ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία προσφέρει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια

Η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει άμεση και χωρίς διαδικασίες βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για ευρωπαϊκή λύση.
«Εξετάζεται το πώς θα υποστηριχθεί τώρα η Ελλάδα. Θα παράσχουμε τη βοήθεια με έναν απλό τρόπο», τόνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Ο υπουργός επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον Έλληνα συνάδελφό του.
«Η πυρκαγιά κατέστησε σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων. Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς δήλωσε επίσης ότι «το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί μια συναινετική ευρωπαϊκή λύση για το τρέχον οξύ πρόβλημα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.
«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καυταυλισμό αυτό.
Στη Μόρια το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.
Aντιδράσεις για τη Μόρια
Με αφορμή την πυρκαγιά στη Μόρια ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ τάχθηκε «υπέρ ενός κοινού προγράμματος υποδοχής προσφύγων, στο οποίο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστασία της Ευρώπης σημαίνει υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Μόρια πρέπει τώρα να είναι ο λόγος για να βοηθήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους – ιδίως τα παιδιά και τις οικογένειες – και να τους απαλλάξουμε από αυτές τις αβάστακτες συνθήκες», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας, σοσιαλδημοκράτης Φραντσίσκα Γκίφεϊ, η οποία χαιρέτισε ρητά τα μηνύματα προθυμίας για βοήθεια από ομοσπονδιακά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Και ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνκγμπάιλ υπενθύμισε επίσης την προθυμία των δήμων και των κρατιδίων, των οποίων ηγείται το κόμμα του, να προσφέρουν στους πρόσφυγες καταφύγιο. «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρέπει να τερματίσει το μπλοκάρισμά του», είπε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ρολφ Μίτσενιχ χαρακτήρισε «μη κατανοητή πλέον» την απορριπτική στάση του Ζέεχοφερ.
«Το Βερολίνο και η Θουριγγία έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά μπλοκάρει ο Ζέεχοφερ. Η άρνηση αυτή, σύμβολο της ντροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλανάται πάνω από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών!», έγραψε στο Twitter ο συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Mπερντ Ρίξινγκερ.
«Η Γερμανία πρέπει να δράσει όχι σήμερα αλλά χτες. Οι ελληνικοί καταυλισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν. Υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει χώρος, υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία των ομοσπονδιακών κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία να βοηθήσουν στην υποδοχή προσφύγων», δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ.
Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Σάσκια Έσκεν έγραψε στο τουίτερ : «Οι εικόνες από την Mόρια είναι συγκλονιστικές και αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής. Αυτός ο μηχανισμός κατανομής θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη μη καθυστέρηση των προθύμων να δεχτούν πρόσφυγες και την υποχρέωση των μη προθύμων να συμμετάσχουν με άλλο τρόπο».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Bundestag, ο φιλελεύθερος πολιτικός Γκίντε Γιένζεν, τόνισε επίσης στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δεν πρέπει πλέον να αποκλείει γενικώς την υποδοχή προσφύγων. Απαιτείται τώρα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν επιδιώκεται από αυτόν ευρωπαϊκή λύση η οποία όμως εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να βρεθεί».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς, ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια.
Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Στέφαν Έσε αναφέρθηκε στην επαναλαμβανόμενη πίεση η οποία ασκήθηκε από τις εκκλησίες να επιτραπεί στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν από τη Μόρια στη Γερμανία.
Τέλος, η οργάνωση Pro Asyl απαίτησε ένα «συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης και την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters – DPA
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου

Για τις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως νέου καγκελάριου, μεταδίδει η Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία.
Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δέχθηκε τον κ. Μερτς και τους δύο προέδρους του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και Ζάσκια Έσκεν, προκειμένου να τον ενημερώσουν και τυπικά για την μεταξύ τους συμφωνία.
Πριν από την εκλογή του καγκελάριου ωστόσο θα πρέπει τα μέλη του SPD να ψηφίσουν προκειμένου να εγκρίνουν την συμμετοχή του κόμματός τους στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
- ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών
- Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου
- Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Εντατικοποίηση της διδασκαλίας γνώσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία ζητά η κυβέρνηση

Την εντατικοποίηση της διδασκαλίας γνώσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία ζήτησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο και της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία αποθεμάτων πρώτης ανάγκης από τους πολίτες.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ζήτησε, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στην Handelsblatt, να δοθεί και στα σχολεία μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα πολιτικής προστασίας.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατάσταση ασφάλειας, θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην πολιτική προστασία, ακόμη και στην σχολική εκπαίδευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προετοιμασία των πολιτών για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται ασκήσεις έκτακτης ανάγκης, επειδή οι μαθητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι», δήλωσε στην Handelsblatt o βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ρόντεριχ Κιζεβέτερ και πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα η βασική εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς σε καταστάσεις καταστροφής θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινωνικής υπηρεσίας.
«Όταν προκύψει η έκτακτη ανάγκη, είναι συνήθως αργά για προληπτικά μέτρα», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (ΒΒΚ), διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Γερμανία είναι γενικά καλά προετοιμασμένη για τέτοιες καταστάσεις. «Σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές όμως οι διασώστες δεν μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα παντού, επομένως θα πρέπει να φροντίσουν και οι ίδιοι οι πολίτες», ανέφερε.
Ο Μάρτιν Φος, ερευνητής για θέματα αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι θα πρέπει το κράτος και η κοινωνία να είναι προετοιμασμένοι όχι μόνο για πόλεμο, αλλά αφενός για ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου για υβριδικές επιθέσεις σε υποδομές ή και οργανωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Σκοποβολή στα σχολεία της Πολωνίας
Σε πολλά σχολεία της Πολωνίας, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, έχει ήδη εισαχθεί η εκπαίδευση στην σκοποβολή, με την βοήθεια και του υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου MDR, οι μαθητές όχι μόνο εξοικειώνονται με τα όπλα της αθλητικής σκοποβολής, αλλά διδάσκονται και βασικές αρχές πειθαρχίας, ακρίβειας και υπευθυνότητας στον χειρισμό όπλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
- ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών
- Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου
- Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν CDU/CSU-SPD – Τι περιλαμβάνει

«Ευθύνη για την Γερμανία», τιτλοφορείται η προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων.
Ο αρχηγός του CDU και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε την συμφωνία ως «ισχυρό μήνυμα» προς τους πολίτες της Γερμανίας και προς την Ευρώπη, έκανε λόγο για «πολιτικό κέντρο» το οποίο θα λύσει τα προβλήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε «η Γερμανία επέστρεψε στην πορεία της».
Η εκλογή του νέου καγκελάριου από την Bundestag αναμένεται στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει την μεταναστευτική πολιτική, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων «επίθεση επαναπατρισμών», σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών προγραμμάτων ενσωμάτωσης από τα κρατίδια, κατάργηση της «πολιτογράφησης τούρμπο» που επέτρεπε την απόκτηση υπηκοότητας ακόμη και εντός τριών ετών, ενώ θα περιορίσει και το πρόγραμμα της οικογενειακής επανένωσης. Οι πρόσφυγες υπό καθεστώς περιορισμένης προστασίας θα μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στην Γερμανία μόνο έπειτα από δύο χρόνια μετά τη δική τους άφιξη.
Σταδιακά επίσης θα καταργηθεί η καταβολή μετρητών στους πρόσφυγες, στους οποίους θα παρέχονται μόνο προπληρωμένες κάρτες για την αγορά συγκεκριμένων ειδών.
Στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι επιπλέον ο περιορισμός στο μισό των αφίξεων από την «βαλκανική οδό», από 50.000 σε 25.000 ετησίως.
Οι μελλοντικοί εταίροι συμφώνησαν ακόμη ότι δεν θα επιβληθεί όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, εγκαταλείποντας την σχετική εισήγηση των Σοσιαλδημοκρατών.
Στην οικονομία, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρίες θα μειωθεί σταδιακά κατά μία μονάδα, ξεκινώντας από το 2028.
Χωρίς μεταβολή παραμένει σε ισχύ η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί «στο ελάχιστο ευρωπαϊκό» επίπεδο. Μείωση θα γίνει και στους φόρους για τα μικρομεσαία εισοδήματα και θα καταργηθεί το «επίδομα του πολίτη», το οποίο θα αντικατασταθεί από μια «βασική ασφάλεια για όσους αναζητούν εργασία». Στο ίδιο πνεύμα, οι άνεργοι θα πρέπει να αναζητούν ενεργά εργασία και, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνουν τα προνοιακά οφέλη τους.
Στην εξωτερική πολιτική, για πρώτη φορά δηλώνεται ευθέως ότι η γερμανική διπλωματία πρέπει να υπηρετεί τα γερμανικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα.
Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις στην προγραμματική συμφωνία που ανακοινώθηκε μόλις 45 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
Η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ έκανε λόγο για «μεγάλη απογοήτευση», τονίζοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι «ηρεμιστικό χάπι, την στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται τονωτική ένεση».
Ως «κείμενο συνθηκολόγησης» του Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε το κυβερνητικό πρόγραμμα η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός του CDU «παραδόθηκε στο SPD» και «δεν τήρησε καμία προεκλογική του υπόσχεση», ενώ η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις της χώρας.
Από την Αριστερά, η αρχηγός Ινές Σβέρντνερ χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία αποτέλεσμα «άγνοιας και απελπισίας, χωρίς φαντασία ή κοινωνική πυξίδα» και εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική θα ανοίξει τον δρόμο για την ακροδεξιά.
Η αρχηγός της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) προέβλεψε «ύφεση Μερτς» («Merzession») και σχολίασε ότι η συμφωνία των κομμάτων δεν δίνει απαντήσεις στην οικονομική κρίση.
Από την πλευρά της οικονομίας, η Ένωση Γερμανικών Οικοδομικών Επιχειρήσεων εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ίδρυση υπουργείων Συγκοινωνιών και Δόμησης, εκτιμώντας ότι η ισχυροποίηση των δύο τομέων σε πολιτικό επίπεδο θα ωφελήσει τον κλάδο.
Η Ένωση Οικογενειακών Επιχειρήσεων από την πλευρά της αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αποφάσεις παραπέμπουν σε μοντέλο «συνέχεια ως έχει» και εκτιμά ότι δεν υλοποιείται η προαναγγελθείσα «οικονομική καμπή».
Η Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων επαινεί τους μελλοντικούς οικονομικούς εταίρους θεωρώντας ότι «δίνουν ώθηση» στις νέες εταιρίες με τις αποφάσεις τους, ενώ ο επικεφαλής της Ένωσης Επιχειρήσεων Πληροφορικής Bitkom, Ραλφ Βίντερκρεστ, στάθηκε στην ίδρυση υπουργείου για την Ψηφιακή Μετάβαση και τον Εκσυγχρονισμό του Κράτους.
Η Κεντρική Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών βλέπει την συμφωνία ως «αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά πικρό χάπι». «Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αλλά το εάν αυτό τελικά θα οδηγήσει σε πραγματική οικονομική ανάκαμψη, μένει να φανεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιεργκ Ντίτριχ.
Η επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Μόνικα Σνίτσερ χαιρέτισε την ταχεία επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την «σωστή και σημαντική ενόψει των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
- ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών
- Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου
- Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους

Όλο και πιο “καθαρά” είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους, αν και η τάση για μεγαλύτερα οχήματα παραμένει αμείωτη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.
Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 49%.
Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μεταβάλλεται η αναλογία των αυτοκινήτων μικρής, κόμπακτ και μίνι κατηγορίας υπέρ της κατηγορίας μεγαλύτερων οχημάτων.
Στην κορυφή παραμένουν τα «κόμπακτ» αυτοκίνητα, τα οποία ανέρχονται σε 11,2 εκατομμύρια, κατά 132.000 λιγότερα από πέρυσι.
Τα μικρά μειώθηκαν κατά 101.000 σε 8,6 εκατομμύρια και τα μίνι κατά 62.000 στα 3,3 εκατομμύρια.
Σε κάμψη είναι και οι αριθμοί στην κατηγορία μεσαίου μεγέθους, ενώ αντίθετα ο αριθμός των SUV αυξήθηκε κατά 588.000 σε 6,6 εκατομμύρια και των εκτός δρόμου κατά 112.000 σε 3,3 εκατομμύρια.
Τα SUV κυριαρχούν όμως και στην κατηγορία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με 626.000 οχήματα, καθώς, λόγω του μεγέθους τους, διαθέτουν επαρκή χώρο για την μπαταρία. Αυξητική είναι η τάση και για τα τροχόσπιτα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 73.000 σε 981.000.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
- ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών
- Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου
- Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η βιομηχανία, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι πάροχοι ενέργειας σημείωσαν μείωση της παραγωγής τους κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,8%, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις ΗΠΑ ενόψει της επιβολής νέων δασμών.
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αντικατέστησαν για το συγκεκριμένο διάστημα την Κίνα ως η σημαντικότερη χώρα για το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο.
Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι εξαγωγές φαίνεται να έχουν ωφεληθεί από παραγγελίες που έγιναν νωρίτερα, για να προλάβουν τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Αλεξάντερ Κρούγκερ, ο οποίος πάντως τόνισε ότι είναι ανάγκη οι γερμανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν άμεσα νέους εμπορικούς εταίρους εκτός ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας μειώθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 κατά 4%, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, «μια συνεχή στρεβλή κίνηση στην βιομηχανική παραγωγή».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank Σάιρους ντε λα Ρούμπια σχολίασε επίσης ότι «με τους δασμούς των ΗΠΑ υπάρχει πλέον μικρή προοπτική ταχείας ανάκαμψης» για την γερμανική οικονομία.
Η Γερμανική Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης μετά την επιβολή αντιδασμών από την Κίνα για τα αμερικανικά προϊόντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
- ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών
- Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου
- Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Αστυνομικό μπλόκο σε φορτηγό που μετέφερε άγρια ζώα από την Ολλανδία

Γερμανοί αστυνομικοί που σταμάτησαν για έλεγχο ένα φορτηγό, κοντά στα ολλανδικά σύνορα, διαπίστωσαν έκπληκτοι πως μετέφερε άγρια ζώα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα.
Ειδικότερα, το φορτηγό μετέφερε δύο ζέβρες, μια αντιλόπη, έξι μαϊμούδες, έναν κύκνο, ένα γεράκι και ένα σερβάλ (είδος αφρικανικής αγριόγατας).
Οι δύο Πολωνοί επιβαίνοντες στο φορτηγό, ηλικίας 23 και 31 ετών, δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη μεταφορά των άγριων ζώων, αναφέρει η γερμανική αστυνομία που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.
Τα άγρια ζώα παραδόθηκαν στις ολλανδικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
- ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών
- Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου
- Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου
You must be logged in to post a comment Login