι στρατηγικές που μελετούν είναι πολλές.

Ο YR4, μήκους 40-90 μέτρων, έχει 3,1% πιθανότητες να πλήξει τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ανακοίνωσε την Τρίτη η NASA.

Είναι οι υψηλότερες πιθανότητες που έχουν καταγραφεί ποτέ από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αστρονομικές παρατηρήσεις των αστεροειδών. Όμως δεν θα πρέπει κανείς να παίρνει τοις μετρητοίς αυτήν την πρόβλεψη, καθώς βασίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα και είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει – προς τα κάτω – τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που η πιθανότητα σύγκρουσης έφτανε το 100%, «δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι», υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Μόισλ, ο επικεφαλής του γραφείου πλανητικής άμυνας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).



Για να δοκιμάσει μια θεωρία της απέναντι σε αυτού του είδους τον κίνδυνο, η NASA έστειλε το 2022 ένα διαστημικό σκάφος να προσκρούσει στον Δίμορφο, έναν αστεροειδή με διάμετρο 160 μέτρων, ο οποίος δεν απειλούσε τη Γη.

Η αποστολή DART κατάφερε όντως να αλλάξει την τροχιά του Δίμορφου και μια άλλη αποστολή, η Hera, εκτοξεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο για να μελετήσει τις συνέπειες της πρόσκρουσης στη δομή του.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον YR4, σύμφωνα με τον Μπρους Μπετς, επιστήμονα στον αμερικανικό οργανισμό Planetary Society.

Οι επιστήμονες εξετάζουν πάντως και άλλες μεθόδους, πιο ήπιες, που δεν απαιτούν την άμεση επαφή με τον αστεροειδή. Μία από αυτές, του «βαρυτικού ελκυστή» συνίσταται στην αποστολή ενός μεγάλου διαστημοπλοίου σε μικρή απόσταση από το αστρικό σώμα. Χωρίς να αγγίξει τον αστεροειδή, το διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική έλξη για να τροποποιήσει την τροχιά του.



Μια εναλλακτική στρατηγική θα ήταν να σταλεί, επίσης σε μικρή απόσταση από τον αστεροειδή, ένα διαστημικό σκάφος με προωθητήρες οι οποίοι θα εξέπεμπαν «μια συνεχή ροή ιόντων», με αποτέλεσμα να αλλάξει η τροχιά του, εξήγησε ο Μόισλ.

Άλλη ήπια μέθοδος: να βαφτεί λευκή μία από τις πλευρές του αστεροειδούς για να εκμεταλλευτούν οι επιστήμονες το «φαινόμενο Γιαρκόφσκι», την απειροελάχιστη ώθηση που παράγεται από τη διαφορά μεταξύ της θέρμανσης από τον ήλιο και την ένταση της θερμικής ακτινοβολίας από το αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει ελαφρά η τροχιά του.

Πέρυσι, Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν εργαστηριακά τι θα συμβεί εάν προκληθεί πυρηνική έκρηξη κοντά σε έναν αστεροειδή, που στο πείραμά τους είχε μέγεθος μιας μπίλιας: το αποτέλεσμα θα ήταν να ατμοποιηθεί η επιφάνειά του, κάτι που θα τον ωθούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση.



Η αποστολή πυρηνικών όπλων στο διάστημα θεωρείται πάντως η έσχατη λύση απέναντι σε τεράστιους αστεροειδείς, με διάμετρο τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια καταστροφή.

Εάν κριθεί αναγκαίο, η εκτροπή του YR4 από την τροχιά του είναι «εφικτή, αλλά εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα δράσουμε ως πλανήτης», υπογράμμισε ο Μόισλ.

Οι διαστημικές υπηρεσίες και οι επιστήμονες θα κάνουν προτάσεις αλλά η τελική απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης του κινδύνου θα ληφθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος φαραώ για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

Published

on

Από

Ο τάφος του Τούθμωσι Β΄ βρίσκεται στα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων και ήταν ο τελευταίος τάφος των φαραώ της 18ης Δυναστείας που δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα. Photo credits: PiotrZakrzewski / pixabay

Μια κοινή αιγυπτοβρετανική αρχαιολογική αποστολή εντόπισε κοντά στο Λούξορ τον τάφο του φαραώ Τούθμωσι Β΄, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται φαραωνικός βασιλικός τάφος εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.

Ο τάφος του Τούθμωσι Β΄ βρίσκεται στα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων.

Ήταν ο τελευταίος τάφος των φαραώ της 18ης Δυναστείας που δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα και ο πρώτος που ανακαλύφθηκε, μετά από εκείνον του Τουταγχαμών, το 1922.



Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να προσδιορίσουν σε ποιον ανήκε ο τάφος χάρη στα αλαβάστρινα δοχεία που βρέθηκαν στον χώρο και στα οποία αναγράφονται τα ονόματα του βασιλιά Τούθμωσι Β΄ και της συζύγου του, βασίλισσας Χατσεψούτ, μιας από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν την αρχαία Αίγυπτο.

Βρέθηκαν επίσης ταφικά έπιπλα και κομμάτια σοβά με γαλάζιες επιγραφές, κίτρινα αστέρια και θρησκευτικά σύμβολα.



Ωστόσο, λόγω της πλημμύρας που σημειώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά, ο τάφος δεν έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περισσότερα από τα περιεχόμενά του μεταφέρθηκαν αλλού και καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάκτησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis