Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας για να κάνετε πληρωμές

Published

on

Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών πληρωμών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το 2019 οι πληρωμές με μετρητά αντιπροσώπευαν μόλις το 26% όλων των πληρωμών, ενώ για το υπόλοιπο 64% χρησιμοποιήθηκαν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και ηλεκτρονικές μέθοδοι πληρωμής.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία του COVID-19 έφερε μαζί της δραστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα ψώνια μας: το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιμετωπίζει αύξηση της ζήτησης γιατί οι κυβερνήσεις περιορίζουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά και γιατί μπαίνοντας σε καραντίνα κάνουμε τις περισσότερες αγορές μας στο Ιντερνέτ.

Και καθώς πραγματοποιούμε τις πληρωμές μας ολοένα και συχνότερα χωρίς μετρητά, έχουν δημιουργηθεί νέα προϊόντα και μέθοδοι πληρωμής μέσω κινητού. Το Apple Pay, το Google Pay, το PayPal, το Venmo και το WeChat Pay έχουν αναδειχτεί μεταξύ των δημοφιλέστερων εφαρμογών πληρωμής μέσω κινητών.

Ωστόσο, οι αγορές μέσω κινητών μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

Οι ειδικοί της ESET, της παγκόσμιας εταιρίας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (διαδίκτυο), μας δείχνουν μερικούς από τους βασικούς κινδύνους και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξαπατηθούμε και μας συμβουλεύουν για το τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Κίνδυνοι

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχετε είναι η απώλεια της συσκευής σας και αυτό γιατί στη συσκευή του κινητού σας βρίσκονται μερικά από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία σας και τα δεδομένα συναλλαγών, εάν χρησιμοποιείτε εφαρμογές για πληρωμές μέσω κινητού.

Εάν δεν κλειδώνετε καλά το κινητό σας, οι εγκληματίες μπορούν να χρεώσουν τις κάρτες σας ή να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές σας για να κάνουν αγορές. Εκτός από το να καταλήξετε είτε με άδειο τραπεζικό λογαριασμό είτε με υπερφορτωμένες κάρτες, κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει και την πιστοληπτική σας ικανότητα, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει στο μέλλον τη λήψη δανείου ή υποθήκης.

Τα έξυπνα κινητά, όπως και άλλες συσκευές, μπορούν να «προσβληθούν» από κακόβουλο λογισμικό. Ανάλογα με τον τύπο του λογισμικού, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να πραγματοποιήσουν διάφορα είδη κακόβουλων δραστηριοτήτων.

Τα keyloggers, για παράδειγμα, μπορούν να καταγράφουν και να μεταδίδουν στους κυβερνοεγκληματίες την πληκτρολόγηση που κάνετε στο κινητό σας, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν τους κωδικούς πρόσβασης ή τα διαπιστευτήρια λογαριασμού που χρησιμοποιείτε στις εφαρμογές πληρωμών.

Κάτι άλλο που μπορούν να κάνουν οι κυβερνοεγκληματίες είναι να αναπτύξουν ψεύτικες εφαρμογές που μεταμφιέζονται ως κάτι άλλο για να «επιτεθούν» στις εφαρμογές για πληρωμές που χρησιμοποιείτε.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν ένα trojan που μεταμφιέζεται ως εργαλείο που βελτιώνει την απόδοση της μπαταρίας του κινητού, το οποίο στοχεύει στους χρήστες της επίσημης εφαρμογής PayPal και προσπαθεί να μεταφέρει 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς του εισβολέα.

Μην με ξεγελάσεις

Πέρα από την κλοπή του smartphone σας ή την προσπάθεια να το μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό, οι κυβερνοεγκληματίες βασίζονται και σε άλλα, πιο παραδοσιακά μέσα για να… ξαλαφρώσουν το πορτοφόλι σας. Βασίζονται στις κυβερνοαπάτες.

Για παράδειγμα, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι κάποιο άτομο που μπορεί ήδη να γνωρίζετε και να σας ζητήσουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη ανάγκη. Ο απατεώνας μπορεί επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στη λίστα επαφών σας και να προσποιείται ότι είναι κάποιος στον οποίο έχετε ήδη στείλει χρήματα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για πληρωμές μέσω κινητού.

Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν επίσης να καταφύγουν σε πιο συνηθισμένους τρόπους εξαπάτησης. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν, για παράδειγμα, εφαρμογές γνωριμιών για να δημιουργήσουν μια σχέση και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους, αναφέροντας διάφορους λόγους, όπως ότι χρειάζονται επειγόντως χρήματα για να πληρώσουν έξοδα νοσηλείας.

Μια άλλη δημοφιλής τακτική είναι οι απάτες μέσω διαγωνισμούς ή έπαθλα. Εδώ τα υποψήφια θύματα θα ενημερωθούν ότι έχουν κερδίσει ένα τεράστιο έπαθλο, ωστόσο, για να το παραλάβουν θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος συναλλαγής. Φυσικά, δε θα λάβουν ποτέ το «απίθανο» έπαθλο από τον φανταστικό διαγωνισμό στον οποίο δε συμμετείχαν ποτέ, και πιθανότατα δε θα λάβουν ποτέ πίσω και την «απόδειξη πληρωμής».

Επίσης υπάρχουν και οι επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος», όπου οι απατεώνες πλαστοπροσωπούν την εταιρεία που χρησιμοποιεί την εφαρμογή για πληρωμές μέσω κινητού.

Οι ψεύτικες ιστοσελίδες που δημιουργούν οι απατεώνες προσπαθούν να ξεγελάσουν τα θύματα ώστε να αποκαλύψουν τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού τους, και να μπορέσουν να αδειάσουν τους λογαριασμούς ή να πουλήσουν τα στοιχεία σύνδεσης σε άλλους.

Πως να προστατευθείτε

Η πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία σας και την προστασία των χρημάτων σας είναι η ενεργοποίηση όλων των μέτρων ασφαλείας που σας προσφέρει το κινητό σας. Αυτά περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση ενός συνδυασμού βιομετρικού κλειδώματος (σάρωση προσώπου, σάρωση αμφιβληστροειδούς, σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων) και κωδικού κλειδώματος.

Μόλις το κάνετε αυτό, είναι δύσκολο να παραβιάσει κάποιος το κινητό σας ή να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές για πληρωμές μέσω κινητού. Και αυτό, γιατί κάθε φορά που θα θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές ή να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή ή να αγοράσετε κάτι, η συσκευή θα σας ζητά να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε: ανάλογα με τη χώρα, οι πληρωμές έως ένα συγκεκριμένο όριο δεν απαιτούν επαλήθευση των προσωπικών σας στοιχείων.

Επίσης, τόσο οι συσκευές Android όσο και οι συσκευές Apple υποστηρίζουν δυνατότητες «εύρεσης του κινητού μου», οι οποίες σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας από απόσταση εάν το χάσετε ή αν σας το κλέψουν … και μπορεί ακόμη και να σας επιτρέψουν να διαγράψετε τα δεδομένα μιας απολεσθείσας συσκευής από απόσταση.

Επιπλέον, οι περισσότερες εφαρμογές πληρωμών σάς επιτρέπουν να ενεργοποιήσετε πρόσθετες λειτουργίες ασφαλείας, όπως έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσετε αμέσως εάν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Μπορείτε επίσης να κλειδώσετε τις εφαρμογές με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως βιομετρικές κλειδαριές και κωδικούς, ενώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα ίδια μέτρα ασφαλείας για τις συναλλαγές. Θα πρέπει, επίσης, να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για την πραγματοποίηση συναλλαγών ή πληρωμών.

Στη συνέχεια, εάν προκύψει ύποπτη δραστηριότητα, θα ειδοποιηθείτε (σχεδόν) σε πραγματικό χρόνο.

Για να αποφύγετε τη λήψη κακόβουλων εφαρμογών που στοχεύουν στο πορτοφόλι σας, είναι απαραίτητο να ελέγχετε πάντα τι εγκαθιστάτε στο κινητό σας, ώστε να μην εγκαταστήσετε μια κακόβουλη εφαρμογή που μεταμφιέζεται σε κάτι άλλο.

Ένας καλός κανόνας είναι να ελέγξετε επίσης τα δικαιώματα εφαρμογών.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λογισμικό ασφαλείας για κινητά, όπως το ESET Internet Security, για να προστατευτείτε από την πλειοψηφία των απειλών και να σταματήσετε τις κακόβουλες δραστηριότητες. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι τα πλήρως εξοπλισμένα προϊόντα ασφαλείας διαθέτουν προστασία τραπεζικών εφαρμογών και εφαρμογών για πληρωμές.

Συμβουλές από έναν αναλυτή κακόβουλου λογισμικού

Αν και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση εφαρμογών για πληρωμές μέσω κινητών είναι υπαρκτοί, ορισμένες από αυτές είναι πιο ασφαλείς από τους υπόλοιπους τρόπους ηλεκτρονικής πληρωμής, σύμφωνα με τον Lukas Stefanko, ερευνητή κακόβουλου λογισμικού στην ESET.

Η χρήση υπηρεσιών όπως το Apple Pay ή το Google Pay είναι λίγο πιο ασφαλής από τη χρήση πιστωτικής κάρτας για ανέπαφη πληρωμή, και αυτό γιατί οι δυο αυτές εφαρμογές δεν παρέχουν τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας στον έμπορο. Αντί αυτού, παρέχουν μόνο εικονικά ονόματα λογαριασμών που δημιουργούνται για κάθε πληρωμή.

Πηγή: techgear.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

Published

on

Από

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι η ικανότητα του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχει οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας. Photo credits: TheOtherKev / pixabay

Η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μακροπρόθεσμα, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine».

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι η ικανότητα του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχει οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.

Μειώνεται ολοένα και περισσότερο με την ηλικία, κατά περίπου 3-6% ανά δεκαετία όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στη δεκαετία των 20 και 30, αλλά περισσότερο από 20% ανά δεκαετία όταν οι άνθρωποι φτάνουν στη δεκαετία των 70.



Η χαμηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα άτομα με υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα είχαν υψηλότερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μείωσε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών άνοιας κατά 35% μεταξύ των ατόμων με μέτριο ή υψηλό πολυγονιδιακό σκορ κινδύνου για Αλτσχάιμερ.

Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτία και αποτέλεσμα. Επίσης, αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη, καθιστώντας τον πληθυσμό που ερευνήθηκε πιο υγιή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα στους δρόμους

Published

on

Από

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει οφέλη, αρκεί να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Photo credits: gabriellepapalia / pixabay

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει όχι μόνο τα ατυχήματα στους δρόμους, αλλά και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, αφού θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι αποζημιώσεις για τα ατυχήματα.

Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία ανάλυσης του τρόπου οδήγησης, καθώς και της συμπεριφοράς του οδηγού, διαμορφώνοντας ως ένα βαθμό το τελικό ασφάλιστρο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει οφέλη, αρκεί να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Ωστόσο, θα μπορεί να κάνει χρήση του τρόπου οδήγησης και των συνηθειών του οδηγού, δημιουργώντας δεδομένα προγνωστικής ανάλυσης, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.



Από την άλλη τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) που χρησιμοποιούν δεδομένα από κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, προειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανούς κινδύνους.

Αναλύοντας τον τρόπο οδήγησης, όπως συνεχόμενες αναχωρήσεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας και τον επικείμενο κίνδυνο σύγκρουσης, μπορεί να υπάρχουν ρυθμίσεις και να παρεμβαίνουν αυτόματα, όπως για παράδειγμα φρενάρισμα ή η αλλαγή διεύθυνσης για την αποφυγή ατυχήματος.

Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να μειώσουν σημαντικά τα ατυχήματα προκειμένου να απαλλαγούν από τις αποζημιώσεις.

Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λάβει υπόψη ορισμένα καιρικά μοτίβα, οδικές συνθήκες και την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σε ώρες αιχμής που δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο οδήγησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέθοδος ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή

Published

on

Από

Το πανεπιστήμιο του Όουλου θεωρεί πως η καινοτομία αυτή θα επιταχύνει τις επιστημονικές έρευνες για τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και την υπέρταση. Photo credits: ckstockphoto / pixabay

Το πανεπιστήμιο του Όουλου στη Φινλανδία ανακοίνωσε ότι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή.

Τα οργανοειδή είναι απλουστευμένες μικρογραφίες οργάνων τα οποία δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια για να μιμηθούν τις βασικές λειτουργίες και τη δομή των αληθινών οργάνων.

Η προσθήκη αιμοφόρων αγγείων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου τα οργανοειδή να πλησιάσουν περισσότερο στη λειτουργία των αληθινών οργάνων, ενισχύοντας τις δυνατότητες τους στην ιατρική έρευνα.



Για να δημιουργήσουν τα αιμοφόρα αγγεία, οι ερευνητές του φινλανδικού πανεπιστημίου χρησιμοποίησαν χοριοαλλαντοϊκή μεμβράνη εμβρύου κοτόπουλου (CAM) και μια εξειδικευμένη μικροσυσκευή.

«Κατά την ανάπτυξή τους στη μεμβράνη εμβρύου κοτόπουλου, τα αιμοφόρα αγγεία όχι μόνο σχηματίζονται αλλά συνδέονται με το κυκλοφορικό σύστημα για να λαμβάνουν οξυγόνο», εξήγησε ο Σέπο Βαΐνιο, καθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Όουλου.

Υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα αγγειωμένα οργανίδια μπορούν να μεταφερθούν σε πλατφόρμες τεχνητής ανάπτυξης διατηρώντας άθικτο το δίκτυο αιμοφόρων αγγείων τους.

Το πανεπιστήμιο του Όουλου θεωρεί πως η καινοτομία αυτή θα επιταχύνει τις επιστημονικές έρευνες για τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και την υπέρταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Οι παράγοντες κινδύνου για τα πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Published

on

Από

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης, Κατριόνα Ρέντιν. Photo credits: geralt / pixabay

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική μαρμαρυγή) και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται όχι μόνο με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και με πιο σοβαρό εγκεφαλικό.

Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα από 32 χώρες με μέση ηλικία 62 ετών. Τα μισά άτομα είχαν υποστεί εγκεφαλικό και τα μισά όχι. Από τα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο, τα 4.848 είχαν σοβαρό εγκεφαλικό και 8.612 ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό.

Ως σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο χαρακτηρίστηκαν οι συνέπειες που κυμαίνονται από την αδυναμία βάδισης ή αυτοεξυπηρέτησης χωρίς βοήθεια έως την ανάγκη συνεχούς νοσηλευτικής φροντίδας και τον θάνατο. Το ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο ορίστηκε ως έκβαση που κυμαίνεται από το να μην έχει ο ασθενής κανένα σύμπτωμα έως το να χρειάζεται βοήθεια στην προσωπική φροντίδα, αλλά να μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου.



Οι ερευνητές προσδιόρισαν του ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο: αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 140/90 mmHg, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, ποιότητα διατροφής, σωματική αδράνεια, ψυχολογικό και κοινωνικό στρες και υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση. Στη συνέχεια συνέκριναν πόσο σημαντικοί ήταν οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρό ή ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης, ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή είχαν 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες για σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες για ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Τέλος, τα άτομα που κάπνιζαν είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν ήταν νυν καπνιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4ο Φόρουμ Καινοτομίας: «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης»

Published

on

Από

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Πηγή φωτογραφίας: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Στον εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου, στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” και στην πρόταση για τη δημιουργία “Ai Factory” στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τοποθετούμενος στην εκδήλωση.

Τρεις κομβικές προτάσεις επικεντρωμένες στις νεοτεχνολογικές επενδύσεις, στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και στη λειτουργία του δημοσίου, διατύπωσε το Μέλος Δ.Σ. και Ερευνητικός Διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών, Καθ. Αλέξανδρος Κρητικός, ως κεντρικός ομιλητής στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο η «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», μια Ελληνογερμανική Συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που πραγματοποιείται το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ειδικότερα, ο κ. Κρητικός, αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να επενδύσει ταχύτερα στον τομέα της καινοτομίας, διατυπώνοντας τρεις προτάσεις. Όπως είπε, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση της χρηματοδότησης ερευνητικών κέντρων προκειμένου οι νεοτεχνολογικές επενδύσεις να φτάσουν στο 3% του Α.Ε.Π. και παράλληλα να αναπτυχθούν δομές τυπού cluster, δομές εστιασμένες στις νέες τεχνολογίες.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, καθίσταται επίσης επιβεβλημένη η παραγωγή περισσότερων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, εξωστρεφούς προσανατολισμού, με στόχο τη στήριξη των φιλόδοξων ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων.

Ο καθ. Αλέξανδρος Κρητικός. Πηγή φωτογραφίας: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Τέλος, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, όπως και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας με στόχο οι υπηρεσίες να καταστούν αποδοτικότερες και η δημόσια διοίκηση να αποτελέσει έναν πάροχο ο οποίος θα λειτουργεί βάσει σύγχρονων προδιαγραφών.

Για το λόγο αυτό, ο ερευνητικός διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών χαρακτήρισε ως αναγκαία μια σειρά νέων επενδύσεων προσανατολισμένες στις υποδομές.

Στο μεταξύ, χαιρετίζοντας το πρώτο πάνελ της διοργάνωσης με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί την καινοτομία στη βιομηχανία», ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση, με περισσότερες από 2.000 ψηφιακές υπηρεσίες διαθέσιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με την επίδοση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.



Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του επερχόμενου σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” για τη διακυβέρνηση των δεδομένων και την αξιοποίησή τους με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.

Επίσης, μίλησε για την πρόταση για τη δημιουργία “AΙ Factory” στην Ελλάδα, ενός «εργοστασίου» ανάπτυξης τεχνολογιών AI, με έμφαση στις εφαρμογές που αξιοποιούν δημόσια δεδομένα και προσφέρουν λύσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως η υγεία ή το περιβάλλον και η δημιουργία ενός ελληνικού γλωσσικού μοντέλου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά σε ζητήματα διατήρησης της γλωσσικής πολυμορφίας, και επεσήμανε τη σημασία και την αναγκαιότητα δημιουργίας ανοιχτών ευρωπαϊκών γλωσσικών μοντέλων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών.

Ο κ. Παπαστεργίου κλείνοντας τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην εκπαίδευση νέων ταλέντων είναι κλειδί για τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον, ενώ συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση αυτή και να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Andreas Kindl. Πηγή φωτογραφίας: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Νωρίτερα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Andreas Kindl, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή του Φόρουμ Καινοτομίας, μετά και την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή της Γερμανίας στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Και όταν αντικρίζω το δυναμικό που έχει συγκεντρωθεί εδώ, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρώπη έναν μοχλό καινοτομίας με παγκόσμια ακτινοβολία».

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, χαιρετίζοντας κι αυτός από την πλευρά του την εκδήλωση, στάθηκε στην αξία της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι «όποιος σήμερα επενδύει ανάλογα αποκτά ταχύτερη “πρόσβαση“ στο μέλλον κι όποιος γνωρίζει πώς να “διαβάζει“ καλύτερα το μέλλον, αποκτά προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Αναδιαμορφώνει υπάρχουσες αγορές, ακόμη περισσότερο ανοίγει νέες αγορές, και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή υπεραξία από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, επιστρέφοντας μέρος αυτής στην κοινωνία και την οικονομία».

Ο κ. Βασίλης Γούναρης. Πηγή φωτογραφίας: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι «η στήριξη της καινοτομίας προϋποθέτει την άρτια διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και, άρα, την εξασφάλιση της αναγκαίας διαθεσιμότητας ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς αιχμής για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων. Προϋποθέτει επίσης τη δημιουργία περισσότερων startups, ή με άλλα λόγια τον εκθετικό πολλαπλασιασμό των πυρήνων ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, προηγμένων υπηρεσιών, διαφοροποιημένων προϊόντων που απευθύνονταν κυρίως στις διεθνείς αγορές».

Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens ΑΕ, Δρ. Βασίλης Χατζίκος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται ως ο καταλύτης για μια νέα βιομηχανική επανάσταση, προσφέροντας εξαιρετικές δυνατότητες για αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας και δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων».

Από την πλευρά του ο Head of IT Innovation Center του Ομίλου OTE, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο ΟΤΕ επενδύει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη, προς όφελος των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πελάτες μας, καθώς η τεχνολογία βοηθάει στις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας μας και στη γρήγορη αναζήτηση και σύνθεση πληροφοριών που απαιτούνται στη καθημερινότητά μας».

Οι κ.κ. Πελεκάνος, Χατζίκος, Κάπρας, Καλλονά, Κεφαλογιάννης. Πηγή φωτογραφίας: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch ΑΕ, Ιωάννης Κάπρας, αναφερόμενος στην αξία της τεχνητής νοημοσύνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι καταλύτης για το μέλλον της Bosch, με κάθε προϊόν και λύση μας να περιέχει πλέον στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ή να έχει αναπτυχθεί και παραχθεί με τη συμβολή της. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ασφαλών και αξιόπιστων λύσεων, σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής της Bosch», ενώ πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Jungheinrich Hellas, Έλενα Καλλονά, αναφερόμενη στην εταιρεία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Jungheinrich πρωτοστατεί στην τεχνολογική καινοτομία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες για να διαμορφώσει το μέλλον της βιομηχανίας».

Σημειώνεται, ότι τη συζήτηση συντόνισε ο Γρηγόρης Πελεκάνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δικηγόρος, Senior Partner του Δικηγορικού Γραφείου Μπάλλας Πελεκάνος και Συνεργάτες.

Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού της εκδήλωσης ανέλαβε η Ειρήνη Αναστασοπούλου, Δημοσιογράφος, Μέλος της Ένωσης των Ξένων Ανταποκριτών Τύπου (VAP), Βερολίνο.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποψήφιοι για Grammy οι Beatles για πρώτη φορά από το 1997!

Published

on

Από

Το «Now and Then» γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον Τζον Λένον, ο οποίος ηχογράφησε το τραγούδι ως demo στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, το 1978. Photo credits: Maxpinsoo / pixabay

Το θρυλικό συγκρότημα κέρδισε δύο υποψηφιότητες, για το πιο πρόσφατο τραγούδι του «Now and Then» στην κατηγορία Ηχογράφηση της Χρονιάς και στην κατηγορία Καλύτερης Ροκ Ερμηνείας.

Οι φετινές υποψηφιότητες για το «Now and then» είναι οι πρώτες για τους Beatles από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν κέρδισαν τρία Grammy το 1997.

Το τραγούδι που χαρακτηρίστηκε από το πρώην μέλος του συγκροτήματος Πολ ΜακΚάρτνεϊ ως «το τελευταίο των Beatles» γράφτηκε από τον αείμνηστο Τζον Λένον, ο οποίος πέθανε το 1980 και περιλαμβάνει αυθεντικά φωνητικά που ο Λένον ηχογράφησε το 1970 και ολοκληρώθηκε με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.



Το «Now and Then» περιλαμβάνει τον ήχο νέων μουσικών οργάνων από τους Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ringo Starr, τους μόνους δύο επιζώντες Beatles, καθώς και ηχογραφήσεις κιθάρας από τη δεκαετία του ’90, από τον αείμνηστο Τζορτζ Χάρισον, ο οποίος πέθανε το 2001.

Το «Now and Then» γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον Τζον Λένον, ο οποίος ηχογράφησε το τραγούδι ως demo στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, το 1978. Η πρώτη ηχογράφηση περιείχε μόνο τη φωνή και το πιάνο του Τζον Λένον.

Το 1994, 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του, η σύζυγός του Γιόκο Όνο έδωσε το demo στους Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον και Ringo Starr, μαζί με τα demo των «Free as a Bird» και «Real Love».

Σε συνεργασία με τον παραγωγό και εγκέφαλο των Electric Light Orchestra (ELO) Τζεφ Λιν, τα τρία μέλη των Beatles ηχογράφησαν νέα μέρη για να δημιουργήσουν μια διασκευή του «Now and Then», αλλά λόγω τεχνολογικών περιορισμών δεν μπόρεσαν να διαχωρίσουν τα φωνητικά του Τζον Λένον από το πιάνο του αρχικού demo, κάτι που επετεύχθη με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες ago

Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με κλείσιμο απειλείται το μεγαλύτερο Δίγλωσσο Σχολείο της Ομογένειας στο Μόναχο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών κατά της χρήσης έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Βηρυτό και Τεχεράνη έως τις αρχές του 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση “Νίκος Καζαντζάκης: Ένας παγκόσμιος ταξιδευτής” στην έδρα του ΟΗΕ

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis