ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Έκθεση στο Βερολίνο: Οι κληρονόμοι του Μ. Αλεξάνδρου σε Ουζμπεκιστάν και Κεντρική Ασία
Αγγεία ελληνικής τεχνοτροπίας, νομίσματα με ονόματα τοπικών βασιλέων στα ελληνικά, ένας λουτήρας δείγμα ελληνικού τρόπου ζωής, αγάλματα του Βούδα βασισμένα σε ελληνιστικά πρότυπα.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία παρουσιάζονται – εν μέρει για πρώτη φορά στη Δύση – στην έκθεση «Αρχαιολογικοί θησαυροί από το Ουζμπεκιστάν – Από τον Μ. Αλέξανδρο στην Βασιλεία Κοσσανών» στο Βερολίνο.
Πρόκειται για χαρακτηριστικά τεκμήρια της ιστορικής παρουσίας και της επιρροής του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Στο «Νησί των Μουσείων» της γερμανικής πρωτεύουσας εκτίθενται επίσης εξαιρετικά δείγματα τέχνης του «Ελληνικού Βασιλείου της Βακτριανής» και του μάλλον άγνωστου «Βασιλείου Κοσσανών».
Ο Μ. Αλέξανδρος χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια εξαιρετικά βίαιων μαχών εναντίον αγνώστων λαών στη Βακτριανή (σημερινές επαρχίες Σαμαρκάνδης, Μπουχάρας του Ουζμπεκιστάν και Σουγντ του Τατζικιστάν) και τη Σογδιανή (σήμερα Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν), μέχρι να εκστρατεύσει προς την Ινδία.
Το 328 πΧ μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας είχε κατακτηθεί από τον μεγάλο στρατηλάτη.
Θέτοντάς την υπό τον έλεγχό του άνοιξε διάπλατα τις πύλες της για να «εισβάλει» και ο ελληνικός πολιτισμός. Η συνάντηση και ανάμιξη ελληνικών και ανατολικών παραδόσεων συνδιαμόρφωσε πολιτιστικά για αιώνες τις περιοχές αυτές.
Στο επίκεντρο του πρώτου μέρους της έκθεσης βρίσκονται οι εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου και τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα των οχυρώσεων Κουργκανσόλ και την Ουζουντάρα του νοτιοανατολικού Ουζμπεκιστάν.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές της τελευταίας εικοσαετίας απέδειξαν ότι ο Αλέξανδρος ανήγειρε οχυρά στον ποταμό Ώξο (τον σημερινό Αμού Ντάρια), για να εξασφαλιστούν οι κατακτήσεις του.
Οι 13.500 στρατιώτες τους οποίους εγκατέστησε εκεί, έγιναν οι καταλύτες για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Μετά τον θάνατό του, το 323 πΧ, η αυτοκρατορία του διαμοιράστηκε μεταξύ των Διαδόχων.
Όμως, γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα πΧ, ο σατράπης της Βακτριανής Διόδοτος Α’ Σωτήρ αποσχίστηκε από το βασίλειο των Σελευκιδών και ίδρυσε – στα σημερινά εδάφη του βορείου Αφγανιστάν, του Τατζικιστάν και το νοτίου Ουζμπεκιστάν – το «Ελληνικό Βασίλειο της Βακτριανής».
Οι ξύλινες εγκαταστάσεις του οχυρού Κουργκανσόλ κάηκαν μεν από επιδρομείς, οι Έλληνες όμως άφησαν το στίγμα τους.
Το 2008 βρέθηκαν εκεί πολλά θραύσματα τα οποία παραπέμπουν σε μορφές ελληνικών αγγείων και ο μοναδικός έως τώρα, και ιδιαίτερης αρχαιολογικής σπουδαιότητας κομψός πήλινος λουτήρας, ο οποίος συνδεόταν μάλιστα με δίκτυο υδροδότησης.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή απόδειξη της καλλιέργειας του τρόπου ζωής των Ελλήνων, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού συνέχισαν να απολαμβάνουν και εκεί ένα καλό μπάνιο, κάτι ασυνήθιστο στους προηγούμενους κατακτητές της περιοχής, τους Πέρσες.
Το ορεινό φρούριο Ουζουντάρα ανασκάπτεται από το 2013 και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Μ. Αλέξανδρου, αφού κανένα από τα πολυάριθμα νομίσματα που βρέθηκαν δεν είναι παλαιότερο του 310 πΧ.
Χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο επί Σελευκιδών αλλά και καθ’ όλη την περίοδο του εκατονταετούς διάρκειας «Ελληνικού Βασιλείου της Βακτριανής».
Η αρχιτεκτονική του, με τους πολλούς πρόσθιους πύργους, έχει και αυτή ελληνικά και όχι περσικά πρότυπα. Η φρουρά του συνέχισε να χρειάζεται πιάτα ψαριών από τον παρακείμενο ποταμό και άλλα οικιακά σκεύη, οι μορφές των οποίων παραπέμπουν επίσης στην ελληνική παράδοση.
Αλλά και τα νομίσματα με τις μορφές Ελλήνων ηγεμόνων, τα όπλα, τα αγγεία καθημερινής χρήσης με ελληνικά γράμματα τα οποία βρέθηκαν στην πόλη Καμπίρ Τεπέ της βόρειας Βακτριανής, πιθανόν η Αλεξάνδρεια Οξειανή, τεκμηριώνουν και αυτά την ελληνική πολιτιστική παρουσία στο Ουζμπεκιστάν και την Κεντρική Ασία γενικότερα.
Στα κορυφαία εκθέματα του δεύτερου εκθεσιακού τμήματος ανήκουν ορισμένα έργα τέχνης από την «Βασιλεία Κοσσανών», πολιτιστικής κληρονόμου των Ελλήνων στην περιοχή.
Τον 1ο αιώνα μΧ οι Κοσσανοί μετακινήθηκαν από τα βοσκοτόπια τους κοντά στο Σινικό Τείχος δυτικά έως την Γκαντάρα – στο σημερινό Πακιστάν – και στο απόγειο της ισχύος τους υπό τον βασιλιά Kανίσκα (περίπου 127-153 π.Χ.) εκτεινόταν από το νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν έως την Ινδία.
Ακολουθώντας τα ελληνικά πρότυπα, έκοψαν χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα με ελληνικές επιγραφές που απεικονίζουν ηγεμόνες και ελληνικές θεότητες.
Ακόμη και μετά την παρακμή τους, ο λεγόμενος πολιτισμός της Γκαντάρα συνέχισε να συνδιαμορφώνει πολιτιστικά μεγάλα τμήματα της περιοχής.
Τον 1ο αιώνα μΧ ο Βουδισμός ήταν πλέον μια από τις σημαντικότερες θρησκείες στην Γκαντάρα και τη Βακτριανή. Σώζονται μερικά από τα μεγαλύτερα γλυπτά βουδιστικών θεοτήτων και μοναχών, όπως επίσης και τοιχογραφίες εξαιρετικής ποιότητας.
Στην έκθεση δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τα ελληνικά πρότυπα της εντυπωσιακής πρώιμης βουδιστικής τέχνης.
Στον Βούδα, ο οποίος δεν είχε απεικονιστεί ποτέ έως τότε, δόθηκε για πρώτη φορά ανθρώπινη μορφή έχοντας ως πρότυπο τον Απόλλωνα με σγουρά μαλλιά και ως ένδυμά του μια απομίμηση χιτώνα. Επίσης, υιοθετήθηκαν πολυάριθμα διακοσμητικά στοιχεία από τον ελληνιστικό κόσμο, όπως οι έλικες αμπέλου και γιρλάντες από φυτά, που μερικές φορές φέρονται από ερωτιδείς. Οι σκηνές στα ανάγλυφα και στις ζωφόρους ναών και βουδιστικών μοναστηριών χωρίζονταν με κορινθιακούς κίονες.
Στο μοναστήρι του Καρά Τεπέ στην Βακτριανή βρέθηκε μάλιστα το κιονόκρανο ενός κορινθιακού κίονα το οποίο αποδεικνύει ότι ελληνιστικά πρότυπα χρησιμοποιήθηκαν και στην αρχιτεκτονική.
Αυτά τα εντυπωσιακά εκθέματα αντιπαραβάλλονται με έργα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης του Βερολίνου από την Γκαντάρα, οι καταβολές των οποίων ανάγονται στον θησαυρό των μοτίβων της ελληνικής μυθολογίας και τον κόσμο της πρώιμης βουδιστικής εικονογραφίας.
Για πρώτη φορά εκτίθενται στην Ευρώπη και εξαιρετικής ποιότητας προσωπογραφίες από τερακότα του 1ου αιώνα πΧ.
Βρέθηκαν στο ανακτορικό συγκρότημα Χαλτσαγιάν της Βακτριανής (νότιο Ουζμπεκιστάν) και είναι ένα ακόμα απτό παράδειγμα της μίξης των πολιτισμών. Τόσο τα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά των προσώπων όσο και οι κίονες στους οποίους στηρίζεται η κεντρική αίθουσα έχουν εμφανώς ελληνιστική επιρροή.
Εκτίθενται επίσης τμήματα χρυσού θησαυρού, συνολικού βάρους 36 κιλών, αποτελούμενου από ράβδους, κοσμήματα και άλλα μικροαντικείμενα. Βρέθηκε στο Νταλβερζίντεπε, στο νότιο Ουζμπεκιστάν.
Το απλό οχυρό στα σύνορα του Ελληνικού Βασιλείου της Βακτριανής εξελίχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο του βασιλείου Κοσσανών. Απόδειξη της τεράστιας οικονομικής δύναμής είναι αυτός ο θησαυρός.
Τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακές εφαρμογές, φωτογραφίες, βίντεο και κάθε είδους πολυμεσικού υλικού συμβάλλουν στην σύνδεση του εντυπωσιακού τοπίου του Ουζμπεκιστάν και των αρχαιολογικών χώρων που είναι το κλειδί για την κατανόηση από τον επισκέπτη της συγχώνευσης ευρωπαϊκών και ασιατικών πολιτισμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φόρο τιμής από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στο Ravensbrück
Την Κυριακή 14.04.2024, η ΟΕΚ έδωσε το παρόν στην κεντρική εκδήλωση, επ’ ευκαιρία της 79ης επετείου από την απελευθέρωση των κρατούμενων του γυναικείου στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ravensbrück, βορειοανατολικά του Βερολίνου, στην μνήμη των πάνω από 290 Ελληνίδων και Ελλήνων που φυλακίστηκαν κατά την περίοδο 1943/1945
Την εκδήλωση οργάνωσε όπως κάθε χρόνο, η ομάδα πρωτοβουλίας Ελλήνων Γυναικών, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ravensbrück(IRK-ICR).
Ο πρόξενος της Ελλάδος στο Βερολίνο κ. Κλουβάτος απεύθυνε χαιρετισμό.
Την εκδήλως εκπροσώπησε και χαιρέτισε ο Γραμματέας Νίκος Αθανασιάδης.
Η Ελληνογερμανική χορωδία Πολυφωνία τραγούδησε γνωστά τραγούδια από τον κύκλο Μάουτχάουζεν που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
- Ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου για την αναγνώριση πτυχίων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό
- Αστρονόμοι αποτυπώνουν την πρώτη κοντινή εικόνα άστρου έξω από τον Γαλαξία μας
- Μπανάνα ανακηρυγμένη… έργο τέχνης πωλείται έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων!
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ– ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝOI ΔΩΡΕΑΝ
Η κρατική ασφάλιση υγείας είναι ελκυστική για τις οικογένειες, διότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να ασφαλιστούν στην οικογενειακή ασφάλιση χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές.
Το ασφαλισμένο μέλος πρέπει απλώς να εγγράψει τον συγγενή στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας του. Ο συγγενής λαμβάνει τη δική του κάρτα ασφάλισης υγείας και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της νόμιμης ασφαλιστικής εταιρείας υγείας.
Δεν υπάρχει οικογενειακή ασφάλιση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Εδώ, τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ασφαλιστούν με πρόσθετο συμβόλαιο.
Ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για την οικογενειακή ασφάλιση;
- Το μέλος της οικογένειας που θα ασφαλιστεί πρέπει να έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του στη Γερμανία.
- Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ασφάλιση υγείας που να εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση, για παράδειγμα την υποχρεωτική ασφάλιση ως μισθωτού ή συνταξιούχου.
- Ως οικογενειακός ασφαλισμένος συγγενής, επιτρέπεται να έχετε μόνο ένα μικρό εισόδημα το πολύ 505 ευρώ το μήνα το 2024. Ειδικοί κανονισμοί ισχύουν για τους mini-jobbers. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει εργασία μερικής απασχόλησης, το επιτρεπόμενο συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο mini-job. Αυτό θα είναι 538 ευρώ το μήνα το 2024.
Συμβουλή: Μπορείτε να υπερβείτε αυτά τα όρια έως και δύο φορές το χρόνο. Το γονικό επίδομα δεν υπολογίζεται επίσης ως εισόδημα για ασφάλιση υγείας, επομένως εξακολουθείτε να είστε ασφαλισμένοι στην οικογένειά σας εάν τα εισοδηματικά όρια ξεπεραστούν αποκλειστικά και μόνο λόγω του γονικού επιδόματος.
Η αυτοαπασχόληση πλήρους απασχόλησης εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση.
Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε από την υποχρεωτική υποχρέωση ασφάλισης υγείας κατόπιν αίτησης (απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης).
Επιπλέον, άτομα από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, στρατιώτες ή κληρικοί δεν μπορούν να ενταχθούν στην οικογενειακή ασφάλιση.
Ποιος μπορεί να πάρει οικογενειακή ασφάλιση;
Εάν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι ζωής μπορούν να ασφαλιστούν δωρεάν στην εκ του νόμου νόμιμη ασφάλιση υγείας του συγγενή τους σύμφωνα με τον νόμο περί εταιρικής σχέσης ζωής.
Μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του διαζυγίου, και οι δύο σύζυγοι μπορούν να παραμείνουν στην οικογενειακή ασφάλιση – ακόμα κι αν ζουν χωριστά.
Τα παιδιά μπορούν γενικά να ασφαλιστούν με οικογενειακή ασφάλιση μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Αυτό ισχύει επίσης για τα θετά τέκνα και τα εγγόνια, εάν το μέλος τα υποστηρίζει κυρίως, και για τα ανάδοχα παιδιά στο σπίτι. Ο χρόνος παρατείνεται ακόμη και μέχρι την ηλικία των 23 ετών εάν το παιδί δεν απασχολείται, π.χ. Β. λόγω φοίτησης στο σχολείο και μέχρι την ηλικία των 25 ετών εάν βρίσκονται σε εκπαίδευση ή σπουδές.
Εάν η εκπαίδευση διακοπεί από στρατιωτική θητεία, εθελοντική θητεία ή εργασία ως αναπτυξιακός, είναι δυνατή η παράταση για άλλους δώδεκα μήνες. Τα παιδιά που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους λόγω αναπηρίας παραμένουν ασφαλισμένα στην οικογένειά τους για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
Πότε δεν μπορούν τα παιδιά να καλύπτονται από οικογενειακή ασφάλιση;
Εάν ο ένας γονέας έχει ιδιωτική ασφάλιση και ο άλλος έχει νόμιμη ασφάλιση, η οικογενειακή ασφάλιση αποκλείεται εάν:
ο ιδιώτης ασφαλισμένος γονέας κερδίζει περισσότερα από τον νόμιμα ασφαλισμένο και
το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του ιδιώτη ασφαλισμένου γονέα υπερβαίνει τακτικά το ένα δωδέκατο του ετήσιου ορίου μισθού (JAEG) (2024: 5.775 ευρώ το μήνα).
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
- Ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου για την αναγνώριση πτυχίων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό
- Αστρονόμοι αποτυπώνουν την πρώτη κοντινή εικόνα άστρου έξω από τον Γαλαξία μας
- Μπανάνα ανακηρυγμένη… έργο τέχνης πωλείται έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων!
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες
Λιγότερη εργασία, ίδιες απολαβές, αύξηση παραγωγικότητας; Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν αυτό τον μήνα σε ένα πείραμα για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Από την 1η Φεβρουαρίου, 45 εταιρείες και οργανισμοί στη Γερμανία δοκιμάζουν στην πράξη την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για έξι μήνες.
Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν πλήρη μισθό, παρά το γεγονός ότι θα εργάζονται λιγότερες ώρες στο γραφείο ή στο σπίτι. Το όλο εγχείρημα είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Intraprenör σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4 Day Week Global (4DWG).
Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας όταν τόσες και τόσες επιχειρήσεις στην Γερμανία υποφέρουν από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού;
Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας θεωρούν ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων επειδή, κατά την εκτίμησή τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι άνθρωποι που εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε έχουν περισσότερα κίνητρα και επομένως είναι πιο παραγωγικοί.
Επιπλέον, θεωρούν ότι θα βρεθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μια θέση με τετραήμερη εργασία, οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν πενθήμερο. Πιστεύουν ότι ακριβώς με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Οι αναρρωτικές μειώθηκαν κατά 66%
Η τετραήμερη εβδομάδα έχει ήδη δοκιμαστεί στην πράξη. Από το 2019 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4DWG εφαρμόζει τέτοια πιλοτικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πρωτοβουλία της έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 εταιρείες. Τα αποτελέσματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέιμπριτζ και της Βοστώνης, οι αναρρωτικές άδειες μειώθηκαν κατά περίπου 66%, ενώ παράλληλα σχεδόν το 40% των εργαζομένων δήλωνε, μετά το τέλος του εγχειρήματος, ότι είχε λιγότερο άγχος από ό,τι πριν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκε από την θέση εργασίας ο οποίος περιορίστηκε κατά 57%. Ίσως το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ερευνητές κατέγραψαν μια κατά μέσο όρο αύξηση του τζίρου περίπου 1,4%.
Ας σημειωθεί τέλος ότι 56 από τις 61 συμμετέχουσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα διατηρούσαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και μετά το τέλος του πειράματος.
Θα υπάρξει έλλειμμα ωρών εργασίας;
Οι γερμανικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα της τετραήμερης εργασίας υπέβαλαν αίτηση πριν από μερικούς μήνες.
Εδώ βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος, δηλώνει ο ειδικός σε ζητήματα αγοράς εργασίας Έντζο Βέμπερ, ο οποίος επικρίνει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων.
Ο Γερμανός επιστήμονας εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα.
Όπως εξηγεί ο Έντζο Βέμπερ, μόνο εταιρείες για τις οποίες έχει νόημα η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κατέθεσαν αίτημα συμμετοχής στο εγχείρημα.
Συνεπώς οι εταιρίες αυτές δεν είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο της οικονομίας. Παρατηρεί επίσης ότι δεν μειώνονται μόνο οι ώρες εργασίας την εβδομάδα, αλλά επηρεάζονται αρνητικά τόσο οι διαδικασίες, όσο και η οργάνωση.
Σε περίπτωση που πράγματι καταγραφεί στο πείραμα αύξηση της παραγωγικότητας, δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με τη μείωση των ωρών εργασίας, εκτιμά ο Γερμανός ειδικός.
Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί ο Χόλγκερ Σέφερ από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW Köln).
Πιστεύει ότι η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας ανά εβδομάδα είναι αντιπαραγωγική. «Αυτό που με μια πρώτη ματιά δείχνει να έχει νόημα αποδεικνύεται εν τέλει προβληματικό: Αν όλες οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα υπάρξει έλλειμμα ωρών εργασίας», καταλήγει ο Γερμανός ειδικός.
Παρ’ όλα τα επιχειρήματα κατά, η μεγαλύτερη γερμανική συνδικαλιστική οργάνωση IG Metall τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της μείωσης των ωρών εργασίας. Γεγονός πάντως είναι ότι στη χαλυβουργία έχει ήδη καθιερωθεί η 35ωρη εργασία την εβδομάδα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ντούισμπουργκ: Από το παρκόμετρο στο Smart Parking
Το 1954 το Ντούισμπουργκ εγκατέστησε τα πρώτα παρκόμετρα. 70 χρόνια αργότερα αυτά έχουν αντικατασταθεί από το smart parking – όμως το κόστος έχει ανέβει πολύ.
«Μία ώρα, ένα κέρμα»: με αυτό το μότο εγκαταστάθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 1954 στο Ντούισμπουργκ τα πρώτα παρκόμετρα της Γερμανίας.
Η πόλη αποφάσισε να τοποθετήσει 20 παρκόμετρα – με υποδοχή για κέρματα και μετρητή για τη διάρκεια στάθμευσης – με σκοπό να περιορίσει τους χρόνους στάθμευσης και ως εκ τούτου να αντιμετωπίσει την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην πόλη.
Εκείνη την εποχή επιτρέπονταν περίπου 22.000 αυτοκίνητα στο Ντούισμπουργκ – 70 χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 300.000.
Επιπλέον, υπάρχουν και 106.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι καθημερινά έρχονται στην πόλη – και το 70% αυτών έρχεται με το αυτοκίνητο, σύμφωνα με στοιχεία του 2020.
«Ρίχνετε το κέρμα στη σχισμή του μηχανήματος και αμέσως εμφανίζεται ένα λευκό “P” σε μπλε φόντο. Ο μηχανισμός μετράει τα λεπτα…» – έτσι παρουσίαζε ο Τύπος του Ντούισμπουργκ τη νέα εφεύρεση κατά τη δεκαετία του 1950.
Πολύ σύντομα όμως τα παρκόμετρα απέκτησαν τη φήμη πως «τρώνε» τα κέρματα.
Τα τέλη στάθμευσης δεν άρεσαν και πολύ στον κόσμο.
«Υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις, ακόμη και μηνύσεις», γράφει η Γερμανική Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Σημάτων για την εγκατάσταση των μηχανημάτων στο Ντούισμπουργκ.
Γι’ αυτό και ο τότε επικεφαλής του κλάδου των μεταφορών της πόλης, Φριτς Ζέιντακ, αναγκάστηκε να τονίσει στον τοπικό Τύπο πως ο δήμος «δεν επιδιώκει με κανέναν τρόπο να βγάλει χρήματα από τα παρκόμετρα».
Από τα παρκόμετρα στην πληρωμή μέσω app
Τα παρκόμετρα δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία. Γι’ αυτό και εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια έχουν αντικατασταθεί από μηχανήματα έκδοσης κάρτας στάθμευσης.
Και οι τιμές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη: Οι λιγοστές θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης ή στα πολυσύχναστα προάστια δεν θα πρέπει να καταλαμβάνονται από έναν οδηγό για ώρα, ενώ θα πρέπει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να μετακινούνται με το ποδήλατο ή με τα πόδια, όπως εξηγεί ένας εκπρόσωπος της πόλης.
Αν και οι προτάσεις αυτές είναι απολύτως κατανοητές, τα τέλη στάθμευσης εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.
Σήμερα η πόλη προσπαθεί να διευκολύνει τους οδηγούς στην πληρωμή: από το 2019 η πρωτοβουλία “Smart Parking” προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα πληρωμής μέσω app από το κινητό τους τηλέφωνο.
Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνουν για ψιλά για τα μηχανήματα, να δυσκολεύονται να διαβάσουν τις αναγραφόμενες τιμές ή να ταλαιπωρούνται επειδή ένα μηχάνημα έχει χαλάσει.
Περισσότερες από 310 πόλεις και περιοχές προσφέρουν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής για τη στάθμευση. Σε πολλά μέρη το κινητό αποτελεί το κύριο μέσο πληρωμής, όπως τονίζει εκπρόσωπος της “Smart Parking”.
Τα πρώτα παρκόμετρα ανήκουν πλέον έτσι στο μακρινό παρελθόν. Όποιος όμως θέλει να δει πώς έμοιαζαν αυτά, μπορεί ακόμη να το κάνει με μία επίσκεψη στο Μουσείο του Ντούισμπουργκ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Christkindlesmarkt: Άνοιξε τις πύλες της η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης!
Με τον πρόλογο του Χριστόπαιδου (Christkind) την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 5.30 μ.μ., από το μπαλκόνι της Frauenkirche, ξεκίνησε και επίσημα η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης.
Για την ιστορία, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, η πόλη από πανί και ξύλο, πρωτοαναφέρεται στα χρονικά από το 1628, θεωρείται μια από τις αρχαιότερες αν όχι η αρχαιότερη, αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Γερμανίας.
Με μοναδική διακοπή στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγορά αποτελεί μία παράδοση 400 ετών.
Η ιδέα του προλόγου του Χριστόπαιδου (Christkind) υπάρχει εδώ και 75 χρόνια. Ο πρόλογος είναι έμπνευση του δραματουργού Friedrich Bröger.
Το Christkind της Αγοράς πιθανόν να ανήκει σαν πρωτοβουλία στον αναθεωρητή Martin Luther (1483 – 1546), από πότε εμφανίζεται στην Νυρεμβέργη δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ούτε υπάρχει εξήγηση γιατί το Χριστόπαιδο (Christkind) στην Νυρεμβέργη είναι κορίτσι.
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, όπως και όλες οι μεσαιωνικές αγορές βασίζονταν σε αυτοκρατορικά προνόμια και δεν μπορούσε να στήσει κάποιος από μόνος του μια αγορά, για παράδειγμα μεταξύ Φρανκφούρτης και Λειψίας, κατά μήκος της λεγόμενης Via Regia, δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη αγορά, οι 2 πόλεις είχαν την αποκλειστικότητα.
Στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης τα περιπτεράκια είναι ομοιόμορφα, σκεπασμένα με τεντόπανο στα χρώματα της πόλης και πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, χειροτεχνίες, δώρα και παλιές κατασκευές όπως χάρτινα χρυσά αγγελάκια, ανθρωπάκια από καρύδια και δαμάσκηνα (Zwetschgenmänle) και φυσικά τα γνωστά λουκάνικα της Νυρεμβέργης και το ζεστό κρασί.
Η διάρκεια της Αγοράς είναι ενιαία για όλους από την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, κατ’ εξαίρεση 1η Δεκέμβρη μέχρι την 24η Δεκεμβρίου το μεσημέρι.
Σημειώνεται ότι σε άλλες πόλεις ισχύουν άλλες ημερομηνίες.
Εκτός από την Κεντρική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, λειτουργούν και η παιδική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, η Αγορά των περιοχών της Μητροπολιτικής περιοχής της Νυρεμβέργης, η Αγορά των αδελφών πόλεων κα.
Καθ’ όλη την διάρκεια της Αγοράς πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν πολιτιστικά την Αγορά και δίνουν έναν τόνο εορταστικό πχ. Lichterzug, οι διάφοροι μουσικοί σύλλογοι με τις παρουσιάσεις τους, εκθέσεις στο ισόγειο του δημαρχείου κτλ.
Στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά συμμετέχει εδώ και 25 χρόνια και η Καβάλα, σαν αδελφή πόλη της Νυρεμβέργης, με τοπικά προϊόντα της περιοχής, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ούζο, τσίπουρο, λάδια, ελιές, πίκλες.
“Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Καβάλας και η Royal Τσατσούλης ενισχύουν αδιάλειπτα το περίπτερο της Καβάλας και τους ευχαριστούμε ολόθερμα” σημειώνει ο Σύλλογος αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας “ΦΙΛΟΣ α.Σ.”.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο κλίμα των Χριστουγέννων ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου
Στο κλίμα των Χριστουγέννων μπαίνει σιγά σιγά το Βερολίνο.
Ο ζωολογικός κήπος της πρωτεύουσας αποφάσισε φέτος να μπει δυναμικά στο πνεύμα των εορτών στολίζοντας τους χώρους με εντυπωσιακά φώτα. Στο επίκεντρο του στολισμού είναι ένα εμβληματικό κάστρο 400 ετών.
Φέτος, αν και το κύριο θέμα του ζωολογικού κήπου είναι η ζωή της ζούγκλας, οι επισκέπτες θα μπορούν να κυκλοφορούν εκεί κρατώντας ζεστή σοκολάτα, γλυκά και ακούγοντας μουσική.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου, πρόκειται για ένα σχέδιο μελετημένο από ειδικούς και εκτιμάται ότι αυτό θα κάνει καλό στην ψυχολογία των επισκεπτών.
«Σε βοηθάει να ανακτήσεις όλες τις δυνάμεις που χρειάζεσαι, να επεξεργαστείς τις πληροφορίες, να πάρεις αποφάσεις. Έχει θετικά αποτελέσματα για την διάθεσή, σε κάνει πιο ήρεμο, σε χαλαρώνει, αποκτάς χαρούμενη διάθεση» δήλωσε στο euronews ο ψυχολόγος και ερευνητής Άρμιν Λάζλο Χάλμπαχ.
Τέτοια οφέλη θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τους χειμερινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι τείνουν να μένουν σε εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η έξοδος των ανθρώπων σε φυσικό περιβάλλον είναι πιο σημαντική από ποτέ.
«Προσπαθήστε να σκεφτείτε την αξία που έχει η φύση για εμάς και να δημιουργήσετε μια σύνδεση ανθρώπου-φύσης. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι είμαστε έντονα εξαρτημένοι και αλληλοεξαρτώμενοι και μέρος της φύσης» προσθέτει ο Άρμιν Λάζλο Χάλμπαχ.
You must be logged in to post a comment Login