ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΚΚΕ: Ανταπόκριση από την τριήμερη περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη στη Γερμανία

Με τη μαζική συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών, παλιότερων αλλά και νεότερων στην προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα η τριήμερη περιοδεία, 5-7 Μάη, του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, σε πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Βαυαρίας στη Γερμανία.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Άννα Γρηγοριάδου, υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, μετανάστρια στο Βερολίνο.
Είχαν προηγηθεί η συγκέντρωση στη Νυρεμβέργη, όπου χαιρέτισε ο Παναγιώτης Αλωπούδης, επίσης υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, μετανάστης στη Στουτγάρδη, η σύσκεψη στο Μόναχο, όπου χαιρέτισε ο Γιάννης Κόρδας, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, μετανάστης στην πόλη, υποψήφιος σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Επίσης στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Κ. Παπαδάκης είχε συναντήσεις με φορείς εκπαιδευτικών και γονιών σε Ντίσελντορφ και Μόναχο καθώς και με τα ΔΣ των Ελληνικών Κοινοτήτων σε Νυρεμβέργη και Ντίσελντορφ.
«Η ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί στην οργάνωση της πάλης»

Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κοινό έδαφος των άλλων κομμάτων είναι η στρατηγική της κερδοφορίας των ομίλων, αυτή της απελευθέρωσης των αγορών, της απελευθέρωσης της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, του νερού, των πάντων, για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και να πληρώνει ο λαός. Αυτός ο δρόμος είναι που χαράχτηκε και με το αίμα 57 νεκρών στα Τέμπη σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα όπου το δίλημμα για τον λαό δεν μπορεί να είναι άλλο: “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Ανάλογο νέο σιδηροδρομικό έγκλημα έγινε και προχτές εδώ στη Γερμανία, κοντά στην Κολωνία, όπου εργάτες που εκτελούσαν εργασίες ήταν αόρατοι για τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν πότε, με το τρένο να πέφτει πάνω τους σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας αρκετούς. (…)
Ειδικά για τους Έλληνες μετανάστες σταθερότητα σημαίνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προστασία από την εργοδοτική τρομοκρατία που αξιοποιεί το καθεστώς του μετανάστη για άγρια εκμετάλλευση.
Σταθερότητα σημαίνει πλήρη λειτουργία των φορέων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναβάθμιση των όρων δουλειάς και των μισθών του.
Το ΚΚΕ σταθερά και με συνέπεια, με πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με τη δράση των δυνάμεών του στο εξωτερικό, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης όλων των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Για να μη χρειάζεται να βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να μετατραπούν σε οργανωμένο μαχητικό λαϊκό αγώνα η οργή και η αγανάκτηση που ξεχειλίζουν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες. Μόνο το ΚΚΕ διαθέτει ζωντανές δυνάμεις και συνδικαλιστές μέσα στα συνδικάτα και εδώ στη Γερμανία για να δυναμώσει η πάλη μέσα από τα συνδικάτα. Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος, οι μεγάλες απεργίες, μεγαλύτερες ιδιαίτερα στις μεταφορές, τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να έχει προοπτική για τον λαό. Οι όποιες συλλογικές συμβάσεις υπογράφηκαν ήταν καρπός αυτών των αγώνων και μόνο η συνέχιση και η ενίσχυσή τους μπορεί να διασφαλίσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να φτουράνε στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη μείωση της αγοραστικής ικανότητας και την άγρια φορολογία.
Οι Έλληνες μετανάστες δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι τη μέρα μιας τέτοιας μεγάλης απεργίας ο Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γερμανία όχι για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Γερμανούς εργάτες όπως π.χ. έκανε το ΚΚΕ με τους Γάλλους εργάτες, αλλά για να ξεπλύνει την δήθεν “προοδευτική κυβέρνηση” Σολτς ενάντια στους απεργούς και τους αγώνες τους, για να παίξει ρόλο μεσολαβητή για νέους εξοπλισμούς της Ελλάδας προς την Ουκρανία σε σύμπραξη με τη Γερμανία. Είναι λοιπόν κι αυτά για τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία πολύ σοβαρά κριτήρια ψήφου.
Επίσης, το ΚΚΕ μαχητικά δρα με τα μέλη και τους φίλους του και στην Ελληνική Κοινότητα για δουλειά με δικαιώματα, για τα σχολεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, για να υπάρχουν γρήγορες, πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες όλων των απαραίτητων εγγράφων, πιστοποιητικών που έχουν ανάγκη οι Έλληνες μετανάστες από τις προξενικές αρχές. Όμως για να τα κερδίσει αυτά ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και μόνο με αγώνες και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί ο λαός να αναμετρηθεί μαζί του και να αποσπάσει κατακτήσεις, κερδίζοντας χρόνο και δυνάμεις για την οριστική ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Να πώς και γιατί μόνο το ΚΚΕ είναι η μόνη και πραγματική αντισυστημική δύναμη.

Να γιατί χρειαζόμαστε όλοι να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ κι εδώ στη Γερμανία! Το μόνο κόμμα που έχει υποψήφιο μετανάστη από τη Γερμανία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του και μάλιστα όχι έναν αλλά 2!
Ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, γιατί το ΚΚΕ καταθέτει στον λαό τις θέσεις και το πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησής του με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που φωτίζει ότι υπάρχει διέξοδος για τον λαό σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου. Μόνο την ψήφο σου στο ΚΚΕ ξέρεις ότι θα τη βρεις και την επόμενη μέρα κατατεθειμένη στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα που του ετοιμάζουν».
Στο επίκεντρο τα τεράστια προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης
Με εκπροσώπους του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του κρατιδίου, τους Συλλόγους Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου – Λυκείου Ντίσελντορφ έγινε συνάντηση την Κυριακή το πρωί.
Εκεί αναδείχθηκαν από την πλευρά των γονέων τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, τα κενά στο διδακτικό προσωπικό καθώς και το κτιριακό ζήτημα που αντιμετωπίζουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Ντίσελντορφ, με το αβέβαιο καθεστώς στέγασης του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, αφού η ακρίβεια μεταξύ άλλων σε τρόφιμα, Ενέργεια και στέγαση κατατρώει το εισόδημά τους.
Επίσης, κατήγγειλαν το καθεστώς ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς, καθώς δεν γνωρίζουν αν, πότε και πού θα ξαναδιοριστούν, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν πάγιες ανάγκες σχολείων ακόμη και σε άλλα κρατίδια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ελληνικά σχολεία στους μαθητές και τις μαθήτριές τους, από τη στιγμή που το απολυτήριό τους δεν αναγνωρίζεται από το γερμανικό κράτος ως ισάξιο με αυτό του γερμανικού Gymnasium που δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε πανεπιστημιακές σχολές.
Ακόμη απασχόλησε το κατά πόσο στηρίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, να εντάσσονται ομαλά στη γερμανική κοινωνία χωρίς τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους.
Η Α. Γρηγοριάδου, που συμμετείχε στην συνάντηση, τόνισε στην παρέμβασή της ότι «οι ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς, οι χαμηλοί μισθοί τους και τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, με το οικονομικό βάρος να πέφτει συχνά στους ίδιους τους γονείς, έχουν ως κοινή ρίζα την πολιτική που υποχρηματοδοτεί την Εκπαίδευση, υποτάσσοντάς την στο κριτήριο του κόστους – οφέλους».
«Οι μετανάστες στη Γερμανία μπορούν να τσεκάρουν διπλά αυτά που λέει το ΚΚΕ για τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις»
Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη, ο Κ. Παπαδάκης εξήγησε, με βάση την πείρα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία, τον λόγο που το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με βεβαιότητα πως και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι οπωσδήποτε αντιλαϊκή, οποιαδήποτε κι αν είναι η σύνθεση ή η «απόχρωσή» της.

Όπως τόνισε, «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στην ξενιτιά έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να τσεκάρουν διπλά αν αυτά που λέει το ΚΚΕ και κάθε κόμμα ισχύουν ή όχι».
«Οι μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία μπορούν οι ίδιοι να δουν την τάση επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και στη Γερμανία, την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία στην Ευρώπη, με τους διαχρονικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις κυβερνήσεις συνεργασίας», συνέχισε, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται με συλλογική σύμβαση έπεσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά κάτω από το μισό και συγκεκριμένα έφτασε στο 43%, οι συλλογικές συμβάσεις από τις 113 το 2000 έφτασαν τις 26 το 2021, ενώ το 2022, επίσης για πρώτη φορά, πάνω από 10% των εργαζομένων, δηλαδή περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι, αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές».
Εξήγησε πως «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις, θα πρέπει να φτάσουν στο ναδίρ οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα». Εξάλλου, «ο λαός βλέπει τις τιμές να εκτινάσσονται, την ίδια στιγμή που όλες οι εκάστοτε ελληνικές και γερμανικές κυβερνήσεις έχουν πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους τους, ενώ ο μέσος μισθός έχει πέσει στην Ελλάδα κατά 25% τα τελευταία 10 χρόνια και μάλιστα μόνο το 2022 έπεσε τσεκούρι 7,5% στην Ελλάδα και 4% στη Γερμανία. Και μη βιαστείτε να πείτε εδώ άρα είναι συγκριτικά λίγο καλύτερα γιατί ό,τι διαφορά υπάρχει καλύπτεται από την παραπάνω άμεση φορολογία που επιβαρύνει παραπάνω εδώ στη Γερμανία τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι είναι στα ύψη με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν ψηφίσει από κοινού τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ως ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (…)
Αν λοιπόν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ήρθαν και πέρασαν οι μέρες της αυξημένης ανάπτυξης και όχι μόνο δεν ακούμπησαν τον λαό με αυξήσεις ή δικαιώματα, αλλά αντίθετα σηματοδότησαν μεγάλες βαριές απώλειες, τότε δεν χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία για το τι επιφυλάσσουν στον λαό η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα όπως και αυτή της τάχα προόδου στη Γερμανία σε συνθήκες επιβράδυνσης που ζούμε αυτές τις μέρες και πορείας προς νέα καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών(…)».
Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη, ο Κ. Παπαδάκης εξήγησε, με βάση την πείρα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία, τον λόγο που το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με βεβαιότητα πως και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι οπωσδήποτε αντιλαϊκή, οποιαδήποτε κι αν είναι η σύνθεση ή η «απόχρωσή» της.
Όπως τόνισε, «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στην ξενιτιά έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να τσεκάρουν διπλά αν αυτά που λέει το ΚΚΕ και κάθε κόμμα ισχύουν ή όχι».

«Οι μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία μπορούν οι ίδιοι να δουν την τάση επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και στη Γερμανία, την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία στην Ευρώπη, με τους διαχρονικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις κυβερνήσεις συνεργασίας», συνέχισε, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται με συλλογική σύμβαση έπεσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά κάτω από το μισό και συγκεκριμένα έφτασε στο 43%, οι συλλογικές συμβάσεις από τις 113 το 2000 έφτασαν τις 26 το 2021, ενώ το 2022, επίσης για πρώτη φορά, πάνω από 10% των εργαζομένων, δηλαδή περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι, αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές».
Εξήγησε πως «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις, θα πρέπει να φτάσουν στο ναδίρ οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα». Εξάλλου, «ο λαός βλέπει τις τιμές να εκτινάσσονται, την ίδια στιγμή που όλες οι εκάστοτε ελληνικές και γερμανικές κυβερνήσεις έχουν πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους τους, ενώ ο μέσος μισθός έχει πέσει στην Ελλάδα κατά 25% τα τελευταία 10 χρόνια και μάλιστα μόνο το 2022 έπεσε τσεκούρι 7,5% στην Ελλάδα και 4% στη Γερμανία. Και μη βιαστείτε να πείτε εδώ άρα είναι συγκριτικά λίγο καλύτερα γιατί ό,τι διαφορά υπάρχει καλύπτεται από την παραπάνω άμεση φορολογία που επιβαρύνει παραπάνω εδώ στη Γερμανία τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι είναι στα ύψη με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν ψηφίσει από κοινού τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ως ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (…)
Αν λοιπόν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ήρθαν και πέρασαν οι μέρες της αυξημένης ανάπτυξης και όχι μόνο δεν ακούμπησαν τον λαό με αυξήσεις ή δικαιώματα, αλλά αντίθετα σηματοδότησαν μεγάλες βαριές απώλειες, τότε δεν χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία για το τι επιφυλάσσουν στον λαό η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα όπως και αυτή της τάχα προόδου στη Γερμανία σε συνθήκες επιβράδυνσης που ζούμε αυτές τις μέρες και πορείας προς νέα καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών(…)».
Κοινός αγώνας για την τραγική κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης
Κατά την παραμονή του στο Μόναχο, ο Κ. Παπαδάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις, όπου καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές παρέθεσαν τα προβλήματά τους και ακολούθησε πλούσια συζήτηση σχετικά με τις αιτίες και τις προοπτικές επίλυσής τους.
Ιδιαίτερα επιτακτικά τίθεται το ζήτημα της στέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Πυθαγόρας», με τους δασκάλους, γονείς και μαθητές να είναι για δεύτερη χρονιά στην αβεβαιότητα για το αν και του χρόνου θα έχουν κτήριο για το σχολείο τους.
Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές των ελληνικών σχολείων του Μονάχου αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα με τις παλινωδίες του ελληνικού υπουργείου Παιδείας σχετικά με την καταβολή των επιμισθίων και των επιδομάτων που δικαιούνται, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τα υψηλά νοίκια, αλλά και την αντιμετώπισή τους ως εργαζόμενοι «δεύτερης κατηγορίας».
Τονίστηκε από τη μεριά των εκπαιδευτικών πως οι πολιτικές αυτές απαξιώνουν σταδιακά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με προφανή στόχο το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων.

Ο Κ. Παπαδάκης, αφού τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένης δράσης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
Μετέφερε την εμπειρία από τη δράση του Κόμματος σε εργασιακούς χώρους και χώρους εκπαίδευσης στην Ελλάδα για ανάλογα ζητήματα και τον καταλυτικό ρόλο της συντονισμένης δράσης και της συνάντησης με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο αγώνας για επίλυση των προβλημάτων στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση να περάσουν μέσα και από την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινότητας των μεταναστών και μεταναστριών από την Ελλάδα στο Μόναχο, στη βάση της ουσιαστικής στήριξης στον αγώνα των φορέων ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης πρώτα και κύρια από το ίδιο το ελληνικό κράτος.
Τέλος, δεσμεύτηκε στην περαιτέρω ανάδειξη των αιτημάτων των φορέων τόσο στη Βουλή όσο και με κάθε τρόπο, τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό στο Μόναχο.
Τιμή στα θύματα του ναζισμού και στον Ν. Ζαχαριάδη
Η επίσκεψη του Κ. Παπαδάκη στη Βαυαρία έκλεισε με την επίσκεψή του στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου κατέθεσε λουλούδια στην αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί έκανε δήλωση για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το μνημείο του σκοπευτηρίου των SS του Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν τουλάχιστον 2.000 Σοβιετικοί στρατιώτες.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων

“Ἡ ἐκ νεκρῶν Ἔγερσις τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ τόν πυρῆνα τοῦ Εὐαγγελίου, τό σταθερόν σημεῖον ἀναφορᾶς ὅλων τῶν κειμένων τῆς Καινῆς Διαθήκης, ἀλλά καί τῆς λειτουργικῆς ζωῆς καί τῆς εὐσεβείας τῶν Ὀρθοδόξων”, αναφέρει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον φετινό κοινό εορτασμό του Πάσχα από όλο τον χριστιανικό κόσμο, σημειώνοντας πως “ο κοινός ἑορτασμός τῆς «Ἁγιωτάτης τοῦ Πάσχα ἡμέρας» ἀναδεικνύει τήν ἐπικαιρότητα τοῦ θέματος, ἡ λύσις τοῦ ὁποίου ὄχι μόνον ἐκφράζει τόν σεβασμόν τῆς Χριστιανοσύνης πρός τά θεσπίσματα τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας, ἀλλά καί τήν συνείδησιν ὅτι «οὐ πρέπει ἐν τοιαύτῃ ἁγιότητι εἶναί τινα διαφοράν»”.
Αναλυτικά το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για το Πάσχα:
† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
* * *
Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι καί τέκνα ἐν Κυρίῳ εὐλογημένα,
Ἐλέῳ καί δυνάμει Θεοῦ διαπλεύσαντες ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ τό πέλαγος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί φθάσαντες εἰς τό παμφαές Πάσχα, δοξάζομεν τόν κατελθόντα μέχρις ᾍδου ταμείων καί «ἀπεργασάμενον πᾶσιν εἰσηκτόν τόν Παρά-δεισον» διά τῆς ἐκ νεκρῶν Ἐγέρσεως Αὐτοῦ Κύριον τῆς δόξης.
Ἡ Ἀνάστασις δέν εἶναι ἀνάμνησις ἑνός γεγονότος ἀπό τό παρελθόν, ἀλλά «καλή ἀλλοίωσις» τῆς ὑπάρξεώς μας, «ἄλλη γέννησις, βίος ἕτερος, ἄλλο ζωῆς εἶδος, αὐτῆς τῆς φύσεως ἡμῶν μεταστοιχείωσις». Ἐν Χριστῷ Ἀναστάντι ἀνακαινίζεται ὁμοῦ μετά τοῦ ἀνθρώπου ἡ σύμπασα κτίσις.
Ὅταν ψάλλωμεν τήν Γ’ ᾠδήν τοῦ Κανόνος τοῦ Πάσχα, τό «Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια· ἑορταζέτω γοῦν πᾶσα κτίσις τήν ἔγερσιν Χριστοῦ, ἐν ᾗ ἐστερέωται», τότε διακηρύσσεται ὅτι ὁλόκληρον τό σύμπαν εἶναι στερεωμένον καί πλῆρες ἀνεσπέρου φωτός. Ὄχι μόνον διά τήν ἱστορίαν τοῦ ἀνθρωπίνου γένους, ἀλλά καί διά τήν ὅλην δημιουργίαν, ἰσχύει τό «πρό Χριστοῦ» καί τό «μετά Χριστόν».
Ἡ ἐκ νεκρῶν Ἔγερσις τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ τόν πυρῆνα τοῦ Εὐαγγελίου, τό σταθερόν σημεῖον ἀναφορᾶς ὅλων τῶν κειμένων τῆς Καινῆς Διαθήκης, ἀλλά καί τῆς λειτουργικῆς ζωῆς καί τῆς εὐσεβείας τῶν Ὀρθοδόξων. Ὄντως, εἰς τό «Χριστός Ἀνέστη» συνοψίζεται ἡ θεολογία τῆς Ἐκκλησίας.
Ἡ βίωσις τῆς καταργήσεως τοῦ κράτους τοῦ θανάτου εἶναι πηγή ἀνεκλαλήτου χαρᾶς, «ἐλευθέρας ἀπό τάς δεσμεύσεις αὐτοῦ τοῦ κόσμου».
«Χαρᾶς τά πάντα πεπλήρωται, τῆς ἀναστάσεως τήν πεῖραν εἰληφότα». Ἔκρηξις «χαρᾶς μεγάλης» ἡ Ἀνάστασις διαποτίζει ὁλόκληρον τήν ἐκκλησιαστικήν ζωήν, τό ἦθος καί τήν ποιμαντικήν δρᾶσιν, ὡς πρόγευσις τῆς πληρότητος ζωῆς, γνώσεως καί χαρᾶς τῆς αἰωνίου Βασιλείας τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ὀρθόδοξος πίστις καί ἀπαισιοδοξία εἶναι ἀσύμβατα μεγέθη.
Τό Πάσχα εἶναι διά τόν ἄνθρωπον ἑορτή ἐλευθερίας καί νίκη κατά τῶν ἀλλοτριωτικῶν δυνάμεων, ἐκκλησιοποίησις τῆς ὑπάρξεώς μας, πρόσκλησις εἰς συνερ-γίαν διά τήν μεταμόρφωσιν τοῦ κόσμου.
Ἡ ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας καθίσταται «ἕνα μεγάλο Πάσχα», ὡς πορεία πρός «τήν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ».
Τό βίωμα τῆς Ἀναστάσεως ἀποκαλύπτει τό κέντρον καί τήν ἐσχατολογικήν διάστασιν τῆς ἐν Χριστῷ ἐλευθερίας. Αἱ βιβλικαί μαρτυρίαι περί τῆς Ἐγέρσεως τοῦ Σωτῆρος ἀνα-δεικνύουν τήν δύναμιν τῆς ἐλευθερίας τῶν πιστῶν, εἰς τήν ὁποίαν καί μόνην φανεροῦται τό «μέγα θαῦμα», τό ὁποῖον παραμένει ἀπρόσιτον εἰς κάθε κατα-ναγκασμόν. «Βουλομένων γάρ, οὐ τυραννουμένων τό τῆς σωτηρίας μυστήριον».
Ἡ ἀποδοχή τῆς θείας δωρεᾶς ὡς «διάβασις» τοῦ πιστοῦ πρός τόν Χριστόν, εἶναι ἡ ἐλευθέ-ρα ὑπαρκτική ἀπάντησις εἰς τήν ἀγαπητικήν καί σωστικήν «διάβασιν» τοῦ Ἀναστάντος πρός τόν ἄνθρωπον. «Χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν».
Τό μυστήριον τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου συνεχίζει καί σήμερον νά κλονίζῃ τάς θετικιστικάς βεβαιότητας τῶν ἀρνητῶν τοῦ Θεοῦ ὡς «ἀρνήσεως τῆς ἀνθρωπίνης ἐλευθερίας», τούς ὀπαδούς τῆς «φενάκης τῆς αὐτοπραγματώσεως χωρίς Θεόν» καί τούς θαυμαστάς τοῦ συγχρόνου «ἀνθρωποθεοῦ». Δέν ἀνήκει τό μέλλον εἰς τόν ἐγκλω-βισμόν εἰς τήν αὐτάρεσκον, συρρικνωτικήν καί κλειστήν ἐνθαδικότητα. Δέν ὑπάρχει ἀληθής ἐλευθερία χωρίς Ἀνάστασιν, χωρίς προοπτικήν αἰωνιότητος.
Πηγήν ἀναστασίμου εὐφροσύνης διά τήν Ἁγίαν τοῦ Χριστοῦ Μεγάλην Ἐκκλησίαν ἀποτελεῖ ἐφέτος καί ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα ὑπό σύμπαντος τοῦ χριστιανικοῦ κόσμου, ὁμοῦ μετά τῆς 1700ῆς ἐπετείου τῆς Α’ ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ἡ ὁποία κατεδίκασε τήν κακοδοξίαν τοῦ Ἀρείου, τοῦ «κατασμικρύναντος τῆς Τριάδος τόν ἕνα, Υἱόν καί Λόγον ὄντα Θεοῦ», καί ἐθέσπισε τόν τρόπον καθορισμοῦ τῆς ἡμερομηνίας διά τήν ἑορτήν τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Σωτῆρος.
Ἡ Σύνοδος τῆς Νικαίας ἐγκαινιάζει μίαν νέαν περίοδον εἰς τήν συνοδικήν ἱστορίαν τῆς Ἐκκλησίας, τήν μετάβασιν ἀπό τό τοπικόν εἰς τό οἰκουμενικόν συνοδικόν ἐπίπεδον. Ὡς γνωστόν, ἡ Α´ Οἰκουμενική Σύνοδος εἰσήγαγε τόν «ἄγραφον» ὅρον «ὁμοούσιος» εἰς τό Σύμβολον τῆς πίστεως, μέ σαφῆ σωτηριολογικήν ἀναφοράν, ἡ ὁποία παραμένει τό οὐσιῶδες χαρακτηριστικόν τῶν δογμάτων τῆς Ἐκκλησίας.
Ἐν τῇ ἐννοίᾳ ταύτῃ, οἱ ἑορτασμοί τῆς μεγάλης ἐπετείου δέν εἶναι στροφή πρός τό παρελθόν, ἐφ᾿ ὅσον τό «πνεῦμα τῆς Νικαίας» ἐνυπάρχει ἀδιαπτώτως εἰς τήν ζωήν τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ἑνότης τῆς ὁποίας συναρτᾶται μέ τήν ὀρθήν κατανόησιν καί ἀνάπτυξιν τῆς συνοδικῆς ταυτότητός της. Ὁ λόγος περί τῆς Α’ ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου ὑπενθυμίζει τά κοινά χριστιανικά ἀρχέτυπα καί τήν σημασίαν τοῦ ἀγῶνος κατά τῶν διαστρεβλώσεων τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως καί μᾶς προτρέπει νά στραφῶμεν πρός τό βάθος καί τήν οὐσίαν τῆς παραδόσεως τῆς Ἐκκλησίας.
Ὁ δέ κατά τό παρόν ἔτος κοινός ἑορτασμός τῆς «Ἁγιωτάτης τοῦ Πάσχα ἡμέρας» ἀναδεικνύει τήν ἐπικαιρότητα τοῦ θέματος, ἡ λύσις τοῦ ὁποίου ὄχι μόνον ἐκφράζει τόν σεβασμόν τῆς Χριστιανοσύνης πρός τά θεσπίσματα τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας, ἀλλά καί τήν συνείδησιν ὅτι «οὐ πρέπει ἐν τοιαύτῃ ἁγιότητι εἶναί τινα διαφοράν».
Μέ τοιαῦτα αἰσθήματα, ἔμπλεοι τοῦ φωτός καί τῆς χαρᾶς τῆς Ἀναστάσεως καί ἀναβοῶντες τό κοσμοχαρμόσυνον «Χριστός Ἀνέστη», ἄς τιμήσωμεν τήν κλητήν καί ἁγίαν ἡμέραν τοῦ Πάσχα διά τῆς ὁλοψύχου ὁμολογίας τῆς πίστεως ἡμῶν εἰς τόν θανάτῳ τόν θάνατον πατήσαντα, πᾶσιν ἀνθρώποις καί ἁπάσῃ τῇ κτίσει ζωήν χαρισά-μενον Λυτρωτήν, διά τῆς πιστότητος εἰς τάς τιμίας παραδόσεις τῆς Μεγάλης Ἐκκλη-σίας καί διά τῆς ἀνυποκρίτου πρός τόν πλησίον ἀγάπης, ἵνα δοξάζηται καί διά πάντων ἡμῶν τό ὑπερουράνιον ὄνομα τοῦ Κυρίου τῆς δόξης.
Φανάριον, Ἅγιον Πάσχα ,βκε´
† Ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος
διάπυρος πρός Χριστόν Ἀναστάντα εὐχέτης πάντων ὑμῶν.
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
- Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος: Στην Ανάσταση του Χριστού στηρίζονται η χαρά και η απουσία του φόβου και από τη δική μας ζωή
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος: Στην Ανάσταση του Χριστού στηρίζονται η χαρά και η απουσία του φόβου και από τη δική μας ζωή

“Ἡ πηγαία καὶ βαθιὰ χαρά μας στηρίζεται στὴν προσδοκία καὶ τῆς δικῆς μας Ἀνάστασης, στὴν πίστη ὅτι «τίποτε δὲν μπορεῖ νὰ μᾶς χωρίσει ἀπὸ τὴν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ γιὰ μᾶς». Γι᾽ αὐτὸν τὸν λόγο, ἄλλωστε, ἡ χαρά μας εἶναι «ἀπερίγραπτη»”, σημειώνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ.κ. Αυγουστίνος στο Πασχαλινό μήνυμά του.
“Καὶ ἡ ἀπουσία τοῦ φόβου ἀπὸ τὴ ζωή μας στηρίζεται στὴν παρουσία τοῦ Χριστοῦ στὸ πλευρό μας, ἀκριβῶς ὅπως μᾶς τὸ ὑποσχέθηκε: «Κι ἐγὼ θὰ εἶμαι μαζί σας πάντα ὣς τὴ συντέλεια τοῦ κόσμου»”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.
Πασχαλινὸ Μήνυμα 2025
Μητροπολίτου Γερμανίας καὶ Ἐξάρχου Κεντρῴας Εὐρώπης
Αὐγουστίνου
«Χαίρετε! … μὴ φοβεῖσθε!»
(Μτθ. 28, 9·10)
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοὶ Ὀρθόδοξοι τῆς Γερμανίας,
τὰ ξημερώματα τῆς τρίτης ἡμέρας μετὰ τὸν θάνατο τοῦ Ἰησοῦ πάνω στὸν Σταυρὸ πῆγαν κάποιες ἀπὸ τὶς μαθήτριές Του νὰ δοῦν τὸν τάφο Του καὶ νὰ ἀλείψουν τὸ σῶμα Του μὲ ἀρώματα, ὅπως ὅριζε ἡ ἰουδαϊκὴ παράδοση. Ἐκεῖ, πρῶτες αὐτές, ἔγιναν μάρτυρες τῆς Ἀναστάσεώς Του καὶ κλήθηκαν νὰ μεταφέρουν, πρῶτες αὐτὲς πάλι, τὸ συγκλονιστικὸ νέο στοὺς μαθητὲς τοῦ Κυρίου.
Ὅταν βγῆκαν ἀπὸ τὸ μνῆμα, ὅπως μαρτυροῦν οἱ Εὐαγγελιστές, τὶς εἶχαν κυριεύσει δύο συναισθήματα: φόβος καὶ χαρὰ μεγάλη. Φόβος ἀπὸ τὴν συνάντηση μὲ τὸν ἄγγελο Κυρίου, ποὺ «ἡ ὄψη του ἦταν σὰν ἀστραπὴ καὶ τὰ ροῦχα του ὁλόλευκα σὰν τὸ χιόνι», καὶ ἀπὸ τὸ ἄδειο μνῆμα. Ἀλλὰ καὶ χαρὰ μεγάλη, διότι ὁ Διδάσκαλος, ὅπως τοὺς διαβεβαίωσε ἤδη πρὶν ἀπὸ τὸ πάθος Του, ἀναστήθηκε ἀπὸ τοὺς νεκρούς.
Κι ἐνῷ βρίσκονταν καθ᾽ ὁδὸν γιὰ νὰ ποῦν τὸ νέο στοὺς μαθητές, τὶς συνάντησε ὁ Ἰησοῦς καὶ εἶπε σ᾽ αὐτὲς τρεῖς λέξεις: «χαίρετε!» καὶ «μὴ φοβᾶστε!» καὶ μετὰ τὶς προέτρεψε, ἀφοῦ ἀναγγείλουν τὸ νέο στοὺς μαθητές, νὰ πᾶνε ὅλοι στὴ Γαλιλαία γιὰ νὰ Τὸν δοῦν.
Κι ἐμεῖς καλούμαστε νὰ συναντηθοῦμε μὲ τὸν ἀναστημένο Χριστό, ἀλλὰ καὶ νὰ γίνουμε μὲ τὴ ζωή μας μάρτυρες τῆς Ἀναστάσεώς Του. Ὡς Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, ἀφοῦ προσκυνήσαμε τὰ πάθη τοῦ Κυρίου, τώρα δοξάζουμε τὴν Ἀνάστασή Του. Αὐτὴ εἶναι τὸ δῶρο τοῦ Χριστοῦ σὲ ὅλους μας, «ἕνα δῶρο ποὺ ριζικὰ ἀλλάζει τὴ διάθεσή μας ἀπέναντι σὲ κάθε κατάσταση αὐτοῦ τοῦ κόσμου, ἀκόμη καὶ ἀπέναντι στὸ θάνατο. … Ἡ πίστη μας εἶναι ὅτι μὲ τὸ δικό Του θάνατο ὁ Χριστὸς ἄλλαξε ἀκριβῶς τὴ φύση τοῦ θανάτου. Τὸν ἔκανε πέρασμα στὴ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ μεταμορφώνοντας τὴ δραματικότερη τραγωδία σὲ αἰώνιο θρίαμβο, σὲ νίκη».
Ἐδῶ, στὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ, στηρίζονται ἡ χαρὰ καὶ ἡ ἀπουσία τοῦ φόβου καὶ ἀπὸ τὴ δική μας ζωή.
Ἡ πηγαία καὶ βαθιὰ χαρά μας στηρίζεται στὴν προσδοκία καὶ τῆς δικῆς μας Ἀνάστασης, στὴν πίστη ὅτι «τίποτε δὲν μπορεῖ νὰ μᾶς χωρίσει ἀπὸ τὴν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ γιὰ μᾶς». Γι᾽ αὐτὸν τὸν λόγο, ἄλλωστε, ἡ χαρά μας εἶναι «ἀπερίγραπτη».
Καὶ ἡ ἀπουσία τοῦ φόβου ἀπὸ τὴ ζωή μας στηρίζεται στὴν παρουσία τοῦ Χριστοῦ στὸ πλευρό μας, ἀκριβῶς ὅπως μᾶς τὸ ὑποσχέθηκε: «Κι ἐγὼ θὰ εἶμαι μαζί σας πάντα ὣς τὴ συντέλεια τοῦ κόσμου». Σὲ ὅλες τὶς τρικυμίες τοῦ βίου μας, ὅσο δυνατὲς κι ἂν εἶναι, ἡ ἴδια φωνὴ ποὺ μίλησε στοὺς μαθητὲς στὴ λίμνη τῆς Γεννησαρέτ, αὐτὴ λέει καὶ σ᾽ ἐμᾶς: «Ἔχετε θάρρος, ἐγὼ εἶμαι· μὴ φοβᾶστε!». Κι ὅταν ἀκόμα «ἀπὸ παντοῦ μᾶς περιμένουν δυσκολίες, πόλεμοι ἀπ᾽ ἔξω, ἀνησυχίες καὶ φόβοι ἀπὸ μέσα», ἐμεῖς δὲν δειλιάζουμε. Ἀγαποῦμε τὸν Χριστό, ποὺ πάτησε μὲ τὸν θάνατό Του τὸν θάνατο, καὶ γνωρίζουμε ἐκ πείρας ὅτι «ἡ τέλεια ἀγάπη διώχνει τὸν φόβο».
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοὶ Ὀρθόδοξοι τῆς Γερμανίας,
εἴθε νὰ εἶναι γεμάτη ἀπὸ τὸ φῶς τῆς Ἀναστάσεως ἡ ζωή μας κι ἐμεῖς νὰ πορευόμαστε σ᾽ αὐτὴν μὲ χαρὰ καὶ μὲ ἀφοβία, ἔτσι ὅπως ἀκριβῶς ταιριάζει σ᾽ ἐκείνους ποὺ ἀγαποῦν τὸν Θεό, Αὐτὸν ποὺ «πρῶτος μᾶς ἀγάπησε». «Χαρᾶς τὰ πάντα πεπλήρωται»: Χριστὸς ἀνέστη!
Βόννη, Ἅγιο Πάσχα 2025
Ὁ Μητροπολίτης σας
ὁ Γερμανίας Αὐγουστῖνος
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
- Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος: Στην Ανάσταση του Χριστού στηρίζονται η χαρά και η απουσία του φόβου και από τη δική μας ζωή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.
Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.
«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.
Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.
Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.
«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
- Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος: Στην Ανάσταση του Χριστού στηρίζονται η χαρά και η απουσία του φόβου και από τη δική μας ζωή
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ντύσσελντορφ: Εορταστικές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

25η Μαρτίου μια επανάσταση που δε πρέπει μόνο να την τιμάμε αλλά και να την συλλογιζόμαστε κάθε στιγμή. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ο απόδημος ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε την εθνική παλιγγενεσία (την επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).
Στη Γερμανία, σε όλες τις γωνιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη των ηρώων που σήκωσαν ανάστημα και ζήτησαν λευτεριά.
Από το Αννόβερο , όλοι οι ελληνικοί φορείς γιόρτασαν στην κεντρική πλατεία , στο Μόναχο, στην Νυρεμβέργη, στο Βερολίνο η επίσημη δεξίωση της Πρεσβείας, στο Ντύσσελντορφ.
Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821
Στο Ντύσσελντορφ την Κυριακή 30 Μαρτίου εψάλη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη. Σύσσωμη η οργανωμένη ομογένεια και τα σχολεία με υψωμένα τα λάβαρα και τις σημαίες όπως και πλήθος κόσμου.
Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας κυρίευσαν όλο το εκκλησίασμα όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».
Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.
Απόσπασμα:« Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού η θησεία των ηρώων της επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει περηφάνεια ως έθνος και μας εμπνέει για την οικοδόμηση ενός πνεύματος ασφάλειας και ευημερίας. Η χώρα μας άλλωστε παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης σε μια ταραγμένη αλλά στρατηγικά καθοριστική γειτονιά σε έναν αβέβαιο κόσμο. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις αρχές του ελληνισμού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από το μετερίζι του για μια πατρίδα ισχυρή και έναν κόσμο δικαιότερο….»
Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπαϊωάννου και έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα. Αλλά και στον απανταχού ελληνισμό της Γερμανίας δείχνοντας εμπράκτως στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στη Γερμανία πόσο τον έχουν αγκαλιάσει και θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που τον συγκινεί και τον ευχαριστεί πάρα πολύ!
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.
Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»
Στο κλείσιμο του λόγου του επισήμανε τον επικίνδυνο δρόμο της Τουρκίας και ολοκλήρωσε με ευχές για ευλογία σε όλες τις οικογένειες και ειρήνη.
Η Δοξολογία έκλεισε με το Ζήτω η Πατρίδα μας και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας του Αγίου Όρους.

- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
- Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος: Στην Ανάσταση του Χριστού στηρίζονται η χαρά και η απουσία του φόβου και από τη δική μας ζωή
- Η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ το 2024
ΒΙΝΤΕΟ
Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025

- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)
- Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
ΒΙΝΤΕΟ
Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.
Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ελλάδας
- Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων
- Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος: Στην Ανάσταση του Χριστού στηρίζονται η χαρά και η απουσία του φόβου και από τη δική μας ζωή
You must be logged in to post a comment Login