Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στο επίκεντρο της συνεργασίας του ΙΣΑ με τον ιατρικό κόσμο της Ομογένειας

Published

on

Photo credits: orzalaga / pixabay

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των αδερφοποιήσεων του ΙΣΑ, με Ιατρικούς Συλλόγους Ελλήνων Ιατρών της Ομογένειας, όπως είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Μελβούρνης, της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου κ.α.

Οι δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και η δρομολόγηση κοινών δράσεων για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού της χώρας μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Μελβούρνης Μαρίνη Πιρπιρή, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ.



Ο κ. Πιρπιρής ενημερώθηκε επίσης για το Κοινωνικό έργο του Συλλόγου μέσα από το Κοινωνικό Ιατρείο, όπως και για το γραφείο διεκπεραίωσης προβλημάτων ιατρών της Ομογένειας που έχει οργανώσει ο ΙΣΑ.

«Επικαιροποιήσαμε την αδερφοποίηση μεταξύ του ΙΣΑ και του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Μελβούρνης και συζητήσαμε νέες κοινές δράσεις όπως το summer school των φοιτητών της Μελβούρνης, σε Αθήνα και Κω που γίνεται σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ιατρών.

Ενώνουμε τις δυνάμεις των Ελλήνων ιατρών ανά τον κόσμο, αναπτύσσουμε επιστημονικές συνεργασίες και εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού της χώρας», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια

Published

on

Από

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα των ανθρώπων που ζούσαν στην αποκαλούμενη «Πράσινη Σαχάρα», στη βραχώδη περιοχή Τακαρκόρι, στη νοτιοδυτική Λιβύη. Photo credits: wbwolfgang / pixabay

Η έρημος Σαχάρα, που καλύπτει μια έκταση περίπου ίση με την Κίνα ή τις ΗΠΑ είναι μια από τις πιο άνυδρες και απομονωμένες περιοχές του πλανήτη. Όμως δεν ήταν πάντα τόσο αφιλόξενη.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πριν από 14.500 έως και 5.000 πριν, η Σαχάρα ήταν μια καταπράσινη σαβάνα με άφθονα νερά και έσφυζε από ζωή. Και, σύμφωνα με το DNA από τα λείψανα δύο ατόμων που έζησαν πριν από 7.000 χρόνια στη σημερινή Λιβύη, ήταν επίσης το σπίτι μιας μυστηριώδους φυλής ανθρώπων, που ζούσαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα αυτών των ανθρώπων που ζούσαν στην αποκαλούμενη «Πράσινη Σαχάρα». Πήραν DNA από τα οστά δύο γυναικών, θαμμένων στη βραχώδη περιοχή Τακαρκόρι, στη νοτιοδυτική Λιβύη. Οι σοροί είχαν μουμιοποιηθεί με φυσικό τρόπο και είναι τα παλαιότερα γνωστά μουμιοποιημένα σώματα ανθρώπων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.



«Την εποχή εκείνη, το Τακαρκόρι ήταν μια καταπράσινη σαβάνα, με μια λίμνη εκεί κοντά, μια περιοχή πολύ διαφορετική από το σημερινό ερημικό τοπίο», είπε ο αρχαιολογενετιστής Γιοχάνες Κράουζε του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Τα γονιδιώματα αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι του Τακαρκόρι ανήκαν σε μια διαφορετική και μέχρι τώρα άγνωστη ανθρώπινη γενεαολογική γραμμή, που ζούσε ξεχωριστά από τους άλλους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής και της Ευρασίας, για χιλιάδες χρόνια.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί εξέτρεφαν εξημερωμένα ζώα. Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο ήταν λίθινα, ξύλινα και οστέινα εργαλεία, κεραμικά, πλεκτά καλάθια και ανάγλυφα ειδώλια.



Οι πρόγονοι των δύο γυναικών Τακαρκόρι κατάγονταν από μια γενεαλογική γραμμή της Βόρειας Αφρικής που διαχωρίστηκε από τους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Περίπου την ίδια εποχή, άλλοι ανθρωπίδες άρχισαν να επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία και έγιναν έτσι οι πρόγονοι όλων των ανθρώπων εκτός της Αφρικής.

Οι Τακαρκόρι παρέμειναν απομονωμένοι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής τους, μέχρι που η Σαχάρα έγινε ξανά ακατοίκητη. Στα τέλη της Αφρικανικής Υγρής Περιόδου, όπου το κλίμα ήταν θερμότερο, μετατράπηκε στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, γύρω στο 3.000 π.Χ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία

Published

on

Από

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην Ινδία από το 1901 με τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τακτικά τους 45°C. Photo credits: AshisPanda / pixabay

Η Ινδία αναμένεται να καταγράψει ακόμη υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι και περισσότερες μέρες καύσωνα που θα μπορούσαν να στοιχίσουν ζωές, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι συνηθισμένη στα θερμά καλοκαίρια, αλλά η κλιματική αλλαγή προκαλεί μεγαλύτερους, συχνότερους και πιο έντονους καύσωνες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Παρότι οι θερμοκρασίες στην Ινδία συχνά ξεπερνούν τους 45°C κατά τη θερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, φέτος αναμένεται να κυμανθούν “πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο” στις περισσότερες περιοχές, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.



Ο αριθμός των ημερών καύσωνα, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν τουλάχιστον τρεις ημέρες, θα αυξηθεί επίσης.

«Μπορούμε να περιμένουμε 10 ημέρες καύσωνα ή περισσότερες, ειδικά στην ανατολική Ινδία, που θα οδηγήσουν σε θερμικό στρες», δήλωσε ο Μρουτιουντζάι Μοχαπάτρα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου.

Το θερμικό στρες συμβαίνει όταν τα φυσικά συστήματα ψύξης του σώματος κατακλύζονται από υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ζάλη και πονοκεφάλους έως ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Η Ινδία συνήθως βιώνει τέσσερις έως επτά ημέρες καύσωνα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.



Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προβλήματα υγείας και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές.

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην Ινδία από το 1901 με τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τακτικά τους 45°C.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα

Published

on

Από

Σύμφωνα με μελέτη του IW, η ζημιά ενδέχεται να ανέλθει σε περίπου 200 δισεκατομμύρια κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας Τραμπ και αυτό θα σήμαινε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 1,5% χαμηλότερο. Photo credits: maksimjus / pixabay

Σε ζημιά έως και 200 δισεκατομμυρίων για την Γερμανία κατά την τετραετή θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας (IW), ενώ το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία κάνει λόγο για «σοκ» στο εμπόριο.

«Τα δασμολογικά σχέδια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν δαπανηρά για την Γερμανία. Η ζημιά ενδέχεται να ανέλθει σε περίπου 200 δισεκατομμύρια κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ και αυτό θα σήμαινε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 1,5% χαμηλότερο από ό,τι εάν δεν είχαν επιβληθεί δασμοί, ενώ η ζημιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φθάσει και τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε μελέτη του IW.

Οι συντάκτες της μάλιστα, Γιούργκεν Μάτες και Ζαμίνα Σουλτάν, τονίζουν ότι οι δασμοί του 20% είναι για την Γερμανία «οικονομική καταστροφή» και συμβουλεύουν την ΕΕ να αντιδράσει με σύνεση και από θέση ισχύος. «Μέχρι στιγμής, ο στόχος ήταν να δελεάσει τον (Ντόναλντ) Τραμπ με την αγορά υγροποιημένου αερίου ή στρατιωτικού εξοπλισμού. Τώρα έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει τα όπλα της και επίσης να δημιουργήσει μια απειλητική ατμόσφαιρα», γράφουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του IW.



Ως «σοβαρό σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο» περιγράφει τις ανακοινώσεις του αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Μόριτς Σούλαρικ. «Εάν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν σε αυτή τη μορφή, θα είναι ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία όπως την ξέρουμε. Τότε θα βρεθούμε σε ένα διαφορετικό παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς. Αυτό θα βλάψει πραγματικά και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο κ. Σούλαρικ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Την ανησυχία τους για τις συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο και στην γερμανική οικονομία μετά την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ εκφράζουν ήδη οι επιχειρήσεις.



«Θα το πω πολύ ανοιχτά: θα το νιώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA) Ντιρκ Γιαντούρα και εξήγησε ότι «θα πρέπει να μεταφράσουμε τους δασμούς σε αυξήσεις τιμών και σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει και μείωση των πωλήσεων», κάτι το οποίο, όπως είπε, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που είναι ήδη αποδυναμωμένες, θα μπορούσε να σημαίνει και το τέλος. «Αυτό φυσικά θα επηρεάσει και τους εργαζόμενους», πρόσθεσε ο κ. Γιαντούρα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Χίλντεγκαρντ Μύλερ έκανε λόγο για «σημείο καμπής στην εμπορική πολιτική». Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Χημικής Βιομηχανίας (VCI) Βόλφγκανγκ Γκρόσε Έντρουπ ζήτησε ψυχραιμία στις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι «ένα σπιράλ κλιμάκωσης θα αύξανε απλώς την ζημιά» και ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να γίνει πιόνι σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια»

Published

on

Από

Photo credits: D.IOANNOU photoqraphy

Η στεγαστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση με νέους.

«Δεν είναι μπίζνα η στέγαση. Δεν μπορεί να μεγαλώσει μια γενιά ανθρώπων χωρίς να νιώθει αξιοπρέπεια» συμπύκνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης τη στόχευση του συνολικού σχεδίου που προτείνει το Κίνημα και ξεδιπλώνεται σε 6 άξονες. Συγκεκριμένα:

1) Θέσπιση Διεύθυνσης Κατοικίας, η οποία θα ορίζει ζώνες πίεσης στις περιοχές με μεγάλη στεγαστική επιβάρυνση. Στις ζώνες πίεσης μπορεί να εισηγείται σε κάθε αρμόδια αρχή μέτρα όπως ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κατάργηση της golden visa, το ταβάνι στο ποσοστό αύξησης ενοικίων ή η ανώτατη τιμή μισθώματος σε ακίνητα τα οποία δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές ποιότητας στέγης π.χ. ενεργειακή κλάση. Θα είναι αρμόδια για την εξεύρεση κονδυλίων από κάθε αρμόδια εθνική και υπερεθνική πηγή και θα συνδράμει τους ΟΤΑ προκειμένου να αναπτύξουν οι ίδιοι προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Παράλληλα συμπεριλαμβάνει το γραφείο Συνηγόρου του Ενοικιαστή το οποίο καταγράφει και διερευνά καταγγελίες ενοικιαστών για παραβάσεις των ρυθμίσεων, επιβάλλοντας κυρώσεις όπου χρειάζεται.

2) Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων στην οποία δημόσιο και ΟΤΑ θα μπορούν να παραχωρούν τη χρήση των ακινήτων τους, να τα ανακαινίζει και να τα διαθέτει προς ενοικίαση σε χαμηλά μισθώματα.  Επιπλέον θα κατασκευάσει 5.000 νέες κατοικίες οι οποίες θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια. Μέσα από τα προγράμματα ανακαίνισης της ΔΕΔΙΑ και τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης των Δήμων υπολογίζεται ότι μπορούν να πέσουν στην αγορά 40.000 σπίτια με χαμηλά ενοίκια εντός της 5ετίας. Τα σπίτια αυτά θα πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ και μέρος τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Επιπλέον, ποσοστό των κατοικιών θα είναι κατάλληλο προκειμένου να στεγάσει τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. 

3) Σε συνεργασία με τους δήμους τίθενται κριτήρια με βάση τα οποία προτεραιότητα στα σπίτια της ΔΕΔΙΑ θα έχουν γιατροί, αναπληρωτές δάσκαλοι, νοσηλευτές και στρατιωτικοί. 

4) Κατάργηση της golden visa σε μικρά νησιά, αστικά κέντρα και Θράκη. Τροποποίηση της επενδυτικής (angel visa) προκειμένου να αφορά επενδύσεις στην περιφέρεια στον πρωτογενή, δευτερογενή τομέα και τις start-up με στόχο η οικονομική δραστηριότητα στην περιφέρεια να προσελκύσει νέους ανθρώπους, και να αποκλιμακωθεί η οικιστική πίεση στα αστικά κέντρα. 

5) Φοροελαφρύνσεις Ενοικίων: Ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα τους στη Διεύθυνση Ακινήτων έχουν μειωμένη φορολογία ή μηδενική για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους

6) Ενσωμάτωση στη νομοθεσία περί προδιαγραφών τουριστικών μονάδων από μία κατηγορία ή αριθμό κλινών και πάνω, την δημιουργία χώρων διαμονής προσωπικού με ελάχιστα εμβαδά ανά διαμένον άτομο και προδιαγραφές. Απαγόρευση χρήσης αυτών προς τουριστική αξιοποίηση και συνδυασμό με την άδεια λειτουργίας της εκάστοτε ξενοδοχειακής μονάδας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια συζήτηση-εξειδίκευση του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ με τον γνωστό σεναριογράφο Παναγιώτη Μαρκεζίνη εξήγησε ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί η οξύτατη στεγαστική κρίση. 

«Στην Ελλάδα, οι νέοι φεύγουν κατά μέσο όρο σε ηλικία 30 ετών από το πατρικό σπίτι τους. Στον μέσο όρο της Ευρώπης φεύγουν στα 26 έτη. Εδώ μιλάμε για μια γενιά ανθρώπων που μεγαλώνουν μέσα στα σπίτια των γονιών τους, δεν κάνουν οικογένειες. Αυτό σιγά σιγά γίνεται νοοτροπία, γίνεται κουλτούρα. Είναι θέμα δημογραφικό, είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι θέμα αξιοπρέπειας των νεότερων γενεών. Η Νέα Δημοκρατία, καλώς ή κακώς, για λόγους ιδεοληπτικούς, έκανε την αγορά ακινήτων αναπτυξιακή πολιτική, μονόπλευρα, χωρίς να βλέπει τα κοινωνικά ζητήματα που δημιουργεί η πολιτική της ατζέντα. Δηλαδή, όταν σχεδόν οι μισές άμεσες ξένες επενδύσεις της χώρας είναι σε real estate, είναι αυτό υγιές για την ελληνική οικονομία;» αναρωτήθηκε.

Photo credits: D.IOANNOU photoqraphy

Ο κ. Ανδρουλάκης αποσαφήνισε πως η δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών θα συμπαρασύρει τις τιμές των ενοικίων στην αγορά ακινήτων προς τα κάτω: «Τα σπίτια αυτά θα έχουν ένα πολύ μικρότερο ενοίκιο, διότι ακόμη και ο ιδιώτης  που θα βάζει το διαμέρισμα του στη δεξαμενή θα έχει άλλα οφέλη, οπότε η μείωση του ενοικίου μπορεί να είναι 30-40%. Στη Βιέννη για παράδειγμα που ασκεί τέτοιες πολιτικές το “domino effect” στην αγορά είναι μείωση ενοικίων  της τάξης του 15-20%».

Αναλύοντας περαιτέρω πως θα διαμορφωθεί η δεξαμενή των 40.000 κοινωνικών κατοικιών σε βάθος 5ετίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε:

«Σε κάποιους τα 40, 50, 60.000 σπίτια ηχούν λίγα. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσουμε. Δεν είχαν αυτομάτως 200-300.000 σπίτια στη δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών για παράδειγμα οι Πορτογάλοι, ούτε μισό εκατομμύριο κοινωνικές κατοικίες οι Αυστριακοί. Από κάπου ξεκινάμε και διαμορφώνουμε την κουλτούρα του κράτους συγκροτώντας μια διεύθυνση και μια δεξαμενή κατοικιών».

Photo credits: D.IOANNOU photoqraphy

 Και πρόσθεσε: «Η δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών θέτουμε ως στόχο να έχει 40.000 κατοικίες μαζί με τις νεόδμητες. Εμείς παλαιότερα είχαμε βάλει και υψηλότερους στόχους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση όμως δεν το αξιοποίησε. Άλλα κράτη χρησιμοποίησαν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατασκευάζοντας 10-20.000 νεόδμητες κατοικίες. Άρα τι λέμε; Φτιάχνουμε μια δεξαμενή κατοικιών με νεόδμητα, με ανακαινισμένα ακίνητα του δημοσίου, με κατοικίες ιδιωτών, τα διαχειρίζεται μια Αρχή και δίνονται με κοινωνικά κριτήρια σε νέα ζευγάρια, σε ανθρώπους με αναπηρία, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Έτσι θα δημιουργήσουμε τη βάση και θα βάλουμε τα θεμέλια μιας μεγάλης πολιτικής για τη στέγαση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

 Ερωτηθείς, τέλος, για την αξιοκρατία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέδειξε: «Κανονική χώρα θα γίνουμε, όταν μια κυβέρνηση μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κυβερνήσει και όχι για να κατακτήσει το κράτος. Και δεσμεύομαι, αν μας δώσει ο λαός αυτή τη δυνατότητα, εμείς θα κυβερνήσουμε με αξιοκρατία και διαφάνεια και δεν θα κατακτήσουμε το κράτος για να κάνουμε ρουσφέτια και με αυτόν τον τρόπο να διαιωνίζουμε την εξουσία μας όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης».

Photo credits: D.IOANNOU photoqraphy

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της ομάδας προγράμματος, Λευτέρης Καρχιμάκης, ξεκίνησε την παρουσίαση της στεγαστικής πολιτικής του Κινήματος σημειώνοντας ότι «είναι κοινωνική ασχήμια τέσσερις στους δέκα Έλληνες να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους στο τέλος του μήνα. Είναι η ασχήμια του να μην μπορεί ένα νέο ζευγάρι να ζήσει μαζί και να κάνει οικογένεια. Είναι η ασχήμια του να μην μπορείς με τον βασικό μισθό να ζήσεις αξιοπρεπώς και να έχεις το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου». 

Και υπογράμμισε με έμφαση: «Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι για ένα σπίτι το οποίο θα αποτελεί για όλες και όλους δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ξέρετε οι πολιτικές πολλές φορές κρίνονται επικοινωνιακά. Αυτό είναι που έχουμε συνηθίσει από την κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, τι θα μπορέσει να έχει τη λιγότερη προσπάθεια και το μέγιστο επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, ο τρόπος που λειτουργούμε είναι τελείως διαφορετικός. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι η άσκηση πολιτικής με άξονα το μπόι των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό το μπόι που είναι ψηλό, θέλουμε να μετρήσουμε. Αυτό το μπόι των αναγκών θέλουμε να συναντήσουμε, με αυτό μετριόμαστε, με τις ανάγκες του κόσμου. Και με βάση αυτό θέλουμε μια κοινωνία για τους πολλούς και όχι για τους λίγους».


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιμέτωπη με έναν «πόλεμο του καπνού» η Αυστραλία

Published

on

Από

Τον Μάρτιο, η Καμπέρα μείωσε την πρόβλεψή της για τα έσοδα από τη φορολογία καπνού κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029. Photo credits: ernestoeslava / pixabay

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων σε ακραία υψηλά επίπεδα στην Αυστραλία πυροδοτεί έναν «πόλεμο του καπνού» και τροφοδοτεί τη μαύρη αγορά, στερώντας από τις αρχές από δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Με το πακέτο των 25 τσιγάρων να πωλείται 29 ευρώ, πολλοί καπνιστές στρέφονται στη μαύρη αγορά, αποφεύγοντας τον έμμεσο φόρο στον καπνό, δήλωσε πρόσφατα ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς.

Τον Μάρτιο, η Καμπέρα μείωσε την πρόβλεψή της για τα έσοδα από τη φορολογία καπνού κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029.

Είναι μια δημοσιονομική κρίση, άρα χάνουμε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (Σ.τ.Σ: έμμεσος φόρος), αλλά επίσης, αυτό που με ανησυχεί περισσότερο (…), είναι ότι έχει προκύψει ένα μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας“, προειδοποιεί ο Τζέιμς Μάρτιν, καθηγητής Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Deakin της Μελβούρνης.



Από τις αρχές του 2023, περισσότερες από 220 επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν στοχοθετήσει εμπόρους μαύρης αγοράς ή ιδιοκτήτες καταστημάτων που αρνήθηκαν να πουλήσουν παράνομα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με τον Μάρτιν, ο οποίος κάνει λόγο για φαινόμενα «εκβιασμών και εκφοβισμών».

Το 2012, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε τα πακέτα τσιγάρων με εικόνες αλλά χωρίς εμφανές λογότυπο.

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο, η Καμπέρα έκανε δύο λάθη: αύξησε την τιμή των τσιγάρων σε τέτοιο επίπεδο που με ρυθμό ένα πακέτο την ημέρα, ο λογαριασμός ενός καπνιστή σκαρφαλώνει στα 8.700 ευρώ περίπου το χρόνο, αλλά ταυτόχρονα περιόρισε την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων μόνο στα φαρμακεία.



Λαθραία τσιγάρα φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυρίως από το Σεντζέν στη νότια Κίνα, σύμφωνα με τον ποινικολόγο.

Πάντως το κάπνισμα έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα – από 24% μεταξύ των καπνιστών άνω των 14 ετών που ήταν το 1991 σε 8,3% το 2023, σύμφωνα με μια κυβερνητική έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας

Published

on

Από

Η ανασκαφή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, δεδομένου ότι έπρεπε να απομακρυνθούν πολλά και μεγάλα ελαιόδενδρα, να γίνουν εκτεταμένες αποχωματώσεις, να αποδομηθούν νεότερες κατασκευές και να μετακινηθούν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη. Photo credits: GiuseppeDio / pixabay

Η αρχαία Λευκάδα, η οποία ιδρύθηκε πριν τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. από τους θαλασσοκράτορες Κορίνθιους στο ΒΑ άκρο του νησιού, υπήρξε μία ισχυρή πόλη-κράτος, που χάρη στην στρατηγική της θέση, πάνω στους θαλάσσιους δρόμους, τους πλόες προς τον Βορρά και τη Δύση, καθώς και το λιμάνι της, γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθηση.

Οι σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, έχουν αποκαλύψει εκτεταμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως τμήματα των τειχών, του οικιστικού ιστού, των νεκροταφείων και του λιμανιού.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που δίνει σημαντικότατες πληροφορίες για τον εντοπισμό και τη συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας.

Η συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 2017 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στην ιδιοκτησία Μικρώνη, ο οποίος έδωσε την συγκατάθεσή του να αρχίσουν οι εργασίες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.



Σε μόλις πέντε ανασκαφικές περιόδους και μέχρι το 2023 η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε το μεγάλο, εντυπωσιακό θέατρο. Τη διεύθυνση της συστηματικής ανασκαφής έχει η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και τότε Προϊσταμένη της Εφορείας, ενώ στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι Βίβιαν Στάικου και Βαρβάρα Γκιζά, ο τοπογράφος μηχανικός Γεώργιος Λώλος, ο αρχιτέκτων Νίκος Χατζηδάκης και η συντηρήτρια έργων τέχνης Αφροδίτη Τηλιγάδα.

Η ανασκαφή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, δεδομένου ότι έπρεπε να απομακρυνθούν πολλά και μεγάλα ελαιόδενδρα, να γίνουν εκτεταμένες αποχωματώσεις, να αποδομηθούν νεότερες κατασκευές και να μετακινηθούν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη.

Όπως προσθέτει η ίδια ανακοίνωση, η έρευνα έχει αποκαλύψει κατά το μεγαλύτερο μέρος το κοίλο, την ορχήστρα και τον εύριπο, τις παρόδους, τους αναλημματικούς τοίχους του κοίλου, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής.

Η κατάσταση διατήρησης του μνημείου, ειδικά στο ανώτερο τμήμα του κοίλου, δεν είναι καλή, ως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας είτε κατά την αρχαιότητα είτε κατά τους σύγχρονους χρόνους και την καλλιέργεια του ακινήτου. Το θέατρο έχει προσανατολισμό ΒΑ/ΝΔ και χωρίζεται από 13 κλίμακες (πλάτους 0,72-0,78μ.) σε 12 κερκίδες.



Στο χαμηλότερο τμήμα του κοίλου, τα εδώλια και η προεδρία διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση, κυρίως στην κεντρική περιοχή, καθώς σώζονται και οι ασβεστολιθικές πλάκες της κάλυψής τους, οι αναβαθμοί των κλιμάκων και οι πλάκες διαδρόμου.

Το κυρίως θέατρο έχει 21 σειρές εδωλίων, ενώ πάνω από την 21η σειρά υπήρχε πιθανότατα διάζωμα. Ψηλότερα του διαζώματος διαμορφώνονται στον βράχο τρεις σειρές και στο υπόλοιπο επιθέατρο ο βράχος είναι διαμορφωμένος με ενιαία κλίση. Πιθανότατα το επιθέατρο δεν ολοκληρώθηκε. Η χωρητικότητα του θεάτρου στις 24 σειρές ήταν περίπου 3.500 θεατές, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του με το επιθέατρο, εκτιμάται ότι θα χωρούσε περίπου 10.000 με 11.000 θεατές.

Ως προς τη χρονολόγησή του μνημείου, φαίνεται ότι η κατασκευή του άρχισε τον 4ο αι. π.Χ. όπως και άλλα δημόσια κτήρια, όταν η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ευημερία και άνθηση. Κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι δέχθηκε επεμβάσεις και αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis