Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σημαντικές τοποθετήσεις σε διημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ελληνοχριστιανικά μνημεία και τη Γενοκτονία των Ποντίων

Published

on

Με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ιστορικών, Μ.Μ.Ε. και την παρουσία Ευρωβουλευτών, εκπροσώπων ποντιακών, αρμενικών και ασσυριακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, διημερίδα με θέμα: «Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων και τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1923».

Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών» και την υποστήριξη των Ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μαρίας Σπυράκη, Εύας Καΐλή και Σοφίας Σακοράφα και σε συνεργασία με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.)» και το «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών». Η ημερίδα αυτή, όπως τονίστηκε από όλους, είναι η συνέχεια μιας σειράς δράσεων που ξεκίνησαν από το 1992 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Το πρωί της Τρίτης 19- 4 -2016, ο Μητροπολίτης Βελγίου, κ. Αθηναγόρας, τέλεσε στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, δηλώνοντας την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Ποντίων, τονίζοντας: «Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτεια της, να τα αποκαταστήσει αναδεικνύοντας την ιστορία και την φυσιογνωμία τους, για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν και να τα προσκυνήσουν». Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Παναγία Σουμελά», και άρχων έκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, που έγινε παρουσία των Προξενικών αρχών της Ελλάδος, επισήμων και πλήθος ομογενών, μεταξύ άλλων τόνισε:
«την ανάγκη τα φυλασσόμενα εδώ και 100 χρόνια σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, κειμήλια της Μονής της Παναγίας Σουμελά, σε συνεργασία με το Οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισμένους χώρους της, για να είναι προσβάσιμα στους χιλιάδες χριστιανούς και μουσουλμάνους ,που κάθε χρόνο την επισκέπτονται». Τη Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Απριλίου, οι εκπρόσωποι της «ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» και ποντιακών, Αρμενικών και Ασσυριακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, είχαν συναντήσεις με: Α)την Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής ενότητας της αριστεράς κ. Gabriel Tzimmer , Β)με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών κ. Knuf Fleckenstein και την εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία Ευρωβουλευτή κ. Kati Piri . Γ)Τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη . Δ) Εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών. καθώς και με τους επικεφαλείς Ευρωβουλευτές Ελληνικών και Κυπριακών κομμάτων, Κεφαλογιάννη, Καϊλή, Ζαριανόπουλο και Θεοχάρους.

Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τόνισαν ότι με τις πρωτοβουλίες τους αυτές, δεν επιδιώκουν την αναμόχλευση παθών, αλλά ζητούν από τους ευρωβουλευτές να λειτουργήσουν ως θεσμικοί δίαυλοι για την προβολή των θεμάτων του ποντιακού ελληνισμού, που αφορούν και την υπεράσπιση των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που μέχρι σήμερα καταπατούνται βίαια.

Να φέρουν τα σχετικά θέματα προς ψήφιση στο Ε.Κ. και να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως να φροντίσουν ώστε τα κειμήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που εκλάπησαν μετά την καταστροφή και παραμένουν καταχωνιασμένα σε αποθήκες και αίθουσες μουσείων, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στον φυσικό τους χώρο, τους ανακαινισμένους χώρους της Μονής Σουμελά.

Καθώς και να επαναφέρουν την υπόδειξη που ψήφισε το 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έστειλε προς την Τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας την να επαναλειτουργήσει το ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείο και μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί, με αυτήν την υπόδειξη.
Τέλος ζήτησαν από τους Ευρωβουλευτές να φέρουν προς ψήφιση στο Ε.Κ. την πρόταση για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου, ως Ευρωπαϊκής ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Κεμαλισμού.

Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές δήλωσαν συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα. Ενώ ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. κ. Παπαδημούλης, αφού δήλωσε συμπαραστάτης στο δίκαιο αγώνα των ποντίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη του στον Πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Σούλτς και να μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης το επόμενο διάστημα.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι ιστορικοί, Ευρωβουλευτές, Ποντιακές, Αρμενικές και Ασσυριακές οργανώσεις από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν έστειλαν το μήνυμα ότι, 100 χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί τους, επιδιώκουν το να πείσουν την Τουρκία,
«Να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τα όσα έγιναν την περίοδο 194-1922 σε βάρος τους ,από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλίστές», όπως αυτό μάλιστα επισημάνθηκε από το 2006, σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «η συνεχιζόμενη άρνηση του τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει όσα συνέβησαν στην Ανατολία την περίοδο 194-1923 ως γενοκτονία οφείλεται αφενός στον διάχυτο φόβο πως κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την μεριά των απογόνων των θυμάτων ,αλλά και πως μια ενδεχόμενη αναγνώριση της γενοκτονικής πολιτικής ,θα οδηγήσει σε μια αναγκαστική αναθεώρηση του τουρκικού εθνικού μύθου που είναι επενδυμένος με ηρωικά στοιχεία…

Μια τέτοια εξέλιξη βρίσκει ακόμη ανέτοιμη την τουρκική κοινή γνώμη, αλλά και την ιδεολογική ελίτ της χώρας, η οποία αισθάνεται να απειλείται από το ιστορικό της παρελθόν και ως εκ τούτου αρνείται να συμφιλιωθεί με αυτό»… Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Σπύρος Σφέτας στην ομιλία του υποστήριξε πώς: «το 1915 συντελέστηκε στην Ανατολία η γενοκτονία των Αρμενίων υπό το πρόσχημα της κατηγορίας ότι αυτοί συνεργάστηκαν με το Ρωσικό στρατό. Την ίδια περίοδο εκτοπίστηκαν χιλιάδες Έλληνες από τη δυτική Μικρά Ασία στα βάθη της Ανατολίας υπό το πρόσχημα της διεξαγωγής από μέρους τους κατασκοπείας υπέρ της Αντάντ…. Το 1917-1918 συνεχίστηκε η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου με έντονους ρυθμούς λόγω της πτώσης του Τσάρου και της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων που παρείχαν όλη αυτή την περίοδο προστασία στους χριστιανικούς πληθυσμούς…. Ενώ μετά την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών η κεμαλική Τουρκία άρχισε τον εκτοπισμό των Κούρδων από ανατολικές επαρχίες στη δυτική Μικρά Ασία. Το Κουρδικό ζήτημα αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας στον 20ο αιώνα και θα παίξει κύριο ρόλο στον επανασχεδιασμό του χάρτη της Μέσης Ανατολής στη νέα τάξη πραγμάτων…» Ο Τούρκος ιστορικός και Ακαδημαϊκός m. Sait Cetinoglu, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Μέσα από την συνθήκη της Λοζάνης η οποία καθιέρωσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας ,η Τουρκία απάλλαξε επίσης τους δράστες των εγκλημάτων γενοκτονίας και ως εκ τούτου οι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν μαζικά με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…. Μέσα από την γενοκτονία του 1915 ,ο πλούτος του πληθυσμού στις περιοχές της ιστορικής Αρμενίας και των ακτών του δυτικού πόντου είχε εντελώς αφαιρεθεί ,οι χριστιανοί αποστέλλονται σε πορείες θανάτου από τους νεότουρκους και με τη υποστήριξη της Γερμανίας ,αλλά και την σιωπή των δυτικών δυνάμεων….

Τα εγκλήματα, οι δολοφονίες, τα οικονομικά μποϋκοτάζ ,οι φρικαλεότητες πριν και μετά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο εναντίον της Ανατολικής Θράκης και της Δυτικής Μικράς Ασίας, διαπράχθηκαν μαζί με τις εκτοπίσεις . Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων παρουσίασαν αυτές τις πράξεις ως ηρωικές πράξεις!! Σύμφωνα με τα γραπτά αυτών των ¨ηρώων, οι Έλληνες που ξεριζώθηκαν από την αρχαία ιστορική τους γη κυμαινόταν από 150.000 έως 1.000.000. Κατά τα έτη 1913-1914 οι οικονομικές απώλειες των Ελλήνων ισούνται με πέντε (5) δισεκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Ενώ οι Αρμενικές απώλειες σε 20 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Η γενοκτονία του 1915 υπήρξε το μέσο για την κλοπή του πνεύματος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου ,των Αρμενίων της Κιλικίας ,των Ασσυρίων της Μεσοποταμίας μέσα και από τον εξισλαμισμό τους. Το σβήσιμο κάθε ίχνους των χριστιανών στη γη της Μικράς Ασίας ήταν μια από τις πρώτες προτεραιότητες του κεμαλικού καθεστώτος. Το 1974 κατά την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο όταν εκτελέστηκε το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου οι επιθέσεις κατά των χριστιανών εντάθηκαν και στην Τουρκία. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει βελτίωση σήμερα στην Τουρκία . Οι χριστιανοί δεν προστατεύονται . Μπορεί κανείς να τους απειλήσει συμπεριλαμβανομένης της ίδια τους της ζωής χωρίς συνέπειες. Η ευθύνη προς τη δύση δεν μπορεί να αγνοηθεί κατά την διαδικασία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την Οθωμανική εποχή που μετατράπηκαν σε γενοκτονίες και οι συνέπειές τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ένας αιώνας μοναξιάς των χριστιανών της Μικράς Ασίας. Οι απόψεις των δυτικών που λένε ότι αν αναγνωρίσουμε την Γενοκτονία και ζητήσουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ,θα αναστατώσουμε τους Τούρκους, είναι απαράδεκτες. Είναι κρίμα για την ανθρωπότητα και τις αξίες της να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτήν την διαγραφή των αρχαίων λαών της Ανατολίας…»

Η Πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Βελγίου, κ. Lianna Margaryan, τόνισε πως: «η πολιτική του παντουρκισμού Χριστιανικών μνημείων, που επιχειρήθηκε στην Τουρκία, την περίοδο 1914-1923, είχε σαν αποτέλεσμα τη σφαγή 2.000.000 εκατομμυρίων αθώων ψυχών, Αρμενίων Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου, καθώς και την καταστροφή και τη σύληση ιστορικών χριστιανικών μνημείων από τους νεότουρκους και τους κεμαλιστές. Δυστυχώς 100 χρόνια μετά τα τραγικά εκείνα και για το Αρμενικό έθνος γεγονότα ,με τα όσα πράττει και τα όσα δηλώνει μέχρι σήμερα σε βάρος της Αρμενίας η Τουρκία, όπως πρόσφατα και στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, από πουθενά δεν διαφαίνεται η πρόθεση του Τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει τα όσα έκανε σε βάρος μας…» Ο διδάκτωρ ιστορίας κ. Mardean Isaak, ειδικός Ασσυριολόγος μίλησε:
«για την συνεχή γενοκτονία των Ασσυρίων και τη στάση αλληλεγγύης που πρέπει να κρατήσει η διεθνής κοινότητα. Από το ευρωκοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανά της ΕΕ ζητάμε να επιμείνει σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών και φυσικά να πιέζεται συνεχώς η Τουρκία για αυτή την αναγνώριση, ώστε η ΕΕ να μην είναι η Ευρώπη των σπρέντς, των τραπεζιτών και των οικονομικών μεγεθών, αλλά και η Ευρώπη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της ανοχής στην διαφορετικότητα…»

Η Θεολόγος και μέλος της παγκόσμιας επιτροπής ποντιακής νεολαίας, Κασσιανή Τανιμανίδου, αναφερόμενη στο ρόλο των Ποντιακών οργανώσεων στην διεκδίκηση της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Οι Διοικήσεις των ποντιακών οργανώσεων, μετά την πραγματοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια, έξι παγκοσμίων συνεδρίων, δεκάδων επιστημονικών ημερίδων με θέμα την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε πρωτεύουσες χωρών σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίσεις από Εθνικά κοινοβούλια ,δήμους και πολιτείες όπως, Σουηδίας, Κύπρου, Αρμενίας, Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, Ρωσίας, Γεωργίας και αλλού, θα πρέπει μακριά από κάθε είδους διασπαστικές συμπεριφορές, ανούσιες αντιπαραθέσεις, λεκτικούς βερμπαλισμούς ,αλλά και «φολκλοροποίηση» του ποντιακού ζητήματος , να εμπιστευτούν με ειλικρίνεια την νέα γενιά των ποντίων και με τόλμη να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της.

Οι ποντιακοί φορείς όλων των βαθμίδων, συνειδητοποιώντας την πολιτική διάσταση του συγκεκριμένου ζητήματος, αφήνοντας πίσω τους τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και όσους επιμένουν να προσπαθούν να οικοδομήσουν το αύριο του οργανωμένου χώρου πάνω σε αυτές για λογαριασμό τους, μέσα σε ενωτικό και πατριωτικό πνεύμα, να ενημερώσουν με σοβαρότητα για όλα αυτά τα μέλη τους, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται. Να συνεργαστούν από κοινού με τις δυνάμεις εκείνες στην Τουρκία που αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της.

Να ενημερώσουν Έλληνες και Τούρκους πολίτες για τα όσα ιστορικά τεκμηριωμένα έχουν συμβεί στην περίοδο 1914-1922,ανάμεσα στους δύο λαούς και να αποτελέσουν γέφυρα επικοινωνίας με τους γείτονές μας…»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος, επισήμανε στην ημερίδα ότι: «Η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί ποτέ πλήρως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν σεβασθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ,αλλά και τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα λαών που ζουν στην επικράτειά της και αν δεν συμβιβασθεί με το ιστορικό της παρελθόν.» Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε, «Η τρισχιλιόχρονη ειρηνική και δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στις περιοχές του ιστορικού Πόντου, μετά τον ξεριζωμό του το 1923 από τις εστίες τους, άφησε πίσω εκτός από δεκαπλάσια περιουσία από αυτή που ως ανταλλάξιμη τους δόθηκε στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες ελληνοχριστιανικά μνημεία, που δυστυχώς οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν και κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν την φυσιογνωμία τους…»

Ενώ ανταποκρινόμενος στο αίτημα για εξεύρεση μόνιμης στέγης για την επιτροπή προώθησης των ποντιακών θεμάτων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι θα παραχωρήσει σχετικό χώρο για την λειτουργία της επιτροπής.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να επιμείνουμε στην αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας από την Τουρκία, που σαν υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. απαιτείται, για την συνέχιση του διαλόγου ένταξης , να είναι μία χώρα που με τις πράξεις της μπορεί να μας πείσει ότι σέβεται απόλυτα κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν σε θρησκευτικές και σε θεμελιώδεις ελευθερίες…»

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καΐλη στην τοποθέτησή της τόνισε ότι:
«Η Τουρκία οφείλει να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των γειτόνων της, καθώς παρατηρούνται καθημερινά προκλητικές παραβιάσεις από μέρους της σε βάρος του Ελληνικού εναέριου όσο και θαλάσσιου συνόρου μας. Είναι επίσης καιρός να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα από την κατεχόμενη Κύπρο και φυσικά να γίνει επιτέλους από μέρους της Τουρκίας αλλά και της Ευρωπαϊκής ένωσης η αναγνώριση ιστορικών γεγονότων ,του παρελθόντος ,όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων ,των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων…»

Τέλος η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, αναφερόμενη στη γειτονική μας χώρα τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Απαραίτητη προϋπόθεση καλής γειτονίας και ανάπτυξης σχέσεων με την Τουρκία, που είναι σε μία προοπτική να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ, είναι να δει η κάθε πλευρά, αυτοκριτικά, το δικό της παρελθόν, χωρίς να ξεχνάμε ότι την περίοδο 1914-1923 η πολιτική της γενοκτονίας που εφαρμόστηκε από νεότουρκους και κεμαλιστές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών άφησε πίσω της 2.000.000 αθώα θύματα, γεμίζοντας τους φίλους και συγγενείς τους με πόνο, και δάκρυ…»

Η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. κ. Ελένη Θεοχάρους δήλωσε: «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Στεπανακέρτ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Καραμπάχ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Αρμένιος. Η «θαλερή» Αρμενική κοινότητα της Κύπρου συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αγωνίζεται με τον κυπριακό ελληνισμό για την απελευθέρωση και της Κύπρου. Η παρουσία μου σε εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ποντίων, όπου γίνονται, είναι μια συνέχιση του καθήκοντος. Το Ε.Κ. αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1987 και η Επιτροπή Φιλίας Ε.Ε. – Αρμενίας του Ε.Κ. στην οποία είμαι πρόεδρος, καταβάλει προσπάθειες για να αναδειχθεί το αρμενικό ζήτημα και η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία ,πριν κάνει βήματα προς την ένταξη της στην Ε.Ε.».

Επεσήμανε την ανάγκη συστράτευσης όλων ,για να ενταθεί ο αγώνας Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα τραγικά συνέβησαν την περίοδο 1914-1923 σε βάρος των προγόνων τους, που άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς δηλώνοντας:
«Πιστεύουμε ότι όταν εκδημοκρατισθεί η Τουρκία και συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν ,τότε μόνον μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα επαναλάβει τα ίδια εγκλήματα και σε βάρος άλλων λαών και στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τους γείτονές της».

Την καταδίκη της πολιτικής της Γενοκτονίας, από τις Τουρκικές κυβερνήσεις, που συντελέσθηκε σε βάρος αθώων θυμάτων αλλά συνεχίστηκε σε βάρος ιστορικών ελληνοχριστιανικών μνημείων, για χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τα χιλιάδες θύματα, τόσο την καταστροφή ιστορικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στον Πόντο, όσο και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιόφωνων της Τουρκία, ζήτησε από τους παριστάμενους Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Αντιπερειφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης. «Η προσπάθειά μας για την διατήρηση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου, αλλά και αγώνας μας να πείσουμε το Τουρκικό κράτος να συμβιβασθεί με το ιστορικό του παρελθόν, αποτελεί προτεραιότητά μας. Πιστεύω ενέργειες σαν αυτή των τελευταίων χρόνων, δηλ. της άδειας που δόθηκε 80 χρόνια μετά την εγκατάλειψή της, για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, της αποκατάστασης και ανακαίνισης Ελληνοχριστιανικών μνημείων που καταστράφηκαν και απόδοσης τους στην αρχική φυσιογνωμία και χρήση τους, μπορούν να συμβάλουν στην προσέγγιση των λαών Ελλάδας ,Τουρκίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ), συγγραφέας Στέφανος Τανιμανίδης. Στην σημασία της έκθεσης φωτογραφίας που επιμελήθηκε με την δημοσιογράφο Θωμαίδα Κιζιρίδου, έκανε αναφορά ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης τονίζοντας σε σχέση με την καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία: «Μια τέτοια ξεχωριστή περίπτωση είναι και αυτή της πρόσφατης αλλαγής χρήσης του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί, τόνισε. Το Τουρκικό σύγχρονο κράτος, οικοδομήθηκε πάνω στον πόνο, το δάκρυ και το ανθρώπινο αίμα, χιλιάδων αθώων θυμάτων και οφείλει να αλλάξει επιτέλους αυτήν την αδιέξοδη πολιτική».

Ο εκπρόσωπος της ποντιακής νεολαίας της Αυστραλίας πολιτικός μηχανικός, Στέφανος Κωνσταντινίδης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Εμείς σαν νέα γενιά της ομογένειας στην Αυστραλία, παίρνοντας την σκυτάλη της μνήμης από τους γονείς μας, έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση από τους Διεθνείς οργανισμούς της ποντιακής γενοκτονίας, για να δικαιωθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και οι ψυχές τους βρουν ανάπαυση». Ο χοροδιδάσκαλός και Πρόεδρος του συλλόγου “Σέρρα”, Νίκος Ζουρνατζίδης τόνισε: «Η διατήρηση της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας, αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων μας που μέσα από τις διηγήσεις των γονιών μας πληροφορηθήκαμε για την δημιουργική παρουσία των προγόνων μας στον ιστορικό Πόντο και τα όσα υπέστησαν την περίοδο 1914-1923. Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει σαφή δείγματα γραφής ,ότι σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, στο εσωτερικό της και ειδικότερα αυτές των ελληνοχριστιανικών μνημείων ,αλλά και των ποντιόφωνων ,που κατά χιλιάδες ζουν σε πόλεις και χωριά της επικράτειάς της». Ο εκπρόσωπος του συλλόγου ποντίων Νυρεμβέργης, Σάββας Φερενίδης δήλωσε: «Τα βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία στη σημερινή Τουρκία είναι διαχρονικοί μάρτυρες της παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Είναι κληροδοτήματα στον πολιτισμό της ανθρωπότητας . Η προστασία και ανάδειξη τους πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας». Ο εκπρόσωπος της ποντιακής νεολαίας της Π.Ο.Π.Σ., Νίκος Φλίκα, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει σαφή δείγματα γραφής, ότι σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, στο εσωτερικό της και ειδικότερα αυτές των ποντιόφωνων ,που κατά χιλιάδες ζουν σε πόλεις και χωριά της επικράτειάς της, για να μας πείσει ότι δεν θα επαναλάβει τις ίδιες φρικαλεότητες σε βάρος και άλλων λαών». Ο πρ. Πρόεδρος της Ποντιακής νεολαίας από τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., Ντένιζ Λεωνίδης, έστειλε το εξής μήνυμα: «Τα όσα συντελέστηκαν την περίοδο 1914-1923, από τους νεότουρκους και τους κεμαλιστές, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, αποτελούν τις προϋποθέσεις για τον ορισμό τέτοιων γεγονότων ως Γενοκτονία, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην απόφαση του Ο.Η.Ε του 1948. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που δεκαετίες τώρα παίρνει το ΠΑ.Σ.Π.Ε. και άλλοι ποντιακοί φορείς, κρατούν ζωντανή τη μνήμη, μεταφέρουν ιδιαίτερα σε εμάς τους νεώτερους που ζούμε εκτός Ελλάδος, ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος ενισχύοντας την εθνική μας συνείδηση και ευαισθητοποιούν την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων του παρελθόντος και του παρόντος για να μην επαναληφθούν και στο μέλλον». Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων στις Βρυξέλλες, Σάκης Σιδηρόπουλος δήλωσε για την εκδήλωση: «‘Όσα χρόνια και να περάσουν οφείλουμε όλοι να τη διατηρούμε στην ιστορική μας μνήμη, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό, τιμώντας τους προγόνους μας που χάθηκαν άδικα, αλλά και εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν. Αποτελεί ιστορικό μάθημα για όλους, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ και από κανέναν τα ίδια μοιραία λάθη στο μέλλον. Αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα σήμερα για όλες τις χώρες και τις ηγεσίες τους», Ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας Bento Ntermitzian,δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό ότι τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από σχετικό αίτημα που μας υποβάλλατε, ανακοινώσαμε μέσα σε αυτή την αίθουσα δια του Προέδρου μας κ. Κασπάρ Καραμπετιάν, την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από πλευράς της ομοσπονδίας μας και στην συνέχεια με πρωτοβουλίες μας φέραμε το θέμα στο Αρμενικό κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2015, που ομόφωνα την αναγνώρισε και αυτό.

Επομένως εμείς θεωρούμε ότι ο αγώνας Αρμενίων, Ελλήνων και Ασυρίων, για την αναγνώριση ης Γενοκτονίας που έγινε σε βάρος των προγόνων μας είναι κοινός. Καλούμε και εμείς από την πλευρά μας την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ,να αναγνωρίσει τα όσα έκανε σε βάρος μας και να σεβαστεί τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτεια της, να τα αποκαταστήσει αναδεικνύοντας την ιστορία και την φυσιογνωμία τους, για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν».

«Η προσπάθειά μας για αναγνώριση από το σύγχρονο Τουρκικό κράτος της γενοκτονίας που υπεστήκαμε ως λαός και η προσπάθεια διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης γενοκτονίας των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων, δεν αποτελεί πολιτική ρεβανσισμού από μέρους μας, αλλά στοχεύει να οικοδομήσει καλές σχέσεις γειτονίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.», τόνισε ο πρόεδρος της Ασσυριακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Κυριάκος Μπατσάρας.
Η εκπρόσωπος του Ποντιακού συναπαντήματος Νεολαίας της Παναγίας Σουμελά, Δικηγόρος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης, Νανά Παπαδάκη, δήλωσε: «Σαν νέοι τρίτης και τέταρτης γενιάς ,που οι πρόγονοί μας μετά την γενοκτονία που υπέστησαν οι δικοί τους, ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, για την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών σε σχέση με τα θέματα της ιστορίας και του πολιτισμού του ιστορικού Πόντου και να τις υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με το οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, πανεπιστημιακούς, πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Τουρκία…» «Έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, έως ότου δικαιωθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.», τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων στις Βρυξέλλες, «Καμίαν κι εν αργός», κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος.
Ενώ ενημέρωσε τους συνέδρους για τη δράση και τις πρωτοβουλίες της επιτροπής ομογενών που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί εδώ και μια πενταετία στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΠΑ.Σ.Π.Ε. με στόχο την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων. Στη διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν video και DVD, με σχετικό φωτογραφικό υλικό, με αντίστοιχα με τις εισηγήσεις θέματα, ενώ λειτούργησε και έκθεση σχετικής θεματικής φωτογραφίας, σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού Στάθη Ταξίδη και της δημοσιογράφου κ. Θωμαΐδος Κιζιρίδου . Στο τέλος της ημερίδας οι σύνεδροι ομόφωνα εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα που αναφέρεται στα ανθρωπινά και θρησκευτικά δικαιώματα στην Τουρκία και την τύχη του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, το οποίο παραδόθηκε στους ευρωβουλευτές, από τους οποίους ζητήθηκε να το παραδώσουν, στην συνάντηση που ήδη έχει προγραμματιστεί, στον πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Μάρτιν Σούλτς και να το φέρουν στα αρμόδια όργανα του Ε.Κ. προς ψήφιση. Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Πυρρίχιου ποντιακού χορού, που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, από νέους της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και του ποντιακού Συλλόγου Βρυξελλών, με τη συνοδεία στη λύρα του καθηγητή μουσικολογίας Αλέξη Στεφανίδη, του Τσακουρίδη Γιώργου του Καφανταρίδη Χαράλαμπου του Κυριακίδη Κωνσταντίνου και στο νταούλι του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Μιχαηλίδη ,του Τάσου Ιμιρτζίδη και του Ηλία Στεφανίδη. Την ημερίδα συντόνισαν ο Πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΜΝΗΝΟΙ», στέλεχος επιχειρήσεων, Θεόφιλος Καστανίδης, η Δικηγόρος, Αθηνά Παπαδάκη και ο Δημοσιογράφος Αντώνιος Πουγαρίδης, ενώ τους καλεσμένους καλωσόρισε η εκπρόσωπος της συντονιστικής γραμματείας, της «ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Ταξίδου. Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών οργανώσεων, αφού ευχαρίστησαν τους Ευρωβουλευτές που υποστήριξαν την πραγματοποίηση της ημερίδας για την αρωγή και τις πρωτοβουλίες τους στην προώθηση των ποντιακών θεμάτων, στους οποίους και παρέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες, συνεχάρησαν τους εισηγητές και πρότειναν τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας δεύτερης ημερίδας στη Τουρκία, με σχετικά με την σημερινή ημερίδα θέματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, χαιρέτησαν ή απέστειλαν μηνύματα, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας με την συνοδεία του, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, Υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, που στο μήνυμα που απέστειλε τονίζει μεταξύ άλλων ότι:
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσε μια μαύρη σελίδα για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και την ανθρωπότητα. Όσα χρόνια και αν περάσουν οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη τιμώντας τους προγόνους μας που χάθηκαν τόσο βίαια και άδικα ,αλλά και όλους εκείνους που στην συνέχεια αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν .

Επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη, την φιλία και την καλή γειτονία των λαών, θεωρώ ότι ο συμβιβασμός της σημερινής Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν, αλλά και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής, αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν και σήμερα τα ίδια εγκλήματα».

Ο Προέδρος της Ν.Δ., κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων στο μήνυμά του τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε κοντά στους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Δηλώνουμε για ακόμη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια για την ιστορική του δικαίωση, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη διαφύλαξη και την προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας των Ποντίων.»

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσόυμπας, αναφέρει στο μήνυμά του: «Εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. χαιρετίζω την ημερίδα σας, η οποία διοργανώνεται σχεδόν έναν αιώνα από τον βίαιο –βάρβαρο ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Ευξείνου Πόντου, σε συνθήκες αποσύνθεσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης…
Το Κ.Κ.Ε. κατανοεί την ευαισθησία των ποντιακών οργανώσεων και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η τραγική ιστορική περίοδος της Μικρασιατικής καταστροφής αποτελεί πηγή για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων και για τον ποντιακό χώρο…
Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι το κεφάλαιο ,οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αξιοποιούν το διαχωρισμό τν λαών και των μειονοτήτων με βάση τη θρησκεία και την εθνική καταγωγή ώστε στη βάση του διαίρει και βασίλευε, να κυριαρχούν, να αποκομίζουν κέρδη, αδιαφορώντας αν αυτές οδηγούν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων…

Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε, τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, τις προσπάθειες σας για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας…». Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά μεταξύ άλλων τονίζει: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της ποντιακής Γενοκτονίας. Η συλλογική μνήμη δημιουργεί αξίες και παράγει νοήματα. Είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας ισχυρής και αδιατάρακτης συλλογικής συνύπαρξης. Η κοινότητα της παράδοσης και του πολιτισμού, είναι το αντίδοτο στην πολιτιστική βαρβαρότητα, και την παρακμή που φέρνει η παγκοσμιοποίηση , ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός και η σημερινή κρίση αξιών και αρχών που βιώνουμε όλοι μας». Ο βουλευτής Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, μεταφέροντας το μήνυμα του, τονίζει: « Ο ορισμός του εγκλήματος της γενοκτονίας όπως τον διατύπωσε ο Ο.Η.Ε. στην διακήρυξη του το 1948 βρίσκει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του παραδείγματα στους 353.000χιλιάδες νεκρούς των Ελλήνων του Πόντου που πλήρωσαν με τη ζωή τους ,την άσβεστη ορθόδοξη χριστιανική πίστη και την αταλάντευτη ελληνική τους συνείδηση. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών των ελλήνων ,των Αρμενίων ,των Ασσυρίων αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτέλεσαν το πρότυπο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία…. Ζητάμε να αναγνωρισθεί χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση η γενοκτονία των Ποντίων από όλα τα κράτη και τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων και το ολοκαύτωμα των Εβραίων.» Δηλώσεις έκανε και ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ Σωτήρης Ζαριανόπουλος:

«Το Κ.Κ.Ε. παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον αγώνα σας και κατανοεί την ευαισθησία των ποντιακών οργανώσεων .Συμπαραστέκεται στον αγώνα τους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η τραγική ιστορική περίοδος της Μικρασιατικής καταστροφής αποτελεί πηγή για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων και για τον ποντιακό χώρο, αλλά και την διεθνή κοινότητα…» Στην ημερίδα παρέστησαν οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης Κ. Χρυσόγονος, Μ. Κεφαλογιάννης Μ. Σπυράκη, Ε. Καιλή ,Ν. Ανδρουλάκης, Σ. Σακοράφα , Γ. Γραμματικάκης, Ν. Μαρδιάς, Δ. Χριστοφόρου εκπρόσωπος του Θ. Ζαγοράκη ,ο μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας με την συνοδεία του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Α. Μεγαλομύστακας, εκπρόσωπος του επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου που μετέφερε και σχετικό του χαιρετισμό, ο ομογενής Βουλευτής και πρώην Υπουργός Βελγίου Χρήστος Δουλγερίδης, ο Πρ. Υπουργός Σ. Τσιτουρίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών κ. Χαράλαμπος Κοντονής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, αξιωματούχοι των υπηρεσιών του Ε.Κ., ο Πρόεδρος της επιτροπής στις Βρυξέλλες για την προώθηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Αναστάσιος Φιλιππίδης με μέλη της επιτροπής, ο Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Βρυξελλών «Καμίαν κι εν αργός» Γ. Σιδηρόπουλος, στελέχη και μέλη του συλλόγου και της ελληνικής κοινότητας, δημοσιογράφοι και δεκάδες άλλοι Έλληνες και ξένοι.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ανοιχτές πόρτες» για την ελληνική αντιπροσωπεία στην 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Ν. Αμερικής

Published

on

Από

Χαιρετισμό στη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής θα απευθύνει και η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη. Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης, που επισκέπτονται το Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.

Η Συνέλευση διεξάγεται από τη 16η έως σήμερα, 18η Νοεμβρίου 2024, στο Ελληνικό Ινστιτούτο «Αθηναγόρας».

Στο πλαίσιο επαφών με μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Αργεντινής αλλά και της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες, και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπεία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής Ιωάννης Τσίμαρης τόνισε ότι «η παρουσία μας στην καρδιά της Αργεντινής, μιας χώρας που έχει αναπτύξει ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα μέσω της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμού, μας κάνει χαρούμενους, τόσο για τη συμμετοχή μας στη Συνέλευση, που γίνεται υπό τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας – σημείο αναφοράς για το σύνολο των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική – όσο και λόγω του εορτασμού της συμπλήρωσης 150 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Αργεντινής».



Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τον «ισχυρό δεσμό, με ιστορικές ρίζες και κορμό τις ακμαίες ελληνικές κοινότητες και τη σπουδαία δράση ομογενών μας, που πέτυχαν να αναδειχθούν στη πολιτική και οικονομική ζωή της Αργεντινής», συνέχισε ο κ. Τσίμαρης. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία που έχει δείξει η Αργεντινή προς την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. «Είμαι βέβαιος ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να ανθίζει και να εξελίσσεται με όφελος για τις χώρες μας και τους λαούς μας», κατέληξε.

Την τεράστια πνευματική εμβέλεια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας επισήμανε ο καθηγητής Δρ. Αλεχάνδρο Φινοκιάρο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία.

Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα, αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού όπως οι συγγραφείς Ν. Καζαντζάκης, Π. Μάρκαρης και Θ. Καλλιφατίδης, εξήγησε ο κ. Φινοκιάρο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Αργεντινής έως το 2019.

Στις «ανοιχτές πόρτες» που βρήκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπουένος Άιρες αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ευστάθιος Παΐζης-Παραδέλλης, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην υποδοχή που επιφύλαξε στους Έλληνες κοινοβουλευτικούς ο τοπικός βουλευτής Σέρχιο Σισιλιάνο στην εμβληματική αίθουσα «Εβίτα Περόν» της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες.

Κατά την έναρξη της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και ομιλίες:

ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,

ο βουλευτής Ιωάννης Τσίμαρης (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), και

η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη.



Στους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα απευθυνθούν επίσης:

ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ, Μαγνησίας), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, καθώς και

ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), που είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Κατά την τελετή λήξης της Συνέλευσης, θα απευθύνει ομιλία:

η βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), η οποία είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κοινή εκδήλωση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου

Published

on

Από

Photo credits: Schule Sokrates

Το Ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου και τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου είναι έτοιμα να απλώσουν ΕΥΤΥΧΙΑ… με τον Μάριο Μάζαρη και τη Γεωργία Σολωμού… στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024.

Photo credits: Schule Sokrates

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Μπουένος Άιρες η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ελληνικών φορέων Νότιας Αμερικής

Published

on

Από

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Photo credits: audrey_an / pixabay

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι ελληνικές κοινότητες συνεχίζουν «την επιδίωξή τους, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», όπως τονίζει σχετικά, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ.

Κατά τη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, αναμένεται να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, να συμμετάσχουν σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως η εκπόνηση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και διατήρησης της πίστης, οι προοπτικές για την ηγεσία των ελληνικών ιδρυμάτων στη Νότια Αμερική, κά, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους Έλληνες της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες εκδηλώσεις.



Στη συνέλευση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν – μεταξύ άλλων – την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία της σοπράνο Άντας Αθανασοπούλου με τους μουσικούς Melina Kyrkiris (τσέλο) και Santiago Torricelli (πιάνο), την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες, Κωνσταντίνος Βουκελάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης του προγράμματος επισκέψεων νέων ομογενών της Νότιας Αμερικής στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης και της ενίσχυσης των δεσμών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ελληνική ομογένεια της Νότιας Αμερικής, και μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, απαρτιζόμενη από τους βουλευτές (αλφαβητικά):

– Θεόδωρο Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,

– Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,

– Χρήστο Μπουκώρο (ΝΔ, Μαγνησίας), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου,

– Ιωάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και

– Ιωάννη Τσίμαρη (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής.



Στη Συνέλευση θα εκπροσωπηθούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Νότιας Αμερικής, με τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη, και τους πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Ν. Αμερικής. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συσκέψεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, φορέων και ιδρυμάτων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και συναντήσεις με εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο της Βουλής της Αργεντινής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Τορόντο όπου, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς και να αναφερθεί στον ρόλο της Διασποράς για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Κατά την ομιλία της στο πάνελ: “Connecting the Greek Diaspora with the Homeland: Keys to unlocking potential” η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα των Ομογενών και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.

Η Γενική Γραμματέας εστίασε στην βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Το βασικό ζητούμενο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παράλληλα με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στα προξενεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα δράσεις για τους νέους, τις γυναίκες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Extroversion of Greek Higher Education & the Role of the Greek Diaspora: Opportunities & Challenges”, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα συνεργασίες, όπως αυτή με τον επίσημο φορέα διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων Study in Greece, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Sta Ellinika.

Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές για το “brain gain”, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας σε συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ή και να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιστημόνων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στον Καναδά, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια του Τορόντο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια.

Αρχικά επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπου είχε εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας, κυρία Σκουτάκη, καθώς και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Κοινότητας στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και αξιών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην καθημερινότητά τους.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ελληνικό Γηροκομείο.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου συζήτησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη αυτή της Γενικής Γραμματέως στο Τορόντο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και την προώθηση του ελληνισμού και των αξιών του παγκοσμίως.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Με αφορμή την επίσημη «Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου» στις 29 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ. προχώρησε αρχές Νοεμβρίου σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των αγνοουμένων και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Pauluskirche και φέρει τον τίτλο «Die trauernde Mutter» ή «Die trauernde Alte», δηλαδή «Η Θλιμμένη Μητέρα» ή «Η Θλιμμένη Γριά».

Η κατάθεση έγινε εις μνήμην των αγνοουμένων και θυμάτων – ανδρών, γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, πολιτών και στρατιωτών – της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

“Ημέρα Υγείας 2.0” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Photo credits: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0”, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:00, στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Βερολίνο).

Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με στόχο “να προσφέρουμε ενημέρωση και στήριξη στους Έλληνες και Κύπριους του Βερολίνου με νέες, πρακτικές θεματολογίες για την υγεία”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.



Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει ενημέρωση για σημαντικά θέματα όπως καρδιολογικές και πεπτικές παθήσεις, γηριατρική φροντίδα, δερματολογική πρόληψη και διαχείριση χρόνιων πόνων.

Διακεκριμένοι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας θα είναι εκεί για να μοιραστούν την εξειδίκευσή τους και να απαντήσουν στις απορίες των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και σας περιμένουμε σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον με καφέ και φαγητό από την καντίνα μας.

Ελάτε να μάθετε, να ενημερωθείτε και να ενδυναμώσετε την υγεία σας! Σας περιμένουμε!” σημειώνεται στην πρόσκληση.


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες ago

COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες ago

Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με κλείσιμο απειλείται το μεγαλύτερο Δίγλωσσο Σχολείο της Ομογένειας στο Μόναχο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών κατά της χρήσης έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Βηρυτό και Τεχεράνη έως τις αρχές του 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση “Νίκος Καζαντζάκης: Ένας παγκόσμιος ταξιδευτής” στην έδρα του ΟΗΕ

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis