Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8 δισεκ. άνθρωποι: Τα σημεία “κλειδιά” στην απογραφή του παγκόσμιου πληθυσμού

Published

on

Κάτι άλλο που αποτυπώνει την αλλαγή της τάσης είναι ότι οι δύο πολυπληθέστερες χώρες, η Κίνα και η Ινδία, θα ανταλλάξουν θέσεις στο βάθρο από το 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο παγκόσμιος πληθυσμός, που θα αριθμεί 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στα μέσα Νοεμβρίου, θα συνεχίσει να αυξάνεται αν και με πιο βραδείς ρυθμούς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που υπογραμμίζει τη σημαντική δημογραφική ποικιλομορφία μεταξύ ορισμένων περιοχών του πλανήτη.

Επιβράδυνση

Το τμήμα του ΟΗΕ που ασχολείται με το δημογραφικό και τον παγκόσμιο πληθυσμό εκτιμά ότι η ανθρωπότητα θα φθάσει τα 8 δισεκ. ανθρώπους στις 15 Νοεμβρίου, υπερτριπλάσιος αριθμός από τα 2,5 δισεκ. του 1950.

Αλλά «μήνυμα-κλειδί», «ο ρυθμός της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωθεί δραστικά από την κορύφωση της δεκαετίας του 1960», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρέιτσελ Σνόου, από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό.

Η αύξηση αυτή μειώθηκε έτσι από το 2,1% μεταξύ του 1962 και του 1965 κάτω από το 1% το 2020 και μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στο 0,5% το 2050.

Περίπου 9 δισεκ., μετά 10;

Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ο πληθυσμός θα συνεχίζει παρόλα αυτά να αυξάνεται, με περίπου 8,5 δισεκ. το 2030, 9,7 δισεκ. το 2050, πριν από την «κορύφωση» στα 10,4 δισεκ. τη δεκαετία του 2080 και μια στασιμότητα έως τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ.

Δεν εμφανίζουν την ίδια εικόνα όλα τα στοιχεία. Έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) που δημοσιεύθηκε το 2020 προβλέπει κορύφωση πολύ νωρίτερα, το 2064, χωρίς να φθάνει ο αριθμός τα 10 δισεκ. (9,7 δισεκ.), και στη συνέχεια μια μείωση έως τα 8,8 δισεκ. το 2100.

«Είμαστε χαμηλότερα (από τον ΟΗΕ) διότι έχουμε ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο γονιμότητας», που προβλέπει συγκεκριμένα 1,66 παιδιά ανά γυναίκα το 2100, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στάιν Εμίλ Βόλσετ, εκ των βασικών συντακτών της έρευνας, που εκτιμά ότι η αύξηση θα σταματήσει «μεταξύ 9 και 10 δισεκ.».

Μειωμένη γονιμότητα

Το 2021, το μέσο ποσοστό της γονιμότητας ήταν 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, έναντι περίπου 5 το 1950, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προβλέπει 2,1 το 2050.

«Έκτοτε, η πλειονότητα των κατοίκων του κόσμου ζουν σε μία χώρα όπου η γεννητικότητα είναι κάτω από το ποσοστό της αναπλήρωσης του πληθυσμού», σχολίασε η Ρέιτσελ Σνόου.

Ολοένα και πιο ηλικιωμένοι

Ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση του πληθυσμού είναι το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται: 72,8 έτη το 2019, δηλαδή εννέα χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι το 1990. Και ο ΟΗΕ προβλέπει να φτάσει τα 77,2 έτη το 2050.

Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη μείωση της γεννητικότητας: το ποσοστό των άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί από το 10% το 2022 στο 16% το 2050.

Μια γήρανση που έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, στα συνταξιοδοτικά συστήματα, την πρόνοια για τους ηλικιωμένους…

Έτσι «ολοένα και περισσότερες χώρες μάς ζητούν να τις βοηθήσουμε να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθυσμό τους», δήλωσε η Ρέιτσελ Σνόου.

Πρωτόγνωρη ποικιλομορφία

Οι παγκόσμιοι αριθμοί συγκαλύπτουν μια τεράστια δημογραφική ποικιλομορφία.

Έτσι, πάνω από το ήμισυ της αύξησης του πληθυσμού έως το 2050 θα προέλθει από μόλις 8 χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Η μέση ηλικία επίσης εμφανίζει τέτοια ποικιλομορφία, με 41,7 έτη στην Ευρώπη συγκριτικά με 17,6 έτη στην υποσαχάρια Αφρική. «Στο παρελθόν, οι χώρες ήταν κοντά στην ηλικία, κυρίως νεαροί: στο μέλλον, οι χώρες θα είναι κοντά στην ηλικία, κυρίως ηλικιωμένοι», αλλά σε αυτή ακριβώς τη στιγμή της Ιστορίας «ο κόσμος είναι πολύ μοιρασμένος», τονίζει η Ρέιτσελ Σνόου.

Διαφορές που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στις γεωπολιτικές σχέσεις, σημειώνουν ορισμένοι ειδικοί.

Η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα

Κάτι άλλο που αποτυπώνει την αλλαγή της τάσης είναι ότι οι δύο πολυπληθέστερες χώρες, η Κίνα και η Ινδία, θα ανταλλάξουν θέσεις στο βάθρο από το 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πληθυσμός της Κίνας και οι 1,42 δισεκ. κάτοικοί της το 2022 θα αρχίσουν να μειώνονται για να φθάσουν το 1,3 δισεκ. το 2050. Και μόνο 800 εκατ. έως το τέλος του αιώνα.

Ο ινδικός πληθυσμός του 1,41 δισεκ. το 2022, παρά το γεγονός ότι υποχωρεί κάτω από το ποσοστό αναπλήρωσης, θα συνεχίσει να αυξάνεται, και αναμένεται να φθάσει στο 1,66 δισεκ. το 2050.

Το 2050, η Ινδία αναμένεται να είναι η πολυπληθέστερη χώρα, μπροστά από την Κίνα. Στην τρίτη θέση, όπως πάντα οι ΗΠΑ αλλά μαζί με τη Νιγηρία, με 375 εκατ. κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»

Published

on

Από

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δράστες φαίνεται να πραγματοποιούν κλήσεις από τον τηλεφωνικό αριθμό 2144027860, ο οποίος ανήκει στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, αλλά δεν έχει δυνατότητα εξερχομένων κλήσεων. Photo credits: Pexels / pixabay

Η ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς είναι σε εξέλιξη απάτη με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing».

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι, που προσποιούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή συνεργατών της υπηρεσίας, προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες ή να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΕΛΑΣ, οι δράστες φαίνεται να πραγματοποιούν κλήσεις από τον τηλεφωνικό αριθμό 2144027860, ο οποίος ανήκει στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα εξερχομένων κλήσεων.

Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν τη μέθοδο «Caller ID Spoofing», με την οποία, μέσω της χρήσης κυρίως υπηρεσιών Voice over IP (VoIP), παραποιούν τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην αναγνώριση κλήσης του παραλήπτη, προκειμένου να πείσουν ότι οι κλήσεις προέρχονται από αξιόπιστους οργανισμούς ή εταιρείες, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα την πραγματική τους ταυτότητα.



Στην προκειμένη περίπτωση, επικαλούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή ως συνεργάτες, και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες, με πρόσχημα ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομά τους με κρυπτονομίσματα και ότι θα βοηθήσουν στην ανάκτησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΑΣ καλεί τους πολίτες:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τηλεφωνικές κλήσεις που φαίνεται να προέρχονται από δημόσιους Οργανισμούς ή εταιρείες (π.χ Αστυνομία, Interpol, τράπεζες κ.α.) και ο συνομιλητής ζητά ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα.

• Αν δεχθούν μία παρόμοια κλήση ή κατά τη διάρκεια μίας κλήσης υποψιασθούν ότι προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, να τερματίσουν αμέσως την κλήση και να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της, μέσω του επίσημου κατά περίπτωση φορέα.

Να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.



Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

• Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος

Published

on

Από

Στις 28 και 16 Μαΐου θα λήξουν τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2024-2025:

α. Των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Γυμνασίων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 28η Μαΐου 2025, ημέρα Τετάρτη.



β. Των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Λυκείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 16η Μαΐου 2025, ημέρα Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Published

on

Από

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,1% το Μάρτιο από 3,0% τον Φεβρουάριο. Photo credits: Raten-Kauf / pixabay

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 2,2% τον Μάρτιο του 2025, από 2,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,7%, έναντι 0.2%).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,1% το Μάρτιο από 3,0% τον Φεβρουάριο.



Το Μάρτιο, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Εσθονία, η Σλοβακία και η Κροατία (4,3%) και το Βέλγιο η Λετονία και η Λιθουανία (3,6%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Μάρτιο η Γαλλία (0,9%), η Ιρλανδία (1,8%), το Λουξεμβούργο (1,5%) καιη Φινλανδία και η Πορτογαλία (1,9%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους

Published

on

Από

Το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση να ψηφιοποιήσει το σύστημά της για τη διαχείριση των συνόρων της χώρας. Photo credits: JoshuaWoroniecki / pixabay

Για πρώτη φορά από σήμερα οι Ευρωπαίοι που εισέρχονται στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν εκδώσει ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA), ένα μέτρο που έχει στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια των βρετανικών συνόρων.

Αφού το Λονδίνο επέβαλε τον Ιανουάριο το σύστημα αυτό για τους πολίτες περίπου 50 χωρών – ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία – τώρα ήρθε η σειρά των πολιτών από περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες να υποχρεούνται να αποκτήσουν το έγγραφο αυτό προτού εισέλθουν στη Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ μετά το Brexit.

Πριν μεταβούν στη Βρετανία οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου της βρετανικής κυβέρνησης ή κατεβάζοντας την εφαρμογή UK ETA μια δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν στοιχεία της ταυτότητάς τους και θα απαντούν σε σειρά ερωτήσεων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφαλείας.

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά στους ταξιδιώτες να εκδίδουν την ΕΤΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν ταξιδέψουν, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία.

Κανονικά για τη συμπλήρωση της αίτησης χρειάζονται λιγότερα από δέκα λεπτά και η ταξιδιωτική άδεια, που συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο, εκδίδεται μέσα σε λίγα λεπτά, διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.



Το κόστος για την έκδοση του εγγράφου αυτού – το οποίο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν στα αεροδρόμια ή τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κατά την αναχώρησή τους – ανέρχεται στις 10 λίρες (12 ευρώ), όμως από τις 9 Απριλίου θα αυξηθεί στις 16 λίρες (περίπου 19 ευρώ).

Η ETA έχει διετή ισχύ και επιτρέπει στον κάτοχό της να διαμένει στη Βρετανία για μέγιστο διάστημα έξι μηνών. Στη διάρκεια των δύο ετών που ισχύει ο κάτοχός της μπορεί να κάνει απεριόριστο αριθμό ταξιδίων στη Βρετανία, αλλά αν αλλάξει διαβατήριο θα πρέπει να εκδώσει νέα ΕΤΑ.

Εξάλλου ακόμη και οι ταξιδιώτες που κάνουν transit μέσω της Βρετανίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν την άδεια αυτή, με εξαίρεση όσους περνούν από κάποια αεροδρόμια, όπως το Χίθροου και αυτό του Μάντσεστερ, όπου δεν χρειάζεται να περάσουν από έλεγχο κατά την προσγείωση.

Με εξαίρεση την Ιρλανδία όλοι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ, ενήλικες και ανήλικοι, θα πρέπει να εκδίδουν την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια, με εξαίρεση όσους διαθέτουν βίζα (φοιτητική, εργασίας…).



Αυτή η ταξιδιωτική άδεια για τη Βρετανία είναι αντίστοιχη με το ESTA (Electronic System for Travel Authorization) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.

Το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση να ψηφιοποιήσει το σύστημά της για τη διαχείριση των συνόρων της χώρας.

Η ΕΕ προβλέπει να υιοθετήσει ένα αντίστοιχο σύστημα το 2026, με το ETIAS (European Travel Information and Authorization System).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι

Published

on

Από

Οι λεγόμενες γραμμικές εκρήξεις, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έκλυση λάβας από μεγάλες ρωγμές στον φλοιό της Γης, μπορεί να επαναλαμβάνονται επί δεκαετίες, ακόμη και αιώνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Photo credits: Gylfi / pixabay

Ένα ηφαίστειο εισήλθε σε φάση έκρηξης, νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, εκτοξεύοντας λάβα και καπνό με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τουρίστες και κάτοικοι, παρ΄ όλο που η αεροπορική κυκλοφορία συνεχίζεται κανονικά.

Το νησιωτικό κράτος του Βόρειου Ατλαντικού, που αποκαλείται γη του πάγου και της φωτιάς λόγω των πολλών παγετώνων και ηφαιστείων του, έχει δει 10 εκρήξεις νότια του Ρέικιαβικ από το 2021, όταν ανενεργά γεωλογικά συστήματα επανεργοποιήθηκαν έπειτα από περίπου 800 χρόνια.

«Προειδοποίηση: μια έκρηξη έχει ξεκινήσει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία. Η λάβα εισέδυσε σε προστατευτικά φράγματα κοντά στην αλιευτική πόλη Γκρίνταβικ, προκαλώντας την απομάκρυνση κατοίκων που είχαν επιστρέψει έπειτα από προηγούμενες εκρήξεις, αν και τα περισσότερα σπίτια ήταν άδεια για περισσότερο από ένα χρόνο.



Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης εκκένωσαν το πολυτελές σπα Blue Lagoon πριν από έκρηξη, καθώς οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επικείμενη.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες δεν έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα άμεσα την πρωτεύουσα και δεν έχουν προκαλέσει σημαντική διασπορά ηφαιστειακής τέφρας στη στρατόσφαιρα που θα είχε ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η αεροπορική κυκλοφορία.



Ισλανδοί ειδικοί προβλέπουν πως οι λεγόμενες γραμμικές εκρήξεις, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έκλυση λάβας από μεγάλες ρωγμές στον φλοιό της Γης, μπορεί να επαναλαμβάνονται επί δεκαετίες, ακόμη και αιώνες.

Αυτό το νησί του Βόρειου Ατλαντικού, όπου ζουν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο που έρχονται να εξερευνήσουν την τραχιά φύση του, που περιλαμβάνει θερμοπίδακες, θερμές πηγές και ηφαίστεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή της Ελλάδας με το τραγούδι “Αστερομάτα” και την Klavdia στη EUROVISION 2025

Published

on

Από

Photo credits: ERT Press Office

Η Klavdia, με το τραγούδι «Αστερομάτα», θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69o Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, από 13 έως 17 Μαΐου 2025.

Με κινηματογραφική αισθητική και με στοιχεία από την ελληνική παράδοση, η «Αστερομάτα» μεταφέρθηκε στην οθόνη με ένα βιντεοκλίπ που αποδίδει τους στίχους και τα συναισθήματα που γεννιούνται ακούγοντας το τραγούδι. Μπορείτε να το δείτε εδώ:

Μέσα από πλάνα που παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής και κινηματογραφήθηκαν στην Κοζάνη, καθώς και στον εμβληματικό Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με κυρίαρχη την παρουσία της ελληνικής υπαίθρου και της θάλασσας, εκφράζεται το νόημα του τραγουδιού.

Πρόκειται για ένα τραγούδι με ελληνικό χρώμα, που μιλάει για τον αποχωρισμό σε κάθε του μορφή – τον αποχωρισμό απ’ ό,τι αγαπάμε, από την παιδική μας ηλικία, από έναν τόπο που αφήνουμε πίσω, από μια αγκαλιά που δεν είναι πια κοντά μας. Είναι ένα τραγούδι που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς, αντλώντας δύναμη από τη βαθιά ρίζα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Το τραγούδι «Αστερομάτα» συνέθεσαν οι Arcade και η Klavdia, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι Arcade.

Photo credits: ERT Press Office

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση, στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, στις 15 Μαΐου 2025, διεκδικώντας την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό, που γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την ψήφο του κοινού.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται στον Β’ Ημιτελικό: Αυστρία, Λιθουανία, Αρμενία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Αυστραλία, Λετονία, Τσεχία, Ισραήλ, Μάλτα, Φινλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Σερβία.

Επιπλέον, στον Β’ Ημιτελικό μπορεί να ψηφίσει το κοινό από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή τρεις από τις αποκαλούμενες «Big 5» χώρες που προκρίνονται απευθείας στον Τελικό. Τέλος, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό («Rest Of The World»).

Η Klavdia σε μια διαφορετική ερμηνεία της «Αστερομάτας»

Μια διαφορετική εκτέλεση του τραγουδιού «Αστερομάτα», με το οποίο η Klavdia θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69ο Διαγωνισμό της Eurovision, αναρτήθηκε στο επίσημο YouTube κανάλι της διοργάνωσης.

Πρόκειται για την acoustic version του τραγουδιού που παρουσιάζεται στο ειδικό αφιέρωμα της Eurovision υπό τον τίτλο «A Little Bit More».

Απολαύστε το…

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση, στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, στις 15 Μαΐου 2025, διεκδικώντας την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό, που γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την ψήφο του κοινού.

Photo credits: ERT Press Office

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται στον Β’ Ημιτελικό: Αυστρία, Λιθουανία, Αρμενία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Αυστραλία, Λετονία, Τσεχία, Ισραήλ, Μάλτα, Φινλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Σερβία.

Επιπλέον, στον Β’ Ημιτελικό μπορεί να ψηφίσει το κοινό από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή τρεις από τις αποκαλούμενες «Big 5» χώρες που προκρίνονται απευθείας στον Τελικό. Τέλος, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό («Rest Of The World»).

Η «Αστερομάτα» είναι ένα τραγούδι με ελληνικό χρώμα, που μιλάει για τον αποχωρισμό σε κάθε του μορφή. Είναι ένα τραγούδι που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς, αντλώντας δύναμη από τη βαθιά ρίζα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis