ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΔΗ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗ: Το αύριο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των παιδιών απασχολεί έντονα την Συνομοσπονδία Γονέ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΔΗ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗ
Συνεργασία για να μη χαθεί η ελληνόγλωσση παιδεία
Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα έχουν ρίξει σε δεύτερη μοίρα την παιδεία της ομογένειας και οι φορείς που υπάρχουν στην Γερμανία προσπαθούν να κρατούν ζωντανό το ζήτημα
Ο Europolitis, που από την πλευρά του προσπαθεί να αναδεικνύει προβλήματα ζητώντας λύσεις, βρέθηκε στη Βάδη Βυρτεμβέργη και μίλησε με την Πρόεδρο της τοπικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Ξανθίππη Βαλκάνη και τον Πρόεδρο την Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας Αθανάσιος Κήπας.
Αμφότεροι τόνισαν πως πρέπει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας να ενσκήψει περισσότερο στην εκπαίδευση των παιδιών του εξωτερικού, δίνοντας επιτέλους λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και παράλληλα να προετοιμαστεί για το αύριο.
Ξ.Βαλκάνη: «Το 2018 το σύστημα αλλάζει και θα προκύψουν προβλήματα»
– Αρχικά κ Βαλκάνη, πείτε μας πόσες είναι οι σχολικές μονάδες που είναι μέλη σας και τον αριθμός των μαθητών.
«Τα αναγνωρισμένα σχολεία είναι 17, ενώ τα μη αναγνωρισμένα τα οποία είναι μέλη της Ομοσπονδίας και τα οποία τα στηρίζουμε με κάθε τρόπο είναι 9. Οι μαθητές την περσινή σεζόν ήταν περισσότεροι από 2.800 και με το μεταναστευτικό κύμα συνεχώς αυξάνονται».
– Η ιδιαιτερότητα στο κρατίδιο είναι πως τα παιδιά παρακολουθούν τη γερμανική εκπαίδευση και μετά παρακολουθούν τα τμήματα μητρικής γλώσσας. Λειτουργεί εύρυθμα το σύστημα;
«Λειτουργούμε καλά, προς το παρόν. Το πρωί τα παιδιά πηγαίνουν στα γερμανικά σχολεία και τα μεσημέρια που είναι ελεύθερα οι γονείς τα στέλνουν στα τμήματα των ελληνικών. Αυτό γίνεται δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα. Το 2018 αυτό θα αλλάξει και τότε θα υπάρξουν προβλήματα. Τότε, θα ξεκινήσουν τα ολοήμερα γερμανικά σχολεία, που σημαίνει πως τα παιδιά θα είναι από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 8 η ώρα το πρωί ως τις 4 τα απόγευμα εκεί και θα μένει για το ελληνικό μάθημα η Παρασκευή. Επιπροσθέτως, θα προκύψουν ζητήματα χώρου και εκπαιδευτικών, ενώ τα παιδιά έχουν κι άλλες δραστηριότητες. Εκεί θα πρέπει να βρούμε λύση ώστε να λειτουργήσουν τμήματα μητρικής γλώσσας. Δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την ένταξη στα γερμανικά σχολεία ώστε να λειτουργήσουμε. Ουσιαστικά θα υπολειτουργήσουμε, αλλά δε μας μένουν άλλες επιλογές».
– Η καθυστέρηση στην έλευση των εκπαιδευτικών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα; Ποιοι είναι οι φορείς που θα πρέπει να δουν πιο ζεστά το θέμα;
«Βασικός φορέας είναι το υπουργείο Παιδείας. Θα έπρεπε να εξετάσει καλύτερα το γεγονός ότι δίνει μετάθεση σε έναν εκπαιδευτικό στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Αυτός μέχρι να έρθει και να εγκατασταθεί στην Γερμανία φτάνει Οκτώβριος ακόμη και Νοέμβριος. Και βέβαια, πρέπει να το δουν το ζήτημα και τα συντονιστικά γραφεία ώστε να βγαίνουν οι μεταθέσεις από την άνοιξη της προηγούμενης χρονιάς. Φέτος, ήταν αρκετά καλή χρονιά δεν είχαμε πολλά προβλήματα. Άλλες χρονιές, υπήρχαν σχολεία που μέχρι το Ιανουάριο δεν είχαν καν δάσκαλο, αλλά και όταν ερχόταν τον Μάιο έπρεπε να φύγει. Αυτά μας προβληματίζουν. Τέτοια ζητήματα θα έπρεπε να λύνονται πολύ πιο γρήγορα».

Η Ξανθίππη Βαλκάνη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας Αθανάσιος Κήπας.
– Τι είναι αυτά που ζητάτε από την επίσημη ελληνική Πολιτεία;
«Για τους Ελληνες του εξωτερικού η παιδεία θα πρέπει να είναι δωρεάν. Είναι άδικο σχολεία να κλείνουν επειδή έχουν 48 μαθητές και όχι 50. Δεν μπορούμε, και είναι φυσιολογικό, να έχουμε σε κάθε γωνία και σχολείο, αλλά αυτά που έχουμε να λειτουργούν σωστά, με εκπαιδευτικούς και υλικό. Ξέρουμε πως δεν είναι στο επίπεδο που ήταν πριν από 10-15 χρόνια, αλλά τουλάχιστον τα παιδιά μας να μαθαίνουν να μιλούν και να γράφουν κανονικά».
– Η δωρεάν παιδεία είναι το βασικό ζητούμενο, αλλά ο Ελληνας γονέας θα ήταν διατεθειμένος να στηρίξει οικονομικά ορισμένες ανάγκες;
«Ναι, μπορεί και το κάνει. Και το έχουμε δει εδώ στο Ρόιτλιγκεν. Όταν μας ενημέρωσαν πως για το νηπιαγωγείο δε θα στείλουν νηπιαγωγό, οι γονείς ψήφισαν και κάθε μήνα πλήρωναν για να καλύψουν το χώρο, την εκπαιδευτικό και ό,τι υλικά χρειάζονταν. Υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να δώσουν 50 ευρώ το μήνα για το έξοδο αυτό, υπάρχουν και άλλοι που δεν τους περισσεύει και αναγκαστικά δεν τα στέλνουν».
– Τι θα λέγατε σε όλους τους φορείς για το αύριο της παιδείας στην περιοχή;
«Καταρχάς, θα πρέπει οι γονείς να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο και να αντιληφθούν πως από εμάς εξαρτάται αν θα συνεχίσουμε να έχουμε ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Από την άλλη, το υπουργείο θα πρέπει να καταλάβει πως είμαστε στο εξωτερικό αλλά δεν παύει να είμαστε Ελληνες και είναι κρίμα να μας κλείνουν το ένα σχολείο μετά το άλλο. Και οι δάσκαλοι να μπουν στη θέση των παιδιών και των γονιών».
Αθ.Κήπας: «Τουλάχιστο να μας στέλνουν βιβλία και εκπαιδευτικούς»
– Ποια είναι τα ζητήματα στα οποία πρέπει να σκύψουν οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς, το υπουργείο Παιδείας, οι ίδιοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και η Εκπαιδευτική Κοινότητα ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα;
«Αρχικά, η Συνομοσπονδία δημιουργήθηκε το 2009 γιατί έπρεπε να υπάρχει ένα όργανο για όλη την Γερμανία. Αυτό μας το ζήτησαν αρχικά οι Γερμανοί γιατί ήταν ο μόνος τρόπος ώστε να συμμετέχουμε στα εκπαιδευτικά φόρουμ. Εγιναν πολλά βήματα από τότε. Η κατάσταση όμως και η κρίση που ήρθε δημιούργησε πολλά ζητήματα που προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Το υπουργείο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα και να ακούσει τις Ομοσπονδίες διότι κανείς δεν ξέρει καλύτερα την κατάσταση από τους τοπικούς φορείς.
Το θέμα των εκπαιδευτικών και ο χρόνος των μεταθέσεών τους είναι ένα μεγάλο παράπονο της Συνομοσπονδίας και των Ομοσπονδιών, διότι εδώ και πολλά χρόνια το υπουργείο δεν είναι σε θέση να φτιάξει τις προϋποθέσεις να λειτουργούν τα σχολεία κανονικά από τον Σεπτέμβρη. Σαν Συνομοσπονδία γνωστοποιούμε τα θέματά μας στο υπουργείο ασταμάτητα και αδιάκοπα. Προφανώς δε θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν».
– Η υλικοτεχνική υποδομή είναι η πρέπουσα; Υπάρχουν καθυστερήσεις, αδυναμίες;
«Υλικοτεχνικά το μεγαλύτερο κομμάτι το αναλαμβάνουν οι Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες και η Συνομοσπονδία. Τα βιβλία είναι αυτά που χρειαζόμαστε και κάθε χρόνο μειώνονται. Καλύπτουν μόνο τους μαθητές που είναι σε αναγνωρισμένα σχολεία. Ο αριθμός των συνεργαζόμενων και μη αναγνωρισμένων σχολείων αυξάνεται συνεχώς. Για τα παιδιά αυτά το υπουργείο δεν προβλέπει παράδοση βιβλίων και αναγκαζόμαστε να διεκδικούμε συνεχώς. Και πρέπει να πούμε πως πολλά υλικά όπως βίντεο ή φωτοτυπικά παρέχονται από τους Γερμανούς. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει το λιγότερο να δίνει εκπαιδευτικούς και βιβλία και μάλιστα εγκαίρως. Τα τελευταία χρόνια αυτό το έχουν παραβλέψει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ανοίξει ένας συνεχής και ειλικρινής διάλογος.».
– Θα πρέπει και οι κατά τόπου κοινότητες να αναλάβουν δράση ώστε να μη χάσουμε την ελληνική παιδεία;
«Στην παρούσα φάση όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και όλοι πρέπει να βοηθήσουν, είτε είναι οι κοινότητες, είτε οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, είτε η Εκκλησία».
– Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί τι λένε; Είστε ευχαριστημένοι;
«Είμαστε της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη ανασυγκρότηση στο θέμα των εκπαιδευτικών. Ξέρουμε πως έχουμε αξιόλογους εκπαιδευτικούς αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη καλύτερη συνεργασία ώστε να αποδώσουμε καλύτερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Μεγάλο λάθος του υπουργείου για τη Βάδη Βυρτεμβέργη, που είναι μια μεγάλη περιοχή, είναι ότι δεν υπήρξε μέριμνα για να υπάρξει συντονιστής».
– Πόσο κοντά σας είναι ο Γενικός Πρόξενος της περιοχής; Ποια είναι η συμβολή του στους αγώνες σας;
«Πρέπει να ευχαριστήσουμε ως Συνομοσπονδία τον κ.Παναγιώτη Πάρτσο διότι η πόρτα του Προξενείου της Στουτγκάρδης είναι πάντα ανοικτή. Όλα τα στοιχεία ή τις εκθέσεις που του έχουμε δώσει τα μεταβιβάζει άμεσα και προσπαθεί να δώσει λύσεις ακόμη και μέσω της διπλωματικής οδού. Εμάς μας ευχαριστεί ιδιαίτερα που και οι συντονιστές μεταβιβάζουν στο υπουργείο τα προβλήματα και τα αιτήματα που τους θέτουμε. Το μεγάλο μας παράπονο είναι το υπουργείο Παιδείας που πρέπει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην παιδεία και να μιλά με τις Ομοσπονδίες και τη Συνομοσπονδία που ζούμε εδώ και ξέρουμε τα προβλήματα».
– Τι θα πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα και ειδικά από το 2018;
«Θα πρέπει το υπουργείο να βλέπει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Και η Βάδη Βυρτεμβέργη είναι μια περίπτωση που θα πρέπει να προσεχθεί λόγω της διαφορετικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Οι γονείς θα πρέπει να συμμετάσχουν, οι εκπαιδευτικοί το ίδιο, οι Ομοσπονδίες επίσης, και να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας απ’όλους».
Επίσημα στοιχεία για το σχολικό έτος 2015 / 2016. Συντονιστικό γραφείο Στουτγάρδης
Γεωγραφική περιοχή Βάδης Βυρτεμβέργης και Εσσης / Υπευθυνότητα γραφείο Μονάχου.
————————————————————————————————————
Σχολεία Βάδης Βυρτεμβέργης
Τ.Ε.Γ. Βάδης Βυρτεμβέργης 2.497 μαθητές
Λύκειο Στουτγάρδης / Αμιγές 121 μαθητές
——————————————————————————————————–
Μη αναγνωρισμένα σχολεία Βάδης Βυρτεμβέργης υποστηριζόμενα από την Ομοσπονδία Β.Β.
Στοιχεία για το σχολικό έτος 2015 / 2016 από Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Β.Β.
DUSSLINGEN 48
NÜRTINGEN 35
NECKARTENZLINGEN 32
BODELSHAUSEN 28
SINDELFINGEN 120
REUTLINGEN ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ 20
SCHWAIKHEIM 70
WINNENDEN 65
Σύνολο περίπου 418 μαθητές
———————————————————————————————————-
Επίσημα στοιχεία για το σχολικό έτος 2015 / 2016. Συντονιστικό γραφείο Στουτγάρδης.
Περιοχή Εσσης
Δημοτικό Φρανκφούρτης / Αμιγές 38 μαθητές
3 Τ.Ε.Γ. Εσσης 236 μαθητές
Γυμνάσιο Εσσης / Αμιγές 62 μαθητές
Λύκειο Εσσης / Αμιγές 132 μαθητές
Ενταγμένο σχολείο Εσσης / Holzhausen 104 μαθητές
———————————————————————————————————–
Σχολεία μη αναγνωρισμένα άλλων κρατιδίων υποστηριζόμενα μέλη της Ομοσπονδίας Β.Β.
κρατίδια Ρηνανία – Παλατινάτο και Σάαρλαντ
LUDWIGSHAFEN – SPEYER – NEUSTADT – EDENKOBEN – LANDAU
Σύνολο περίπου 500 μαθητές
Βασίλης Βούλγαρης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.
Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.
«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.
Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.
Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.
«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.
- Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ντύσσελντορφ: Εορταστικές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

25η Μαρτίου μια επανάσταση που δε πρέπει μόνο να την τιμάμε αλλά και να την συλλογιζόμαστε κάθε στιγμή. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ο απόδημος ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε την εθνική παλιγγενεσία (την επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).
Στη Γερμανία, σε όλες τις γωνιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη των ηρώων που σήκωσαν ανάστημα και ζήτησαν λευτεριά.
Από το Αννόβερο , όλοι οι ελληνικοί φορείς γιόρτασαν στην κεντρική πλατεία , στο Μόναχο, στην Νυρεμβέργη, στο Βερολίνο η επίσημη δεξίωση της Πρεσβείας, στο Ντύσσελντορφ.
Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821
Στο Ντύσσελντορφ την Κυριακή 30 Μαρτίου εψάλη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη. Σύσσωμη η οργανωμένη ομογένεια και τα σχολεία με υψωμένα τα λάβαρα και τις σημαίες όπως και πλήθος κόσμου.
Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας κυρίευσαν όλο το εκκλησίασμα όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».
Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.
Απόσπασμα:« Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού η θησεία των ηρώων της επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει περηφάνεια ως έθνος και μας εμπνέει για την οικοδόμηση ενός πνεύματος ασφάλειας και ευημερίας. Η χώρα μας άλλωστε παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης σε μια ταραγμένη αλλά στρατηγικά καθοριστική γειτονιά σε έναν αβέβαιο κόσμο. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις αρχές του ελληνισμού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από το μετερίζι του για μια πατρίδα ισχυρή και έναν κόσμο δικαιότερο….»
Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπαϊωάννου και έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα. Αλλά και στον απανταχού ελληνισμό της Γερμανίας δείχνοντας εμπράκτως στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στη Γερμανία πόσο τον έχουν αγκαλιάσει και θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που τον συγκινεί και τον ευχαριστεί πάρα πολύ!
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.
Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»
Στο κλείσιμο του λόγου του επισήμανε τον επικίνδυνο δρόμο της Τουρκίας και ολοκλήρωσε με ευχές για ευλογία σε όλες τις οικογένειες και ειρήνη.
Η Δοξολογία έκλεισε με το Ζήτω η Πατρίδα μας και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας του Αγίου Όρους.

- Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
- Η υπνηλία συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και μειωμένη ποιότητα ζωής
ΒΙΝΤΕΟ
Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025

- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)
- Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
ΒΙΝΤΕΟ
Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.
Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:Χαιρετισμός στην Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στο Ντύσσελντορφ

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.
Στο τέλος έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025
- Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)
- ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ
- Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)
- Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ

Η Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ φιλοξένησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Άγιον Όρος, μεταξύ ουρανού και γης”, μια θαυμάσια αποτύπωση από τον φωτογραφικό φακό του συγγραφέα και φωτογράφου Λουκά Λίλιου, των κτηρίων, της φύσης και της ζωής των Μοναχών του Αγίου Όρους.
Ο Λουκάς Λίλιος είναι συγγραφέας, φωτογράφος, έχοντας ένα πλούσιο έργο με οκτώ βιβλία και χάρτες μεταφρασμένα σε τέσσερις γλώσσες.
Με καταγωγή από την Λιβαδειά Βοιωτίας, προσκυνητής του Αγίου Όρους, έχει επισκεφτεί το Περιβόλι της Παναγιάς 65 φορές και διαθέτει περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν το Άγιον Όρος και την Ζωή του.
Η αγάπη του για τον Χριστιανισμό και τον Μοναχισμό του Αγίου Όρους τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν πρώτη φορά στην Αγιορείτικη Πολιτεία.
Η πρόκληση του Άβατου και η απαγόρευση παρουσίας των γυναικών ήταν ο οδηγός για την επιλογή του να το επισκεφτεί. Η επαφή με τη φύση, την προσευχή, ένα ηλιοβασίλεμα.
Όλα αυτά τον ενέπνευσαν και σαν φωτογράφος προσπάθησε μέσα από τον φακό και τον μαγικό κόσμο της εικόνας να συλλάβει το ταπεινό μεγαλείο και το συναίσθημα του κάθε μοναχού.
Επέλεξε να έρθει και να εκθέσει το έργο του στη Γερμανία γιατί είναι μια χώρα που έχει πολυγράφοντες λόγιους και συγγραφείς. Περισσότεροι από 50 λόγιοι έχουν γράψει πάνω από 100 βιβλία. Ένας εξ αυτών ο καθολικός ιερέας κος Νταμ πήγε και έμεινε στην κορυφή του Αγίου ‘Ορους για να ζήσει τον κύκλο από την ανατολή έως τη δύση κάτι που επέλεξε και ο ίδιος του να κάνει διανυκτερεύοντας τουλάχιστον 2 φορές για να το ζήσει.
Το Άγιον Όρος είναι μια κυψέλη οπού ζουν πολλές εθνικότητες (Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Έλληνες και μοναχοί απ’ όλη την ανθρωπότητα μονάζουν και συ-προσεύχονται .

Ο κος Λίλιος μίλησε στην κάμερα του Ευρωπολίτη και τον εκδότη κο Βούλγαρη για την έμπνευση και δημιουργία της έκθεσης που παρουσιάζει. :
Λ.Λ: «Η έκθεση που παρουσιάζουμε έχει τίτλο (Άγιον Όρος η πύλη του ουρανού). Ονομάζεται η πύλη του ουρανού γιατί υπάρχει η αγία κορυφή η κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα. Εκεί για πολλούς είναι τάμα ζωής να φτάσουν και να προσευχηθούν. Η έκθεση αποτελείται από δέκα ενότητες, η 1η ενότητα αναφέρεται στον Μοναχισμό. Ο Μοναχισμός που όπως λέει ο πατέρας Φιλήμονας είναι ΦΩΣ του Αγίου Όρους και ο Άγιος Παΐσιος είναι όχι τα φαναράκια του δρόμου, αλλά οι ΦΑΡΟΙ που καθορίζουν και ορίζουν, συμμετέχουν πνευματικά, στο δρόμο όλων μας.
Ακολουθούν οι Πνευματικές Περιπλανήσεις, το Άγιον Όρος στο οποίο οι μοναχοί πηγαίνουν περιπλανούνται πνευματικά, όχι γιατί η πίστη τους δεν είναι σωστή, δεν είναι δυναμική, αλλά γιατί μέσα από εκεί προσπαθεί ο κάθε ένας μας να βρει τον εαυτό του.
Συνεχίζουμε με την Έρημο, η έρημος είναι μια δύσβατη περιοχή του Αγίου Όρους και μετά την έρημο ακολουθεί η Φύση. Γιατί στο Άγιον Όρος η φύση είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει, με τα ζώα, την χλωρίδα και όλα εκείνα τα οποία είναι όντα του ουρανού. Συνέχεια παίρνουν οι ανταύγειες του Αγιορείτικου Μοναχισμού, οι έντονες μορφές, πράες οι οποίες με ένα κομποσκοίνι στο χέρι προσεύχονται καθημερινά βλέποντας τον ήλιο στην ανατολή ή τη δύση.
Συνεχίζουμε με Εικόνες που είναι Πνευματικές και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε προσκυνητή να εκφράσει την πίστη του προς τον Θεό. Στη συνέχεια έχουμε την ενότητα η Ζωή στο Άγιον Όρος όπου βλέπουμε τη γέννηση (θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει γέννηση στο Άγιον Όρος , υπάρχει η Κουρά) έτσι δημιουργείται ο νέος μοναχός, μια νέα ζωή. Παρουσιάζουμε τις Είκοσι Κυρίαρχες Μονές. Έχουμε την κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα, έχουμε τον Πατριάρχη, το Δέσποτα του Αγίου Όρους τον Παναγιώτατο και κλείνοντας έχουμε το Καλό Παράδεισο Αδελφέ.
Είναι αυτό που ο κάθε ένας μας ελπίζει σαν καλός χριστιανός, όταν θα έρθει η Δευτέρα παρουσία την οποία ο κάθε ένας μας προσδοκά.»
Η συζήτηση έκλεισε με ένα Οικουμενικό κάλεσμα σε χριστιανούς και μη, να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τις εικόνες το Περιβόλι της Παναγιάς και την Μοναχική Ζωή.


Εκδότη-Δημοσιογράφο
Ευρωπολίτη
voulgaris@europolitis.eu
- Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ
- 2η Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο τις γιορτές του Πάσχα
- Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο
- Ιταλία: Κακοκαιρία στην περιοχή του Τορίνο, υπερχείλισε ο ποταμός Πάδος
You must be logged in to post a comment Login