Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αποδήμων Ελλήνων <<Απόστολος Παύλος>> Χάγκεν: 30 Χρόνια συνεχούς προσφοράς

Published

on

Άρα ούν ως καιρόν έχομεν, εργαζώμεθα το αγαθόν προς πάντας.

μτφρ: όποτε έχουμε την ευκαιρία, να προσπαθούμε να κάνουμε καλό σε όλους

Από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου (προς Γαλάτας 6:10)

aithousaΚυριακή 1 Φεβρουαρίου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του συλλόγου για να παραβρεθώ στην καθιερωμένη ετήσια κοπή  Βασιλόπιτας (και απολογιστική παράλληλα) αποφασίζω να πάω πολύ πριν από την ώρα προσέλευσης που αναγράφει η πρόσκληση ( στις 14.00 αντί στις 16.00). Έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να δω, να σκεφτώ και να πάρω απαντήσεις σε αρκετά πράγματα που απασχολούν τη σκέψη μου κατά διαστήματα, για τη συμμετοχή, δράση και αποτέλεσμα των περισσοτέρων ελληνικών συλλόγων και φορέων.

Στην αίθουσα της καθολικής εκκλησίας που φιλοξενεί κάθε χρόνο την εκδήλωση υπάρχει μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, από γυναίκες και άντρες οι οποίοι με το χαμόγελο στα χείλη και το καλαμπούρι στο στόμα ετοιμάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα τον χώρο, για να υποδεχθούν και να τιμήσουν τους επισκέπτες τους. Τα πάντα πλούσια, γλυκά, ροφήματα, πίτες για όλους στα στρωμένα και στολισμένα με άνθη  τραπέζια. Η ώρα περνά και σιγά, σιγά καταφθάνουν οι καλεσμένοι, φίλοι και μέλη του συλλόγου έχοντας όλοι τους ιδιαίτερη ευαισθησία στην εγγλέζικη συνέπεια όπως λέμε (ακριβής χρόνος προσέλευσης). Το ίδιο και από τους επίσημους προσκεκλημένους που τίμησαν την εκδήλωση, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αυγουστίνο και την ιερατική του συνοδεία όπως και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος του Προξενείου του Ντίσελντορφ Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

Konstantinos VasileiadisΟ πρόεδρος του συλλόγου ένας άνθρωπος δραστήριος, ακούραστος ο πρώτος μεταξύ ίσων στο σύλλογο κ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης πήρε το λόγο ανοίγοντας την εκδήλωση, σε μια αίθουσα κατάμεστη.

Στον χαιρετισμό του  ευχαρίστησε ταπεινά όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους και την προσφορά τους τον σύλλογο. <<  Εφέτος ο σύλλογός μας, εισήλθε αισίως στο 30ο έτος της ηλικίας του. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους εξής κατεξοχήν λόγους:

·         Διότι κατόρθωσε να επιζήσει επί τόσα χρόνια μέσα σε όχι πάντοτε ευνοϊκές συνθήκες.

·         Διότι κατ’ αυτό το διάστημα της ζωής του επιτέλεσε-ας μου συγχωρεθεί η έκφραση- όχι ευκαταφρόνητο έργο, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τον υπηρετούν άνθρωποι της καθημερινότητας, απλοί, ανεπιτήδευτοι.

·         Διότι εξακολουθεί – παρ’ όλες τις δυσκολίες- να έχει σφρίγος και διάθεση να συνεχίσει να εργάζεται κρατώντας ψηλά τη σημαία της φιλανθρωπίας και της προσφοράς

Μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας είναι ο όγκος του έργου το οποίο έχει επιτελέσει, είναι η αποδοχή και η αναγνώριση από τους Έλληνες του Hagen και των πέριξ πόλεων αλλά και πολλών Γερμανών, είναι η παρουσία όλων ημών εδώ, σ’ αυτή την ετήσια εκδήλωση. Είσαστε όλοι εσείς οι παρόντες αλλά και οι απόντες φίλοι, συνδρομητές και βοηθηθέντες από το μόχθο, τη φιλοτιμία και την αγάπη, όλων όσων εργάζονται για την πραγμάτωση του έργου, το οποίο επιτελεί ο σύλλογος.

Η φήμη του έχει εξέλθει των ορίων της Γερμανίας και είναι γνωστό σε όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας, στην Κύπρο, στην Αλβανία και αλλού.

Η τιμή και η δόξα του ονόματος του συλλόγου είναι αποτέλεσμα της δικής σας προσφοράς, των δικών σας θυσιών και αγώνων. Τα μέλη του συλλόγου και του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου είναι εντολοδόχοι σας και διεκπεραιωτές του έργου που όλοι εσείς οι φίλοι και υποστηρικτές του μας αναθέτετε.

Ο έπαινος για ό,τι θετικό γίνεται σ’ αυτόν και μ’ αυτόν, είναι όλος δικός σας. Εμείς γευόμαστε τη χαρά και την ηθική ικανοποίηση, όταν επιτελούμε στο ακέραιο το καθήκον μας.>> κλείνοντας με τα λόγια για να παραδώσει τη συνέχεια στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  << Σεβασμιότατε, η παρουσία σας μας γεμίζει χαρά, ενισχύει τις δυνάμεις μας, ώστε να συνεχίζουμε με περισσότερο ζήλο και αυταπάρνηση το έργο που μας αναθέτει το μεγάλο κοινό των μελών, φίλων και συνδρομητών του συλλόγου.

Πάντοτε προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη και προσμονή προς την Εκκλησία, γιατί απ’ αυτή αντλούμε ηθική και πνευματική δύναμη, γιατί αυτή είναι το ασφαλέστερο και εγκυρότερο αποκούμπι μας σε κάθε περίσταση.>>

Τον λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Κεντρώας Ευρώπης κος Αυγουστίνος, ένας δυναμικός ποιμενάρχης που με τη δράση και τα έργα του ενίσχυσε τον ρόλο της ορθόδοξης εκκλησίας στην κεντρική Ευρώπη, όπως και τη θέση του Έλληνα μετανάστη. Έκανε μια εκτενή αναφορά για το διαχρονικό έργο της Εκκλησίας, μιλώντας για τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες  λειτούργησε και τα επιτεύγματα μαζί με τους ποιμένες που δεν είναι άλλα από τις πολλές εκκλησίες, οι οποίες οικοδομήθηκαν με τη στέρηση και τον αγώνα πιστών και κληρικών. Καυστικός όπως πάντα δε θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο και να μην αφυπνίσει την ελληνική συνείδηση  για την πολιτική και κοινωνική υποκρισία που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν πιστοί στην αξία του χριστιανισμού που δεν είναι άλλη από την αγάπη. << ζούμε σε καιρούς πονηρούς όχι μόνο για την πατρίδα μας την Ελλάδα αλλά και εδώ στη Γερμανία, θα έλεγα σε όλο τον κόσμο, και ως πνευματικός σας θα πρέπει να σας πω ότι η μεγαλύτερη κρίση δεν είναι η οικονομική κρίση όπως σχεδόν κάθε ημέρα ακούμε, αλλά η πνευματική και ηθική κρίση…>> μίλησε για τον Μέγα Βασίλειο που είχε γράψει στην εποχή του και είναι επίκαιρο όσο τίποτα άλλο σήμερα << χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη>>, έκλεισε τον χαιρετισμό και τον λόγο του  με τα λόγια του  Απόστολου Παύλου: <<Βλέπετε πώς ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι, αλλ’ ως σοφοί εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισ>> (Εφεσ. Ε’ 15-16).
Συνιστά ο Απόστολος Παύλος να κερδίζουμε και να εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο μας για το αγαθό, διότι οι ημέρες εξαιτίας της αμαρτίας είναι γεμάτες από πειρασμούς και πνευματικούς κινδύνους. Ως σοφοί, ως φωτισθέντες, δια του λουτρού της παλιγγενεσίας, να προχωρούμε στη ζωή μας και να συμπεριφερόμαστε φρονίμως και όχι ασυνέτως. Στη συνέχεια κόπηκε η Βασιλόπιτα με όλους τους συμβολισμούς που απαιτούσε η ημέρα. Μετά το πέρας της Βασιλόπιτας, ο Γενικός Πρόξενος Γρηγόρης Δελαβέκουρας χαιρετώντας και αυτός με τη σειρά του, τους παραβρισκόμενους, γνωστούς όπως αποκάλεσε τους περισσότερους μια και έχουν ξανασυναντηθεί αρκετές φορές, αναφέρθηκε στο λόγο του σεβασμιότατου και τον ευχαρίστησε που έκανε το ακροατήριο κοινωνούς σε αυτά τα σοφά λόγια που προέρχονται από τεράστια εμπειρία πολλών δεκαετιών.

KoriitsakiΜε μια καινοτομία για τα δρώμενα των ελληνικών φορέων συνέχισε η εκδήλωση όταν το λόγο πήρε μια μικρή φίλη για να κάνει απολογισμό των πεπραγμένων της 30ετους δράσης του συλλόγου: << Δηλώνουμε ότι ο υπολογισμός των μεγεθών έγινε με πολλή προσοχή και χωρίς υπερβολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

·         Διάθεση ποσού άνω των 180.000 ευρώ για αγορά και διάθεση υλικών που έχουν ανάγκη ανάπηροι και ασθενείς (κρεβάτια, αμαξίδια ηλεκτρικά και χειροκίνητα, περπατούρες, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, φάρμακα, ρούχα, σκούπες, υπολογιστές κλπ.) Διατέθηκαν τέτοιου είδους υλικά σε νοσοκομεία, γηροκομεία, οικοτροφεία, ΚΑΠΗ, κέντρα πρώτων βοηθειών, και σε άλλου είδους ευαγή ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα, στην Καβάλα κλπ. Εξοπλίστηκε κέντρο πρώτων βοηθειών στο Σαραντάπορο της Βορείου Ηπείρου. Εδόθησαν 50 νέα κρεβάτια με κλινοσκεπάσματα στο οικοτροφείο Δράμας. Επίσης βοηθήθηκε το οικοτροφείο Φιλιατών με χρηματικό ποσό και αθλητικές ενδυμασίες.

·         Διάθεση μικροποσών για αντιμετώπιση αναγκών ατόμων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εδώ και στην Ελλάδα.

·         Διατέθηκαν: περί τα 190 ηλεκτρικά καρότσια και άνω των 1800 χειροκίνητα, 600 περπατούρες, 100 ανυψωτήρες, 200 καθίστρες,  300 και πλέον κρεβάτια, ιατρικά μηχανήματα σε νοσοκομεία κλπ.

·         Τα λειτουργικά έξοδα για το σύλλογο εγγίζουν το ποσό των 100.000 ευρώ. Για να εξασφαλιστούν όλα αυτά τα υλικά, να επιδοθούν και να αποσταλούν κυρίως στην Ελλάδα, εργάζονται ειδικοί τεχνίτες και μηχανικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του συλλόγου.

·         Ο σύλλογος υποστήριξε υλικά νεοαφιχθέντες συμπατριώτες μας, συμμετέχοντας στην κάλυψη των πρώτων εξόδων τους. Τους βοήθησε επίσης στην εγκατάστασή τους αλλά και τους στήριξε συνοδεύοντας τους στις διάφορες υπηρεσίες για τακτοποίηση υποθέσεών τους.

 

Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η χορωδία της ελληνικής κοινότητας  Βούπερταλ με τη καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής κας Μαριάννας Ζορμπά.

Κλείνω με την διαπίστευση ότι όταν υπάρχει η διάθεση συμμετοχής, αλλά και ουσιαστικός σκοπός ύπαρξης ενός συλλόγου, μπορείς να πετύχεις πολλά.

XORodia ellinikis koinothtas  WUPpertal

Βασίλης Βούλγαρης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO

Published

on

Από

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Photo credits: lemaildeclaire / pixabay

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών  Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.



Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.

«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.



«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.

Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.

Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.

«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».



Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντύσσελντορφ: Εορταστικές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

25η Μαρτίου μια επανάσταση που δε πρέπει μόνο να την τιμάμε αλλά και να την συλλογιζόμαστε κάθε στιγμή. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ο απόδημος ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε την εθνική  παλιγγενεσία (την επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).

Στη Γερμανία, σε όλες τις γωνιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη των ηρώων που σήκωσαν ανάστημα και ζήτησαν λευτεριά.

Από το Αννόβερο , όλοι οι ελληνικοί φορείς γιόρτασαν στην κεντρική πλατεία , στο Μόναχο, στην Νυρεμβέργη, στο Βερολίνο η επίσημη δεξίωση της Πρεσβείας, στο Ντύσσελντορφ.

Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821

Στο Ντύσσελντορφ την Κυριακή 30 Μαρτίου εψάλη Δοξολογία  που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου  χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου  Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη. Σύσσωμη η οργανωμένη ομογένεια και τα σχολεία με υψωμένα  τα λάβαρα και τις σημαίες όπως και πλήθος κόσμου.

Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας  κυρίευσαν όλο το εκκλησίασμα όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Απόσπασμα:« Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού η θησεία των ηρώων της επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει περηφάνεια ως έθνος και μας εμπνέει για την οικοδόμηση ενός πνεύματος ασφάλειας και ευημερίας. Η χώρα μας άλλωστε παρά τις  δυσκολίες παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης σε μια ταραγμένη αλλά στρατηγικά καθοριστική γειτονιά  σε έναν αβέβαιο κόσμο. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις αρχές του ελληνισμού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από το μετερίζι του για μια πατρίδα ισχυρή και έναν κόσμο δικαιότερο….»

Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπαϊωάννου  και έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.  Αλλά και στον απανταχού ελληνισμό της Γερμανίας δείχνοντας εμπράκτως στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στη Γερμανία πόσο τον έχουν αγκαλιάσει και θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που τον συγκινεί και τον ευχαριστεί πάρα πολύ!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Στο κλείσιμο του λόγου του επισήμανε τον επικίνδυνο δρόμο της Τουρκίας και ολοκλήρωσε με ευχές για ευλογία σε όλες τις οικογένειες και ειρήνη.

Η Δοξολογία έκλεισε με το Ζήτω η Πατρίδα μας και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας του Αγίου Όρους.

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025

Published

on

Από

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)

Published

on

Από

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:Χαιρετισμός στην Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στο Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Στο τέλος έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ

Published

on

Από

Η Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ φιλοξένησε  έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Άγιον Όρος, μεταξύ ουρανού και γης”, μια θαυμάσια αποτύπωση από τον φωτογραφικό φακό του συγγραφέα και φωτογράφου Λουκά Λίλιου, των κτηρίων, της φύσης και της ζωής των Μοναχών του Αγίου Όρους.

Ο Λουκάς Λίλιος  είναι συγγραφέας, φωτογράφος, έχοντας ένα πλούσιο έργο με οκτώ βιβλία και χάρτες μεταφρασμένα σε τέσσερις γλώσσες.

Με καταγωγή από την Λιβαδειά Βοιωτίας, προσκυνητής του Αγίου Όρους, έχει επισκεφτεί το Περιβόλι της Παναγιάς 65 φορές και διαθέτει περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν το Άγιον Όρος και την Ζωή του.

Η αγάπη του για τον Χριστιανισμό και τον Μοναχισμό του Αγίου Όρους τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν πρώτη φορά στην Αγιορείτικη Πολιτεία.

Η πρόκληση του Άβατου και η απαγόρευση παρουσίας των γυναικών ήταν ο οδηγός για την επιλογή του να το επισκεφτεί. Η επαφή με τη φύση, την προσευχή, ένα ηλιοβασίλεμα.

Όλα αυτά τον ενέπνευσαν και σαν φωτογράφος προσπάθησε μέσα από τον φακό και τον μαγικό κόσμο της εικόνας να συλλάβει το ταπεινό μεγαλείο και το συναίσθημα του κάθε μοναχού.

Επέλεξε να έρθει και να εκθέσει το έργο του στη Γερμανία γιατί είναι μια χώρα που έχει πολυγράφοντες λόγιους και συγγραφείς. Περισσότεροι από 50 λόγιοι έχουν γράψει πάνω από 100 βιβλία. Ένας εξ αυτών  ο καθολικός ιερέας κος Νταμ πήγε και έμεινε στην κορυφή του Αγίου ‘Ορους για να ζήσει τον κύκλο από την ανατολή έως τη δύση κάτι που επέλεξε και ο ίδιος του να κάνει διανυκτερεύοντας τουλάχιστον 2 φορές για να το ζήσει.

Το Άγιον Όρος είναι μια κυψέλη οπού ζουν πολλές εθνικότητες (Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Έλληνες και μοναχοί απ’ όλη την ανθρωπότητα μονάζουν και συ-προσεύχονται .

O σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. ΠαπαΪωάνουστην εκθεση
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Παπαϊωάννου στην έκθεση

Ο κος Λίλιος μίλησε στην κάμερα του Ευρωπολίτη και τον εκδότη κο Βούλγαρη για την έμπνευση και δημιουργία  της έκθεσης που παρουσιάζει. :

Λ.Λ: «Η έκθεση που παρουσιάζουμε έχει τίτλο (Άγιον Όρος η πύλη του ουρανού). Ονομάζεται η πύλη του ουρανού γιατί υπάρχει η αγία κορυφή  η κορυφή του Άθωνα  στα 2033 μέτρα. Εκεί για πολλούς είναι τάμα ζωής να φτάσουν και να προσευχηθούν. Η έκθεση αποτελείται από δέκα ενότητες, η 1η ενότητα αναφέρεται στον Μοναχισμό. Ο Μοναχισμός που όπως λέει ο πατέρας Φιλήμονας είναι ΦΩΣ του Αγίου Όρους και ο Άγιος Παΐσιος είναι όχι τα φαναράκια του δρόμου, αλλά οι ΦΑΡΟΙ που καθορίζουν και ορίζουν, συμμετέχουν πνευματικά,  στο δρόμο όλων μας.

Ακολουθούν οι Πνευματικές Περιπλανήσεις, το Άγιον Όρος στο οποίο οι  μοναχοί πηγαίνουν περιπλανούνται πνευματικά, όχι γιατί η πίστη τους δεν είναι σωστή, δεν είναι δυναμική, αλλά γιατί μέσα από εκεί προσπαθεί ο κάθε ένας μας να βρει τον εαυτό του. 

Συνεχίζουμε με την Έρημο, η έρημος είναι μια δύσβατη περιοχή  του Αγίου Όρους και μετά την έρημο ακολουθεί η Φύση. Γιατί στο Άγιον Όρος η φύση είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει, με τα ζώα, την χλωρίδα και όλα εκείνα τα οποία είναι όντα του ουρανού. Συνέχεια παίρνουν οι ανταύγειες του Αγιορείτικου Μοναχισμού, οι έντονες μορφές, πράες οι οποίες με ένα κομποσκοίνι στο χέρι προσεύχονται καθημερινά   βλέποντας τον ήλιο στην ανατολή ή τη δύση. 

Συνεχίζουμε  με Εικόνες που είναι Πνευματικές και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε προσκυνητή να εκφράσει την πίστη του προς τον Θεό.  Στη συνέχεια έχουμε την ενότητα η Ζωή στο Άγιον Όρος όπου βλέπουμε τη γέννηση  (θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει γέννηση στο Άγιον Όρος , υπάρχει η Κουρά) έτσι δημιουργείται ο νέος μοναχός, μια νέα ζωή. Παρουσιάζουμε τις Είκοσι Κυρίαρχες Μονές. Έχουμε την κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα, έχουμε τον Πατριάρχη, το Δέσποτα του Αγίου Όρους τον Παναγιώτατο  και κλείνοντας έχουμε το Καλό Παράδεισο Αδελφέ

Είναι αυτό που ο κάθε ένας μας ελπίζει σαν καλός χριστιανός, όταν θα έρθει η Δευτέρα παρουσία την οποία ο κάθε ένας μας προσδοκά.»

Η συζήτηση έκλεισε με ένα Οικουμενικό  κάλεσμα σε χριστιανούς και μη, να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τις εικόνες το Περιβόλι της Παναγιάς και την Μοναχική Ζωή.

Του Βασίλη Βούλγαρη
Εκδότη-Δημοσιογράφο
Ευρωπολίτη
voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis