Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΒMW: Περισσότερα από 7 εκατ. ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα σε κυκλοφορία έως το 2030

Published

on

Με ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα, το γκρουπ BMW υπογραμμίζει τη δέσμευσή του στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

Σήμερα, τα οχήματα BMW και MINI με πλήρως ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης αντιστοιχούν στο 13,3% σχεδόν επί όλων των ταξινομήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι 1,5 φορά το μέσο μερίδιο όλων των εταιρειών, που ανέρχεται στο 8% περίπου.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 25% μέχρι το 2021, στο 33% μέχρι το 2025 και στο 50% μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πωλήσεων, πουλήθηκαν περισσότερα από 500.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα το 2019, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Παρά τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, το γκρουπ κατέγραψε περισσότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των στόχων βιωσιμότητας, θα επιδιώξει να κυκλοφορούν πάνω από επτά εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματά του σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030, εκ των οποίων τα δύο τρίτα θα είναι πλήρως ηλεκτρικά.

Ως αποτέλεσμα της μαζικής επέκτασης της ηλεκτροκίνησης, οι εκπομπές ρύπων του στόλου οχημάτων του γκρουπ BMW ανά χιλιόμετρο που διανύουν θα μειωθούν κατά 40% περίπου, μέχρι το 2030.

Στο μέλλον, ακόμα περισσότερα μοντέλα με ηλεκτροκίνηση και με συμβατικά συστήματα κίνησης θα κατασκευάζονται σε μία γραμμή παραγωγής. Για παράδειγμα, η επόμενη γενιά πολυτελών sedan της BMW σειράς 7 θα προσφέρεται σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Τέλος, οι δημοφιλείς BMW σειρά 5 και BMW X1 θα κυκλοφορούν στην αγορά όχι μόνο με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και plug-in υβριδικά συστήματα, αλλά και ως αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

Μείωση στο ανθρακικό αποτύπωμα

Η ανάγκη για μείωση των ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την κλιματική αλλαγή έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Παράλληλα, η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρά όρια για τον μέσο ορό εκπομπών του CO2 από τον στόλο των κατασκευαστών αυτοκινήτων και την επιβολή υψηλών προστίμων για τους παραβάτες.

Το BMW Group επανεξετάζει όλο τον κύκλο παραγωγής, από την προμήθεια πρώτων υλών, την παραγωγή και τη λειτουργική ζωή του οχήματος μέχρι την ανακύκλωση αργότερα.

Σήμερα, η συνολική περιβαλλοντική επίπτωση ενός plug-in υβριδικού μοντέλου, γνωστή και ως ανθρακικό αποτύπωμα, είναι ήδη αισθητά χαμηλότερη από αυτή ενός συμβατικού οχήματος. Στη BMW X1 xDrive25e, για παράδειγμα, είναι ήδη 31% χαμηλότερη συγκριτικά με την τιμή του αντίστοιχου βενζινοκίνητου μοντέλου όταν χρησιμοποιεί ρεύμα φόρτισης από το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της.

Εάν γίνεται χρήση αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη διάρκεια της λειτουργικής ζωής του οχήματος, το αποτύπωμα CO2 είναι ακόμα και 55% χαμηλότερο.

Για το μέλλον, το BMW Group εξελίσσει, μεταξύ άλλων, έναν κύκλο επαναχρησιμοποιούμενων υλικών για τις κυψέλες των μπαταριών. Τα πρωταρχικά υλικά, κοβάλτιο και λίθιο προέρχονται αποκλειστικά από προμηθευτές που πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Από φέτος, όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής του BMW Group ανά τον κόσμο θα προμηθεύονται αποκλειστικά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Η εταιρεία θα αυξήσει, επίσης, σημαντικά την αναλογία δευτερογενών υλικών στα καινούργια οχήματά της. Στο μέλλον, η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση μπαταριών υψηλής τάσης θα αποκτήσει μεγάλη σημασία.

Μετά τη χρήση τους σε οχήματα με ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως σταθερές αποθήκες αιολικής και ηλιακής ενέργειας, όπως συμβαίνει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της BMW στη Λειψία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν CDU/CSU-SPD – Τι περιλαμβάνει

Published

on

Από

Η εκλογή του νέου καγκελάριου από την Bundestag αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Photo credits: mat_hias / pixabay

«Ευθύνη για την Γερμανία», τιτλοφορείται η προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων.

Ο αρχηγός του CDU και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε την συμφωνία ως «ισχυρό μήνυμα» προς τους πολίτες της Γερμανίας και προς την Ευρώπη, έκανε λόγο για «πολιτικό κέντρο» το οποίο θα λύσει τα προβλήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε «η Γερμανία επέστρεψε στην πορεία της».

Η εκλογή του νέου καγκελάριου από την Bundestag αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει την μεταναστευτική πολιτική, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων «επίθεση επαναπατρισμών», σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών προγραμμάτων ενσωμάτωσης από τα κρατίδια, κατάργηση της «πολιτογράφησης τούρμπο» που επέτρεπε την απόκτηση υπηκοότητας ακόμη και εντός τριών ετών, ενώ θα περιορίσει και το πρόγραμμα της οικογενειακής επανένωσης. Οι πρόσφυγες υπό καθεστώς περιορισμένης προστασίας θα μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στην Γερμανία μόνο έπειτα από δύο χρόνια μετά τη δική τους άφιξη.



Σταδιακά επίσης θα καταργηθεί η καταβολή μετρητών στους πρόσφυγες, στους οποίους θα παρέχονται μόνο προπληρωμένες κάρτες για την αγορά συγκεκριμένων ειδών.

Στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι επιπλέον ο περιορισμός στο μισό των αφίξεων από την «βαλκανική οδό», από 50.000 σε 25.000 ετησίως.

Οι μελλοντικοί εταίροι συμφώνησαν ακόμη ότι δεν θα επιβληθεί όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, εγκαταλείποντας την σχετική εισήγηση των Σοσιαλδημοκρατών.

Στην οικονομία, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρίες θα μειωθεί σταδιακά κατά μία μονάδα, ξεκινώντας από το 2028.

Χωρίς μεταβολή παραμένει σε ισχύ η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί «στο ελάχιστο ευρωπαϊκό» επίπεδο. Μείωση θα γίνει και στους φόρους για τα μικρομεσαία εισοδήματα και θα καταργηθεί το «επίδομα του πολίτη», το οποίο θα αντικατασταθεί από μια «βασική ασφάλεια για όσους αναζητούν εργασία». Στο ίδιο πνεύμα, οι άνεργοι θα πρέπει να αναζητούν ενεργά εργασία και, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνουν τα προνοιακά οφέλη τους.



Στην εξωτερική πολιτική, για πρώτη φορά δηλώνεται ευθέως ότι η γερμανική διπλωματία πρέπει να υπηρετεί τα γερμανικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις στην προγραμματική συμφωνία που ανακοινώθηκε μόλις 45 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ έκανε λόγο για «μεγάλη απογοήτευση», τονίζοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι «ηρεμιστικό χάπι, την στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται τονωτική ένεση».

Ως «κείμενο συνθηκολόγησης» του Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε το κυβερνητικό πρόγραμμα η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός του CDU «παραδόθηκε στο SPD» και «δεν τήρησε καμία προεκλογική του υπόσχεση», ενώ η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις της χώρας.

Από την Αριστερά, η αρχηγός Ινές Σβέρντνερ χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία αποτέλεσμα «άγνοιας και απελπισίας, χωρίς φαντασία ή κοινωνική πυξίδα» και εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική θα ανοίξει τον δρόμο για την ακροδεξιά.

Η αρχηγός της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) προέβλεψε «ύφεση Μερτς» («Merzession») και σχολίασε ότι η συμφωνία των κομμάτων δεν δίνει απαντήσεις στην οικονομική κρίση.



Από την πλευρά της οικονομίας, η Ένωση Γερμανικών Οικοδομικών Επιχειρήσεων εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ίδρυση υπουργείων Συγκοινωνιών και Δόμησης, εκτιμώντας ότι η ισχυροποίηση των δύο τομέων σε πολιτικό επίπεδο θα ωφελήσει τον κλάδο.

Η Ένωση Οικογενειακών Επιχειρήσεων από την πλευρά της αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αποφάσεις παραπέμπουν σε μοντέλο «συνέχεια ως έχει» και εκτιμά ότι δεν υλοποιείται η προαναγγελθείσα «οικονομική καμπή».

Η Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων επαινεί τους μελλοντικούς οικονομικούς εταίρους θεωρώντας ότι «δίνουν ώθηση» στις νέες εταιρίες με τις αποφάσεις τους, ενώ ο επικεφαλής της Ένωσης Επιχειρήσεων Πληροφορικής Bitkom, Ραλφ Βίντερκρεστ, στάθηκε στην ίδρυση υπουργείου για την Ψηφιακή Μετάβαση και τον Εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Η Κεντρική Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών βλέπει την συμφωνία ως «αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά πικρό χάπι». «Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αλλά το εάν αυτό τελικά θα οδηγήσει σε πραγματική οικονομική ανάκαμψη, μένει να φανεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιεργκ Ντίτριχ.

Η επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Μόνικα Σνίτσερ χαιρέτισε την ταχεία επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την «σωστή και σημαντική ενόψει των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους

Published

on

Από

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Photo credits: jhenning / pixabay

Όλο και πιο καθαρά” είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους, αν και η τάση για μεγαλύτερα οχήματα παραμένει αμείωτη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 49%.



Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μεταβάλλεται η αναλογία των αυτοκινήτων μικρής, κόμπακτ και μίνι κατηγορίας υπέρ της κατηγορίας μεγαλύτερων οχημάτων.

Στην κορυφή παραμένουν τα «κόμπακτ» αυτοκίνητα, τα οποία ανέρχονται σε 11,2 εκατομμύρια, κατά 132.000 λιγότερα από πέρυσι.

Τα μικρά μειώθηκαν κατά 101.000 σε 8,6 εκατομμύρια και τα μίνι κατά 62.000 στα 3,3 εκατομμύρια.



Σε κάμψη είναι και οι αριθμοί στην κατηγορία μεσαίου μεγέθους, ενώ αντίθετα ο αριθμός των SUV αυξήθηκε κατά 588.000 σε 6,6 εκατομμύρια και των εκτός δρόμου κατά 112.000 σε 3,3 εκατομμύρια.

Τα SUV κυριαρχούν όμως και στην κατηγορία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με 626.000 οχήματα, καθώς, λόγω του μεγέθους τους, διαθέτουν επαρκή χώρο για την μπαταρία. Αυξητική είναι η τάση και για τα τροχόσπιτα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 73.000 σε 981.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο

Published

on

Από

Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Photo credits: ThomasWolter / pixabay

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η βιομηχανία, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι πάροχοι ενέργειας σημείωσαν μείωση της παραγωγής τους κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,8%, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις ΗΠΑ ενόψει της επιβολής νέων δασμών.

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αντικατέστησαν για το συγκεκριμένο διάστημα την Κίνα ως η σημαντικότερη χώρα για το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο.

Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ.



«Οι εξαγωγές φαίνεται να έχουν ωφεληθεί από παραγγελίες που έγιναν νωρίτερα, για να προλάβουν τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Αλεξάντερ Κρούγκερ, ο οποίος πάντως τόνισε ότι είναι ανάγκη οι γερμανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν άμεσα νέους εμπορικούς εταίρους εκτός ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας μειώθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 κατά 4%, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, «μια συνεχή στρεβλή κίνηση στην βιομηχανική παραγωγή».



Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank Σάιρους ντε λα Ρούμπια σχολίασε επίσης ότι «με τους δασμούς των ΗΠΑ υπάρχει πλέον μικρή προοπτική ταχείας ανάκαμψης» για την γερμανική οικονομία.

Η Γερμανική Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης μετά την επιβολή αντιδασμών από την Κίνα για τα αμερικανικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αστυνομικό μπλόκο σε φορτηγό που μετέφερε άγρια ζώα από την Ολλανδία

Published

on

Από

Photo credits: FreitagTV / pixabay

Γερμανοί αστυνομικοί που σταμάτησαν για έλεγχο ένα φορτηγό, κοντά στα ολλανδικά σύνορα, διαπίστωσαν έκπληκτοι πως μετέφερε άγρια ζώα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ειδικότερα, το φορτηγό μετέφερε δύο ζέβρες, μια αντιλόπη, έξι μαϊμούδες, έναν κύκνο, ένα γεράκι και ένα σερβάλ (είδος αφρικανικής αγριόγατας).



Οι δύο Πολωνοί επιβαίνοντες στο φορτηγό, ηλικίας 23 και 31 ετών, δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη μεταφορά των άγριων ζώων, αναφέρει η γερμανική αστυνομία που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Τα άγρια ζώα παραδόθηκαν στις ολλανδικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Βαϊμάρη τιμά την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ

Published

on

Από

Από το καλοκαίρι του 1937, οι ναζί οδήγησαν πάνω από 280.000 ανθρώπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ και τις 139 βοηθητικές εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Βαϊμάρης. Photo credits: MonicaVolpin / pixabay

Τελετές μνήμης θα διεξαχθούν σήμερα για να τιμηθεί η 80ή επέτειος από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη, στην κεντρική Γερμανία.

Το ίδρυμα για τη μνήμη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Μίτελμπαου-Ντόρα αναμένει πως στην εκδήλωση θα είναι παρόντες περίπου δέκα επιζήσαντες. Έχουν επίσης προσκληθεί συγγενείς κι απόγονοι θυμάτων.

Στους ομιλητές συγκαταλέγεται ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στην πλατεία όπου γινόταν άλλοτε το προσκλητήριο των εγκλείστων.



Σύμφωνα με το ίδρυμα, ο Ναφτάλι Φιρστ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής των Μπούχενβαλντ-Ντόρα και Κομάντος, αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία.

Ο 92χρονος κ. Φιρστ είναι επιζών των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς και Μπούχενβαλντ, όπου είχε οδηγηθεί όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί.

Από το καλοκαίρι του 1937, οι ναζί οδήγησαν πάνω από 280.000 ανθρώπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ και τις 139 βοηθητικές εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Βαϊμάρης.

Τουλάχιστον 56.000 εξ αυτών δολοφονήθηκαν, ή πέθαναν από πείνα, εξαιτίας ασθενειών, λόγω εξάντλησης από τα καταναγκαστικά έργα, ή εξαιτίας ιατρικών πειραμάτων του ναζιστικού καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Φθορά για CDU/CSU και ενίσχυση της AfD δείχνει νέα δημοσκόπηση

Published

on

Από

Ως πιθανότερη εξήγηση για την φθορά που υφίσταται η Χριστιανική Ένωση πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, το ARD αναφέρει την μετεκλογική αλλαγή στάσης σχετικά με το φρένο χρέους και τον κρατικό δανεισμό. Photo credits: RichardLey / pixabay

Συρρίκνωση των ποσοστών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), πιθανότατα λόγω της αλλαγής στάσης στην πολιτική χρέους και ενίσχυση της ακροδεξιάς δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Στη δημοσκόπηση αναδεικνύονται μεταξύ άλλων η ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά και η σαφής τοποθέτησή τους υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Στη νέα έρευνα Deutschlandtrend του Ινστιτούτου infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, CDU/CSU διατηρούν το προβάδισμά τους, χάνουν ωστόσο 3 μονάδες και περιορίζονται στο 26%, με δεύτερη την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία αυξάνει κατά επίσης 3 μονάδες τα ποσοστά της και φθάνει στο 24%.

Το SPD παραμένει στο 16% και οι Πράσινοι ακολουθούν με 11% (-1).



Η Αριστερά συνεχίζει την ανοδική της πορεία και βρίσκεται στο 10% (+1), ενώ στο 4% βρίσκονται η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) (-1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) (+1).

Ως πιθανότερη εξήγηση για την φθορά που υφίσταται η Χριστιανική Ένωση πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, το ARD αναφέρει την μετεκλογική αλλαγή στάσης σχετικά με το φρένο χρέους και τον κρατικό δανεισμό.

Μαζί με το SPD και τους Πράσινους, η προηγούμενη Bundestag αποφάσισε την άρση του φρένου χρέους, προκειμένου η Γερμανία να δανειστεί έως και 500 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και περίπου άλλα τόσα για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της.



Σύμφωνα ωστόσο με το Deutschlandtrend, μόνο το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί πειστική την αιτιολόγηση, με το 68% να έχει αντίθετη άποψη. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης, ένας στους τρεις απορρίπτει την αιτιολόγηση της απόφασης.

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χρεώνεται όπως φαίνεται προσωπικά την δυσαρέσκεια, με το ποσοστό δημοτικότητάς του να πέφτει από το 35% στο 25%. Κερδισμένος, αντιθέτως, εμφανίζεται ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος βρίσκεται στο 35% (+7). Στην κορυφή της κατάταξης παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD), με 60% (-2).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis