Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανακοίνωση βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων Ελλήνων του Εξωτερικού

Published

on

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι βαθμολογίες των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, Ομάδων Προσανατολισμού, Ειδικών Μαθημάτων καθώς και των Μουσικών Μαθημάτων.

Η ανακοίνωση αφορά τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων Ελλήνων του Εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού έτους 2024.



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρόνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Στην ανωτέρω ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί, επίσης, τα στοιχεία των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι/ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

70η Επέτειος ίδρυσης της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ: 70 χρόνια δράσεων και ενίσχυσης της γερμανοελληνικής φιλίας

Published

on

Από

Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά: Έλενα Βέργης, Klaudia Zepuntke, Annette Klinke, Έφη Μπικάκη, Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne, π. Θεοφάνης Λάππας, Κωνσταντίνα Νίττα. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Ο γερμανοελληνικός πολιτιστικός σύλλογος του Ντύσσελντορφ “Γερμανοελληνική Εταιρεία Ντύσσελντορφ / Deutsch-Griechische Gesellschaft Düsseldorf e.V.”, ξεκίνησε τη δράση του το 1954.

Έκτοτε έχει αναλάβει τη διαφύλαξη, προβολή και διατήρηση της γερμανοελληνικής φιλίας μεταξύ των δυο λαών, αλλά και μεταξύ των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στη Γερμανία.

Ο σύλλογος διοργανώνει μια ευρεία ποικιλία εκδηλώσεων από διαλέξεις, σεμινάρια με διακεκριμένους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, κοντσέρτα με καταξιωμένους μουσικούς και ανταλλαγές νέων μεταξύ της Ελλάδας και Γερμανίας.

Διακρίνονται: Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Έφη Μπικάκη, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne, Έλενα Βέργης, Μαργαρίτα Παπανικολάου. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 η Γερμανοελληνική Εταιρεία Ντύσσελντορφ γιόρτασε σε μια ιδιαίτερη βραδιά, που πραγματοποιήθηκε στo Ibach-Saal του Stadtmuseum Ντύσσελντορφ, την 70η επέτειο ίδρυσής της.

Πλήθος προσκεκλημένων έδωσε το παρών στην ξεχωριστή αυτή γιορτή, ανάμεσα σε αυτούς μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Διακρίνονται: Ιωάννα Ζαχαράκη, Έφη Μπικάκη, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Έφη Μπικάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Η Δήμαρχος του Ντύσσελντορφ κ. Klaudia Zepuntke καλωσόρισε με τη σειρά της τους παριστάμενους και μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου της πόλης Ντύσσελντορφ κ. Dr. Stephan Keller (Oberbürgermeister).

Τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοϊνη, μετέφερε η κ. Αλεξάνδρα Χαχάλου.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από τις επίτιμες προσκεκλημένες και κύριες ομιλήτριες της βραδιάς, την ευρωβουλευτή κ. Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann (MdEP) και την επίτιμη πρόεδρο του συλλόγου κ. Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne.

Διακρίνονται: : Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Έφη Μπικάκη, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κ. Dr. Strack-Zimmermann, η οποία έχει γεννηθεί στο Ντύσσελντορφ και έχει υπάρξει παλαιότερα δήμαρχος της πόλης του Ντύσσελντορφ, αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Ελλάδα. Μια αγάπη η οποία στο πέρασμα τον χρόνων έγινε περισσότερο ένα διαχρονικό πάθος.

Η κ. Strack-Zimmermann χαρακτηριστικά ανέφερε, πως κάνει εδώ και πολλά χρόνια διακοπές στην Ελλάδα και έχει επισκεφθεί την χώρα μας με διάφορα μεταφορικά μέσα, όπως παραδείγματος χάρη με την μηχανή της. Τέλος αναφέρθηκε στις ελληνογερμανικές σχέσεις στο πέρασμα του χρόνου, ενώ τόνισε πως η ενίσχυση της ελληνογερμανικής φιλίας είναι ζωτικής σημασίας.

Η Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Εν συνεχεία η κ. Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne έκανε μια εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία της Γερμανοελληνικής Εταιρείας του Ντύσσελντορφ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις στην περίοδο της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από το 1941 έως το 1944.

Η κ. Γιαννιδάκης-Hahne έκανε λόγο πως τα κονδύλια αρωγής της τότε νεοϊδρυθείσας “Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ”, για τα θύματα του καταστρεπτικού σεισμού του 1954, δεν έγιναν ποτέ αποδεχτά από την Ελλάδα.

Οι αναμνήσεις άλλωστε του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η φρίκη των εγκληματικών ενεργειών, ήταν ακόμα πολύ κοντινές, κάτι που εξηγεί το γεγονός.

Η κ. Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Η Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne ήταν πρόεδρος του συλλόγου από το 1999 μέχρι το 2020, το 2018 τιμήθηκε με το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και υπήρξε καθηγήτρια στο Leibniz-Montessori-Gymnasium Ντύσσελντορφ.

Μετά από ένα διάλειμμα με όμορφες συζητήσεις, στο οποίο υπήρξε μπουφές με εδέσματα και ελληνικό κρασί, ακολούθησε ένα εξαιρετικό κοντσέρτο με τρεις ταλαντούχους μουσικούς, το οποίο ενθουσίασε και ταξίδεψε το κοινό.

Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά: Απόστολος Κανάρης, Γιώργος Κανάρης, Αλεξάνδρα Βούλγαρη. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Ο βαρύτονος Γιώργος Κανάρης με τη σύζυγό του σοπράνο Αλεξάνδρα Βούλγαρη, τραγούδησαν μεταξύ άλλων Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη, ενώ στο πιάνο τους συνόδευσε ο Απόστολος Κανάρης.

Ο Γιώργος Κανάρης, ο οποίος έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο (Musikhochschule München), ανήκει από το 2009 στο ensemble της Όπερας της Βόννης.

H Αλεξάνδρα Βούλγαρη έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Όπερα της Βόννης και έχει πάρει μέρος σε κοντσέρτα σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο και Ρωσία.

Διακρίνονται: Γιώργος Κανάρης, Αλεξάνδρα Βούλγαρη, Απόστολος Κανάρης. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Ο Απόστολος Κανάρης o οποίος έχει σπουδάσει πιάνο και τραγούδι, εργάζεται στη χορωδία του
Musiktheater im Revier στο Gelsenkirchen.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

  • η Επίτιμη Δήμαρχος της πόλης Σόλινγκεν, κ. Ιωάννα Ζαχαράκη
  • η Δήμαρχος “Bezirksbürgermeisterin”, κ. Annette Klinke
  • ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, π. Θεοφάνης Λάππας
  • ο ιερομόναχος π. Αμφιλόχιος Μπουργασλής
  • ο κ. Dietrich Hunold, μέλος ΔΣ της Ένωσης Γερμανοελληνικών Συλλόγων (VDGG)
  • η κ. Βάγια Μπέλλου – Γενικό Προξενείο Ντύσσελνορφ
  • η κ. Αννέτα Μπικάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ντύσσελντορφ και Περιχώρων α.Σ.
  • ο κ. Χρίστος Γιαξίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ακαδημαϊκών NRW
  • η κ. Ελένη Κώτση και ο κ. Κώστας Κάσιας – Ηπειρώτικος Σύλλογος Ντύσσελντορφ
  • ο κ. Δαμίγκος – DGG Aachen και
  • ο κ. Στέργιος Δήμου, εκπρόσωπος της ομάδας Ελλήνων Μηχανικών NRW

Κείμενο: Μαργαρίτα Παπανικολάου


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συμμετοχή Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Για τις Οικουμενικές Αξίες του Ελληνισμού ως Αξίες των Ηνωμένων Εθνών μίλησε η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, στις Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου, που διοργανώνονται για 19η χρονιά στο Ναύπλιο, στον ιστορικό χώρο του «Βουλευτικού».

Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση διακεκριμένων μελών της Ελληνικής και Διεθνούς Διεθνολογικής κοινότητας, καθώς και νέων ερευνητών πάνω σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η κυρία Μυρογιάννη, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στο ελληνικό σύστημα αξιών που είναι διαχρονικό, οικουμενικό και πανανθρώπινο καθώς και στον Ελληνικό Πολιτισμό που υπήρξε η απαρχή, η βάση και η συνεχής αναφορά του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Επεσήμανε τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού οι οποίες έχουν ως μέσο έκφρασης την Ελληνική Γλώσσα, ενώ σημείωσε ότι “οι απανταχού Έλληνες λειτουργούν ως φορείς και φάροι των πανανθρώπινων, οικουμενικών αξιών που διαμόρφωσαν τον Ελληνικό και τον παγκόσμιο Πολιτισμό ανά τους αιώνες”.

Η Γενική Γραμματέας ανέπτυξε τις προτεραιότητες του υπό επεξεργασία Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, το οποίο εκπονείται με τον συντονισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώτσηρα και την επίβλεψη του Υπουργού κ. Γεραπετρίτη. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάδειξη της νέας εικόνας ήπιας ισχύος της Ελλάδας μέσα από τη Δημόσια Διπλωματία.

Τέλος, η κυρία Μυρογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών πάντα υποστηρίζει το διάλογο και τη διπλωματία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

“Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που η Ελλάδα εξελέγη στις 6 Ιουνίου μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 με την υποστήριξη 182 κρατών για τρίτη φορά μετά τις διετείς θητείες των 1952-1953 και 2005-2006”, είπε και εξήγησε ότι πυξίδα της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι τρεις ελληνικές λέξεις, κατανοητές παγκοσμίως, που αρχίζουν από Δέλτα: Διάλογος «Dialogue», Διπλωματία «Diplomacy», και Δημοκρατία «Democracy».

Η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τους διοργανωτές και τον υπεύθυνο των Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου, Στέλιο Περράκη, Ομότιμο Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών και Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΟΚ: Πού μπορείς να  ψηφίσεις στο εξωτερικό στις 6 Οκτωβρίου

Published

on

Από

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7:00 π.μ. και οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 στην Ελλάδα ενώ στο εξωτερικό διαφέρει και είναι ανάλογα με την τοπική ώρα.

Τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου, εφόσον προκύψει.



Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πού μπορείς να  ψηφίζεις

Αναλυτικά οι λίστες με τα εκλογικά κέντρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ :   ΩΡΕΣ από  10:00 έως 18:00  

  1. ΒΕΡΟΛΙΝΟ- BERLIN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (HELLENISCHE GEMEINDE ZU BERLIN E.V.),

MITTELSTRAsE 33, 12167 BERLIN

ΝΟΡΤΝΧΑΪΝ- ΒΕΣΤΦΑΛΕΝ  – NRW

  • ΝΤΥΣΕΛΝΤΟΡΦ

STUDYONJ INSTITUT, IMMERMANN Straße  19  40210 DUSSELDORF

  • ΚΟΛΩΝΙΑ

ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – GRIECHISCHE GEMEINDE KOELN,

 LIEBIGSTRASSE 120B, 50823 KOLN

ΒΑYBΑΡΙΑ- BAYERN

  • ΜΟΝΑΧΟ

BURGERBURO, BURGERBURO, PARKSTR. 17, 80339 MUNCHEN

  • ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

NACHBARSCHAFTSHAUS, ADAM-KLEIN-STR.6, 90429 NURNBERG

ΕΣΣΗΗΕΣΣΕΝ

  • ΚΕΛΣΤΕΡΜΠΑΧ

ZUM GRUNEN BAUM, MAINSTRABE 54,KELSTERBACH

  • ΟΦΕΝΜΠΑΧ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ SPD, HERRNSTR. 14 63065 OFFENBACH

ΒΑΔΗΣ ΒΥΤΕΡΜΕΡΓΗ–  BADEN WUETTEEMBERG

  • WAIBLINGEN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ WAIBLINGEN

WINNENDER STR. 5 71334 WAIBLINGEN

ΒΕΛΓΙΟ    από 09:00 έως 17:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ (1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ)

RUE DU VIEUX MARCHE AUX GRAINS 36, 1000 BRUXELLES

ΓΑΛΛΙΑ    από  11:00 έως 16:00

MAISON DE LA GRECE-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΠΑΡΙΣΙ (9 RUE MENSIL – 75116 PARIS) 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, METRO: VICTOR HUGO

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ    από  10:00 έως  16:00

ΛΟΝΔΙΝΟ

DOLPHIN INN THE LODGE,  44 NORFOLK SQUARE  W2  1RT  LONDON

ΚΥΠΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΔΕΚ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ40, 1096 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ERCI, ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΟΥΚΗ ΑΚΡΙΤΑ 18, ΛΕΜΕΣΟΣ

ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ RINKEBYTORGET 1

ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣΟΡΓΑΝΩΣΗΣ SOCIALDEMOKRATERNA, ΣΟΛΝΑ SKYTTEHOLMSVAGEN 12, 171 44 SOLNA

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ     από 08:00  έως 13:00

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 

 ALDOS DEMOCRATIC CLUB, 28-11 23RD AVENUE, ASTORIA, NY 11105

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:

ΣΥΔΝΕΥ    από  09:00 έως 18:00

 ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΗΛΕΙΩΝ ≪Ο ΕΡΜΗΣ≫ ILION ASSOCIATION “HERMES” 279 FOREST RD, BEXLEY NSW 2207 SYDNEY, AUSTRALIA

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ   από 10:00 έως 19:00

AΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ, 1ΟΣ

ΟΡΟΦΟΣ ΕΚΜΒ 168 LONSDALE ST MELBOURNE

ΚΑΝΑΔΑΣ    από  10:00 έως 17:00

ΚΕΜΠΕΚ

 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ3231 BOULEVARD LEVESQUE O, LAVAL, QUEBEC H7V 1C8.



Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, pasok.gr, και στο link «Εκλογικά Κέντρα» έχουν αναρτηθεί αναλυτικές λίστες με όλα τα εκλογικά κέντρα στα οποία μπορούν οι ψηφοφόροι να μεταβούν προκειμένου να ψηφίσουν για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι άνω των 16 ετών Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, αρκεί να καταβάλουν το ποσό των τριών (3) ευρώ την Κυριακή.

Για τον β’ γύρο, στις 13 Οκτωβρίου, δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Τι θα ισχύει για τον β΄ γύρο

Στον β’ γύρο μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν στον α’ γύρο.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου .

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το αίτημα των Ελλήνων Ομογενών για online μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Παραδοσιακών Χορών μέσω ΥΠΑΙΘ

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο "επιβάλλεται να χτιστεί ένα ψηφιακό μέλλον για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού". Photo credits: hugo_petitjean / pixabay

Ερώτηση σχετικά με το αίτημα των Ελλήνων Ομογενών ανά τον κόσμο για διαδικτυακά online μαθήματα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος, “σύμφωνα με ενημέρωση Ελλήνων Ομογενών που κατοικούν σε πόλεις ή χωριά του εξωτερικού στα οποία δε λειτουργούν ελληνικά σχολεία ή Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας τόσο τα παιδιά τους όσο και οι ίδιοι μιλούν όλο και λιγότερο την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα η μητρική τους γλώσσα να φθίνει από τη μνήμη τους, αποκλείοντας έτσι τη διάδοσή της στους απογόνους τους από τους ίδιους.



Καθώς η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική, αυτή που προσδιόρισε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των πληθυσμών της Ευρώπης και που πάνω της αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι θεωρητικές επιστήμες και η ιατρική, για την εκμάθησή της απαιτούνται καθηγητές, οι οποίοι να είναι φυσικοί ομιλητές της ελληνικής, πιστοποιημένοι και έμπειροι στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενηλίκους, εφήβους και παιδιά.

Μας τόνισαν οι ως άνω ότι, για να διατηρηθεί η ελληνικότητα και για να επιβιώσει ο μεγαλειώδης ελληνικός πολιτισμός στο σύνολό του στην Ομογένεια, δεν πρέπει να εξαφανιστεί η ελληνική γλώσσα ούτε να υποτιμηθεί η διάδοση της ελληνικής κουλτούρας και των ελληνικών παραδοσιακών χορών, αντίθετα επιβάλλεται να χτιστεί ένα ψηφιακό μέλλον για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά και οι ενήλικες της Ομογένειας θα μπορούν να μάθουν και να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα αλλά και την ελληνική ιστορία και παράδοση”.



Οι Έλληνες Ομογενείς ζητούν την ίδρυση μιας πλατφόρμας (διαδικτυακού σχολείου) με παροχή δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εξ αποστάσεως ασύγχρονη και σύγχρονη διδασκαλία για την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας, ειδικά τμήματα προετοιμασίας για τις επίσημες Εξετάσεις Ελληνομάθειας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και αντίστοιχη πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών, σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο κ. Βελόπουλος ρωτά τον Υπουργό: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα σχεδιασμένη για την εξ αποστάσεως ασύγχρονη και σύγχρονη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, καθώς και αντίστοιχη πλατφόρμα εκμάθησης και των ελληνικών παραδοσιακών χορών, ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ελλήνων Ομογενών, η οποία θα παρέχεται δωρεάν προς όφελος των απανταχού Ελλήνων Ομογενών και των οικογενειών αυτών;”


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενημέρωση για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων και των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

Published

on

Από

"Όλοι μας αγωνιζόμαστε ανιδιοτελώς για ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού χωρίς προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες" σημειώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων της Β.Ρ.Β. Photo credits: vidhyarthidarpan / pixabay

Για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας την νέα σχολική χρονιά καθώς και για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στη Γερμανία, ενημερώνει με επιστολή της η Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Β.Ρ.Β.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

“Συμμεριζόμενοι την αγωνία γονέων και κηδεμόνων αλλά και μαθητών της περιοχής του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Β.Ρ.Β.), οι οποίοι στην κυριολεξία «βομβαρδίστηκαν» από μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του διαδικτύου και της τηλεόρασης και έκαναν λόγο για κλείσιμο των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, οφείλουμε ως Ομοσπονδία των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της αμιγούς ελληνικής εκπαίδευσης του κρατιδίου της Β.Ρ.Β. να διευκρινίσουμε και να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Β.Ρ.Β. αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των αμιγών και μόνο ελληνικών σχολικών μονάδων του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και είναι ο αποκλειστικός φορέας που ενημερώνει για τα τεκταινόμενα της ελληνόγλωσσης αμιγούς εκπαίδευσης στο κρατίδιο που εκπροσωπεί. Δεν παρεμβαίνει σε εκπαιδευτικά θέματα άλλων περιοχών, δεν συμμετέχει και δεν εκπροσωπείται από τις Ομοσπονδίες άλλων ομόσπονδων κρατιδίων ή την «Συνομοσπονδία» Γερμανίας“.



Σχετικά με την Συνομοσπονδία Γερμανίας οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ενώ αρχικά ιδρύθηκε για να συντονίζει και να εκπροσωπεί τις ομοσπονδίες συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων από όλη την γερμανική επικράτεια, μετά την αποχώρηση της Ομοσπονδίας της Β.Ρ.Β. αλλά και της ανενεργούς Ομοσπονδίας της Βαυαρίας, εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο την Ομοσπονδία της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της νεοσύστατης Ομοσπονδίας του κρατιδίου της Έσσης.

Η δημοσίευση (https://www.esos.gr/arthra/89852/mpainei-loyketo-sta-ellinika-sholeia-tis-germanias-logo-elleipsis-ekpaideytikon) στην ηλεκτρονική εφημερίδα για την παιδεία esos.gr στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 με τίτλο «Μπαίνει λουκέτο στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών» είναι λανθασμένη και παραπλανητική για την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Την παραπλάνηση αυτή έρχεται να ενισχύσει η φωτογραφία της δημοσίευσης στην οποία απεικονίζεται το σχολικό κτηριακό συγκρότημα του αμιγούς ελληνικού σχολείου Ντίσσελντορφ (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο), που αποτελεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 ζωντανό κύτταρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Γερμανίας.



Η Ομοσπονδία Συλλόγων της Β.Ρ.Β. τονίζει στην επιστολή της ότι “δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τις άλλες Ομοσπονδίες των άλλων γερμανικών κρατιδίων, ούτε αποτελεί τροχοπέδη στα δίκαια αιτήματα, όπως αυτά εκφράστηκαν από τον κ. Κ. Καχριμανίδη στις πρόσφατες συναντήσεις και συνεντεύξεις που είχε στα πλαίσια των επαφών του στην πατρίδα. Εξάλλου όλοι μας αγωνιζόμαστε ανιδιοτελώς για ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού χωρίς προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες.

Οι αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του κρατιδίου της Β.Ρ.Β. από το Υπουργείο Παιδείας οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι φέτος έγιναν έγκαιρα και πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς βέβαια να λείπουν σε κάποια σχολεία, μετά τις πρώτες αποσπάσεις, κάποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Η Ομοσπονδία της Β.Ρ.Β. έχει και θα έχει πάντοτε, όπως απαιτείται, ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προτείνοντας και επικροτώντας προτάσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται, που βοηθούν στην άμβλυνση και επίλυση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, προάγοντας τον διάλογο με όλους τους φορείς, όπως τις άλλες Ομοσπονδίες, την ΕΛΜΕ/ ΟΛΜΕ, το Συντονιστικό Γραφείο αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που είναι αρμόδιο για το χαρτοφυλάκιο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού”, καταλήγει η Ομοσπονδία στην επιστολή της.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αρμενικής Διασποράς η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στο Ερεβάν, όπου εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώτσηρα, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αρμενικής Διασποράς.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας, κατά τον χαιρετισμό της, παρουσίασε το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προβλέπει την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, καθώς και την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

Η κυρία Μυρογιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δυο πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών, την ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών staellinika.com και τη συνεργασία με τον εθνικό φορέα της Ελλάδας Study in Greece (SiG), που αποσκοπεί στην προβολή διεθνώς των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Περαιτέρω, επεσήμανε την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα και την επαναπροσέλκυσή τους στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Στο περιθώριο του Συνεδρίου η Γενική Γραμματέας είχε διμερείς συναντήσεις με τον Ανώτατο Επίτροπο Αρμενίας αρμόδιο για θέματα Διασποράς κ. Ζ. Sinanyan, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κυπρίων Πρέσβυ Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αρμενίας και συζήτησε εκτενώς με τους Προέδρους και τα μέλη τους για θέματα που άπτονται του εκεί ελληνισμού.

Επίσης, επισκέφθηκε το κρατικό Πανεπιστήμιο Ερεβάν, όπου λειτουργεί Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Ελληνική Βιβλιοθήκη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Brusov, όπου το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου είναι αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης Ελληνομάθειας και συζήτησε με Καθηγητές και μαθητές για θέματα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Τέλος, η κυρία Μυρογιάννη επισκέφτηκε το Κέντρο Δημιουργικής Τεχνολογίας TUMO, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και συζήτησε τις προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων των νέων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στόχος η σύνδεση της ελληνικής διασποράς με το TUMO και η εμπλοκή της στην καινοτόμα μάθηση και τεχνολογική ανάπτυξη, προάγοντας παράλληλα την πολιτιστική ανταλλαγή.


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ35 λεπτά ago

Νέο φάρμακο πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Πίνακας του Πικάσο βρέθηκε σε κελάρι στο Κάπρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Η Volkswagen θα αποζημιώσει πελάτες της στην Αυστρία για το dieselgate

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ23 ώρες ago

70η Επέτειος ίδρυσης της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ: 70 χρόνια δράσεων και ενίσχυσης της γερμανοελληνικής φιλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Ανακαλύφθηκε νέος δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Greenpeace: Το 31% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχει χαθεί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό χρήσης πλαστικών στα σύγχρονα αυτοκίνητα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Συμμετοχή Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Eurostat: Στο 1,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Μ. Μυρογιάννη: Οι Έλληνες βρίσκονταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη τριών θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Με “σκληρή αντίσταση” απαντούν οι εργαζόμενοι στα μέτρα λιτότητας της VW

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Δύο ερευνήτριες του ΙΤΕ λαμβάνουν επιχορήγηση εκκίνησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Μια διαμάχη για δαχτυλίδι 70.000 δολαρίων δοκιμάζει τη νομοθεσία περί αρραβώνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ο ρόλος της Διασποράς στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών στην 88η ΔΕΘ

Europolitis TV6 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV6 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis