Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Πώς να φροντίζετε τα μάτια σας

Published

on

Ο τακτικός και συνεχής οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς και η υγιεινή και φροντίδα των οφθαλμών και της όρασης, συμβάλλουν στην πρόληψη και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αναφέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, η οποία σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), και την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, παρέχει χρήσιμες οδηγίες – συμβουλές για την υγιεινή και φροντίδα των ματιών, την ορθή και ασφαλή χρήση καλλυντικών, φακών επαφής και γυαλιών, την προστασία από αλλεργίες, κ.α.

Συμβουλές για την κατάλληλη υγιεινή και φροντίδα των ματιών
Απαραίτητη είναι η παρουσία των δακρύων για την υγιεινή των ματιών και προκειμένου να διατηρούνται και να επιτελούν την λειτουργία τους, ο καθαρισμός αυτών συνιστάται να γίνεται με καθαρά χαρτομάντιλα, με απαλές κινήσεις στα βλέφαρα και στις γωνίες (όχι πιεστικά και τρίβοντας γιατί υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού).

Τα μάτια χωρίς δάκρυα πονούν, ερεθίζονται και τσούζουν. Αν στεγνώνουν συχνά και ξηραίνονται, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα, ενώ σε περίπτωση που συνυπάρχουν προβλήματα, όπως βλεφαρίτιδα, μπορείτε να ξεπλένετε τα μάτια με φυσιολογικό ορό και με ειδικά αποστειρωμένα οφθαλμικά μαντηλάκια. Οι ζεστές κομπρέσες με νερό ή χαμομήλι μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Τα μάτια συνήθως στεγνώνουν από τα δάκρυά τους συχνότερα όταν ο καιρός είναι ξηρός, έχει ζέστη, αέρα ή σε περιπτώσεις, όπου στο χώρο εργασίας και του σπιτιού υπάρχουν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, αλλά και όταν ασχολούμαστε εντατικά με κοντινή εργασία όπως το επίπονο διάβασμα ή την χρήση οθονών (τηλεόραση, Η/Υ, κινητό τηλέφωνο, tablet κ.λ.π.) από κοντινή απόσταση. Στις περιπτώσεις αυτές φροντίστε αρχικά να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια για να ανανεώνονται τα δάκρυα, αλλά και να τα υγραίνετε. Δεν τρίβουμε τα μάτια όταν είναι ξηρά, για να αποφευχθούν ερεθισμοί και τραυματισμοί.

Σε περίπτωση που η παραγωγή των δακρύων είναι λιγότερη ή περισσότερη σε διάφορες περιόδους, είναι πιθανόν να υπάρχουν διάφορα προβλήματα στους δακρυικούς αδένες ή άλλες βλάβες που είναι απαραίτητο να εξετασθούν και να αντιμετωπιστούν από τον Οφθαλμίατρο.

Πλύσιμο – καθαρισμός των ματιών
Να αποφεύγεται το αιφνίδιο πλύσιμο των ανοιχτών ματιών με κρύο νερό. Με κλειστά τα βλέφαρα το νερό ανακουφίζει τα μάτια, χωρίς να τα βλάπτει και να τα πονά.

Αν θέλετε να απομακρύνετε κάτι από το μάτι, αφήστε να το ξεπλύνουν τα δάκρυα ή χρησιμοποιήστε ένα καθαρό αποστειρωμένο οφθαλμικό μαντηλάκι.

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση ερεθισμών
Τα μάτια είναι δυνατόν να υπερυγραίνονται και να κοκκινίζουν όταν υπάρχει μεγάλη ροή δακρύων. Συχνά, αυτό μπορεί να συμβεί σε μια προσπάθεια του οφθαλμού να ξεπλύνει ένα ξένο σώμα που τον ενοχλεί, καθώς και όταν ερεθίζεται από καπνό ή από αντίδραση σε φυσικές ή χημικές ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να αποφεύγεται ο έντονος καθαρισμός των δακρύων και να ξεπλένονται οι οφθαλμοί μαλακά με άφθονο νερό.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υπερύγρανση, κοκκίνισμα και κολλάει ο οφθαλμός, υπάρχει υποψία επιπεφυκίτιδας και πρέπει να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο, ενώ όταν τα μάτια ξηραίνονται συχνά, είναι απαραίτητο να φροντίζετε για τη συνεχή ύγρανσή τους, με πλύσιμο ή με τοποθέτηση τεχνητών δακρύων.

Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται σε ηλικιωμένα άτομα ή σε ασθενείς που έχουν διάφορα χρόνια νοσήματα, όπου μπορεί να εμφανίζουν ξηρότητα στα μάτια, είτε λόγω των παθήσεών τους, είτε διότι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που έχει ως παρενέργεια την ξηρότητα των οφθαλμών.

Προκειμένου να ελεγχθούν και να μειωθούν οι παράγοντες που προκαλούν ξηρότητα συνίσταται να: Αυξάνεται η υγρασία στο σπίτι ή στην εργασία, μειώνοντας την ξηρότητα της ατμόσφαιρας από την κεντρική θέρμανση. Αποφεύγεται η οδήγηση με αναμμένο το καλοριφέρ του αυτοκινήτου, ιδίως όταν στρέφεται στο πρόσωπο. Αποφεύγονται δραστηριότητες για μεγάλο και συνεχές χρονικό διάστημα, όπως το διάβασμα, το κέντημα, η θέαση τηλεόρασης, η εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και άλλες εργασίες ή συνήθειες που απαιτούν επί μακρόν συγκεντρωμένη την προσοχή των ματιών σας σε αυτές και μειώνουν ακούσια τους βλεφαρισμούς. Όταν συμβαίνει αυτό, ανοιγοκλείνουν λιγότερο τα μάτια, συνεπώς δεν ανανεώνονται τα δάκρυα και προκαλείται ξηρότητα και ερεθισμός. Να γίνεται χρήση τεχνητών δακρύων, αλλαγή εικόνων στο οπτικό πεδίο, μικρά διαλλείματα και χρήση κατάλληλων απορροφητικών γυαλιών.

Μία σημαντική αιτία κοκκινίσματος και ερεθισμού των ματιών είναι η επιπεφυκίτιδα. Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν επιπεφυκίτιδα, εφόσον αυτή μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα παιδιά μέσω μολυσμένων μαντηλιών, πετσετών, δακτύλων κλπ. Οι γονείς στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να προμηθεύουν το παιδί με καθαρά χαρτομάντιλα και αποστειρωμένα οφθαλμικά μαντηλάκια και να υπενθυμίζουν το συνεχές πλύσιμο των χεριών.

Φροντίδα βλεφάρων (κριθαράκι, χαλάζιο, βλεφαρίτιδα)
Το κριθαράκι οφείλεται στο βακτηρίδιο του σταφυλόκοκκου και εμφανίζεται όταν μολυνθούν οι ρίζες των βλεφαρίδων, ενώ συχνά παρουσιάζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ξεκινά με απλή ενόχληση κατά τους βλεφαρισμούς. Αργότερα κοκκινίζουν και πρήζονται τα βλέφαρα, δημιουργώντας σταδιακά μια μικρή φουσκάλα που όταν ωριμάσει, εκκρίνει πυώδες υγρό. Συνιστάται ο συχνός καθαρισμός των ματιών και ιδιαίτερα των βλεφαρίδων, αφήνοντας το κριθαράκι να ωριμάσει και να περάσει μόνο του, αφαιρώντας με προσοχή το πυώδες υγρό. Να αποφεύγεται το τρίψιμο των ματιών, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των άλλων βλεφαρίδων. Σε περιπτώσεις που παρατηρείται πόνος ή επανεμφανίζεται το κριθαράκι, συμβουλευτείτε άμεσα τον Οφθαλμίατρό σας.

Το χαλάζιο εμφανίζεται με πρήξιμο, εσωτερικά των βλεφάρων, ενός ή κάποιων από τους μικροσκοπικούς αδένες που φυσιολογικά παράγουν ένα λιπαρό έλαιο για την προστασία του ματιού, είναι μέρος των δακρύων και παράγεται κατά τους βλεφαρισμούς. Το υγρό αυτό μετά από επιπεφυκίτιδα, γίνεται πολύ πηχτό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η έκκρισή του από τον αδένα φουσκώνοντας αυτόν, δημιουργώντας πρήξιμο κάτω από το βλέφαρο, δίνοντας την αίσθηση ενός χοντρού κόκκου. Είναι δυνατόν να μολυνθεί, να προκαλέσει ερεθισμό, πόνο, πρήξιμο. Το χαλάζιο δεν μεταδίδεται, εξαφανίζεται από μόνο του χωρίς καμιά θεραπεία σε περίπου 2 μήνες. Στην μείωση του ερεθισμού, του πόνου και του πρηξίματος των βλεφάρων που προκαλούνται από χαλάζιο, συμβάλλει η τοποθέτηση στα μάτια θερμών κομπρεσών ή η διενέργεια ατμόλουτρου (με το πρόσωπο πάνω από ζεστό νερό που ατμίζει για περίπου δέκα λεπτά), γεγονός που βοηθάει στο να υγρανθεί ο οφθαλμός, να μαλακώσει ο πρησμένος αδένας και να αποβληθεί πιο εύκολα το πηχτό υγρό.

Η βλεφαρίτιδα, που είναι η φλεγμονή των βλεφάρων, εμφανίζεται πιο συχνά σε ξανθά άτομα με ευαίσθητο δέρμα και μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από σταφυλόκοκκο, προκαλώντας κοκκίνισμα στις άκρες των βλεφάρων. Συνεπώς εμφανίζονται κατακόκκινα και πρησμένα μάτια, με παράλληλη εμφάνιση λεπιδίων σαν πιτυρίδα που κολλάνε στις βλεφαρίδες. Η φλεγμονή είναι πιθανόν να επεκταθεί στον βολβό και στον επιπεφυκότα, ενώ αρκετές φορές παράλληλα με την βλεφαρίτιδα εμφανίζεται πιτυρίδα στα μαλλιά και στα φρύδια. Η βλεφαρίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Για την αντιμετώπιση της , απαιτείται συστηματική υγιεινή των ματιών με απομάκρυνση των λεπιδίων με βρεγμένο βαμβάκι, με πλύσιμο των βλεφάρων με υγρό καθαρό σαπούνι και ειδικά αποστειρωμένα οφθαλμικά μαντηλάκια, με απαλό μασάζ των βλεφάρων και αρκετό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό. Ανάλογα γίνεται και η εφαρμογή ειδικών αντιβιοτικών αλοιφών.

Η χρήση καλλυντικών
Συστήνεται η κατάλληλη και σωστή χρήση ασφαλών καλλυντικών στο μάτι, στα σωστά σημεία και να αποφεύγονται τα ακόλουθα:

Να βάζετε τα προϊόντα μακιγιάζ μέσα από τις βλεφαρίδες και στις άκρες των βλεφάρων. Να βάζετε πολύ μάσκαρα στις βλεφαρίδες. Να βάζετε σκιά κοντά στο βολβό. Υπερβολική χρήση μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα ,αλλά και στην επιφάνεια του βολβού, να φράξει τους δακρυικούς αδένες και να προκαλέσει ερεθισμό, πόνο και πιθανή μόλυνση. Πολύ προσοχή να δίδεται στην τοποθέτηση μάσκαρας και σκιάς διότι κόκκοι από τα προϊόντα αυτά πέφτουν πάνω στο βολβό μένοντας για καιρό, προκαλώντας ερεθισμό και κοκκίνισμα των ματιών. Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται στον καθαρισμό των ματιών από το μακιγιάζ με κατάλληλα υλικά και πλύσιμο αυτών.

Προστασία από αλλεργίες
Ένας σημαντικός παράγοντας ερεθισμού των ματιών και επηρεασμού της όρασης είναι οι διάφορες τύπου αλλεργίες. Σε περίπτωση που υπάρχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα, προσπαθήστε να εντοπίσετε τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή κατά περίπτωση και σε τι έχετε ευαισθησία π.χ σκόνη, γύρη, υφάσματα, σαμπουάν, κατοικίδια ζώα κ.λ.π., προσπαθώντας να τους αποφεύγετε.

Όταν υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις στους οφθαλμούς, αυτοί συνήθως κολλάνε, ερεθίζονται και πρήζονται τα βλέφαρα. Στην κατάσταση αυτή μπορεί να προστεθεί και το αλλεργικό συνάχι, η δύσπνοια ή και ο δερματικός ερεθισμός. Στις περιπτώσεις που συμβαίνουν αυτά, ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής.

Πολύ προσοχή να δίδεται, όταν οι αλλεργικές αντιδράσεις των ματιών εμφανίζονται σε διάφορες εποχές ή περιοχές ή συμβαίνουν κάτω από ειδικές συνθήκες και δραστηριότητες, καθώς και αν αυτές συμβαίνουν σε μικρά παιδιά, σε ηλικιωμένους και σε χρονίως πάσχοντες.

Συχνά, αλλεργίες στα μάτια προκαλούνται από καλλυντικά, μέταλλα, βαφές μαλλιών και ρούχων κλπ, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα στα χέρια και από εκεί να μεταφερθεί η αλλεργία στα μάτια.

Χρήση φακών επαφής και γυαλιών
Η χρήση κατάλληλων γυαλιών όρασης και ηλίου, καθώς και η σωστή εφαρμογή των φακών επαφής συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλή υγεία των οφθαλμών και στην βελτίωση της όρασης. Στην περίπτωση επιλογής γυαλιών, ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται στην κατάλληλη επιλογή των κρυστάλλων/φακών ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των παθήσεων (αντοχή, απορροφητικότητα κλπ), καθώς και στην κατάλληλη επιλογή σκελετού ανάλογα με το σχήμα και την ανατομία του προσώπου, των καθημερινών συνηθειών – τρόπου ζωής, του επαγγέλματος και των πιθανών αλλεργιών που μπορεί να υπάρχουν.

Ως προς τα γυαλιά ηλίου, απαραίτητο είναι να επιλέγονται αλλά και να φοριούνται στα μάτια (όχι στα μαλλιά ή κρεμασμένα στο στήθος) γυαλιά υψηλής απορροφητικότητας για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και κυρίως σκούρων χρωμάτων.

Απαγορεύεται να κοιτάτε τον ήλιο απευθείας, χωρίς γυαλιά ηλίου ακόμα και κατά την ανατολή ή την δύση αυτού. Συνιστάται επίσης να μην τον κοιτάτε ούτε φορώντας και τα γυαλιά ηλίου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκαυμάτων στον αμφιβληστροειδή.

Μην αγοράζετε γυαλιά όρασης ή ηλίου φθηνά με πρόχειρα, αμφιβόλου ποιότητας υλικά, από το δρόμο, τις λαϊκές, τα περίπτερα και γενικώς από μη οπτικά καταστήματα.

Στην περίπτωση που επιλέξετε να φορέσετε φακούς επαφής ανάλογα με το πρόβλημα όρασης που έχετε, να δίνεται σημασία στα ακόλουθα: Αν θα φοράτε φακούς επαφής και παράλληλα θα χρησιμοποιείτε γυαλιά για διάβασμα. Αν θα επιλέξετε να φοράτε φακούς μακράς διάρκειας, μηνιαίας ή ημερήσιας χρήσης. Στην κατάλληλη επιλογή υγρών φύλαξης και καθαρισμού των φακών επαφής. Να αποφεύγεται η χρήση των φακών επαφής που έχουν φθαρεί ή τραυματισθεί από πτώσεις ή άλλες μηχανικές βλάβες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων

Published

on

Από

Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει περίπου 37,2 τρισεκατομμύρια κύτταρα και κάθε τύπος κυττάρου έχει μια μοναδική λειτουργία. Photo credits: qimono / pixabay

Μια σειρά ερευνών-ορόσημο για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά του ομίλου Nature, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης του πρώτου Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων.

Σε μια συλλογή περισσότερων από 40 άρθρων παρουσιάζονται έρευνες για μια μεγάλη ποικιλία ιστών, τύπων κυττάρων και οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, το ανοσοποιητικό σύστημα, το έντερο και το ενδομήτριο, επιτρέποντας την ακριβέστερη ταυτοποίηση κυτταρικών τύπων και την κατανόηση της κυτταρικής ετερογένειας σε διάφορα βιολογικά πλαίσια και ασθένειες.



Οι έρευνες αξιοποιούν νέα δεδομένα και εργαλεία, ορισμένα από τα οποία βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, για να βοηθήσουν στην κατανόηση της ανθρώπινης υγείας σε κυτταρικό επίπεδο.

Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει περίπου 37,2 τρισεκατομμύρια κύτταρα και κάθε τύπος κυττάρου έχει μια μοναδική λειτουργία.

Η κατανόηση της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου σώματος σε κυτταρικό επίπεδο αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Τις έρευνες κάνει η κοινοπραξία «Human Cell Atlas» (HCA), που ιδρύθηκε το 2016 με στόχο τη δημιουργία ενός άτλαντα για κάθε τύπο κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

Published

on

Από

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι η ικανότητα του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχει οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας. Photo credits: TheOtherKev / pixabay

Η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μακροπρόθεσμα, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine».

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι η ικανότητα του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχει οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.

Μειώνεται ολοένα και περισσότερο με την ηλικία, κατά περίπου 3-6% ανά δεκαετία όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στη δεκαετία των 20 και 30, αλλά περισσότερο από 20% ανά δεκαετία όταν οι άνθρωποι φτάνουν στη δεκαετία των 70.



Η χαμηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα άτομα με υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα είχαν υψηλότερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μείωσε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών άνοιας κατά 35% μεταξύ των ατόμων με μέτριο ή υψηλό πολυγονιδιακό σκορ κινδύνου για Αλτσχάιμερ.

Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτία και αποτέλεσμα. Επίσης, αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη, καθιστώντας τον πληθυσμό που ερευνήθηκε πιο υγιή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέθοδος ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή

Published

on

Από

Το πανεπιστήμιο του Όουλου θεωρεί πως η καινοτομία αυτή θα επιταχύνει τις επιστημονικές έρευνες για τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και την υπέρταση. Photo credits: ckstockphoto / pixabay

Το πανεπιστήμιο του Όουλου στη Φινλανδία ανακοίνωσε ότι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή.

Τα οργανοειδή είναι απλουστευμένες μικρογραφίες οργάνων τα οποία δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια για να μιμηθούν τις βασικές λειτουργίες και τη δομή των αληθινών οργάνων.

Η προσθήκη αιμοφόρων αγγείων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου τα οργανοειδή να πλησιάσουν περισσότερο στη λειτουργία των αληθινών οργάνων, ενισχύοντας τις δυνατότητες τους στην ιατρική έρευνα.



Για να δημιουργήσουν τα αιμοφόρα αγγεία, οι ερευνητές του φινλανδικού πανεπιστημίου χρησιμοποίησαν χοριοαλλαντοϊκή μεμβράνη εμβρύου κοτόπουλου (CAM) και μια εξειδικευμένη μικροσυσκευή.

«Κατά την ανάπτυξή τους στη μεμβράνη εμβρύου κοτόπουλου, τα αιμοφόρα αγγεία όχι μόνο σχηματίζονται αλλά συνδέονται με το κυκλοφορικό σύστημα για να λαμβάνουν οξυγόνο», εξήγησε ο Σέπο Βαΐνιο, καθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Όουλου.

Υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα αγγειωμένα οργανίδια μπορούν να μεταφερθούν σε πλατφόρμες τεχνητής ανάπτυξης διατηρώντας άθικτο το δίκτυο αιμοφόρων αγγείων τους.

Το πανεπιστήμιο του Όουλου θεωρεί πως η καινοτομία αυτή θα επιταχύνει τις επιστημονικές έρευνες για τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και την υπέρταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Οι παράγοντες κινδύνου για τα πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Published

on

Από

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης, Κατριόνα Ρέντιν. Photo credits: geralt / pixabay

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική μαρμαρυγή) και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται όχι μόνο με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και με πιο σοβαρό εγκεφαλικό.

Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα από 32 χώρες με μέση ηλικία 62 ετών. Τα μισά άτομα είχαν υποστεί εγκεφαλικό και τα μισά όχι. Από τα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο, τα 4.848 είχαν σοβαρό εγκεφαλικό και 8.612 ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό.

Ως σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο χαρακτηρίστηκαν οι συνέπειες που κυμαίνονται από την αδυναμία βάδισης ή αυτοεξυπηρέτησης χωρίς βοήθεια έως την ανάγκη συνεχούς νοσηλευτικής φροντίδας και τον θάνατο. Το ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο ορίστηκε ως έκβαση που κυμαίνεται από το να μην έχει ο ασθενής κανένα σύμπτωμα έως το να χρειάζεται βοήθεια στην προσωπική φροντίδα, αλλά να μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου.



Οι ερευνητές προσδιόρισαν του ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο: αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 140/90 mmHg, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, ποιότητα διατροφής, σωματική αδράνεια, ψυχολογικό και κοινωνικό στρες και υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση. Στη συνέχεια συνέκριναν πόσο σημαντικοί ήταν οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρό ή ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης, ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή είχαν 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες για σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες για ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Τέλος, τα άτομα που κάπνιζαν είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν ήταν νυν καπνιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Οι επιπτώσεις της προωρότητας επεκτείνονται στην ενήλικη ζωή

Published

on

Από

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς επιπτώσεις της προωρότητας συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών. Photo credits: Pexels / pixabay

Τα άτομα που γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα κατά την απασχόληση μέχρι την ηλικία των 28 ετών.

Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «PLOS ONE», με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή του «The Hospital for Sick Children», στο Τορόντο του Καναδά και επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Πέτρο Πεχλιβάνογλου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις γεννήσεις 2,4 εκατομμυρίων παιδιών στον Καναδά κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς περιόδου (1990-1996) και παρακολούθησε τα παιδιά αυτά για περισσότερες από δύο δεκαετίες (μέχρι το 2018).



Όπως διαπίστωσε, οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών.

Όπως σημειώνει ο κ. Πεχλιβάνογλου, «οι φορείς χάραξης πολιτικής και η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος του πρόωρου τοκετού μπορεί να επεκταθεί στην πρώιμη ενήλικη ζωή και ότι οι σκέψεις για συνεχή υποστήριξη θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι αυτός ο πληθυσμός έχει ίσες ευκαιρίες να ευδοκιμήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συνδέεται με άνοια

Published

on

Από

Τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη ενθουσιασμού είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο Κινητικού Γνωστικού Κινδύνου. Photo credits: geralt / pixabay

Οι ηλικιωμένοι που είναι νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν έχουν ενθουσιασμό για συμμετοχή σε δραστηριότητες λόγω προβλημάτων ύπνου είναι πιθανό να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στη μελέτη συμμετείχαν 445 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών που δεν είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο στην αρχή της μελέτης και ρωτήθηκαν για θέματα μνήμης.

Η ταχύτητα βάδισής τους ελέγχθηκε σε διάδρομο στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια μία φορά τον χρόνο για τρία χρόνια κατά μέσο όρο.



Κατά την έναρξη της μελέτης, 42 άτομα είχαν σύνδρομο Κινητικού Γνωστικού Κινδύνου, μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί πριν από την ανάπτυξη άνοιας. Τα άτομα με το σύνδρομο αυτό έχουν αργή ταχύτητα βάδισης και προβλήματα μνήμης, αν και δεν έχουν κινητική αναπηρία ή άνοια.

Άλλα 36 άτομα ανέπτυξαν το σύνδρομο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Από τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη ενθουσιασμού, το 35,5% εμφάνισε το σύνδρομο, σε σύγκριση με το 6,7% των ατόμων χωρίς αυτά τα προβλήματα.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου, όπως η ηλικία, η κατάθλιψη και άλλες συνθήκες υγείας, και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη ενθουσιασμού είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο από εκείνους που δεν είχαν προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.

Πάντως οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ύπνο προκαλούν το σύνδρομο, δείχνει μόνο μια συσχέτιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 λεπτά ago

Ξεκίνησαν οι καθημερινές απευθείας πτήσεις Αθήνα – Κωνσταντινούπολη από τη SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

60 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική λόγω εκδήλωσης καιρικών φαινομένων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών κατά της χρήσης έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση “Νίκος Καζαντζάκης: Ένας παγκόσμιος ταξιδευτής” στην έδρα του ΟΗΕ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

8η Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο: Η πιο γλυκιά εμπειρία της Αθήνας!

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Φίλιππος Φόρτωμας: Μια γροθιά οι Έλληνες γεννούν Γοργοπόταμους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες σε μια περιπετειώδη αποστολή για τον δορυφόρο EarthCARE

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis