Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας, το μοναδικό ελληνορθόδοξο μνημείο που… γέρνει

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας συμπληρώνει φέτος 430 χρόνια ζωής. Κατασκευάστηκε το 1592 με δωρεές κι έξοδα των μελών της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας αλλά και πολλή περιπέτεια στο Campo dei Creci, έχοντας τα θεμέλια του στα …νερά (του rio dei Creci) όπως τα περισσότερα καμπαναριά της Γαληνοτάτης.

Από πολλούς θεωρείται το παλαιότερο ελληνορθόδοξο καμπαναριό που λειτουργεί εκτός ελληνικών συνόρων. Βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από την περίφημη πλατεία San Marco με το διάσημο καμπαναριό και η ιστορία του στο χώρο και στο χρόνο είναι εντυπωσιακή, αν και είναι σχετικά άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες και ξένους τουρίστες της Βενετίας.

Πρώτα απ όλα το ύψος του. Κατατάσσεται μεταξύ των ψηλότερων ελληνορθόδοξων καμπαναριών (ίσως είναι και το ψηλότερο) καθώς φτάνει τα 45 μέτρα. Είναι πάντως ψηλότερο απ’ αυτό του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου που έχει μετρηθεί στα 40 μέτρα – ενώ οι καμπάνες και το παμπάλαιο ρολόι του έχουν γράψει για το μνημείο, την δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Κανένα όμως από τα χαρακτηριστικά του ή τις ιστορίες που το συνοδεύουν δεν μπορεί να επισκιάσει την ιδιαιτερότητά του: Tο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας είναι το μοναδικό ελληνορθόδοξο καμπαναριό που …γέρνει, εδώ και 245 χρόνια (από 1774 και μετά), «ακολουθώντας» – με μικρότερη σαφώς κλίση – το φαινόμενο του πασίγνωστου Πύργου της Πίζας.

Σε αντίθεση με τον Πύργο της Πίζας που η κλίση του εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της κατασκευής του(12ο αι.) στο καμπαναριό των Ελλήνων, το πρόβλημα στατικής ευστάθειας, παρουσιάστηκε με το πέρασμα των χρόνων και εκτιμάται ότι σ’ αυτό συνετέλεσαν το υγρό έδαφος της Βενετίας, οι επαναλαμβανόμενες πλημμυρίδες αλλά και οι σεισμοί που έπληξαν την Πόλη των Δόγηδων.

Η κλίση όμως δεν θεωρείται ανησυχητική, τουλάχιστον περισσότερο ανησυχητική από τα άλλα καμπαναριά της Βενετίας που παρουσιάζουν παρόμοιου βαθμού κλίσεις. Μόνο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας υπάρχουν άλλα δύο καμπαναριά, που εμφανίζουν επικίνδυνη κλίση : Του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Πέτρου του Castello.

Επί δεκαετίες όλα σχεδόν τα καμπαναριά της Βενετίας και τα άλλα «ψηλά μνημεία» υπόκεινται σε περιοδικούς ελέγχους από τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και παρακολουθούνται στενά λόγω της έντονης διάβρωσης αλλά τώρα λόγω και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής όπως άλλωστε και όλο το ιστορικό κέντρο της διάσημης πόλης που μοιράζεται σε περίπου 120 νησιά, χωρίζεται από 175 κανάλια και συνδέεται με 436 γέφυρες.

Μηχανισμός παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας

Ειδική Επιτροπή της Prefeturra di Venezia πραγματοποιεί τακτικές αυτοψίες προκειμένου να ελεγχθεί ενδεχόμενη επιδείνωση της κλίσης μέσα από τη σύγκριση παλαιότερων και νεώτερων τοπογραφικών καθώς και ανάλυση των μετρήσεων που αφορούν στην στατιστική του συμπεριφορά, οι οποίες καταγράφονται από το μηχανισμό – αισθητήρα που έχει εγκατασταθεί στην κορυφή του καμπαναριού με έξοδα του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας.

Το περσινό καλοκαίρι μάλιστα η ανήσυχη … φύση του καμπαναριού έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της «αφήνοντας» να πέσει στο πλακόστρωτο του Campo dei Creci, μια από τις μολύβδινες σφαίρες των απολήξεων του σταυρού που βρισκόταν επί εκατοντάδες χρόνια στην κορυφή του.

Ένα τέτοιο αντικείμενο που πέφτει από ύψος 45 μέτρων μια ήσυχη μέρα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ήσυχους τους υπεύθυνους του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών οι οποίοι έσπευσαν να συμβουλευτούν τα όργανα μέτρησης σχετικά με τις κλίσεις και την κατάσταση της στατικής επάρκειας του καμπαναριού αλλά και να ενημερώσουν – ως όφειλαν – τις αρχές της Βενετίας, οι οποίες, ως πρώτη κίνηση, περιόρισαν προληπτικά και προσωρινά τις γόνδολες και την κίνηση των σκαφών στο κανάλι.

H ιστορία του κωδωνοστασίου ξεκινά λίγο μετά την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας (1539-1577).

Μέσα από τα κιτρινισμένα έγγραφα του πολύτιμου αρχείου της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας αποκαλύπτεται ότι ο Πάπας Λέων ο Ι΄ ήταν αυτός που χορήγησε άδεια (το 1514) στους Έλληνες να χτίσουν με δικά τους έξοδα ναό (του Αγίου Γεωργίου) και καμπαναριό με καμπάνες καθώς και να διατηρούν κοιμητήριο για να θάβουν τους νεκρούς τους.

Το καμπαναριό χτίστηκε με την δωρεά 2000 δουκάτων, του Ιάκωβου Σαμαριάρη, ενός πάμπλουτου εμπόρου σιτηρών της ελληνικής παροικίας με ρίζες Μανιάτικες η οικογένεια του οποίου είχε προσφύγει από τη Μεθώνη στη Ζάκυνθο. Στην διαθήκη που είχε συνταχθεί το 1580 προέβλεπε η Κοινότητα, μετά το θάνατό του να χτίσει το καμπαναριό, ίδιου πλάτους και ύψους με αυτό του ναού του San Giovanni in Bragora, υπό τον όρο όμως να ταφεί ο ίδιος μέσα στo ναό του Αγίου Γεωργίου και μάλιστα «εκεί όπου βρίσκεται η πέτρα με τον αετό».

Η επιθυμία του δωρητή, απαράβατη για την εκτέλεση της διαθήκης σχετιζόταν με την έλλειψη ξηράς στην Βενετία για χρήση νεκροταφείων και ορισμένοι πλούσιοι δωρητές, επέλεγαν το δάπεδο της Εκκλησίας παρά τις αντιδράσεις από τα άλλα μέλη της Κοινότητας. Τα 2000 δουκάτα όμως δεν έφτασαν και η κατασκευή του καμπαναριού πέρασε από… 40 κύματα. Χρειάστηκε κι άλλα μέλη να συνεισφέρουν. Έγινε τροποποίηση των σχεδίων για να τοποθετηθεί και ρολόι και τελικά πέντε χρόνια από τη θεμελίωση το καμπαναριό είχε ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τις απαραίτητες καμπάνες.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αναμέτρηση» καμπαναριού και Εγκέλαδου

Το αξιοπερίεργο, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει σε ειδική έκδοση (2008) του Ελληνικού Ινστιτούτου, η τότε διευθύντριά του, καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου, είναι ότι οι σεισμοί και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον 17ο αιώνα την Βενετία (1622, 1624, 1657, 1659, 1686, 1687, 1688) άφησαν αλώβητο το πανύψηλο κτίσμα σε αντίθεση με πολλούς ναούς που είχαν υποστεί καταστροφές.

Μόνο ένας κεραυνός το 1864 που χτύπησε την κορυφή του, προκάλεσε…επισκευές. Το 1774 ένας άλλος σεισμός προκάλεσε καταστροφές σε δύο άλλα καμπαναριά της Βενετίας και οι μοναχές του διπλανού μοναστηριού του San Zaccaria φοβήθηκαν μήπως το καμπαναριό του Campo dei Greci πέσει πάνω στα κελιά τους και τις σκοτώσει. Γι’ αυτό και ζήτησαν από τις αρχές να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους.

Εμπειρογνώμονες που το εξέτασαν αποφάνθηκαν ότι η κλίση που παρουσίαζε είχε προκληθεί πριν από το 1617 κι ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να γκρεμιστεί το καμπαναριό.

Οι εμπειρογνώμονες χάραξαν οριζόντια γραμμή ώστε να ελέγχονται τυχόν μετατροπές στην κλίση και ζήτησαν μόνο τακτική παρακολούθηση του μνημείου, αλλά την ουσιαστική διαβεβαίωση περί στατικής επάρκειας την …έδωσε ο Εγκέλαδος μ’ έναν άλλο σεισμό, το 1775, στον οποίο το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων δεν υπέστη καμιά ζημιά και αυτή η διαπίστωση ήταν που απομάκρυνε τις ανησυχίες των κατοίκων.

Έως το τέλος του 19ου αιώνα δεν χρειάστηκε να γίνουν επισκευαστικές επεμβάσεις. Το 1892 όμως τα αρχεία αποκαλύπτουν πολλές επισκευές στις εξωτερικές πλευρές όσο και στο εσωτερικό. Το 1902 προέκυψε μεγάλο πρόβλημα ως προς την στατικότητα του μνημείου με την κατάρρευση του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου του pardon della casa,όπως το αποκαλούν οι Βενετοί, η οποία προκάλεσε αναστάτωση και πανικό στην πόλη και θορύβησε τις αρχές της Βενετίας που ζήτησαν να ελεγχθούν όλα τα καμπαναριά και τα άλλα μνημεία της πόλης που παρουσίαζαν προβλήματα σταθερότητας.

Εφημερίδες της εποχής έγραφαν για επικίνδυνη κλίση άλλα ο μηχανικός που εξέτασε το καμπαναριό των Ελλήνων ήταν πάλι καθησυχαστικός και στην έκθεση του σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας. Πρότεινε όμως να τοποθετηθούν «γυαλάκια» (μικρές ειδικές γυάλινες μπάλες) για την παρακολούθηση τυχόν μεταβολών ενώ συνέστησε να αλλάξει το σύστημα κωδωνοκρουσίας και οι καμπάνες να χτυπούν προς την πλευρά της αυλής κι όχι προς την πλευρά του καναλιού που κλίνει το μνημείο. Τελικά επιτροπή ειδικών μετά από εισήγηση αρχιτέκτονα αποφάνθηκε αντί της καμπάνας να κρούεται μόνο το γλωσσίδι τους…

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Ναυπλιώτικες καμπάνες και το μοναδικό ρολόι

Οι καμπάνες έχουν κι αυτές το δικό τους… θρίλερ κατασκευής. Αρχικά το Συμβούλιο των Ελλήνων της Βενετίας είχε δώσει εντολή να κατασκευαστούν δύο με μέταλλο από τις δύο καμπάνες του Ναυπλίου… Τι γύρευαν στην Βενετία του 16ου αι. δύο Ναυπλιώτικες καμπάνες;

«Είχαν μεταφερθεί εκεί» σημειώνει η κ. Μαλτέζου μετά την τουρκική κατάκτηση της πόλης το 1540 και είχαν παραδοθεί στην αδελφότητα των Ελλήνων προς φύλαξη με την συμφωνία να επιστραφούν στην Πελοπόννησο όταν το Ναύπλιο θα απελευθερωνόταν. Πράγματι οι Ναυπλιώτες τις ζήτησαν όταν οι Ενετοί κατέκτησαν την Πελοπόννησο και η Αδελφότητα απέστειλε από την Βενετία- μετά από σχετικό αίτημα των Ναυπλιωτών- δύο καμπάνες, 4 μανουάλια κι έναν πολυέλαιο αλλά από κανένα έγγραφο δεν προκύπτει αν αυτές που στάλθηκαν, έγιναν από το μέταλλο των παλιών. Στην καταγραφή που έγινε το 1941 για τις ανάγκες του πολέμου αναφέρεται ότι στο καμπαναριό ήταν τοποθετημένες 4 μπρούτζινες καμπάνες (δύο του 1796 και δύο του 1853).

«Δυστυχώς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής ΑΠΘ Βασίλης Κουκουσάς «καμία δεν χτυπάει καθώς στα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της κλίσης, είναι και η μη χρήση κωδωνοκρουσίας στο καμπαναριό». Όσον αφορά το ωριαίο σπάνιο ρολόι που είχε τοποθετηθεί εξ αρχής, τα αρχεία καταγράφουν διάφορους τεχνίτες-ωρολογοποιούς να το συντηρούν. Γάλλοι ειδικοί φρόντισαν τον περασμένο αιώνα για την συντήρησή του ενώ η πιο εκτεταμένη επισκευή έγινε το 1793 από Ιταλούς και στην συνέχεια από Γερμανούς ωρολογοποιούς.

Ο εντοπισμός ενός εξειδικευμένου ωρολογοποιού για την συντήρησή του, έχει αποδειχθεί μία από τις πιο δύσκολες αναζητήσεις για το Ινστιτούτο.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Kι ενώ οι καμπάνες έκρουαν μόνο το γλωσσίδι τους για πολλές δεκαετίες, ο φόβος των καλογριών, μετά από δύο αιώνες επέστρεψε (1998), αυτή τη φορά από τη διεύθυνση βενετικού σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το μνημείο στην όχθη του καναλιού των Ελλήνων(rio dei Greci). Οι ανησυχίες των δασκάλων και μαθητών κινητοποίησαν πάλι το Ινστιτούτο κι όπως σημειώνει η κ. Μαλτέζου αυτό «ανέλαβε σειρά ενεργειών για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κίνδυνος και ύστερα να προχωρήσει στην επισκευή του μνημείου που ήταν σε κακή κατάσταση συντήρησης ταυτόχρονα «με την εξεύρεση κονδυλίων για το έργο υποστήλωσης και επισκευής, δαπανηρό και χρονοβόρο λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην λιμνοθάλασσα».

Πως σώθηκε το «στολίδι της ελληνικής γωνιάς» στην Βενετία

Το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» αρχικά και κατόπιν (2005) το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ.Λεβέντης» με την επίβλεψη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, συνέδραμαν οικονομικά. Ιταλοί και Έλληνες αρχιτέκτονες και εξειδικευμένες εταιρείες συνεργάστηκαν για τις πρώτες εργασίες σωστικής επέμβασης, εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό μηχάνημα παρακολούθησης των ενδεχόμενων αποκλίσεων- παραμορφώσεων του κτίσματος αλλά και καταπονήσεων και αντιδράσεών του σε έκτακτες καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα όταν παρατηρείται το γνωστό στη Βενετία παλιρροιακό φαινόμενο (agua alta).

H Aρχαιολογική Υπηρεσία της Βενετίας έδωσε μάλιστα άδεια να κοπεί μια μεγάλη βελανιδιά που απειλούσε με τις ρίζες της τα θεμέλια του καμπαναριού. Έγιναν επισκευές στα κελιά ιερέων που είχαν προστεθεί (το 1617) στη βάση του και χρειάστηκε να τοποθετηθεί μια πανύψηλη σκαλωσιά (για τις εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης των πλευρών και της πρόσοψης, να στερεωθούν οι καμπάνες, να καθαριστεί το ρολόι) κι όταν αυτή αφαιρέθηκε αυτό το μνημείο του ελληνισμού της διασποράς να στέκει σήμερα, όπως σημειώνει η τέως διευθύντριά του Ινστιτούτου «…ως στολίδι όχι μόνο της ελληνικής γωνιάς της Βενετίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Castello».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρυμμένο λίπος «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ έως και 20 χρόνια νωρίτερα

Published

on

Από

Η υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και η χαμηλότερη HDL σχετίζονται με υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Photo credits: geralt / pixabay

Ερευνητές εντόπισαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος σωματικού λίπους συνδέεται με τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που αποτελούν χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ, έως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η σχετική μελέτη παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ακτινολογίας Mallinckrodt της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία και η κατανομή του σωματικού λίπους, και της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ.



Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους σχετίζονταν με αυξημένο αμυλοειδές, ενώ άλλοι τύποι λίπους δεν συσχετίστηκαν με αυξημένη παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επίσης, η υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και η χαμηλότερη HDL σχετίζονται με υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Σε άτομα με υψηλότερη HDL οι επιδράσεις του σπλαχνικού λίπους στην παθολογία του αμυλοειδούς μειώθηκαν εν μέρει.

Σε δεύτερη μελέτη που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα στο ίδιο συνέδριο εντοπίστηκε, εξάλλου, ότι η παχυσαρκία και το σπλαχνικό λίπος μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής που στοχεύουν στη μείωση του λίπους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Brain rot»: Η λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης

Published

on

Από

«Το «Brain Rot», μιλάει για έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της διαδικτυακής δραστηριότητας και για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Photo credits: Mohamed_hassan / pixabay

Το «Brain Rot» ανακηρύχθηκε ως η λέξη της Οξφόρδης για το 2024, σε μία εποχή έντονης ανησυχίας για το συνεχές σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα περιεχόμενο που κουράζει το μυαλό.

Η φράση που ορίζεται ως «η επιδείνωση της ψυχικής ή διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου, ιδίως ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης υλικού (τώρα κυρίως διαδικτυακού περιεχομένου) που θεωρείται ασήμαντο ή μη προκλητικό», σημείωσε αύξηση 230% στη χρήση της μέσα σε ένα χρόνο.



Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι ψήφισαν ανάμεσα σε ένα κατάλογο έξι λέξεων που καταρτίστηκε από το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, ένα από τα παλαιότερα λεξικά του πλανήτη που ανανεώνεται κάθε χρόνο με όρους που γίνονται μέρος της καθημερινότητας σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Oxford University Press, ο όρος «έγινε περισσότερο γνωστός το 2024 ως μία έννοια που χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων διαδικτυακού περιεχομένου χαμηλής ποιότητας ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ήταν στο βιβλίο «Walden» του Henry David Thoreau, το 1854.



«Το «Brain Rot», μιλάει για έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της διαδικτυακής δραστηριότητας και για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας.

Σημειώνεται ότι το 2023 το «Rizz» (ρομαντική έλξη, ή γοητεία) ήταν η λέξη της χρονιάς, το 2021 στο αποκορύφωμα της Covid-19 η λέξη «Vax» (εμβόλιο, εμβολιασμός), το 2019 η φράση «Climate Emergency» (κλιματική έκτακτη ανάγκη), ενώ το 2015 το emoji που έκλαιγε με γέλιο έγινε το μοναδικό σύμβολο που πήρε το βραβείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι

Published

on

Από

Ως σπίτι χωρίς καπνό ορίστηκε εκείνο στο οποίο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους - τα μπαλκόνια και άλλοι εξωτερικοί χώροι εξαιρέθηκαν από τον ορισμό. Photo credits: Vika_Glitter / pixabay

Επτά στα δέκα σπίτια στην Ευρώπη είναι… απαλλαγμένα από τον καπνό, σύμφωνα με έρευνα σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας «ERJ Open Research».

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, καθώς εντοπίστηκε ότι το κάπνισμα επιτρέπεται σε περισσότερα από τα μισά σπίτια.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα σε κάθε μία από τις δώδεκα χώρες, με τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων να ανέρχεται σε 11.734 άτομα, ηλικίας 15 ετών και άνω.



Η επιλογή των ατόμων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Οι συνεντεύξεις έγιναν δια ζώσης την περίοδο 2017-2018.

Ως σπίτι χωρίς καπνό ορίστηκε εκείνο στο οποίο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους – τα μπαλκόνια και άλλοι εξωτερικοί χώροι εξαιρέθηκαν από τον ορισμό.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 70% του συνόλου των ερωτηθέντων δεν επιτρέπει το κάπνισμα στο σπίτι τους. Ένα επιπλέον 18% δήλωσε ότι έχει κάποιους κανόνες, αλλά δεν απαγορεύει τελείως το κάπνισμα.

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι περίπου το 13% των σπιτιών, όπου δεν ζουν καπνιστές, εξακολουθούν να επιτρέπουν στους επισκέπτες να καπνίζουν.



Την υψηλότερη βαθμολογία από τις δώδεκα χώρες σημειώνει η Αγγλία, όπου περισσότερα από οκτώ στα δέκα σπίτια είναι απαλλαγμένα από τον καπνό (84,5%). Ακολουθούν η Ιρλανδία (79,4%), η Λετονία (78,9%), η Ιταλία (75,8%) και η Γερμανία (75%). Στη μέση της λίστας βρίσκονται η Πορτογαλία (74%), η Πολωνία (69,6%) και η Γαλλία (65,1%).

Αντίθετα, στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία περισσότερα από τέσσερα στα δέκα σπίτια επιτρέπουν το κάπνισμα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα, όπου το ποσοστό των σπιτιών όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα είναι κάτω από τη μέση (44,4%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστραλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση παιδιών στα social media

Published

on

Από

Το όριο ηλικίας που προτείνεται είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως, όμως ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι προτάσεις παραμένει ασαφής. Photo credits: 7721622 / pixabay

Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί η πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί τώρα στη Γερουσία.

Με βάση αυτήν την πρόταση, την οποία προώθησε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, οι πλατφόρμες όπως το X, το TikTok, το Facebook και το Instagram θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους νέους κάτω των 16 ετών να αποκτήσουν πρόσβαση.

Εάν δεν τηρήσουν την υποχρέωσή τους θα τους επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 31 εκατομμύρια ευρώ.



Πολλές πλατφόρμες κατήγγειλαν μια «βιαστική» απόφαση, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που μπορεί να έχει.

Η Αυστραλία ανήκει στην πρωτοπορία των χωρών που λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Το όριο ηλικίας που προτείνεται είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως, όμως ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι προτάσεις παραμένει ασαφής.

Το κείμενο, μετά την τροποποίησή του από το κοινοβούλιο, απαιτεί στο εξής από τους κολοσσούς της τεχνολογίας να ζητούν από τους νέους χρήστες τους ένα έγγραφο ταυτότητας που θα αποδεικνύει την ηλικία τους. Εάν εγκριθεί τελικά το νομοσχέδιο, οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Κάποιοι αναλυτές ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι τεχνικά δυνατή μια απαγόρευση πρόσβασης με βάση την ηλικία. Ο καθηγητής ψηφιακής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Τέρι Φλιού είπε ότι ενδέχεται το νομοσχέδιο να καταλήξει μια «συμβολική κίνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνδρες με καρδιαγγειακό κίνδυνο αντιμετωπίζουν νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου νωρίτερα από τις γυναίκες

Published

on

Από

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς στις βλαβερές επιδράσεις μεταξύ των ηλικιών 55-74 ετών, ενώ οι γυναίκες στις ηλικίες 65-74 ετών. Photo credits: geralt / pixabay

Οι άνδρες με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, αντιμετωπίζουν έκπτωση της υγείας του εγκεφάλου μια δεκαετία νωρίτερα, αλλά και πιο έντονα, από ό,τι οι γυναίκες με τους ίδιους παράγοντες.

Αυτό διαπιστώνει μακροχρόνια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry».

Οι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πότε εμφανίζονται τα προβλήματα αυτά στα δύο φύλα και πότε θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή για να παρέμβει κανείς με κατάλληλη θεραπεία για να αποτρέψει τον νευροεκφυλισμό.



Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για 34.425 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Η ηλικία τους ήταν 45-82 έτη και όλοι είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο και την κοιλιά.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους και σπλαχνικού λιπώδους ιστού σχετίζονταν με χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας του εγκεφάλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ωστόσο, η επίδραση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της παχυσαρκίας στον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου εμφανίστηκε μια δεκαετία νωρίτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ και οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς στις βλαβερές επιδράσεις μεταξύ των ηλικιών 55-74 ετών, ενώ οι γυναίκες στις ηλικίες 65-74 ετών.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές του εγκεφάλου ήταν οι κροταφικοί λοβοί, που βρίσκονται στον εγκεφαλικό φλοιό και εμπλέκονται στην επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών, στην οπτική αντίληψη, στη συναισθηματική επεξεργασία και στη μνήμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις καρδιοπάθειες

Published

on

Από

Το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου, καθώς το ιστορικό της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να οφείλεται στο περιβάλλον όπου ζουν οι άνθρωποι και στη διαιώνιση ορισμένων συμπεριφορών. Photo credits: Myriams-Fotos / pixabay

Το ήμισυ του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μπορεί να προέρχεται από τα γονίδια της οικογένειας, διαπιστώνει έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία τονίζει ότι η γνώση του οικογενειακού ιστορικού υγείας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση του κινδύνου.

Το οικογενειακό ιστορικό, διευκρινίζει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αναπληρωτής κλινικός καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, Κιθ Τσέρτσγουελ θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση.



Βέβαια, επισημαίνεται ότι το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου, καθώς το ιστορικό της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να οφείλεται στο περιβάλλον στο οποίο ζουν οι άνθρωποι και στη διαιώνιση ορισμένων συμπεριφορών, όπως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, το κάπνισμα και η καθιστική συμπεριφορά.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτό αν ακολουθούσαν οκτώ συμπεριφορές: καλύτερη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος, υγιή ύπνο, διαχείριση βάρους, έλεγχο της χοληστερόλης, διαχείριση του σακχάρου του αίματος και διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
auf Deutsch1 ώρα ago

Für eine Welt ohne Rassismus! Für eine Gesellschaft gegen Diskriminierung, ohne Fremdenfeindlichkeit!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ώρες ago

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 01.12.2024, οι εργασίες του διήμερου 23ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανία (ΟΕΚ), στο Porz της Κολωνίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Η Ιταλία απαγορεύει το «εξ αποστάσεως τσεκ ιν» σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

BUSINESS-Kleinanzeigen6 ώρες ago

Ημέρα Καριέρας – Ντίσελντορφ 14 Δεκεμβρίου 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Γαλλία: 6.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για τις εκδηλώσεις επαναλειτουργίας της Παναγίας των Παρισίων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής από την κακοκαιρία «Bora»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ12 ώρες ago

Το κρυμμένο λίπος «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ έως και 20 χρόνια νωρίτερα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Πρωτιά της Άνδρου ανάμεσα στα 11 πιο υποσχόμενα μέρη για διακοπές το 2025

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

«Brain rot»: Η λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ελπιδοφόρα θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση από Ομογενή επιστήμονα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το 13ο διεθνές της συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η VW καταργεί τα “επετειακά” μπόνους των εργαζομένων

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Ίος ανάμεσα στα 100 πιο όμορφα και αυθεντικά νησιά του κόσμου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο καγκελάριος – Εκλογές το αργότερο τέλη Μαρτίου σε περίπτωση καταψήφισης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Συλλήψεις σε Γερμανία και Πολωνία υπόπτων ως μελών ακροδεξιών οργανώσεων

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός στα Recommend Awards

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αύξηση αμυντικών δαπανών, νέο φορολογικό και τιμές ενέργειας ζητά ο Ζέντερ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συνάντηση Προεδρείου Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με την αρμόδια για θέματα Διασποράς του ΥΠΕΞ της Λιθουανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Κορυφαία θεσμική αλλαγή η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο

Europolitis TV8 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV2 έτη ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis