Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ταμπαχανιώτικα: Τα ξεχωριστά αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης

Published

on

Στέλιος Λαϊνάκης και Τζιμάκης. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα είδος μουσικής στη Δυτική Κρήτη συντρόφευε για δεκάδες χρόνια γενιές και γενιές του νησιού, οι οποίες στις νότες και τους στίχους των συγκεκριμένων τραγουδιών έβρισκαν αποκούμπι για τα βάσανα αλλά και τις χαρές της καθημερινότητας.

Ο λόγος για τα Ταμπαχανιώτικα ή όπως αλλιώς τα έλεγαν οι παλιοί, αμανέδες, τουρκοκρητικά, σταφιδιανά, μερακλήδικα, της παρέας ή και παθητικά.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον σύγχρονο εκφραστή και δάσκαλο του συγκεκριμένου είδους Λεωνίδα Λαϊνάκη, ο οποίος είναι, ως συνεχιστής του πατέρα του Στέλιου Λαϊνάκη, ένας απόλυτα μαχόμενος μουσικός για τη διάσωση των Ταμπαχανιώτικων.

«Με τον όρο Ταμπαχανιώτικα πλέον στις μέρες μας, εννοούμε τα αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης, δηλαδή των Χανίων και του Ρεθύμνου. Τραγούδια που παιζόταν στα λιμάνια. Η ονομασία Ταμπαχανιώτικα έχει καθιερωθεί τα τελευταία 70 με 80 χρόνια μιας κι οι παλαιοί τα έλεγαν με άλλες ονομασίες. Εκδοχές υπάρχουν πολλές, σχετικά με την ονομασία Ταμπαχανιώτικα.

Λέγεται πως προέρχεται από το ταμπάκ χανές, χοροί καπνιζόντων από τα Ταμπακαριά, τα βυρσοδεψία, όπου έκαναν παρέες οι εργαζόμενοι και τα τραγούδια αυτά, τους σκοπούς αυτούς, έπαιζαν οι ταμπακίδες με τους μουσικούς. Επίσης υπάρχουν τα Ταμπαχανά της Σμύρνης. Υπάρχουν ηχογραφήσεις με Ταμπαχανιώτικο μανέ με Σμυρναίικο ύφος. Υπάρχουν και Πατρινά Ταμπαχανιώτικα που είναι ζεϊμπέκικα απτάλικα. ‘Αλλος βέβαια ρυθμός από τα κρητικά, άλλο πράμα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαϊνάκης και εξηγεί πως «…αυτά τα τραγούδια δεν χορεύονται, είναι ακουστικά και έχουν τη μουσική δυνατότητα να αναδείξουν μεγάλους τραγουδιστές ερμηνευτικά. Αυτό που θέλω να καταγραφεί είναι ότι υπάρχουν πέρα των γνωστών τραγουδιών και πολλά άγνωστα, που εκδώσαμε με τον πατέρα μου και την αδερφή μου. Τραγούδια ενός γνήσιου Μεσογειακού Σταυροδρομιού Πολιτισμών με λιμάνια του τα Χανιά και το Ρέθυμνο».

Ο Λεωνίδας Λαϊνάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1984.

Στη μουσική του παιδεία συνέβαλαν φίλοι, δάσκαλοι και συνεργάτες του πατέρα του Στέλιου, “θρύλοι” της κρητικής και λαϊκής μουσικής, όπως ο Κώστας Παπαδάκης ή Ναύτης, ο Γιώργος Τσαγκαράκης (ή Τζιμάκης), ο Ιορδάνης Τσομίδης, ο Μιχάλης Πολυχρονάκης, ο Γιώργος Γομπάκης, ο Πέτρος Καρμπαθάκης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι μουσικοί όπως ο Λευτέρης Σαρτζετάκης. Διδάχτηκε και μελέτησε ποικίλα μουσικά ιδιώματα και κυρίως εκείνα της κρητικής μουσικής παράδοσης, την οποία και υπηρετεί πιστά.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα, διάσωση και ανάδειξη της αστικής λαϊκής μουσικής της δυτικής Κρήτης, τα λεγόμενα ταμπαχανιώτικα. Είναι δεξιοτέχνης στο λαγούτο, στο μπουλγαρί και στο τρίχορδο μπουζούκι.

Το 2004 δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει ταμπαχανιώτικα, κισσαμίτικα συρτά, παραδοσιακή μουσική από την υπόλοιπη Κρήτη και την Ελλάδα και παλιά ρεμπέτικα και Σμυρναίικα.

Συμμετέχει σε συναυλίες και παρουσιάσεις της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, φεστιβάλ μουσικής και χορού και είναι διοργανωτής του μουσικού φεστιβάλ “Ροτόντα”. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την οργανοποιία, ιδιαίτερα με τη διάσωση και αναβίωση της οργανοποιίας του αυθεντικού μπουλγαριού, αλλά και την κατασκευή λαγούτων και άλλων παραδοσιακών οργάνων με μέλημα την υψηλή ποιότητά τους τόσο μουσικά όσο και κατασκευαστικά.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής παραδίδοντας μαθήματα μπουλγαριού, λαγούτου και άλλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων στο εργαστήρι του. Επίσης, ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής έχοντας επενδύσει μουσικά ντοκιμαντέρ και ταινίες, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε μαζί με τον πατέρα του και την αδερφή του το βιβλίο «Ταμπαχανιώτικα, Αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης», μαζί με ένα δίσκο ακτίνας με 16 γνωστά και ανέκδοτα ταμπαχανιώτικα τραγούδια.

Ο πατέρας του Στέλιος Λαϊνάκης είναι βασικό στέλεχος, και εδώ και χρόνια, πρόεδρος του μουσικού Συλλόγου “Ο Χάρχαλης”.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχει συμμετάσχει τόσο ως διοργανωτής όσο και ως μουσικός σε Μουσικολογικά Συνέδρια για την Παραδοσιακή Μουσική, φεστιβάλ κρητικής μουσικής και χορού και εκδηλώσεις με το σύλλογο «Χάρχαλη» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Το 2006 τιμήθηκε ως Πρωτεργάτης για τη διαμόρφωση των διαδικασιών της Επιστημονικής Προσέγγισης της Κρητικής Μουσικής από το Δήμο Πετρούπολης και τον Σύλλογο Κρητών και το 2011 τιμήθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας για την προσφορά του στην Κρητική Παράδοση.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει τραγούδι στα Ταμπαχανιώτικα «…που αναφέρεται στην πληθυσμιακή ομάδα των Χαλιχούτηδων που είχαν έρθει από το Βόρειο Σουδάν από το 1600. Έγχρωμοι Αφρικανοί που τους είχαν για δούλους οι Τούρκοι. Επίσης, κάποια άλλα τραγούδια, έχουν διαφορετική δομή από τα μεταγενέστερα που έχουν εισαγωγή ρεφραίν, είναι ένα μακρόσυρτο αργό θέμα που φαίνεται μουσικά αρχαίο. Τα Ταμπαχανιώτικα κυριαρχούσαν στα Χανιά και το Ρέθυμνο, μόνο στις πόλεις και τα λιμάνια, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη ταξίδεψαν τα τελευταία 50-60 χρόνια. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας στην Κρήτη και να σκεφτείτε πως τραγούδια όπως “Όσο βαρούν τα σίδερα”, του Φουσταλιέρη, το τραγουδάει όλη η Ελλάδα. Το “Φιλεντέμ” που είναι παλαιού άγνωστου συνθέτη το ίδιο και το έχουν τραγουδήσει θρύλοι, μεγάλοι τραγουδιστές όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Νταλάρας και εγώ (γελάει)».

Τα τελευταία χρόνια είναι διακριτή η προσπάθεια να διασωθεί το συγκεκριμένο είδος μουσικής και τα Ταμπαχανιώτικα να λάβουν μια θέση στο μουσικό στερέωμα, όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύριοι πρωταγωνιστές της προσπάθειας ο πατέρας Στέλιος και γιος Λεωνίδας Λαϊνάκης, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να εξαφανιστούν τα Ταμπαχανιώτικα: «Ο πατέρας μου στην εποχή του και εγώ με τη σειρά μου, σήμερα, αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για τη διάσωση και τη διάδοσή τους. Προσωπικά, κατασκευάζω το όργανο που ήταν προς εξαφάνιση το μπουλγαρί ή Κρητικός ταμπουράς, ενώ τα τραγούδια τα έχουμε παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που θέλουν να τα μάθουν, όπως και το όργανο ερμηνείας τους το μπουλγαρί. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί μουσικοί που ασχολήθηκαν με τα συγκεκριμένα τραγούδια. Υπάρχουν μαθητές που μάλιστα δείχνουν έντονο ενθουσιασμό για το είδος αυτό. Τούς αρέσουν πολύ κι αυτό όπως συζητάμε με τον πατέρα μου, είναι η ελπίδα μας ότι το έργο μας βρίσκει ανταπόκριση».

Ψάχνοντας διαπιστώσαμε ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τα Ταμπαχανιώτικα και όπως μας εξηγεί ο Λεωνίδας Λαϊνάκης, ίσως αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υπάρχει διασύνδεση του Ταμπαχανιώτικου τραγουδιού τόσο με τη Σμύρνη όσο και με το Ρεμπέτικο.

«Η τουρκοκρατία διαδραμάτισε ρόλο για τη γέννηση του μουσικού αυτού είδους, σαφώς, όπως και όλοι που πέρασαν από το νησί, αλλά υπάρχει το τοπογονικό μεσογειακό χρώμα. Αυτό τα συνδέει και με το ρεμπέτικο που είναι κράμα δημοτικού τραγουδιού και με το σμυρναίικο.

Οι μεγαλύτερες επιρροές που δέχτηκε το Ταμπαχανιώτικο τραγούδι ήταν από την Μεσόγειο, αλλά κυρίως από την Κρήτη, που ήταν σταυροδρόμι και είχε το τοπογονικό μουσικό ηχόχρωμα.

Σύμφωνα με τις γνώσεις μου και την έρευνα μου, το πρώτο Ταμπαχανιώτικο τραγούδι που έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα ήταν το “Όσο βαρούν τα σίδερα” και μιλάμε για εκατό χρόνια πίσω», σημειώνει ο κ. Λαϊνάκης.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο στίχος ήταν κυρίως ερωτικός, αλλά συναντάμε στίχους αγάπης, λύπης, χαράς… Και φυσικά η μουσική που συνόδευε, έντυνε τον στίχο, προερχόταν από το μπουλγαρί. Σχεδόν πάντα μόνο του ή με πολλά μπουλγαριά. Αυτό ήταν το γνήσιο, το ατόφιο. Μετά μπήκαν τα υπόλοιπα όπως κιθάρα, βιολί, λύρα», συμπληρώνει και προσθέτει: «Το μπουλγαρί είναι ένα όργανο που προέρχεται από την αρχαία ελληνική πανδούρα, της οικογένειας του ταμπουρά, που στην Κρήτη πήρε αυτή τη μορφή και διακρίνεται από την ιδιαιτερότητα του ήχου, της κατασκευής και του παιξίματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών μπουλγαριτζήδων, το όνομα ίσως να οφείλεται στις μπουργκάνες τις οποίες μερικοί αποκαλούν μπουλγάρες (τυλιχτές χορδές). Παρόλα αυτά, κανείς δεν ξέρει από πού προέρχεται το όνομα του οργάνου».

Σχετικά με το πόσο μπορεί να αντέξει ο αγώνας για τη διάσωση του συγκεκριμένου μουσικού είδους, ο κ. Λαϊνάκης απαντάει λέγοντας: «Όσο υπάρχουν μερακλήδες και άνθρωποι με ευαισθησίες και όσο ενδιαφέρουν οι μουσικοί και πολιτισμικοί γρίφοι θα έλεγα ότι υπάρχει σοβαρή ελπίδα δεδομένου επίσης ότι μέσα από την μουσική καταλαβαίνεις καλύτερα την ιστορία. Πρέπει να διευκρινίσω ότι τα Ταμπαχανιώτικα τα ακούνε μόνο μερακλήδες. Πολλοί δεν μπορούν να τα καταλάβουν, γιατί δεν έχουν μάθει να ακούνε ή θέλουν μόνο να χορεύουν και να είναι σε μια διασκεδαστική διάθεση. Είναι βαριά και σοβαρή μουσική, με πολλά μουσικά και όχι μόνο ερεθίσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

Published

on

Από

Στη λίστα του MSN και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30, συνολικά, περιοχές. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

Με νέες διεθνείς διακρίσεις ξεκινάει η προβολή της Νάξου για την επόμενη σεζόν.

Σύμφωνα με το MSN.com, η Νάξος συγκαταλέγεται στους προορισμούς της «μυστικής» Ευρώπης, που μπορούν ακόμη να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο αμερικανικός ιστότοπος αναφέρει πως «αν αναζητά κανείς ένα αυθεντικό ελληνικό νησί χωρίς το χάος υπερτουριστικών προορισμών, η Νάξος αποτελεί την ιδανική επιλογή με τις πανέμορφες παραλίες και τα παραδοσιακά χωριά της να γίνονται πόλος έλξης, πριν και μετά το καλοκαίρι».



Στη λίστα του MSN και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30, συνολικά, περιοχές από Κροατία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισλανδία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Σκωτία, Δανία, Τουρκία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία και Αγγλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βράβευση των Ανωγείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ

Published

on

Από

Τα Ανώγεια ανήκουν πλέον στην οικογένεια των 254 χωριά που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας αγροτικών προορισμών στον κόσμο. Photo credits: Makalu / pixabay

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (World Tourism Organization – UNWTO) συμπεριέλαβε τα Ανώγεια στα 55 Καλύτερα Χωριά του Κόσμου για το 2024 βραβεύοντας τα, ως Εξαιρετικό Προορισμό στον τομέα του Αγροτικού Τουρισμού.

Ο Οργανισμός απέδωσε ταυτόχρονα τα εύσημα για όλα όσα έχει δεσμευτεί ο τόπος και η Δημοτική Αρχή, σχετικά με την καινοτομία και βιωσιμότητα, στο ευρύ πεδίο της κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος.

Από το Caviahue-Copahue στην Αργεντινή μέχρι το Tra Que Vegetable Village στο Βιετνάμ, 55 είναι τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά που έχουν αποδείξει ότι, προστατεύουν την ταυτότητα τους, με βάση τα χαρακτηριστικά και τα κριτήρια όπως αυτά τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, με κυρίαρχα την αειφόρο ανάπτυξη, τη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τις ήπιες μορφές τουρισμού και την προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος.



Περισσότερες από 260 υποψηφιότητες από 60 και πλέον κράτη μέλη του ΟΗΕ βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών, η κρίση των οποίων ανέδειξε μεταξύ των 55 Χωριών και τα Ανώγεια Κρήτης, ως τουριστικό προορισμό που πληροί τις προϋποθέσεις για το αύριο του τουρισμού σε μικρές κοινότητες.

Τα χωριά αξιολογήθηκαν σε εννέα βασικούς τομείς και συγκεκριμένα: «Πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι / προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων / οικονομική βιωσιμότητα / κοινωνική βιωσιμότητα / περιβαλλοντική βιωσιμότητα / τουριστική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της αλυσίδας αξίας / διακυβέρνηση και ιεράρχηση του τουρισμού / υποδομές και συνδεσιμότητα / υγεία και ασφάλεια».

Τα Ανώγεια ανήκουν πλέον στην οικογένεια των 254 χωριά που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας αγροτικών προορισμών στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία «Best Tourism Villages» προβάλλει επίσης το γεγονός της αξιοποίησης μικρών τοπικών χωριών και κοινοτήτων, σύμφωνα με όλα όσα μπορούν να προωθήσουν και σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, τις τοπικές παραδόσεις και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Σαντορίνη παραμένει ναυαρχίδα του τουρισμού πολυτελείας

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, με τη ρύθμιση της κρουαζιέρας θα αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες για φαινόμενα υπερτουρισμού. Photo credits: SBurg / pixabay

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα νησιά της Ελλάδας, που διαθέτει παγκόσμια φήμη και ό,τι ακούγεται για αυτήν φέρει ισχυρό αντίκτυπο.

Πολλά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν για την τουριστική κίνηση, όμως το νησί μέχρι και τον Οκτώβριο συνεχίζει να δέχεται τουρίστες και να αποτελεί πόλο έλξης.

Ωστόσο, οι εικόνες συνωστισμού, κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, από τις μαζικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, προβλημάτισαν και γέννησαν ανησυχία για φαινόμενα υπερτουρισμού. Αυτό όμως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί με τη ρύθμιση της κρουαζιέρας.



«Το νησί παραμένει ένας από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς, χάρη στο γεωπεριβάλλον του και έλκει μεγάλη μερίδα “ποιοτικών” τουριστών. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο. Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, το 2012 είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη κορεσμός. Η ρύθμιση της κρουαζιέρας πρέπει να υπάρχει. Η προηγούμενη δημοτική αρχή το εγκατέλειψε, για αυτό από φέτος θα ρυθμιστεί εκ νέου», σημείωσε ο δήμαρχος Θήρας.

Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Σαντορίνη δεν αντιμετώπισε πρόβλημα υπερτουρισμού αλλά «υπήρξε συνωστισμός και κακή οργάνωση, όπως συμβαίνει παντού, όπου πηγαίνουν μαζικά λεωφορεία. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα και στην Ακρόπολη. Δεν αφορά στο σύνολο της την τουριστική κίνηση», επεσήμανε ο κ. Παγώνης.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που επεσήμανε ο δήμαρχος Θήρας, είναι να σταματήσει η δόμηση και κυρίως να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση.

«Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση είχαμε αύξηση των επισκεπτών, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των αφίξεων στο αεροδρόμιο αλλά και αύξηση των κλινών που έριξε τη ζήτηση και τις τιμές», τόνισε ο δήμαρχος.

Σχετικά με τη δόμηση είπε ότι από το 2020 έχει σταματήσει η δυνατότητα κατασκευής ξενοδοχείου εκτός σχεδίου μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

Published

on

Από

Στη λίστα ξεχωρίζει η Κρήτη που προσφέρει απλόχερα στιγμές ηρεμίας και γαλήνης καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες ώστε να απολαύσει κανείς ανενόχλητος παραδεισένιες παραλίες. Photo credits: fietzfotos / pixabay

Στον τουρισμό εκτός σεζόν απευθύνεται ο ταξιδιωτικός οργανισμός Lonely Planet ανακοινώνοντας τους δέκα επικρατέστερους προορισμούς της Ευρώπης που θυμίζουν καλοκαίρι ακόμη και τον χειμώνα με την Κρήτη να «εκπροσωπεί» την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η συντάκτρια του αφιερώματος, «οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά προκειμένου να βρουν μέρη για διακοπές με καλό καιρό κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι νότιες περιοχές της Ευρώπης προσφέρουν άφθονο γαλάζιο ουρανό, ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασίες.

Επιπλέον, τα ταξίδια στη χαμηλή περίοδο συνεπάγονται πακέτα διακοπών με χαμηλότερο κόστος αλλά και αποκλειστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, όπως παραλίες και χωριά χωρίς ορδές τουριστών».



Στην 10η θέση της λίστας ξεχωρίζει η Κρήτη που προσφέρει απλόχερα στιγμές ηρεμίας και γαλήνης καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες ώστε να απολαύσει κανείς ανενόχλητος παραδεισένιες παραλίες όπως το Ελαφονήσι, να περιηγηθεί σε μοναδικά ιστορικά μνημεία όπως το Παλάτι της Κνωσού, να ανακαλύψει αγαπημένα μέρη στα Χανιά και το Ηράκλειο, να γευματίσει σε όμορφα εστιατόρια και να διασκεδάσει σε μπαρ και καφετέριες.

Στις υπόλοιπες θέσεις του καταλόγου του Lonely Planet βρίσκονται η Αλγκάρβε και η Μαδέιρα της Πορτογαλίας η Μάλτα, η Σικελία από Ιταλία, η Κύπρος, η Σεβίλλη, τα Κανάρια νησιά και οι Βαλεαρίδες νήσοι από Ισπανία και η παράκτια Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Υπαίθρια γλυπτοθήκη στην «Περβόλα» στους κήπους του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου

Published

on

Από

Στην «Περβόλα» δημιουργείται ένας μοναδικός περίπατος, ο οποίος συνδυάζει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με έκθεση κινητών μνημείων και ζώνες πράσινου. Photo credits: dimitrisvetsikas1969 / pixabay

Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό του για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των μεσαιωνικών κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, με την ένταξη υπαίθριας γλυπτοθήκης στην «Περβόλα», στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, δημιουργείται ένας μοναδικός περίπατος, ο οποίος συνδυάζει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με έκθεση κινητών μνημείων και ζώνες πράσινου.



Ευρήματα ατάκτως κείμενα στο άνω τμήμα της Μεσαιωνικής Πόλης τακτοποιούνται, οργανώνονται σε σύνολα και συνδέονται με τα αρχαία κατάλοιπα των νεωρίων και με τους κήπους του Κυβερνήτη, προσφέροντας, κατά την περιήγηση, μια σαφή εικόνα της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Ρόδου από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.

Εκτός από την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και του ρωμαϊκού Τετράπυλου, αποκαθίστανται και αναβιώνουν οι κήποι του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, χώρου αναψυχής που συνδυάζει, κατά το αναγεννησιακό πρότυπο, πλούσια βλάστηση, εξωτική πανίδα και γλυπτά.

Δημιουργούνται εκθεσιακές ενότητες από τα πολυάριθμα διάσπαρτα αρχαία ταφικά μνημεία και αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία προέρχονται από σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τα τελευταία 80 χρόνια στην πόλη της Ρόδου και στην ύπαιθρο του νησιού, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αλόννησος στην κορυφή των προορισμών χωρίς συνωστισμό για τους Γάλλους

Published

on

Από

Μετά από έρευνα των προτιμήσεων των αναγνωστών της γαλλικής ιστοσελίδας δημοσιεύθηκε κατάλογος που περιλαμβάνει νησιωτικούς προορισμούς από όλη την Ελλάδα. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

Πρωταγωνιστεί η Αλόννησος σε κατάλογο με τους ποιοτικούς Ελληνικούς προορισμούς χωρίς μαζικό τουρισμό, ανακοίνωσε ο ιστότοπος Generationvoyage.

Μετά από έρευνα των προτιμήσεων των αναγνωστών της δημοφιλούς γαλλικής ιστοσελίδας με κριτήρια την ποιότητα υπηρεσιών, την ηρεμία, το εύρος επιλογών και την ποικιλία εναλλακτικών δραστηριοτήτων δημοσιεύθηκε κατάλογος που περιλαμβάνει νησιωτικούς προορισμούς από όλη την Ελλάδα.



Όπως αναφέρει το μέσο, «φωλιασμένη στο αρχιπέλαγος των Σποράδων, η Αλόννησος είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις των καταδύσεων. Το νησί αποτελεί την “καρδιά” ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης.

Το υποθαλάσσιο τοπίο της Αλοννήσου είναι εντυπωσιακό με το μυστηριώδες αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας και την εξαιρετική θαλάσσια βιοποικιλότητα. Στη στεριά, το νησί διατηρεί την αυθεντική του γοητεία με πευκοδάση, σπιτάκια με κόκκινες στέγες, γραφικά ψαροχώρια ενώ στο λιμάνι του, το Πατητήρι, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει.

Η Χώρα, η ιστορική πρωτεύουσα, εντυπωσιάζει με τα γραφικά σοκάκια και τη θέα που “κόβει” την ανάσα. Την παράσταση “κλέβουν” οι πανέμορφες παραλίες και τα νησάκια του Πάρκου».

Η λίστα του generationvoyage.fr συμπληρώνεται με τη Χίο, τα Κύθηρα, την Ιθάκη, την Κέα και την Πάτμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ώρες ago

Αστρονόμοι αποτυπώνουν την πρώτη κοντινή εικόνα άστρου έξω από τον Γαλαξία μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ6 ώρες ago

Μπανάνα ανακηρυγμένη… έργο τέχνης πωλείται έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Μικρή αύξηση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο στην ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Ξεκίνησαν οι καθημερινές απευθείας πτήσεις Αθήνα – Κωνσταντινούπολη από τη SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

60 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική λόγω εκδήλωσης καιρικών φαινομένων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση “Νίκος Καζαντζάκης: Ένας παγκόσμιος ταξιδευτής” στην έδρα του ΟΗΕ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

8η Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο: Η πιο γλυκιά εμπειρία της Αθήνας!

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Φίλιππος Φόρτωμας: Μια γροθιά οι Έλληνες γεννούν Γοργοπόταμους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες σε μια περιπετειώδη αποστολή για τον δορυφόρο EarthCARE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που ερμηνεύει τη «γλώσσα» των γουρουνιών

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Στο δρόμο του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης»

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis