ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στρώνεται το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων.
Η παράδοση θέλει την ψητή γαλοπούλα, με σάλτσα κράνμπερι και διάφορα λαχανικά όπως καρότα, πατάτες, μπιζέλια και λαχανάκια Βρυξελλών, να έχουν την τιμητική τους τη μέρα αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι γαλοπούλες δεν ήταν τοπικής προέλευσης.
Πρώτη φορά ήρθαν στην Βρετανία τον 16ο αιώνα και ξεκίνησαν να «κοσμούν» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όταν οι αγρότες χρειάζονταν τα βοοειδή τους για το γάλα τους και τις κότες για τα αυγά τους.
Πριν την γαλοπούλα οι Βρετανοί, την εποχή αυτή, έτρωγαν χήνες, κυνήγι ή ακόμη και παγώνια. Το επιδόρπιο είναι συχνά χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που συνοδεύεται από πολλές σοκολάτες.
Δημοφιλές είναι επίσης και το χριστουγεννιάτικο κέικ. Πρόκειται για ένα πλούσιο κέικ φρούτων καλυμμένο με αμυγδαλόπαστα και γλάσο. Το τραπέζι είναι διακοσμημένο με το γνωστά πλέον σε όλους χριστουγεννιάτικα κράκερ και μερικές φορές με λουλούδια και κεριά.
Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο
Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου χάνεται μέσα στους αιώνες. Σύμφωνα με μια εκδοχή οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στις παγανιστικές τελετές. Οι ειδωλολάτρες πίστευαν ότι μέσα στο έλατο κατοικούσαν κακά πνεύματα.
Για να τα κατευνάσουν λοιπόν συνήθιζαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς να το στολίζουν. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το έθιμο σχετίζεται με τους χειμερινούς εορτασμούς για την αλλαγή του καιρού καθώς το έλατο είναι σύμβολο της αειθαλούς φύσης.
Η σύγχρονη εκδοχή της παράδοσης ξεκινά από την Γερμανία, όπου αρχικά το δέντρο στολίζονταν με φρούτα, γλυκά και αργότερα με κεριά. Σιγά σιγά, το 18ο αιώνα, το έθιμο εξαπλώνεται στις προτεσταντικές χώρες και το 19ο σε όλο τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο.
Την εποχή αυτή το φέρνει στην Αγγλία ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ο Γερμανός σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας. Το έθιμο υιοθετείται πολύ γρήγορα από τους Βρετανούς και τώρα πια για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν Χριστούγεννα χωρίς ένα δέντρο στο σπίτι.

Ο στολισμός του είναι συνήθως μια οικογενειακή υπόθεση μια και γίνεται με τη βοήθεια όλων. Για την βρετανική οικογένεια δεν έχει σημασία πότε θα ξεκινήσει ο στολισμός.
Τα τελευταία χρόνια συνήθως πραγματοποιείται τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με την βρετανική παράδοση είναι πολύ σημαντικό το πότε θα ξεστολιστεί το σπίτι. Αυτό θα πρέπει να γίνει την 12η μέρα μετά τα Χριστούγεννα δηλαδή στις 5 του Γενάρη. Διαφορετικά, σύμφωνα με την παράδοση, όλο το χρόνο θα είσαι κακότυχος.
Πλέον δεν υπάρχει πόλη, χωριό, γειτονιά, παμπ, πολυκατάστημα, αλλά και πολλά μικρά μαγαζιά, που δεν έχουν ένα όμορφα στολισμένο δέντρο. Στο Λονδίνο, το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Τραφάλγκαρ, από το 1947 είναι δώρο των Νορβηγών ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Βρετανούς για την στήριξη που τους παρείχαν κατά την διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Την εποχή εκείνη ο Νορβηγός Βασιλιάς και η κυβέρνηση της χώρας είχαν βρει καταφύγιο στο Λονδίνο από όπου και οργάνωσαν ένα μεγάλος μέρος της Νορβηγικής αντίστασης.
Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του μονάρχη
Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του εκάστοτε μονάρχη είναι πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στην τηλεόραση την ημέρα των Χριστουγέννων. Πέρυσι, την ίδια ημέρα, 24 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν για να ακούσουν την βασίλισσα Ελισάβετ.
Η παράδοση ξεκίνησε από τον Βασιλιά Γεώργιο τον Ε’ τον προπάππου του σημερινού Βασιλιά Καρόλου Γ’ , όταν το 1932, έκανε την πρώτη ομιλία μέσω ραδιοφώνου.
Το πρώτο μήνυμα του Γεωργίου του Ε’ γράφτηκε από τον Άγγλο συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και μεταδόθηκε ζωντανά από ένα στούντιο που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό στο κτήμα Σάντρινγκχαμ. Αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια μέχρι που το 1957, οπότε και η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε την πρώτη τηλεοπτική βασιλική χριστουγεννιάτικη ομιλία. Έκτοτε έδινε μια ομιλία σχεδόν κάθε χρόνο η οποία συνήθως αναφερόταν στην κατάσταση του κόσμου και τη βρετανική πολιτική.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή ομιλία του Βασιλιά Καρόλου του Γ’ που θα είναι και η παρθενική του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού το πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα «της Αυτού Μεγαλειότητας» γυρίστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Ενώ όπως επισημαίνεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο που φαίνεται στο βίντεο στολίστηκε «με στολίδια από βιώσιμα υλικά συμπεριλαμβανομένου χαρτιού και γυαλιού καθώς και φυσικών προϊόντων, όπως κουκουνάρια». Μετά την ηχογράφηση του χριστουγεννιάτικου μηνύματος «το χριστουγεννιάτικο δέντρο επαναχρησιμοποιήθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για να το απολαύσουν οι επισκέπτες», σημειώνει η ανακοίνωση του παλατιού.
Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων ή Boxing Day
Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων γνωστή και ως Boxing Day στην Βρετανία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας και είναι αργία. Τα μαγαζιά όμως είναι ανοικτά καθώς την μέρα αυτή ξεκινάνε και οι χειμερινές εκπτώσεις.
Παραδοσιακά οι τιμές των προϊόντων πέφτουν πολύ χαμηλά και γι’ αυτό τα μαγαζιά γεμίζουν με κόσμο. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες με ουρές ανθρώπων να περιμένουν να μπουν στα πολυκαταστήματα.
Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση των παραδόσεων της ημέρας αυτής, γενικά πιστεύεται ότι ξεκίνησε την Βικτωριανή εποχή, τον 19ο αιώνα, όταν οι πλούσιοι έκαναν δώρα στους μη έχοντες την επόμενη των Χριστουγέννων.

Κάποιες φορές μάλιστα τους έδιναν τα δώρα που είχαν λάβει από φίλους και συγγενείς και δεν τους άρεσαν. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι τη μέρα αυτή οι έχοντες έκαναν φιλανθρωπικές δωρεές σε κουτιά με φαγητό και άλλες προμήθειες στους αναξιοπαθούντες.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μέρας αυτής είναι ότι οι Άγγλοι απολαμβάνουν ποδόσφαιρο καθώς για την Premiership δεν είναι αργία και το πρωτάθλημα συνεχίζεται κανονικά.
Οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες
Η βρετανική χριστουγεννιάτικη παράδοση της αποστολής καρτών χρονολογείται από το 1843.
Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, κάποιος κύριος με το όνομα σερ Χένρι Κολ δεν είχε χρόνο για να στείλει προσωπικά μηνύματα για τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από τον καλλιτέχνη Τζόν Κάλκοτ να του σχεδιάσει μια κάρτα που θα μπορούσε να στείλει σε πολλούς αποδέκτες. Και έτσι γεννήθηκαν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Ο Μαύρος Αϊ-Βασίλης του Μπέλφαστ
Το 1976 ο τότε αρχιμανδρίτης του καθεδρικού ναού του Μπέλφαστ, Σάμι Κουκς, θέλοντας να βοηθήσει φιλανθρωπικές οργανώσεις κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, κάθισε έξω από το ναό και ζητούσε χρήματα από τους περαστικούς.
Η πρώτη του προσπάθεια πήγε αρκετά καλά και γι’ αυτό την επανέλαβε και την επόμενη χρονιά, όπου πήγε ακόμη καλύτερα.
Αυτό το… «κάτσε έξω» συνεχίστηκε με τα χρόνια και πλέον αποτελεί έθιμο της περιοχής.
Έτσι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο αρχιμανδρίτης του ναού με το μαύρο ράσο του, κάθετε έξω από την εκκλησία και μαζεύει χρήματα.
Πλέον οι δωρεές «του μαύρου Αι Βασίλη» γίνονται και διαδικτυακά και συγκεντρώνουν χιλιάδες στερλίνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής

Οι κατασκευαστές ανακαλούν συχνά μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτά δεν επισκευάζεται από τους ιδιοκτήτες τους.
Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την μετέπειτα κατάσταση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, κυρίως κατά τη διάρκεια της πώλησης.
Καθώς τα αυτοκίνητα γίνονται πιο τεχνολογικά προηγμένα, οι ανακλήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, ειδικά για είδη όπως αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας, φρένα και ηλεκτρικά συστήματα.
Η Ελλάδα, ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης, έχει το καλύτερο ποσοστό επισκευής μετά την ανάκληση.
Το 50,2% όλων των μεταχειρισμένων οχημάτων που είχαν ανακληθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια έχουν επισκευάσει τις αστοχίες. Τα αμέσως καλύτερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σουηδία (49,7%), στην Ελβετία (48,8%), στη Γερμανία (48,5%) και στις ΗΠΑ (45,2%).
Από την άλλη τα χειρότερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σλοβακία (27,2%), στην Πολωνία (27,6%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (27,7%), στην Τσεχία (28,5%) και στη Σερβία (29,1%).
Αυτά είναι τα στοιχεία της CarVertical, μιας πλατφόρμας που ειδικεύεται στο ιστορικό των αυτοκινήτων, η οποία εξέτασε δεδομένα για 25 ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με τις ΗΠΑ).
Τα υψηλότερα επίπεδα ανακλήσεων βρέθηκαν στη Νότια Ευρώπη, ιδίως στην Πορτογαλία (18,2%), στην Ελλάδα (17,6%) και στην Ισπανία (14,5%), ενώ η Βουλγαρία βρέθηκε στην τέταρτη θέση (13,9%) και η Γερμανία στη πέμπτη (11,5%).
Η πραγματική πρόκληση, ωστόσο, είναι να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ανακλήσεις θα λυθούν. Ακόμη και στις χώρες της καλύτερης περίπτωσης, οι μισοί από τους αυτοκινητιστές δεν αναλαμβάνουν δράση για να δώσουν συνέχεια σε μια ανάκληση για τα οχήματά τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση αβεβαιότητας, με ένα από τα βασικά σημεία καμπής να είναι η πολιτική των δασμών που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές του, στο όνομα του «America First», στόχευσαν κυρίως την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, υπονομεύοντας το ελεύθερο εμπόριο και διαταράσσοντας παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες οδήγησε σε πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαζόμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος βιώνουν καθημερινές οικονομικές πιέσεις, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφράζεται πλέον σε διαδηλώσεις και δημόσιες καταγγελίες. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, και ο κοινωνικός ιστός φθείρεται.
Η νέα φτώχεια που αναδύεται δεν είναι απλώς θέμα αριθμών. Είναι υπαρξιακή φτώχεια. Άνθρωποι που εργάζονται αδιάκοπα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η ανεργία, η ανασφάλεια και η έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές δημιουργούν ένα νέο καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και σύγχρονης σκλαβιάς. Η φωνή του πολίτη ατονεί, τα δικαιώματα συρρικνώνονται, και η δημοκρατία αποδυναμώνεται επικίνδυνα.
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
- Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ
Στο μεταξύ, η ακροδεξιά στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος, υποσχόμενη «εθνική ανάκτηση» και «λαϊκή κυριαρχία». Πολιτικές δυνάμεις, φιλικά προσκείμενες στον Τραμπ, υιοθετούν τον προστατευτισμό και τη ρητορική του φόβου. Κερδίζουν ψήφους, όχι γιατί προσφέρουν λύσεις, αλλά επειδή εκμεταλλεύονται τον θυμό και την απόγνωση. Έτσι, η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, όπου οι θεσμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση και η δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύεται.
Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει συλλογικά — προωθώντας δίκαιες οικονομικές πολιτικές, κοινωνική προστασία και διαφάνεια — ο κόσμος θα συνεχίσει να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια, ισότητα και φωνή. Και όσο αυτά λείπουν, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε σε μια εποχή σκοτεινή, όπου η φτώχεια δεν θα είναι μόνο υλική, αλλά και βαθιά πολιτική.

Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.,
Επίκουρη Καθηγήτρια στο E.S.C.Extérieur, Paris, France.
- Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ το 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων δορυφόρων, υποτροχιακών οχημάτων και οχημάτων εκτόξευσης διαστημικών σκαφών, αξίας 1,217 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η ανακοίνωση της Eurostat συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα της Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα, η οποία γιορτάζεται στις 12 Απριλίου.
Σε σύγκριση με το προ της πανδημίας 2019, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 17 εκατομμύρια ευρώ (μια αύξηση 2%), ενώ η αξία των εισαγωγών αυτών των προϊόντων μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 41%, από τα 117 εκατομμύρια ευρώ σε 166 εκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας διαστημικών εξοπλισμών εντός της ΕΕ, προμηθεύοντας αγαθά αξίας σχεδόν 825 εκατομμυρίων ευρώ στους διεθνείς εταίρους.
Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαστημικού εξοπλισμού το 2014, καθώς έλαβε το 77,3% των συνολικών εξαγωγών. Η Ινδονησία ήταν δεύτερη στην κατάταξη, με συνεισφορά 9,7%, ενώ η Νότια Κορέα ήταν τρίτη με 8.6%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – BTA
- Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οδηγός λεωφορείου έκλεψε 6 ευρώ κι έχασε εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης, 73.000 ευρώ!

Ένας οδηγός λεωφορείου, με 29 χρόνια προϋπηρεσίας, έχασε το εφάπαξ ποσό της συνταξιοδότησής του, ύψους 73.000 ευρώ, επειδή έκλεψε ποσό αντίστοιχο με 6 ευρώ από τα εισιτήρια των επιβατών.
Η πόλη του Κιότο στην Ιαπωνία, απέλυσε τον άνδρα, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, αφού μαγνητοσκοπήθηκε από την κάμερα ασφαλείας του λεωφορείου του να υπεξαιρεί 6 ευρώ (1.000 γεν) το 2022.
Ο οδηγός προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της πόλης, αφότου οι αρχές του στέρησαν αποζημίωση 73.000 και πλέον ευρώ (πάνω από 12 εκατ. γεν). Ο άνδρας, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως, είδε την ποινή του να ακυρώνεται στο εφετείο, με το δικαστήριο να εκτιμά ότι ήταν υπερβολική.
Εν τέλει το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση υπέρ της δημοτικής αρχής και αποκατέστησε την αρχική ποινή, κρίνοντας ότι η συμπεριφορά του θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα και στην καλή λειτουργία της υπηρεσίας των λεωφορείων.
Την ώρα του περιστατικού, ομάδα πέντε επιβατών μπήκε στο λεωφορείο και έπρεπε να πληρώσει 1.150 γεν. Ο οδηγός ζήτησε από τους επιβάτες να ρίξουν 150 γεν στον κερματοδέκτη και στη συνέχεια δέχθηκε ο ίδιος χαρτονόμισμα 1.000 γεν (6 ευρώ), το οποίο δεν δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)

«ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»
Ολοκληρώνοντας επιτυχώς το ¼ του 21ου αιώνα, της εποχής της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των φρενηρών ρυθμών ζωής, η ταινία “Lost in Translation” της Sofia Coppola μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Μία ταινία-ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπινου είδους για σύνδεση, επικοινωνία και την αίσθηση πως κάπου ανήκεις, κάποιος σε καταλαβαίνει. Οι δύο πρωταγωνιστές πασχίζουν να «μεταφράσουν» ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και να βρουν μία αγκαλιά-καταφύγιο από έναν κόσμο που μιλάει μία γλώσσα διαφορετική, λιγότερο ανθρώπινη, ζεστή και ζωντανή.
Στην εποχή των social media και των likes πολλοί νέοι μοιάζουν με παίκτες σε ένα αόρατο παιχνίδι επιβεβαίωσης και αναγνώρισης στο βωμό του φαίνεσθαι. Τα απρόσωπα «likes» σε μία φωτογραφία ή ένα story έχουν καταλάβει πανηγυρικά τη θέση ενός αυθόρμητου και αληθινού «μου αρέσεις». Οι «κανόνες» της σύγχρονης επικοινωνίας είναι πολύπλοκοι, γραμμένοι σε μία παράξενη γλώσσα και συχνά δεν έρχονται με εγχειρίδιο μετάφρασης. Ένα απλό μήνυμα στο Instagram αποτελεί προϊόν υπερ-ανάλυσης και προετοιμασίας, από την κρίσιμη επιλογή του σωστού emoji μέχρι τον αριθμό των σημείων στίξης (μία . προσδίδει σοβαρότητα ενώ δύο ! ξεπερνούν το όριο του ενθουσιασμού που επιτρέπεται να δείξεις.).
- Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
Στην προσπάθεια διατήρησης μίας χαλαρής και άνετης εικόνας, του image ενός ατόμου με εικονική αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του, οι νέοι της ηλικίας μας αναλώνονται σε επιφανειακές σχέσεις και γνωριμίες καθώς φοβούνται να εκτεθούν, να ανοιχτούν και να τσαλακωθούν. Να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι και να αγαπηθούν ή να απορριφθούν για αυτό. Σε αυτόν τον φαινομενικά τέλειο κόσμο δεν υπάρχει χώρος για ένα μήνυμα που έμεινε στο διαβάστηκε ή για τρία θαυμαστικά σε μία πρόταση. Οι ευαισθησίες και τα θέλω μας θεωρούνται αδυναμίες ενώ τρέμουμε και μόνο στην ιδέα να αφήσουμε την ασφάλεια του διαδικτυακού κόσμου και να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους, να γνωρίσουμε την αληθινή και αυθεντική πλευρά τους. Να μιλήσουμε για βιβλία, ταινίες και τραγούδια, να συζητήσουμε για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τον κόσμο που αλλάζει και να επιλέξουμε να βρεθούμε, όχι να χαθούμε στην μετάφραση.
Στο τέλος της ταινίας, ο Bob και η Charlotte δίνουν μία τελευταία αγκαλιά και ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλον κάτι που ποτέ δεν θα μάθουν οι θεατές. Ίσως σε αυτή και μόνο την στιγμή να μετέφρασαν τις δύσκολες λέξεις αυτής της ψυχρής και απόμακρης γλώσσας και να συνδέθηκαν αληθινά, χωρίς συστολές και ενδοιασμούς. Τώρα μένει να κάνουμε και εμείς το ίδιο.

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΠΩΣ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ
- Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ
- Του Μιχάλη Δήμου- Ηλεκτροκίνηση :Σωτηρία για το περιβάλλον ; Η υπερκέρδη για λίγους;
- Του Βασίλη Βούλγαρη: Oταν θέλω να διεκδικώ πρέπει και να συμμετέχω (Ευρωεκλογές 2024)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα

Τις μέρες του Πάσχα αρκετοί αποφασίζουν να φύγουν από τις πόλεις για να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς.
Η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη, ενώ οι αυτοκινητόδρομοι και οι εθνικές οδοί έχουν αυξημένη κίνηση. Είναι σημαντικό να οδηγούμε προσεκτικά και με ψυχραιμία.
Στο ταξίδι κακός σύμμαχος του οδηγού είναι η μεγάλη ταχύτητα. Τηρώντας τα όρια των δρόμων είναι σίγουρο ότι ο οδηγός θα φθάσει με σιγουριά στον τελικό προορισμό και με απόλυτη ασφάλεια.
Θα πρέπει πάντα να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να μην γίνονται επικίνδυνες προσπεράσεις.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε πεζούς και ζώα, ειδικά στα χωριά. Το Πάσχα υπάρχει έντονη κυκλοφορία σε πλατείες και δρόμους των χωριών ή στους αγροτικούς δρόμους, ενώ πάντα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να σταματήσουμε αν πεταχτεί ένα παιδί στο δρόμο.
Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Αν ο οδηγός πιεί, δεν πρέπει να οδηγήσει και το τιμόνι πρέπει να πάρει κάποιος νηφάλιος που δεν έχει κάνει χρήση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης ο οδηγός δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το κινητό του.
Αν ταξιδεύει οικογένεια, τότε θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να φορούν ζώνη ασφαλείας. Ακόμα και οι πίσω επιβάτες, ενώ τα μικρά παιδιά θα πρέπει να κάθονται σωστά στο παιδικό κάθισμα.
Πριν από το ταξίδι καλό είναι να υπάρξει προετοιμασία του αυτοκινήτου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε τα λάδια του κινητήρα και αν πλησιάζει η αλλαγή, αυτή να γίνει πριν από το ταξίδι.
Να ελέγξουμε το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο και αν χρειάζεται συμπλήρωμα να το κάνουμε. Το ίδιο και το υγρό φρένων.
Οι υαλοκαθαριστήρες και υγρό πλύσης παρμπρίζ θα πρέπει να λειτουργούν καλά και να έχουν αρκετό υγρό. Να ελέγξουμε την πίεση και την φθορά των ελαστικών, ενώ πρέπει να δούμε και τη ρεζέρβα.
Ελέγχουμε την κατάσταση της μπαταρίας. Τα φώτα και τα φλας θα πρέπει να λειτουργούν σωστά.
Επίσης θα πρέπει ο οδηγός να βάλει σε λειτουργία τον κλιματισμό ή το καλοριφέρ για να δει ότι δουλεύουν σωστά, ενώ αν ταξιδέψει σε άγνωστο μέρος, καλό είναι να δει έναν χάρτη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Και φυσικά πρέπει στο αυτοκίνητο να έχει τρίγωνο, φαρμακείο, γιλέκο ανακλαστικό, φακό (ιδανικά με επιπλέον μπαταρίες), ρεζέρβα, γρύλο και κλειδί τροχών, καλώδια μπαταρίας, νερό, σνακ και χαρτομάντιλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
You must be logged in to post a comment Login