Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Επιβράδυνση στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής διαπιστώνει έρευνα

Published

on

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μακροζωία έχουν συμβεί μέσω της καταπολέμησης των ασθενειών, ωστόσο οι βλαβερές συνέπειες της γήρανσης παραμένουν το κύριο εμπόδιο. Photo credits: sabinevanerp / pixabay

Ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου ζωής έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, παρά την πρόοδο της ιατρικής, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Aging».

Η ιατρική πρόοδος, η υγιεινή διατροφή και άλλες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής οδήγησαν σε τεράστια αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα και μάλιστα διπλασιασμό κατά τον 20ο αιώνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, από το 1990 το προσδόκιμο ζωής στους μακροβιότερους πληθυσμούς του κόσμου έχει αυξηθεί μόλις κατά εξίμιση χρόνια κατά μέσο όρο.



Αυτός ο ρυθμός υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών ορισμένων επιστημόνων ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν με επιταχυνόμενο ρυθμό αυτό τον αιώνα και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν πάνω από 100 χρόνια.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τις εννιά χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σήμερα (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Ισπανία), καθώς και από τις ΗΠΑ, μια από τις ελάχιστες χώρες που είδαν μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά την περίοδο μελέτης.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μακροζωία έχουν ήδη συμβεί μέσω της καταπολέμησης των ασθενειών, ωστόσο οι βλαβερές συνέπειες της γήρανσης παραμένουν το κύριο εμπόδιο στην περαιτέρω παράταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΥΓΕΙΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Όλοι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή

Published

on

Από

Εάν το θύμα δεν αναπνέει, καλούμε άμεσα τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στους αριθμούς 166 και 112 και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ. Photo credits: manseok_Kim / pixabay

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και αναδεικνύει τα μηνύματά της στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύοντας στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της καρδιακής ή/και ταυτόχρονα της αναπνευστικής λειτουργίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.



Η μόνη δυνατότητα επαναφοράς του θύματος στη ζωή είναι η άμεση ιατρική παρέμβαση και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος – απινίδωση, με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, δυστυχώς, δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους αλλά και σε κάθε μέρος και σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σημειώνεται ότι στις δέκα καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν, ποσοστό λιγότερο από 20% των παρευρισκομένων είναι σε θέση να προσφέρει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Το ποσοστό αυτό δε, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερο, αγγίζοντας το 5%. Εάν τα ποσοστά αυτά μπορούσαν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης, να βελτιωθούν, θα σώζονταν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, μετά από αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου.

Εάν το θύμα δεν αντιδρά και δεν αναπνέει κανονικά (κάνει δηλαδή λιγότερες από 2 αναπνευστικές κινήσεις σε 10 δευτερόλεπτα), η κατάσταση είναι κρίσιμη και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό:

Ελέγχουμε αν το άτομο αντιδρά, χτυπώντας ελαφρά τους ώμους και ρωτώντας το, «είσαι καλά»

• Εάν δεν αντιδρά, ελέγχουμε εάν αναπνέει, πλησιάζοντας το αυτί μας στο στόμα του, βλέποντας ταυτόχρονα τον θώρακά του εάν κάνει αναπνευστικές κινήσεις.

• Εάν δεν αναπνέει, καλούμε άμεσα τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στους αριθμούς 166 και 112 και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ.



Τοποθετούμε τα χέρια μας το ένα πάνω στο άλλο στο κέντρο του θώρακα και εφαρμόζουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις. Υπολογίζουμε περίπου 2 συμπιέσεις ανά δευτερόλεπτο.

• Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε 2 αναπνοές διάσωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνική στόμα με στόμα. Συνεχίζουμε με εναλλαγές 30 θωρακικών συμπιέσεων και 2 αναπνοών διάσωσης, μέχρι να δούμε σημεία ζωής ή έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο.

• Η σειρά της διαδικασίας ανάνηψης για τα παιδιά και τα βρέφη είναι η ίδια όπως και για τους ενήλικες, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

The Lancet: Οδικός χάρτης για τη μείωση των πρόωρων θανάτων κατά το ήμισυ ως το 2050

Published

on

Από

Η Επιτροπή παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη, τον οποίο θεωρεί ότι αν εφαρμόσουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να επιτύχουν τον στόχο. Photo credits: PIRO4D / pixabay

Η πρόωρη θνησιμότητα, πριν οι πολίτες φτάσουν την ηλικία των 70 ετών, μπορεί να μειωθεί σε όλες τις χώρες κατά το ήμισυ μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει η Επιτροπή του The Lancet για την Επένδυση στην Υγεία και η οποία θα παρουσιαστεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Υγεία στο Βερολίνο.

Η Επιτροπή παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη, τον οποίο θεωρεί ότι αν εφαρμόσουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να επιτύχουν τον παραπάνω στόχο.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται η ανάγκη στοχευμένων επενδύσεων στην υγεία, όπως η επέκταση των παιδικών εμβολιασμών και η χαμηλού κόστους πρόληψη και θεραπεία για τις κοινές αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν, σε συνδυασμό με την αύξηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας.



Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις 15 ασθένειες που προκαλούν τους περισσότερους πρόωρους θανάτους, μεταξύ των οποίων, μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση και οι αναπνευστικές λοιμώξεις, μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και άλλα ζητήματα, όπως τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες.

Όπως υπογραμμίζεται, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής τις τελευταίες δύο δεκαετίες οφείλεται στη μείωση της θνησιμότητας από αυτές τις παθήσεις.

Η έκθεση αναδεικνύει τη σημασία μέτρων, όπως η αυξημένη φορολόγηση των προϊόντων καπνού, των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και των ορυκτών καυσίμων, που θα μειώσει τις ασθένειες και τους θανάτους που οφείλονται σε αυτά και θα αυξήσει τα έσοδα που μπορούν να επανεπενδυθούν στα συστήματα υγείας.

Εάν οι παραπάνω στόχοι επιτευχθούν, εκτιμάται ότι ένα άτομο που θα γεννηθεί το 2050 θα έχει μόλις 15% πιθανότητα να πεθάνει πριν από την ηλικία των 70 ετών, από 31% για κάποιον που γεννήθηκε το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Οι μισοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη αντιμέτωποι με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία

Published

on

Από

Το χρόνιο εργασιακό στρες μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης - το λεγόμενο burn out. Photo credits: lukasbieri / pixabay

Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας τονίζουν οι ειδικοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Καθώς οι εργαζόμενοι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στην εργασία, αυτή μπορεί να αποτελέσει, πέραν της κύριας πηγής βιοπορισμού, πεδίο δημιουργικότητας, κοινωνικοποίησης και ευχαρίστησης.

Δυστυχώς, για πάρα πολλούς, η εργασία τους δεν ανταποκρίνεται στις προαναφερθείσες δυνατότητες, οδηγώντας τους τελικά σε προβλήματα ψυχικής υγείας, αναφέρουν τα μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου.

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη αναφέρουν ότι στην εργασία τους αντιμετωπίζουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία και ευεξία, όπως είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι αντικρουόμενες απαιτήσεις, η έλλειψη σαφήνειας στα καθήκοντα που τους ανατίθενται, η έλλειψη συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν, η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους ή προϊσταμένους και η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.



Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναφέρει ως επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, την άσκηση βίας που μπορεί να υποστούν κατά την εργασία τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, το 27% των εργαζομένων υποφέρει από στρες, άγχος και κατάθλιψη που οφείλονται στο εργασιακό περιβάλλον ή επιδεινώνονται από αυτό, καθιστώντας τα προβλήματα ψυχικής υγείας ως το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία.

Το χρόνιο εργασιακό στρες μπορεί να οδηγήσει επίσης στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (το λεγόμενο burn out), ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξάντλησης, ψυχική αποστασιοποίηση από την εργασία, αρνητισμό ή κυνική στάση απέναντι στην εργασία και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα. Η επαγγελματική εξουθένωση έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του εργαζόμενου.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η αντιμετώπιση του στίγματος της ψυχικής νόσου είναι καίριας σημασίας, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός υποστηρικτικού και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους που θα προάγει την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Σημαντικές οι προληπτικές εξετάσεις για την προάσπιση της υγείας

Published

on

Από

Τα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιφυλάσσει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Photo credits: Myriams-Fotos / pixabay

Με συχνές προληπτικές εξετάσεις, λιγότερο αλάτι στις τροφές, αλλά και καθημερινή άσκηση θωρακίζεται η καρδιά. Την επισήμανση αυτή κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Τα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιφυλάσσει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς.

Η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και ιδιαιτέρως όταν συνδυάζεται με την ανθυγιεινή διατροφή και την υπερβολική κατανάλωση άλατος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα αποτελούν μερικούς από τους βασικούς λόγους εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, οι παθήσεις αυτές δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Ο οργανισμός δίνει προειδοποιήσεις, όπως με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, τον διαβήτη, αλλά και τα νεφρικά νοσήματα.



Για το λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς παροτρύνει όλους να εντάξουν στο πρόγραμμά τους προληπτικές εξετάσεις για να προασπίσουν την υγεία τους και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Ενδεικτικά συνιστάται, στο πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, ο προγραμματισμός μισής ώρας βαδίσματος ή σωματικής άσκησης, λιγότερο αλάτι και λίπη στη διατροφή, ελάχιστο ή καθόλου κάπνισμα και μείωση του αλκοόλ σε ελάχιστες ποσότητες.

Στο ίδιο πλαίσιο και με βάση οδηγίες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία, κρίνεται αναγκαία η διενέργεια τακτικών προληπτικών εξετάσεων για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος εμφανίσεως καρδιοαγγειακού νοσήματος στις εξής κατηγορίες πολιτών:

Άτομα που ήδη πάσχουν καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη διότι θεωρητικά ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ενήλικες ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διαπλάσεως, οι οποίοι ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών.

Ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας με καταγεγραμμένο ιστορικό πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου, δηλαδή συγγένεια με πατέρα ή αδελφό που ανέπτυξαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 55 ετών ή με μητέρα ή αδελφή πριν από την ηλικία των 65 ετών.

Όσοι διαθέτουν γονείς, αδελφούς ή τέκνα που έχουν διαπιστωθεί με κληρονομική διαταραχή των λιπιδίων, αν και συνήθως σπανίζουν φαινόμενα όπως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία ή η οικογενής συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η άσκηση το Σαββατοκύριακο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από 200 ασθένειες

Published

on

Από

Η άσκηση το Σαββατοκύριακο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου με την πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη άσκηση. Photo credits: TheOtherKev / pixabay

Η ενασχόληση με τη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε συγκεντρωμένη σε μία-δύο ημέρες είτε κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν εκείνοι που ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με εκείνους που κάνουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα άσκησης μόνο το Σαββατοκύριακο και σε ποιες ασθένειες υπάρχουν οφέλη.



Η άσκηση το Σαββατοκύριακο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου με την πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη άσκηση μέσα στην εβδομάδα και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 264 ασθενειών.

Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση (23% και 28% χαμηλότερος κίνδυνος σε διάστημα έξι ετών για την άσκηση του Σαββατοκύριακου και την τακτική άσκηση, αντίστοιχα) και ο διαβήτης (43% και 46% χαμηλότερος κίνδυνος, αντίστοιχα). Πάντως, οι συσχετίσεις αφορούσαν όλες τις κατηγορίες ασθενειών που μελετήθηκαν.

Τα ευρήματα, σημειώνουν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευρέως ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών ασθενειών, ανεξάρτητα από το πότε γίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αύξηση των περιστατικών μυωπίας σε παιδιά και εφήβους ως το 2050

Published

on

Από

Με βάση τα στοιχεία και τις τάσεις έως το 2023, υπολογίζεται ότι ο συνολικός παγκόσμιος επιπολασμός της μυωπίας αναμένεται να ξεπεράσει τις 740 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050. Photo credits: newarta / pixabay

Περίπου ένα στα τρία παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο έχει μυωπία, με τα περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παγκοσμίως να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 740 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Opthalmology».

Οι ερευνητές εκτίμησαν τον τρέχοντα και μελλοντικό επιπολασμό της μυωπίας ως το 2050, στα παιδιά ηλικίας 5 ως 19 ετών. Βασίστηκαν σε όλες τις σχετικές έρευνες, που δημοσιεύθηκαν ως τον Ιούνιο του 2023, οι οποίες αφορούσαν σε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες όλου του κόσμου.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε τον υπερτριπλασιασμό της εμφάνισης μυωπίας μεταξύ 1990 και 2023, με αύξηση από 24% μεταξύ 1990-2000 σε 25% το 2001-2010, 30% το 2011-2019 και 36% το 2020-2023.

Ενώ η εμφάνιση μυωπίας στους έφηβους ξεπέρασε εκείνη των παιδιών, με κορύφωση στο 54% κατά το 2020-2023, ωστόσο η απόλυτη αύξηση στα παιδιά από το 1990 ως το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη των εφήβων.



Η συχνότητα εμφάνισης μυωπίας ήταν σημαντικά υψηλότερη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Το γυναικείο φύλο, η διαμονή στην ανατολική Ασία, το μορφωτικό επίπεδο και η διαμονή σε αστικές περιοχές φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της μυωπίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεντρωτικής ανάλυσης των διαθέσιμων στοιχείων.

Οι διαφορές φύλου μπορεί να εξηγούνται από το γεγονός ότι τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία γρηγορότερα από τα αγόρια και τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο στην ύπαιθρο. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία περισσότερης σωματικής δραστηριότητας και λιγότερου χρόνου στην οθόνη για όλα τα παιδιά και τους εφήβους.

Με βάση τα στοιχεία και τις τάσεις έως το 2023, υπολογίζεται ότι ο συνολικός παγκόσμιος επιπολασμός της μυωπίας αναμένεται να ξεπεράσει τις 740 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050, από 600 εκατομμύρια το 2030. Αναμένεται να είναι υψηλότερος μεταξύ των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών από ό,τι μεταξύ των αγοριών και των νεαρών ανδρών, αλλά και στις ηλικίες 13-19 ετών από ό,τι στις ηλικίες 6-12 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΥΓΕΙΑ3 ώρες ago

Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Όλοι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Το νερό κινδυνεύει στην Ευρώπη

ΥΓΕΙΑ6 ώρες ago

The Lancet: Οδικός χάρτης για τη μείωση των πρόωρων θανάτων κατά το ήμισυ ως το 2050

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

14χρονος προκάλεσε καταδίωξη σε αυτοκινητόδρομο, τρέχοντας με 180 χλμ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Η Πράγα απαγορεύει τις οργανωμένες νυχτερινές «ξεναγήσεις» στα μπαρ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Εγκρίθηκε από την ΕΕ ο νόμος για τους εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Ομάδες Αυτοβοήθειας από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Ανοίγει ο δρόμος για ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων για τους Έλληνες του Εξωτερικού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Το διαστημόπλοιο Europa Clipper εκτοξεύτηκε για να μελετήσει αν υπάρχει ζωή σε δορυφόρο του Δία

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Le Figaro: Κρήτη και Ρόδος τα ελκυστικότερα νησιά για όσους θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

70η Επέτειος ίδρυσης της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ: 70 χρόνια δράσεων και ενίσχυσης της γερμανοελληνικής φιλίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β.: Η συστηματική καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών απειλεί την ύπαρξη των σχολείων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η BMW ανακάλυψε βλάβη στα φρένα των μοντέλων της και προχωρά σε ανάκληση

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Lonely Planet: Η Σίφνος στην κορυφή των αυθεντικών Κυκλάδων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Σε εφαρμογή από σήμερα οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Κοινή ανοιχτή δράση ενημέρωσης από όλες τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Intel «παγώνει» την επένδυσή της στο Μαγδεμβούργο

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Άνδρος: Ο νέος ανεξερεύνητος παράδεισος της Μεσογείου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη σε έναν ολοκληρωμένο χάρτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Νέα έκρηξη σε κατάστημα στο κέντρο της Κολωνίας

Europolitis TV6 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV7 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis