Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μαζική ανάκληση προϊόντων της Coca-Cola στην Ευρώπη

Published

on

Οι καταναλωτές μπορούν να τα επιστρέψουν αυτά στα σημεία πώλησης που τα αγόρασαν και να λάβουν επιστροφή χρημάτων. Photo credits: Bachizoom / pixabay

Ο ευρωπαϊκός εμφιαλωτής της Coca-Cola στο Βέλγιο ανακοίνωσε τη μαζική ανάκληση προϊόντων στην Ευρώπη λόγω υπερβολικής περιεκτικότητας σε χλωρικό άλας.

Η ανάκληση αφορά γυάλινα μπουκάλια και κουτάκια των Coca-Cola, Sprite, Fanta, Fuze Tea, Minute Maid, Nalu, Royal Bliss και Tropico στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, που κυκλοφορούν στην αγορά από τον Νοέμβριο.

Αυτά τα προϊόντα φέρουν «κωδικό παραγωγής από 328 GE έως και 338 GE».

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μεγάλη ποσότητα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βελγική Coca-Cola Europacific Partners.



«Η πλειονότητα των επηρεαζόμενων και απούλητων προϊόντων έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα ράφια των καταστημάτων και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να αποσύρουμε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα από την αγορά», δήλωσε η εταιρεία, λέγοντας ότι βρίσκεται «σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές σε κάθε μία από τις αγορές», που εμπλέκονται.

Ο εμφιαλωτής, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη, απευθύνει έκκληση στο κοινό να μην καταναλώσει τα εν λόγω προϊόντα. Οι καταναλωτές μπορούν να τα επιστρέψουν αυτά στα σημεία πώλησης που τα αγόρασαν και να λάβουν επιστροφή χρημάτων.

«Στο εργοστάσιο παραγωγής μας στη Γάνδη, πραγματοποιούμε δοκιμές ως μέρος των διαδικασιών ελέγχου και τήρησης των κανονισμών. Αυτοί οι έλεγχοι εντόπισαν υψηλά επίπεδα χλωρικού άλατος», εξήγησε η εταιρεία.



Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χλωρικό άλας σε τρόφιμα προέρχεται από απολυμαντικά χλωρίου που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία νερού και στην επεξεργασία τροφίμων, με το πόσιμο νερό να είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας.

Σε μια επιστημονική έκθεση του 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων τόνισε ότι η μακροχρόνια έκθεση τροφίμων σε χλωρικά άλατα μπορεί να επιφέρει πιθανώς πρόβλημα υγείας σε παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα με ήπια ή μέτρια μορφή ανεπάρκειας ιωδίου.

«Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν εκτιμηθεί, είναι απίθανο η συνολική πρόσληψη σε μία ημέρα να υπερβαίνει το συνιστώμενο επίπεδο για καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η Χριστιανική Ένωση κερδίζει τις εκλογές, γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Published

on

Από

Photo credits: LoboStudioHamburg / pixabay

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με 28,9% (+4,8 από το 2021), μένοντας ωστόσο μακριά από το όριο του 30%.

Στην δεύτερη θέση, όπως έδειχναν και όλες οι δημοσκοπήσεις, βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 19,9(+9,5), με το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία της και στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,2% (-9,5), με την χειρότερη επίδοση της ιστορίας του.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13% (-1,7), οι οποίοι παρότι συμμετείχαν στην κυβέρνηση κατάφεραν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και η Αριστερά με 8,5% (+3,6), η οποία αποτελεί μια από τις εκπλήξεις αυτών των εκλογών, καθώς μέχρι τον τελευταίο μήνα κινείτο κοντά στο 3%, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα με μια ιδιαίτερα δυναμική και νεανική καμπάνια, με κεντρικό πρόσωπο τη νέα 36χρονη αρχηγό Χάιντι Ράιχινεκ.



Ακριβώς στο όριο εισόδου στη βουλή με 5% (-6,4) βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι θα πρέπει ακόμη να περιμένουν για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν στην Bundestag, όπως και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) που βρίσκεται επίσης στο 5% στην πρώτη συμμετοχή της σε εθνικές κάλπες.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός είναι μεταξύ CDU/CSU και SPD, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην επόμενη βουλή.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Κένυα) εμφανίστηκε ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Φυσικά και είμαστε έτοιμοι για αυτό. Είμαστε πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευκρίνισε ωστόσο ότι τον πρώτο λόγο σε αυτό έχει ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς, υπενθυμίζοντας ότι ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της συνεργασίας με τους Πράσινους. «Δεν νομίζω ότι ο Μερτς μπορεί να υπερισχύσει σε αυτό», ανέφερε ο κ. Χάμπεκ.



Ο κ. Ζέντερ επανέλαβε και απόψε την θέση του κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους: «Με τους Πράσινους δεν μπορεί κανείς να πετύχει αλλαγή πορείας. Για μένα, η συνεργασία μαζί τους είναι No-Go», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος έξω δεν περιμένει», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς και τόνισε την ανάγκη να σχηματιστεί «το συντομότερο δυνατό» κυβέρνηση με «σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Απόψε γιορτάζουμε, αλλά από αύριο δουλεύουμε, δήλωσε ο κ. Μερτς από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο Βερολίνο, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16%, έκανε λόγο για «πικρό εκλογικό αποτέλεσμα» και δήλωσε ότι, όπως και το 2021 είχε συνεισφορά στο θετικό αποτέλεσμα και στη νίκη, έτσι και τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα.

Ο κ. Σολτς συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για τη νίκη του και, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Το γεγονός ότι ένα κόμμα όπως η AfD θα μπορούσε να επιτύχει ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Δεν θα το δεχτώ ποτέ αυτό», είπε εμφανώς φορτισμένος.



«Εάν το FDP φύγει από την Bundestag, είναι ξεκάθαρο ότι θα φύγω και από την πολιτική», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ.

«Είμαι ρεαλιστής. Είναι φυσικά κατανοητό ότι το FDP θα επανατοποθετηθεί πλήρως σε επίπεδο προσωπικού και πολιτικής από αύριο», πρόσθεσε ο κ. Λίντνερ και σημείωσε ότι ακόμη και αν η πολιτική του καριέρα τελειώσει αύριο, «θα φύγω με ένα μόνο συναίσθημα: ευγνωμοσύνη, μεγάλη ευγνωμοσύνη».

Ο ίδιος πάντως περιέγραψε τον εαυτό του ως «θύμα» του κυβερνητικού συνασπισμού και απέδωσε τα σημερινά ποσοστά στην συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση. «Το FDP δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τις επιτυχίες του», υποστήριξε ο κ. Λίντνερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στο Αμβούργο – Πορεία νεοναζί στο Βερολίνο

Published

on

Από

Photo credits: reportyorym / pixabay

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Αμβούργο εναντίον της ακροδεξιάς, μία ημέρα πριν από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, νεοναζί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Βερολίνου και συγκρούστηκαν με αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Στο Αμβούργο, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε υπό το κεντρικό σύνθημα: «Δεν θα επιτρέψουμε να διχαστούμε. Το Αμβούργο επιλέγει την ενότητα», με την κινητοποίηση να στρέφεται εναντίον τόσο της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) όσο και της μεταναστευτικής πολιτικής της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).



«Στέλνουμε μήνυμα ενάντια στην στροφή της Γερμανίας προς τα δεξιά», «Το μίσος δεν είναι εναλλακτική», «Καμία ανοχή στην μισαλλοδοξία», «Όλοι μαζί κατά του φασισμού», αλλά και «Πηγαίνετε να ψηφίσετε – Μαζί για την δημοκρατία!», ήταν μερικά από τα μηνύματα στα πλακάτ των διαδηλωτών.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Ανόβερο και το Κίελο.



Στο Βερολίνο αντιθέτως, νωρίς το απόγευμα περίπου 300 νεοναζί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο, η οποία διεκόπη επανειλημμένα από περίπου 1.200 αντιδιαδηλωτές.

Η αστυνομία περιφρουρούσε συνεχώς την κινητοποίηση και χρειάστηκε να επέμβει κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα αναγνωρίστηκε ως καταζητούμενος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πιστεύουν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα αυξήσουν τον πληθωρισμό

Published

on

Από

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, BMW και Mercedes κατασκευάζουν οχήματα και στις ΗΠΑ, μία από τις σημαντικότερες αγορές τους, όμως ταυτόχρονα εξακολουθούν να εξάγουν στη χώρα αυτοκίνητα κατασκευασμένα στην Ευρώπη. Photo credits: fietzfotos / pixabay

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς «γύρω στο» 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα θα πλήξει ευθέως τους Αμερικανούς καταναλωτές, προειδοποίησαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι δασμοί θα καταστήσουν «ακριβότερα» τα προϊόντα για τους πελάτες στις ΗΠΑ, εκτιμά η ομοσπονδία Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων (VDA) στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» το ύψος τους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανησυχεί για τον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων στην περίπτωση ενός εμπορικού πολέμου. «Αντί να αγωνιστεί κατά του πληθωρισμού, όπως υποσχέθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ», υποστηρίζει η VDA.



Αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως το βασικό εργαλείο της πολιτικής του για τη μείωση του σημαντικού εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, σε όλους τους εμπορικούς εταίρους της χώρας και ανακοίνωσε την επιβολή «αμοιβαίων» δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.

Η φορολόγηση των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που εισάγονται στις ΗΠΑ σήμερα φτάνει το 2,5%.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, BMW και Mercedes κατασκευάζουν οχήματα και στις ΗΠΑ, μία από τις σημαντικότερες αγορές τους, όμως ταυτόχρονα εξακολουθούν να εξάγουν στη χώρα αυτή αυτοκίνητα κατασκευασμένα στην Ευρώπη.



Η αύξηση των δασμών μπορεί να πλήξει τις πωλήσεις τους, που ήδη βάλλονται λόγω της μείωσης των παραδόσεων στην Κίνα, όπου έχουν να συναγωνιστούν την ντόπια παραγωγή αλλά και λόγω της χαμηλής ζήτησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας που το 2024 κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ με αυτή τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις στα αστικά μέσα μεταφοράς σε έξι κρατίδια

Published

on

Από

Οι κινητοποιήσεις στον κλάδο των συγκοινωνιών πραγματοποιούνται ενόψει του επόμενου κύκλου, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 14-16 Μαρτίου. Photo credits: A_M_D_photos / pixabay

Η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di καλεί την Παρασκευή σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους εργαζόμενους στα μαζικά μέσα μεταφοράς σε έξι κρατίδια, ενώ στο Βερολίνο η απεργία αρχίζει ήδη από σήμερα, Πέμπτη.

Εκατομμύρια επιβάτες αναμένεται να επηρεάσει η απεργία που κήρυξε η Ver.di για την Παρασκευή, η οποία εκτιμάται ότι θα παραλύσει τις αστικές συγκοινωνίες στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, στην Βρέμη, στην Κάτω Σαξονία, στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Ρηνανία – Παλατινάτο.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους στον ομοσπονδιακό και κρατιδιακό δημόσιο τομέα.



Οι κινητοποιήσεις στον κλάδο των συγκοινωνιών πραγματοποιούνται ενόψει του επόμενου κύκλου, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 14-16 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να έχει υποβληθεί νέα προσφορά από την πλευρά της εργοδοσίας.

Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 350 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Σε ερωτήσεις πολιτών απάντησαν οι υποψήφιοι για την καγκελαρία

Published

on

Από

Στη συζήτηση κυριάρχησαν το συνταξιοδοτικό, η περίθαλψη, το ζήτημα της στέγης, η μετανάστευση, καθώς και οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις. Photo credits: wal_172619 / pixabay

Στην «εκλογική αρένα» (Wahlarena) κατέβηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), ο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η Αλίς Βάιντελ (AfD), προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολιτών ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Κυριάρχησαν το συνταξιοδοτικό, η περίθαλψη, το ζήτημα της στέγης, η μετανάστευση, καθώς και οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις.

Η κυρία Βάιντελ εκλήθη πιεστικά να απαντήσει πώς συνάδουν οι προσωπικές της επιλογές με τις αρχές του κόμματός της, ενώ Σολτς και Μερτς συμφώνησαν ότι δεν θα έμπαινε ο ένας σε κυβέρνηση του άλλου.

Ο καγκελάριος, ο οποίος έφθασε στην εκδήλωση κατευθείαν από το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Απαντώντας, ο κ. Σολτς αναγνώρισε την ιστορική σημασία των γερμανοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας θέματα-κλειδιά την ασφάλεια και την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς για παρέμβαση στις εκλογές στη Γερμανία.



Ο Όλαφ Σολτς δέχθηκε ερωτήσεις από νοσηλεύτρια η οποία παρότι πήρε σύνταξη έπειτα από 45 χρόνια εργασίας, είναι αναγκασμένη να συνεχίζει να εργάζεται. Ανέφερε ότι το εκλογικό πρόγραμμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) προβλέπει σταθερές συντάξεις και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των συντάξεων στο ύψος των μισθών χωρίς να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.

Ο καγκελάριος δέχθηκε επίσης κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υλοποιήσει την δέσμευσή της για ανέγερση 400.000 νέων διαμερισμάτων κατά την διάρκεια της τετραετίας.

Ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από όλους «να σηκώσουν τα μανίκια» και να εργαστούν για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, διαμηνύοντας ότι όποιος μπορεί να εργαστεί αλλά δεν το κάνει θα χάνει το επίδομα της κοινωνικής πρόνοιας.



Σε ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, επανέλαβε απερίφραστα ότι όποιος βρίσκεται παράνομα στην χώρα πρέπει να απελαύνεται.

Γυναίκα επέκρινε το γεγονός ότι έπειτα από επιθέσεις αλλοδαπών δίδεται έμφαση στην καταγωγή του δράστη και όχι π.χ. στο γεγονός ότι πάσχει από ψυχική νόσο και ρώτησε τον κ. Μερτς τι προτίθεται να κάνει προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν βοήθεια. «Το πρόβλημα είναι ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς στη Γερμανία, ειδικά για ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο», επέμεινε η γυναίκα αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του σχεδίου για το κλείσιμο των συνόρων. Ο υποψήφιος της Ένωσης απάντησε με ερώτηση: «Πιστεύετε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε όπως τα τελευταία χρόνια; Αυτή είναι η λύση;». Πρώτα απ’ όλα, συνέχισε, «θα διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα μόνιμης παραμονής θα φεύγουν από την χώρα το συντομότερο δυνατό (…) Δεν μπορούμε να παρέχουμε ψυχιατρική φροντίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πρέπει να φύγουν από την χώρα!».

Υπέρ ακόμη πιο περιοριστικής πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο συνηγόρησε η Αλίς Βάιντελ, παρότι παραδέχθηκε ότι η Γερμανία χρειάζεται εξειδικευμένους μετανάστες.

«Η μετανάστευση αιτούντων άσυλο πρέπει να διαχωρίζεται από την μετανάστευση αιτούντων εργασία. Οι παράνομοι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι, θα τους απελάσουμε», τόνισε επιμένοντας ότι στους μετανάστες υπό καθεστώς επικουρικής άδειας παραμονής, η οποία αναστέλλει προσωρινά την απόφαση απέλασης, δεν θα πρέπει να χορηγείται άδεια εργασίας ή εκπαίδευσης.



Στην ευρωπαϊκή πολιτική, η Αλίς Βάιντελ δήλωσε ότι το κόμμα της δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπέρ της μεταφοράς εξουσιών από τις Βρυξέλλες στα εθνικά θεσμικά όργανα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την απόφαση για την σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, την οποία, όπως είπε, δεν μπορούν να λάβουν τα ευρωπαϊκά όργανα που δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα και ως εκ τούτου «μη νομιμοποιημένα».

Στην ερώτηση πώς συνάδει με την θέση της στην ηγεσία της AfD το ότι η ίδια είναι παντρεμένη με γυναίκα από την Σρι Λάνκα, η κυρία Βάιντελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ο καθένας πρέπει να μπορεί να κάνει οικογένεια όπως θέλει. Η συμβίωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως γάμος, «χωρίς όμως να θίγεται ο θεσμός του γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας», πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με το κόστος της ενέργειας στην Γερμανία. Υπέδειξε ως βασική αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξάλλου παραδέχτηκε ότι «η ψηφιοποίηση δεν προχώρησε καθόλου» και επισήμανε ότι το περιβάλλον δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Ο κ. Χάμπεκ επέκρινε την πρόταση του Φρίντριχ Μερτς για «λιγότερη ρύθμιση και περισσότερη τεχνολογία» σε θέματα που αφορούν το κλίμα, προειδοποιώντας ότι εάν η Γερμανία υπαναχωρήσει από τους ευρωπαϊκούς στόχους θα τη μιμηθούν κι άλλα κράτη και το ευρωπαϊκό κίνημα για το κλίμα θα κινδυνεύσει με κατάρρευση.



Ερωτηθείς «πώς θα μπορούσε ο κόσμος να απελευθερωθεί από τους ολιγάρχες της τεχνολογίας», ο υποψήφιος των Πρασίνων Χάμπεκ χαρακτήρισε «επίθεση εναντίον των αξιών μας» την συνεργασία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ίλον Μασκ. Επέκρινε εξάλλου τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς ότι «κρύβεται πίσω από ισχυρισμούς περί ελευθερίας της έκφρασης, καθώς ζητά από την ΕΕ λιγότερη ρύθμιση στις αμερικανικής ιδιοκτησίας πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και λέει ότι οι αλγόριθμοι πρέπει να είναι δημόσιοι».

Ο κ. Χάμπεκ τάχθηκε μάλιστα υπέρ της δημιουργίας μιας γερμανικής ή ευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν οι επικοινωνίες μας, οι απόψεις μας και η δημοκρατία μας να εξαρτώνται από κινέζικους αλγόριθμους και ακραίες φαντασιοπληξίες του Ίλον Μασκ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Μεταναστευτικό, Ουκρανία και οικονομία στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των υποψηφίων καγκελαρίων

Published

on

Από

Μέχρι τις εκλογές της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι θα συναντηθούν και πάλι απόψε, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολιτών, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεμαχία μεταξύ Σολτς και Μερτς. Photo credits: maksimjus / pixabay

Με κεντρικά θέματα την μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομία πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ η τηλεοπτική αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων για την καγκελαρία, Όλαφ Σολτς (SPD), Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και Αλίς Βάιντελ (AfD).

Η πρώτη δημοσκόπηση αναδεικνύει καθαρό νικητή τον κ. Μερτς, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται αφενός στα θέματα που δεν τέθηκαν και αφετέρου στις «αλήθειες και τα ψέματα» κάθε υποψηφίου.

Το σχήμα με τους τέσσερις υποψηφίους για την καγκελαρία είναι ούτως ή άλλως καινούργιο για την Γερμανία και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τηλεμαχία μεταξύ τεσσάρων κορυφαίων υποψηφίων.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση, από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των διοργανωτών της συζήτησης RTL και n-tv, το 32% εκτιμά ότι τις εντυπώσεις κέρδισε ο Φρίντριχ Μερτς και το 25% ο Όλαφ Σολτς.

Στα σχόλια των εφημερίδων κυριαρχούν οι αναφορές στην επίθεση των τριών υποψηφίων προς την Αλίς Βάιντελ – του κ. Σολτς για την υποβάθμιση της ναζιστικής περιόδου ως «μια κουτσουλιά στην γερμανική ιστορία» από τον επίτιμο πρόεδρο της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ και των τριών μαζί σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.



Το περιοδικό Stern ήλεγχε σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία που έδιναν οι τέσσερις υποψήφιοι.

Ενδεικτικά, η δήλωση του Όλαφ Σολτς ότι η Ευρώπη έχει συνεισφέρει περισσότερο από τις ΗΠΑ στην στήριξη της Ουκρανίας είναι σωστή, όπως και ο ισχυρισμός του ότι αύξησε τις αμυντικές δαπάνες.

Αντιθέτως, λανθασμένη ήταν η δήλωση της Αλίς Βάιντελ ότι η «Γερμανία έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στον κόσμο», όπως και η άποψη ότι «το κράτος δεν επιτρέπεται να δανείζεται» και «πρέπει να ξοδεύει λιγότερα από τα έσοδά του». Η αρχηγός της AfD δήλωσε επίσης ψευδώς ότι ένας βουλευτής της Bundestag έπειτα από μόνο μία θητεία δικαιούται όση σύνταξη λαμβάνει ένας κανονικός εργαζόμενος στο τέλος του εργασιακού του βίου.

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε αντιθέτως ορθώς ότι η ανέγερση κτιρίου είναι στην Γερμανία ακριβότερη από ό,τι στην γειτονική Αυστρία και ότι σε τέσσερις ημέρες φθάνουν στην Γερμανία τόσοι μετανάστες όσοι απελαύνονται σε έναν μήνα.



Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δίκιο λέγοντας ότι κατά την κυβερνητική του θητεία αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών και των εργαζομένων μητέρων, αλλά και ότι στην Γερμανία ζουν σήμερα 130 δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι το 2024 απέκτησαν κατά 28 δισεκατομμύρια περισσότερο πλούτο.

Οι… μονομάχοι μπορούσαν να μιλούν ελεύθερα με τους αντιπάλους τους και ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίθεση του Φρίντριχ Μερτς εναντίον της Αλίς Βάιντελ. Ο υποψήφιος της Ένωσης χαρακτήρισε την AfD «ριζοσπαστικό δεξιό – εν μέρει ακροδεξιό» κόμμα και τόνισε κατ’ επανάληψη ότι αποκλείει κάθε συνεργασία μαζί της, ενώ επέκρινε την κυρία Βάιντελ ότι επιμένει να μην κατονομάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αρχηγός της AfD από την άλλη πλευρά εξέφρασε επανειλημμένα τον θαυμασμό της για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς υπέρ του κόμματός της. «Είναι ακριβώς ο κατάλληλος άνθρωπος», δήλωσε για τον πρόεδρο Τραμπ σε σχέση με την προοπτική ειρήνης στην Ουκρανία.

To Stern, το Spiegel, η Rheinische Post είναι κάποια μόνο από τα γερμανικά ΜΜΕ τα οποία επισημαίνουν ότι από την τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψηφίων καγκελάριων απουσίαζε η συζήτηση για το κλίμα.



Η BILD σχολιάζει ότι «για τον Όλαφ Σολτς και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι προφανές ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και ο Φρίντριχ Μερτς σύντομα θα κυβερνήσει τη χώρα», για αυτό και οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην υποψήφια της AfD Αλίς Βάιντελ. «Αλλά ο Μερτς δεν πρέπει να τυφλωθεί: Οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό με το SPD ή τους Πράσινους πρέπει να αφορούν μόνο τις καλύτερες ιδέες για το πώς μπορεί η Γερμανία να βγει από την κρίση. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με το SPD ή τους Πράσινους – και χειροκροτήματα από την AfD», αναφέρει το σχόλιο της εφημερίδας.

Η Handelsblatt εστιάζει στις επιθέσεις των τριών υποψηφίων εναντίον της υποψήφιας της AfD. «Τίποτα άλλο από αέρας κοπανιστός», είπε ο καγκελάριος απευθυνόμενος στην Αλίς Βάιντελ, σχολιάζοντας τις προτάσεις της για την οικονομία. «Η γύμνια στην παρουσία της Βάιντελ το βράδυ της Κυριακής είναι πιθανό να ώθησε τους άλλους υποψηφίους σε κορυφαίες ρητορικές παραστάσεις. Ακόμη και ο κατά τα άλλα “τεχνικός” Σολτς έδειξε ξαφνικά πολύ συναίσθημα. Σχεδόν κάθε δήλωση της Βάιντελ σχολιάστηκε. ‘Αλλοτε με τον Χάμπεκ να γουρλώνει τα μάτια του, άλλοτε με αντιρρήσεις από τον Μερτς ή τον Σολτς, άλλοτε με ένα σκωπτικό χαμόγελο», αναφέρεται στο σχόλιο της Handelsblatt.

Μέχρι τις εκλογές της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι για την καγκελαρία θα συναντηθούν και πάλι απόψε, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολιτών για το ARD, ενώ την Τετάρτη στην τηλεόραση της WELT θα μονομαχήσουν Όλαφ Σολτς και Φρίντριχ Μερτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis