Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Πώς συνδέονται οι καρδιακές παθήσεις με τις διαταραχές ύπνου

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με καρδιακές παθήσεις υποφέρουν από διαταραχές ύπνου. Τώρα, μια μελέτη ερευνητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) δείχνει ότι οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν την παραγωγή της μελατονίνης στην επίφυση, τη μικροσκοπική δομή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου.

Ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο οργάνων είναι ένα γάγγλιο στην περιοχή του λαιμού.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και ανθρώπινους ιστούς, καταδεικνύει έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο των γαγγλίων και υποδεικνύει πιθανές θεραπείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη (20/7) στο περιοδικό «Science», οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να απορρυθμίσουν την παραγωγή της μελατονίνης εξαιτίας μιας βλάβης σε μια ομάδα νεύρων που συνδέονται και στα δύο όργανα – το άνω αυχενικό γάγγλιο (SCG).

Τα νεύρα αυτά, που βρίσκονται στο λαιμό, αποτελούν μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες διεργασίες στο σώμα, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός.

Επειδή τα νεύρα που προέρχονται από το SCG συνδέονται τόσο με την καρδιά όσο και με την επίφυση, τα προβλήματα με την καρδιά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο παραγωγός μελατονίνης του σώματος απορρυθμίζεται.

Η έρευνα είναι «σημαντική και επίκαιρη», δήλωσε στο Live Science η Μπρουκ Άγκαργουολ, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η επιστήμονας πρόσθεσε ότι η μελέτη αποκαλύπτει έναν νέο μηχανισμό που ενδεχομένως εξηγεί γιατί τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι πιο επιρρεπή σε διαταραχές ύπνου. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, καθώς και κλινικές δοκιμές τυχόν πιθανών θεραπειών.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται σε ασθενείς με παθήσεις του καρδιακού μυός, για παράδειγμα μετά από καρδιακή προσβολή, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Τα προβλήματα ύπνου είναι μια συχνή παρενέργεια της καρδιακής νόσου – για παράδειγμα, έως και το 73% των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν συμπτώματα αϋπνίας.

Αυτό, εκτιμούν οι επιστήμονες, είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια καρδιακή πάθηση επιδρά συστηματικά σε ολόκληρο το σώμα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού από θανόντες με καρδιακή νόσο και από υγιή άτομα. Αυτή η μεταθανάτια ανάλυση αποκάλυψε μειωμένο αριθμό νευρικών ινών ή αξόνων στο SCG των ανθρώπων που είχαν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ήταν «καρδιολογικά υγιής».

Το SCG των ατόμων με καρδιακή νόσο έφερε ουλές και είχε διογκωθεί.

Σε πειράματα σε ποντίκια, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία καταβροχθίζουν άρρωστα και κατεστραμμένα κύτταρα, ήταν παρόντα στα αυχενικά γάγγλια ποντικιών με καρδιακή νόσο και τα νεύρα των τρωκτικών παρουσίασαν σημάδια φλεγμονής και ουλές.

Τα ποντίκια είχαν επίσης λιγότερους άξονες στην επίφυση και λιγότερη μελατονίνη στο αίμα τους σε σχέση με τα υγιή ποντίκια. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί των τρωκτικών – οι εσωτερικές διεργασίες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη μέρα και τη νύχτα – επίσης διαταράχθηκαν.

Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν μελατονίνη στα ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αντιστράφηκε πλήρως αυτή η διαταραχή. Επιπλέον, όταν χορήγησαν φάρμακα για την καταστροφή των μακροφάγων, τα επίπεδα μελατονίνης τους αποκαταστάθηκαν.

Ωστόσο, το δείγμα είναι πολύ μικρό και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί που επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο SCG, σημειώνουν οι ερευνητές στην εργασία τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μελέτη των νευρικών κυττάρων που συνδέουν την καρδιά και τον νωτιαίο μυελό, καθώς και των αγγελιοφόρων πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτταροκίνες και οι οποίες ενεργοποιούν τα μακροφάγα.

Η ομάδα πιστεύει ότι η μελέτη της μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΡΘΡΑ

Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)

Published

on

Από

Bild von Gerd Altmann auf Pixabay

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση αβεβαιότητας, με ένα από τα βασικά σημεία καμπής να είναι η πολιτική των δασμών που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές του, στο όνομα του «America First», στόχευσαν κυρίως την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, υπονομεύοντας το ελεύθερο εμπόριο και διαταράσσοντας παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες οδήγησε σε πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαζόμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος βιώνουν καθημερινές οικονομικές πιέσεις, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφράζεται πλέον σε διαδηλώσεις και δημόσιες καταγγελίες. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, και ο κοινωνικός ιστός φθείρεται.

Η νέα φτώχεια που αναδύεται δεν είναι απλώς θέμα αριθμών. Είναι υπαρξιακή φτώχεια. Άνθρωποι που εργάζονται αδιάκοπα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η ανεργία, η ανασφάλεια και η έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές δημιουργούν ένα νέο καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και σύγχρονης σκλαβιάς. Η φωνή του πολίτη ατονεί, τα δικαιώματα συρρικνώνονται, και η δημοκρατία αποδυναμώνεται επικίνδυνα.



Στο μεταξύ, η ακροδεξιά στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος, υποσχόμενη «εθνική ανάκτηση» και «λαϊκή κυριαρχία». Πολιτικές δυνάμεις, φιλικά προσκείμενες στον Τραμπ, υιοθετούν τον προστατευτισμό και τη ρητορική του φόβου. Κερδίζουν ψήφους, όχι γιατί προσφέρουν λύσεις, αλλά επειδή εκμεταλλεύονται τον θυμό και την απόγνωση. Έτσι, η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, όπου οι θεσμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση και η δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύεται.

Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει συλλογικά — προωθώντας δίκαιες οικονομικές πολιτικές, κοινωνική προστασία και διαφάνεια — ο κόσμος θα συνεχίσει να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια, ισότητα και φωνή. Και όσο αυτά λείπουν, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε σε μια εποχή σκοτεινή, όπου η φτώχεια δεν θα είναι μόνο υλική, αλλά και βαθιά πολιτική.

της Μαρίας Τολίκα,
Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.,
Επίκουρη Καθηγήτρια στο E.S.C.Extérieur, Paris, France.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ το 2024

Published

on

Από

Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαστημικού εξοπλισμού το 2014, καθώς έλαβε το 77,3% των συνολικών εξαγωγών. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων δορυφόρων, υποτροχιακών οχημάτων και οχημάτων εκτόξευσης διαστημικών σκαφών, αξίας 1,217 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η ανακοίνωση της Eurostat συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα της Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα, η οποία γιορτάζεται στις 12 Απριλίου.

Σε σύγκριση με το προ της πανδημίας 2019, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 17 εκατομμύρια ευρώ (μια αύξηση 2%), ενώ η αξία των εισαγωγών αυτών των προϊόντων μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 41%, από τα 117 εκατομμύρια ευρώ σε 166 εκατομμύρια ευρώ.



Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας διαστημικών εξοπλισμών εντός της ΕΕ, προμηθεύοντας αγαθά αξίας σχεδόν 825 εκατομμυρίων ευρώ στους διεθνείς εταίρους.

Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαστημικού εξοπλισμού το 2014, καθώς έλαβε το 77,3% των συνολικών εξαγωγών. Η Ινδονησία ήταν δεύτερη στην κατάταξη, με συνεισφορά 9,7%, ενώ η Νότια Κορέα ήταν τρίτη με 8.6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – BTA


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδηγός λεωφορείου έκλεψε 6 ευρώ κι έχασε εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης, 73.000 ευρώ!

Published

on

Από

Ο οδηγός ζήτησε από τους επιβάτες να ρίξουν 150 γεν στον κερματοδέκτη και στη συνέχεια δέχθηκε ο ίδιος χαρτονόμισμα 1.000 γεν (6 ευρώ), το οποίο δεν δήλωσε. Photo credits: Pexels / pixabay

Ένας οδηγός λεωφορείου, με 29 χρόνια προϋπηρεσίας, έχασε το εφάπαξ ποσό της συνταξιοδότησής του, ύψους 73.000 ευρώ, επειδή έκλεψε ποσό αντίστοιχο με 6 ευρώ από τα εισιτήρια των επιβατών.

Η πόλη του Κιότο στην Ιαπωνία, απέλυσε τον άνδρα, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, αφού μαγνητοσκοπήθηκε από την κάμερα ασφαλείας του λεωφορείου του να υπεξαιρεί 6 ευρώ (1.000 γεν) το 2022.

Ο οδηγός προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της πόλης, αφότου οι αρχές του στέρησαν αποζημίωση 73.000 και πλέον ευρώ (πάνω από 12 εκατ. γεν). Ο άνδρας, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως, είδε την ποινή του να ακυρώνεται στο εφετείο, με το δικαστήριο να εκτιμά ότι ήταν υπερβολική.



Εν τέλει το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση υπέρ της δημοτικής αρχής και αποκατέστησε την αρχική ποινή, κρίνοντας ότι η συμπεριφορά του θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα και στην καλή λειτουργία της υπηρεσίας των λεωφορείων.

Την ώρα του περιστατικού, ομάδα πέντε επιβατών μπήκε στο λεωφορείο και έπρεπε να πληρώσει 1.150 γεν. Ο οδηγός ζήτησε από τους επιβάτες να ρίξουν 150 γεν στον κερματοδέκτη και στη συνέχεια δέχθηκε ο ίδιος χαρτονόμισμα 1.000 γεν (6 ευρώ), το οποίο δεν δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)

Published

on

Από

    Ολοκληρώνοντας επιτυχώς το ¼ του 21ου αιώνα, της εποχής της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των φρενηρών ρυθμών ζωής, η ταινία “Lost in Translation” της Sofia Coppola μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Μία ταινία-ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπινου είδους για σύνδεση, επικοινωνία και την αίσθηση πως κάπου ανήκεις, κάποιος σε καταλαβαίνει. Οι δύο πρωταγωνιστές πασχίζουν να «μεταφράσουν» ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και να βρουν μία αγκαλιά-καταφύγιο από έναν κόσμο που μιλάει μία γλώσσα διαφορετική, λιγότερο ανθρώπινη, ζεστή και ζωντανή.

Στην εποχή των social media και των likes πολλοί νέοι μοιάζουν με παίκτες σε ένα αόρατο παιχνίδι επιβεβαίωσης και αναγνώρισης στο βωμό του φαίνεσθαι. Τα απρόσωπα «likes» σε μία φωτογραφία ή ένα story έχουν καταλάβει πανηγυρικά τη θέση ενός αυθόρμητου και αληθινού «μου αρέσεις». Οι «κανόνες» της σύγχρονης επικοινωνίας είναι πολύπλοκοι, γραμμένοι σε μία παράξενη γλώσσα και συχνά δεν έρχονται με εγχειρίδιο μετάφρασης. Ένα απλό μήνυμα στο Instagram αποτελεί προϊόν υπερ-ανάλυσης και προετοιμασίας, από την κρίσιμη επιλογή του σωστού emoji μέχρι τον αριθμό των σημείων στίξης (μία . προσδίδει σοβαρότητα ενώ δύο ! ξεπερνούν το όριο του ενθουσιασμού που επιτρέπεται να δείξεις.).



Στην προσπάθεια διατήρησης μίας χαλαρής και άνετης εικόνας, του image ενός ατόμου με εικονική αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του, οι νέοι της ηλικίας μας αναλώνονται σε επιφανειακές σχέσεις και γνωριμίες καθώς φοβούνται να εκτεθούν, να ανοιχτούν και να τσαλακωθούν. Να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι και να αγαπηθούν ή να απορριφθούν για αυτό. Σε αυτόν τον φαινομενικά τέλειο κόσμο δεν υπάρχει χώρος για ένα μήνυμα που έμεινε στο διαβάστηκε ή για τρία θαυμαστικά σε μία πρόταση. Οι ευαισθησίες και τα θέλω μας θεωρούνται αδυναμίες ενώ τρέμουμε και μόνο στην ιδέα να αφήσουμε την ασφάλεια του διαδικτυακού κόσμου και να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους, να γνωρίσουμε την αληθινή και αυθεντική πλευρά τους. Να μιλήσουμε για βιβλία, ταινίες και τραγούδια, να συζητήσουμε για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τον κόσμο που αλλάζει και να επιλέξουμε να βρεθούμε, όχι να χαθούμε στην μετάφραση.

    Στο τέλος της ταινίας, ο Bob και η Charlotte δίνουν μία τελευταία αγκαλιά και ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλον κάτι που ποτέ δεν θα μάθουν οι θεατές. Ίσως σε αυτή και μόνο την στιγμή να μετέφρασαν τις δύσκολες λέξεις αυτής της ψυχρής και απόμακρης γλώσσας και να συνδέθηκαν αληθινά, χωρίς συστολές και ενδοιασμούς. Τώρα μένει να κάνουμε και εμείς το ίδιο. 

Ελενα Παρασκευοπούλου
Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα

Published

on

Από

Πριν από το ταξίδι καλό είναι να υπάρξει προετοιμασία του αυτοκινήτου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Photo credits: pasja1000 / pixabay

Τις μέρες του Πάσχα αρκετοί αποφασίζουν να φύγουν από τις πόλεις για να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς.

Η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη, ενώ οι αυτοκινητόδρομοι και οι εθνικές οδοί έχουν αυξημένη κίνηση. Είναι σημαντικό να οδηγούμε προσεκτικά και με ψυχραιμία.

Στο ταξίδι κακός σύμμαχος του οδηγού είναι η μεγάλη ταχύτητα. Τηρώντας τα όρια των δρόμων είναι σίγουρο ότι ο οδηγός θα φθάσει με σιγουριά στον τελικό προορισμό και με απόλυτη ασφάλεια.

Θα πρέπει πάντα να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να μην γίνονται επικίνδυνες προσπεράσεις.



Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε πεζούς και ζώα, ειδικά στα χωριά. Το Πάσχα υπάρχει έντονη κυκλοφορία σε πλατείες και δρόμους των χωριών ή στους αγροτικούς δρόμους, ενώ πάντα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να σταματήσουμε αν πεταχτεί ένα παιδί στο δρόμο.

Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Αν ο οδηγός πιεί, δεν πρέπει να οδηγήσει και το τιμόνι πρέπει να πάρει κάποιος νηφάλιος που δεν έχει κάνει χρήση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης ο οδηγός δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το κινητό του.

Αν ταξιδεύει οικογένεια, τότε θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να φορούν ζώνη ασφαλείας. Ακόμα και οι πίσω επιβάτες, ενώ τα μικρά παιδιά θα πρέπει να κάθονται σωστά στο παιδικό κάθισμα.

Πριν από το ταξίδι καλό είναι να υπάρξει προετοιμασία του αυτοκινήτου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε τα λάδια του κινητήρα και αν πλησιάζει η αλλαγή, αυτή να γίνει πριν από το ταξίδι.



Να ελέγξουμε το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο και αν χρειάζεται συμπλήρωμα να το κάνουμε. Το ίδιο και το υγρό φρένων.

Οι υαλοκαθαριστήρες και υγρό πλύσης παρμπρίζ θα πρέπει να λειτουργούν καλά και να έχουν αρκετό υγρό. Να ελέγξουμε την πίεση και την φθορά των ελαστικών, ενώ πρέπει να δούμε και τη ρεζέρβα.

Ελέγχουμε την κατάσταση της μπαταρίας. Τα φώτα και τα φλας θα πρέπει να λειτουργούν σωστά.

Επίσης θα πρέπει ο οδηγός να βάλει σε λειτουργία τον κλιματισμό ή το καλοριφέρ για να δει ότι δουλεύουν σωστά, ενώ αν ταξιδέψει σε άγνωστο μέρος, καλό είναι να δει έναν χάρτη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Και φυσικά πρέπει στο αυτοκίνητο να έχει τρίγωνο, φαρμακείο, γιλέκο ανακλαστικό, φακό (ιδανικά με επιπλέον μπαταρίες), ρεζέρβα, γρύλο και κλειδί τροχών, καλώδια μπαταρίας, νερό, σνακ και χαρτομάντιλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής

Published

on

Από

Η υπνηλία μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ιατρικών παθήσεων, χρήσης φαρμάκων και παραγόντων του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη χρόνια στέρηση ύπνου. Photo credits: geralt / pixabay

Την κλινική σημασία της υπνηλίας και τον αντίκτυπό της στην υγεία, τη διάθεση, την απόδοση και την ποιότητα ζωής αναδεικνύει σε δήλωσή της η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Η δήλωση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας «Journal of Clinical Sleep Medicine».

Όπως επισημαίνεται, η υπνηλία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η δήλωση παροτρύνει τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές να δώσουν προτεραιότητα στην αξιολόγηση, τη διαχείριση και τη θεραπεία της υπνηλίας για την βελτίωση της δημόσιας υγείας.



Στο άρθρο τονίζεται ότι η υπνηλία είναι δείκτης ανεπαρκούς ύπνου, αλλά και ένα σημαντικό σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς και σχετίζεται με διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία είναι η αδυναμία να παραμείνει κανείς ξύπνιος και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των κύριων περιόδων εγρήγορσης της ημέρας, συνδέεται με αυξημένους κινδύνους γνωστικής εξασθένησης, εργατικών ατυχημάτων, τροχαίων ατυχημάτων λόγω υπνηλίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός.



Η υπνηλία μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ιατρικών παθήσεων, χρήσης φαρμάκων και παραγόντων του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη χρόνια στέρηση ύπνου.

Η δήλωση αυτή υποστηρίζεται από 25 ιατρικούς και επιστημονικούς οργανισμούς, καθώς και οργανώσεις ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis