Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μείνουν άνεργοι από ρομπότ

Published

on

Αν έχανες τη δουλειά σου θα προτιμούσες να αντικατασταθείς από ένα ρομπότ ή από έναν άλλον άνθρωπο; Αν, βλέποντας αυτή την ερώτηση, απάντησες ρομπότ τότε ανήκεις στην πλειοψηφία.

Πράγματι, η πλειοψηφία τον ανθρώπων δηλώνει ότι προτιμά να αντικατασταθεί από ένα ρομπότ παρά από κάποιον άνθρωπο, όταν όμως πρόκειται για την αντικατάσταση ενός συναδέλφου η προτίμηση αυτή αντιστρέφεται.

«Η αντικατάσταση από τη σύγχρονη τεχνολογία σε αντιδιαστολή με την αντικατάσταση από ανθρώπους έχει διαφορετικές ψυχολογικές συνέπειες» δηλώνει ο Άρμιν Γκρανούλο στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, στη Γερμανία.

Ο Γκρανούλο και συνεργάτες του ρώτησαν 300 άτομα αν προτιμούσαν να αντικατασταθούν αυτοί ή ένας συνεργάτης από ένα ρομπότ ή από έναν άλλον άνθρωπο.

Διαπιστώθηκε ότι για τον συνεργάτη το 62% δήλωνε προτίμηση για άλλον άνθρωπο ενώ όταν η ερώτηση αφορούσε τους ίδιους μόνο το 37% ήθελε να αντικατασταθεί από άλλον άνθρωπο και όχι από ρομπότ.

Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε με τη μέτρηση της έντασης των αρνητικών συναισθημάτων (λύπη, θυμός, απογοήτευση) σε 251 άτομα. Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν πιο αρνητικά συναισθήματα όταν επρόκειτο να αντικατασταθεί κάποιος συνεργάτης από ένα ρομπότ παρά όταν επρόκειτο να αντικατασταθούν οι ίδιοι από αυτό.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η προσωπική τους ταυτότητα κλονίζεται λιγότερο όταν αντικαθίστανται από ρομπότ, σε σύγκριση με όταν αντικαθίστανται από ανθρώπους. Ο Γκρανούλο εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν ότι μπορούν ή ότι πρέπει να ανταγωνιστούν ένα ρομπότ ή ένα λογισμικό με τον ίδιο τρόπο που ανταγωνίζονται με έναν άνθρωπο.

Το ερώτημα αυτό πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα δεδομένου ότι οι ερευνητές συμφωνούν στο ότι πολλές δουλειές θα αυτοματοποιηθούν στο κοντινό μέλλον.

Η ερευνητική ομάδα του Γκρανούλο ρώτησε 296 εργάτες από τη μεταποιητική βιομηχανία, από τους οποίους το ένα τρίτο δήλωσαν ότι η τωρινή τους εργασία θα μπορούσε να γίνει από μια μηχανή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Published

on

Από

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Photo credits: geralt / pixabay

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, με την ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από την αναπηρία να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη συσχέτιση αυτή.

Η απώλεια ακοής είναι όλο και πιο συχνή, ιδίως καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ενώ και η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται, επηρεάζοντας περίπου 64 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ενώ η μειωμένη ακοή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως, όπως πιστεύεται, ως αποτέλεσμα της επακόλουθης κοινωνικής απομόνωσης, δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα η συσχέτιση αυτή.

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 164.431 συμμετεχόντων από την βρετανική βάση δεδομένων «UK Biobank». Από αυτούς οι 4.369 φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, ενώ οι συμμετέχοντες που δεν φορούσαν ακουστικά κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε επικυρωμένη δοκιμασία: φυσιολογική ακοή, ανεπαρκής ακοή και κακή ακοή.



Κανείς δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια στην αρχή της μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και περίπου το 55% ήταν γυναίκες. Επίσης, συλλέχθηκαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα υγεία, τον τρόπο ζωής και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι προσαρμοσμένοι αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 15% και 28% για ανεπαρκή και κακή ακοή, αντίστοιχα, και 26% για όσους χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή. Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες σε όσους δεν είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, υποδηλώνοντας ότι ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ακουστική λειτουργία, ενδέχεται να μην αντιμετωπίζουν υποκείμενα αγγειακά προβλήματα που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.



Σε όσους δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας το επίπεδο ακοής συσχετίστηκε σημαντικά με την κοινωνική απομόνωση, την ψυχολογική δυσφορία και τον νευρωτισμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να καθορίσει αιτία και αποτέλεσμα. Ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχουν εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων

Published

on

Από

Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης. Photo credits: Vnukko / pixabay

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, όπως διαπίστωσε μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College London, που δημοσιεύθηκε στο «The Journals of Gerontology Series A».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.127 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αγγλία και εξέτασαν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την περίοδο 2008-2017.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη μνήμη των συμμετεχόντων, την εκτελεστική λειτουργία (δημιουργία σχεδίων, επίλυση προβλημάτων, προσαρμογή σε νέες καταστάσεις), τη γλώσσα και τη συνολική γνωστική λειτουργία.



Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης.

Η μεγαλύτερη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορετικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη γνωστική υγεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται πιο έντονα με βλάβες στον κροταφικό λοβό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη γλώσσα και την κατανόηση των λέξεων.



Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτουν μόνο δέκα έτη, τα οποία ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την έκθεση στη ρύπανση κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ετήσιοι μέσοι όροι των επιπέδων ρύπανσης, με αποτέλεσμα να λείπουν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις υψηλής έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι

Published

on

Από

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 45% των ατυχημάτων αφορά το μπροστινό μέρος ενός οχήματος, του οποίου η επισκευή κοστίζει 1,5 φορά περισσότερο. Photo credits: binfarisauto / pixabay

Το κόστος επισκευής οχημάτων αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι και 25,7% σε σχέση με το 2020. Αυτό αποκάλυψε μία νέα μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία SRA, η οποία παρέχει τεχνικές και στατιστικές μελέτες για ασφαλιστές αυτοκινήτων στη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα από 1,5 εκατομμύριο επισκευές το 2024, διαπιστώνοντας ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το βασικό αίτιο της συγκεκριμένης αύξησης.

Το κόστος των ανταλλακτικών αυξήθηκε κατά 29% από το 2020 και 7,3% από πέρυσι. Επίσης, τα δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 45% των ατυχημάτων αφορά το μπροστινό μέρος ενός οχήματος, το οποίο κοστίζει 1,5 φορά περισσότερο η επισκευή σε σχέση με το πίσω μέρος.



Τα φανοποιεία αντικαθιστούν αντί να επισκευάζουν πάνω από το 90% των ανταλλακτικών, αν και οι επισκευαστές προσπαθούν να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας επισκευάζοντας και επαναχρησιμοποιώντας κατεστραμμένα εξαρτήματα.

Το 2024 το 5,3% των ανταλλακτικών επαναχρησιμοποιήθηκαν, έναντι 3% το 2020. Συνολικά, το κόστος ανταλλακτικών αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ (52%) του κόστους επισκευών.

Το κόστος βαφής έχει αυξηθεί κατά 26,8% από το 2020 και 5,1% σε σχέση με πέρυσι. Η βαφή αντιπροσωπεύει μόνο το 10,4% του συνολικού κόστους επισκευής. Επίσης, τα ποσοστά εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 20,8% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.



Επιπλέον, οι επισκευές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν, επομένως το κόστος εργασίας αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Η μελέτη της SRA αποκαλύπτει ότι το κόστος επισκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν υψηλότερο κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών αυτοκινήτων, ενώ η αύξηση για τα υβριδικά μοντέλα ήταν 15,7%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Published

on

Από

Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες. Photo credits: OsloMetX / pixabay

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, που σηματοδοτεί την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.

Ο ΠΙΣ προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη καμπάνια του ΠΟΥ, ο οποίος προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά, βάζοντας γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, ώστε να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.

Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφαση κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερα οικονομικά βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, καθώς και καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες.



Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων και των νέων μητέρων, αλλά και των βρεφών τους, ώστε η κοινή ζωή τους να ξεκινάει χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες που διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρώτα ενημερωθούν.



Στην Ελλάδα οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – σύμφωνα με τον ΠΟΥ – παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, και 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη μέχρι έναν μήνα χάνουν τη ζωή τους από κακούς χειρισμούς, αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Published

on

Από

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση. Photo credits: ii7017 / pixabay

Η ρύπανση συσχετίζεται με γήρανση και αθηρωμάτωση σύμφωνα με τη μελέτη Κορινθία, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο έγινε πρόσφατα στο Σικάγο.

Η μελέτη που διεξάγεται από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκε φέτος με νέα δεδομένα, όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της, καθηγητής Καρδιολογίας πρώην Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τούσουλης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, διευκρινίζει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει από το 2014, με περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.



«Ωστόσο το τελευταίο σκέλος της μελέτης, αφορούσε στην επίδραση της ρύπανσης πάνω στα τελομερή, που είναι οι τελικές απολήξεις των χρωμοσωμάτων μας και ταυτοποιούν τη βιολογική μας ηλικία. Το μήκος των τελομερών σχετίζεται με την επιβίωση. Όσο πιο μεγάλο το μήκος, τόσο μεγαλύτερη η επιβίωση.

Τα τελομερή με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και φθείρονται. Μικραίνουν από παράγοντες κινδύνου όπως είναι πχ το κάπνισμα, η χοληστερίνη, το σάκχαρο, η υπέρταση, κλπ. Φαίνεται όμως, ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το μήκος των τελομερών, τα οποία στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκαν σε εξειδικευμένο κέντρο του Γαλλικού Πανεπιστημίου Νανσί».

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση.

«Κι αυτό το βρήκαμε μετρώντας παράγοντες που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, δηλαδή τις πλάκες στις καρωτίδες και το πάχος τους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ζουν σε ρυπογόνα περιβάλλοντα έχουν επιβαρυμένη βιολογική υγεία, καθώς η ρύπανση συνδέεται με κακή πρόγνωση όσον αφορά την επιβίωση μας».



Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και ετέθη στον καθηγητή, είναι αν οι καρδιολόγοι μάς προτείνουν να εγκαταλείψουμε τις πόλεις. «Όχι, να μην εγκαταλείψουμε εμείς τις πόλεις, αλλά να φροντίσει η Πολιτεία με πράσινες “ενέργειες” να περιοριστούν οι ρύποι, όπως πχ με ηλεκτρικά λεωφορεία, αυτοκίνητα και άλλες στρατηγικές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι το τρίπτυχο καθαρός αέρας, υγιεινή διατροφή και καλή ψυχολογική υγεία, συνεπάγονται θετική πρόγνωση για την καλή και μακρά επιβίωση μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Published

on

Από

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 13,6% των εφήβων 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Π.Ο.Υ. για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Photo credits: wal_172619 / pixabay

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας στις 6 Απριλίου, το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής») αναδεικνύει σημαντικά ευρήματα από την τελευταία πανελλαδική έρευνα του 2022 για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-Μαθητών (Έρευνα HBSC/WHO) όπως αυτά αποτυπώνονται στην ερευνητική αναφορά «Σωματικό βάρος, διατροφή και φυσική δραστηριότητα στους εφήβους στην Ελλάδα: Η Κατάσταση Σήμερα και Διαχρονικά». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο το 13,6% των εφήβων 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (20%), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 40ή θέση μεταξύ 43 χωρών.

 Οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι ιδιαίτερα εμφανείς, καθώς σχεδόν υποδιπλάσιο ποσοστό κοριτσιών (9,5%) εμφανίζονται να κάνουν επαρκή φυσική δραστηριότητα σε σχέση με τα αγόρια (18,1%). Διαφορές παρατηρούνται και ως προς την ηλικία, με τους 15χρονους να καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά επαρκούς φυσικής δραστηριότητας (11,9%) από τους 11χρονους (16,3%).



Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους (30,4%) κατηγοριοποιείται ως σωματικά ανενεργός, κάνει, δηλαδή, λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα επαρκή φυσική δραστηριότητα.

Το ποσοστό της Ελλάδας σε αυτόν το δείκτη είναι υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (24%) καταδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση των παρεμβάσεων για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στον πληθυσμό αυτόν.

Παρά τη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2018, αυξημένο εμφανίστηκε το 2022 το ποσοστό των εφήβων 11-15 ετών που είναι σωματικά ανενεργοί. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις εφήβους (24,1%) αναφέρει ότι περνά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του καθιστός ή ξαπλωμένος – με τη συνήθεια αυτή να εντείνεται με την ηλικία, από 14,9% στους 11χρονους σε 30,1% στους 15χρονους.



Επιπλέον, 6,4% των εφήβων αναφέρουν ότι στην περιοχή που ζουν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χώρους για άσκηση, με τους εφήβους από οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου να πλήττονται περισσότερο.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων το 2022, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας της COVID-19 είχαν αρνητική επίδραση στη φυσική δραστηριότητα για το 41,2% εξ’ αυτών, ενώ μόνο το 24,4% ανέφεραν θετική επίδραση.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό ότι η φυσική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis