ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Βράβευση Ελληνίδας στο Βερολίνο
Ποιος ευθύνεται για τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη; Με αυτή τη θεματολογία η διδακτορική διατριβή της Αναστασίας Πούλου κέρδισε ένα από τα εννέα «Βραβεία Μελέτης» του ιδρύματος Κέρμπερ.
Σε ειδική τελετή την Τρίτη το βράδυ σε κτήριο της γερμανικής βουλής απονεμήθηκαν τρία πρώτα και έξι δεύτερα βραβεία για διατριβές απ’ όλο το φάσμα των επιστημών οι οποίες έχουν «εξέχουσα» σημασία για την κοινωνία. Οι διακρίσεις φέτος αφορούσαν θέματα όπως τη νομική πτυχή της ενεργειακής μετάβασης, έρευνα για μια οθόνη αφής, η οποία επιτρέπει σε τυφλούς το «σερφάρισμα» στο ιντέρνετ αλλά και τη μελέτη της νεότερης ερευνήτριας, της 28χρονής Αναστασίας Πούλου από τη Θεσσαλονίκη που φέρει τον τίτλο «Η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων σε εποχές κρίσης». Πρόκειται για μια διατριβή που είχε κατατεθεί στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Σήμερα η Α. Πούλου εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης στο ινστιτούτο Μαξ-Πλάνκ στο Μόναχο.
Παραβίαση κοινωνικών δικαιωμάτων
Στόχος της διατριβής που πήρε ένα από τα έξι δεύτερα βραβεία ήταν να μελετήσει κατά πόσο σε τέσσερις χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία) παραβιάστηκαν κοινωνικά δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Για τη σημασία της διατριβής ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγητής Έκχαρντ Νάγκελ σημειώνει ότι «είναι λογικό σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και θεωρητικές επιστήμες να διαδραματίζουν επίκαιρα θέματα ένα μεγάλο ρόλο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι αποφάσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις άλλες τρεις χώρες όπως και οι συνέπειες τους για τον απλό πολίτη. Αυτή η πτυχή συχνά παραμελείται. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική μια έρευνα που ασχολείται με τα νομικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Αυτού το είδους η προσέγγιση δεν έχει ξαναγίνει, αλλά δεν είχαμε και τέτοιου είδους φαινόμενα».
Συγκεκριμένα, η ερευνήτρια εξέτασε τόσο τους όρους της οικονομικής βοήθειας όπως αυτοί διατυπώνονται στα μνημόνια, νομικά κείμενα, για παράδειγμα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και τους νόμους με τους οποίους εφαρμόστηκαν τα μέτρα στην κάθε χώρα. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Αναστασία Πούλου είναι ότι «η ευθύνη για την παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών κατανέμεται σχεδόν ισομερώς μεταξύ των οργάνων της ΕΕ από τη μία πλευρά στις περιπτώσεις των περικοπών στα εργασιακά δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα στην ελεύθερη διαπραγμάτευση. Από την άλλη, η ευθύνη εναπόκειται στον εθνικό νομοθέτη στις περιπτώσεις περικοπών στην υγεία και στις συντάξεις.»
Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη
Τέτοιου είδους παραβίαση ήταν η επιβολή νόμου από την Τρόικα, ο οποίος αφορούσε την περικοπή κατά 22% του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και είχε καθορισθεί με συλλογική σύμβαση εργασίας: «Αυτό συνιστά ευθεία παραβίαση της ελευθερίας της διαπραγμάτευσης και προφανώς καταλογίζεται στους ενωσιακούς θεσμούς, οι οποίοι με τόσο μεγάλη ακρίβεια πρότειναν το μέτρο αυτό». Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η Τρόικα όριζε το όριο των περικοπών και άφηνε την πρωτοβουλία στις εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα πετύχουν το στόχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν ο εθνικός νομοθέτης που αρκετές φορές δεν σεβάσθηκε τα δικαιώματα των πολιτών.
Αναφορικά τώρα με την πρακτική χρησιμότητα της έρευνας της, που ήταν ένα από τα κριτήρια για την επιλογή της ανάμεσα σε 374 διατριβές που είχαν κατατεθεί, η Αναστασία Πούλου απαντά: «Θεωρώ πως μια πιο προσεκτική καταμερισμένη ανάλυση της ευθύνης επιτρέπει στις εκάστοτε βουλές να ασκούν πιο αποτελεσματικά των κοινοβουλευτικό τους έλεγχο. Αλλά επιτρέπει και στους θιγόμενους πολίτες με τα επιχειρήματα αυτά να ασκήσουν προσφυγές ενώπιον των εθνικών αρχικά, και γιατί όχι και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, και να ζητήσουν δικαίωση».
«Δεν υπάρχει εναλλακτική»
Αλλά δεν ήταν μόνο η διατριβή της Α. Πούλου που διακρίθηκε και είχε εν μέρει ελληνική θεματολογία. Το ίδιο ισχύει και για την έρευνα της Άστριντ Σοβίγ για τη ρητορική αρχή του «There Is No Alternative», δηλαδή την αρχή του «Δεν υπάρχει εναλλακτική», ως εργαλείο της σύγχρονης διακυβέρνησης. Η πολιτική επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ τεκμηριώνει ότι με αυτό τον τρόπο οι κυβερνώντες επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους ως τις αποκλειστικά λογικές και ηθικές, ενώ απαξιώνουν τη διαφορετική γνώμη ως παράλογη και μη νομιμοποιημένη. Τα τρία παραδείγματα βάσει των οποίων εξετάζει αυτή την ρητορική η Άστριντ Σεβίγ είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η πολιτική μιας οικονομικής φιλελευθεροποίησης και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας από τους σοσιαλδημοκράτες Τόνυ Μπλερ και Γκέρχαρντ Σρέντερ όπως και η κρίση της ευρωζώνης. Στην τελευταία περίπτωση η ρητορική του «δεν υπάρχει εναλλακτική» χρησιμοποιούνταν για παράδειγμα από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που στην ουσία βρισκόταν σε αντίθεση με τη ρήτρα της μη διάσωσης των ευρωπαϊκών συνθηκών αλλά και για να αιτιολογήσει το αίτημα για έναν μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών.
«Το χωρίς εναλλακτική» δεν είναι όμως μόνο μια «επωδός» του νεοφιλελευθερισμού επισημαίνει η Άστνριντ Σεβίγ. Μια ανάλογη στάση υιοθέτησε πλέον και το νυν κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάλει ένα “Σχέδιο Β”, μια εναλλακτική πρόταση», θυμίζει η ερευνήτρια. «Μόλις ανέλαβε όμως τη διακυβέρνηση της χώρας άρχιζε να αλλάζει. Τώρα και ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική”. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, το ίδιο ρητορικό κόλπο όπως και οι σοσιαλδημοκράτες στο τέλος της δεκαετίας του ’90 και αρχές αυτού του αιώνα. Τώρα όμως για να επιβάλλει πειθαρχεία στους εσωκομματικούς του επικριτές».
Πηγή: Deutsche Welle
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου για την αναγνώριση πτυχίων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό
Θέλεις να εξασκήσεις το επάγγελμα σου στην Γερμανία; Θέλεις να αμείβεσαι ανάλογα με την ειδικότητα σου; Ο εργοδότης σου σού ζητάει αναγνώριση πτυχίου ή κρατική αξιολόγηση του πτυχίου σου, που έχει αποκτηθεί στο εξωτερικό;
Οι παραπάνω είναι μερικές από τις ερωτήσεις που τίθενται συχνά από νέους μετανάστες, με σκοπό την ομαλότερη ένταξή τους στην γερμανική αγορά εργασίας.
Για την διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων, που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση, την Πέμπτη στις 28 Νοεμβρίου, στις 18:00, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (οδός Mittelstraße 33, 12167 Berlin) με ομιλήτρια την δικηγόρο Ουρανία Κυριακοπούλου.
Στην εκδήλωση θα εξηγηθεί η διαδικασία ισοτιμίας για αναγνωρίσεις πτυχίων, θα γίνει συζήτηση για διάφορες ειδικότητες και ενημέρωση σχετικά με τις κατάλληλες υπηρεσίες και τους φορείς που μπορούν να μας βοηθήσουν στην σύνταξη της αίτησής μας και την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για αυτή τη διαδικασία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail info@gr-gemeinde.de
- Update zum prozess der anerkennung des abschlusses bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
- Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραθεριστικών Κατοικιών προσφεύγει στην ΕΕ κατά των απαγορεύσεων της Βαρκελώνης
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
«Ανοιχτές πόρτες» για την ελληνική αντιπροσωπεία στην 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Ν. Αμερικής
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης, που επισκέπτονται το Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.
Η Συνέλευση διεξάγεται από τη 16η έως σήμερα, 18η Νοεμβρίου 2024, στο Ελληνικό Ινστιτούτο «Αθηναγόρας».
Στο πλαίσιο επαφών με μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Αργεντινής αλλά και της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες, και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπεία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής Ιωάννης Τσίμαρης τόνισε ότι «η παρουσία μας στην καρδιά της Αργεντινής, μιας χώρας που έχει αναπτύξει ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα μέσω της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμού, μας κάνει χαρούμενους, τόσο για τη συμμετοχή μας στη Συνέλευση, που γίνεται υπό τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας – σημείο αναφοράς για το σύνολο των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική – όσο και λόγω του εορτασμού της συμπλήρωσης 150 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Αργεντινής».
Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τον «ισχυρό δεσμό, με ιστορικές ρίζες και κορμό τις ακμαίες ελληνικές κοινότητες και τη σπουδαία δράση ομογενών μας, που πέτυχαν να αναδειχθούν στη πολιτική και οικονομική ζωή της Αργεντινής», συνέχισε ο κ. Τσίμαρης. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία που έχει δείξει η Αργεντινή προς την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. «Είμαι βέβαιος ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να ανθίζει και να εξελίσσεται με όφελος για τις χώρες μας και τους λαούς μας», κατέληξε.
Την τεράστια πνευματική εμβέλεια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας επισήμανε ο καθηγητής Δρ. Αλεχάνδρο Φινοκιάρο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία.
Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα, αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού όπως οι συγγραφείς Ν. Καζαντζάκης, Π. Μάρκαρης και Θ. Καλλιφατίδης, εξήγησε ο κ. Φινοκιάρο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Αργεντινής έως το 2019.
Στις «ανοιχτές πόρτες» που βρήκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπουένος Άιρες αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ευστάθιος Παΐζης-Παραδέλλης, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην υποδοχή που επιφύλαξε στους Έλληνες κοινοβουλευτικούς ο τοπικός βουλευτής Σέρχιο Σισιλιάνο στην εμβληματική αίθουσα «Εβίτα Περόν» της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες.
Κατά την έναρξη της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και ομιλίες:
ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,
ο βουλευτής Ιωάννης Τσίμαρης (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), και
η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη.
Στους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα απευθυνθούν επίσης:
ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ, Μαγνησίας), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, καθώς και
ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), που είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Κατά την τελετή λήξης της Συνέλευσης, θα απευθύνει ομιλία:
η βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), η οποία είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Update zum prozess der anerkennung des abschlusses bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
- Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραθεριστικών Κατοικιών προσφεύγει στην ΕΕ κατά των απαγορεύσεων της Βαρκελώνης
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κοινή εκδήλωση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου
Το Ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου και τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου είναι έτοιμα να απλώσουν ΕΥΤΥΧΙΑ… με τον Μάριο Μάζαρη και τη Γεωργία Σολωμού… στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024.
- Update zum prozess der anerkennung des abschlusses bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
- Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραθεριστικών Κατοικιών προσφεύγει στην ΕΕ κατά των απαγορεύσεων της Βαρκελώνης
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Στο Μπουένος Άιρες η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ελληνικών φορέων Νότιας Αμερικής
Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι ελληνικές κοινότητες συνεχίζουν «την επιδίωξή τους, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», όπως τονίζει σχετικά, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ.
Κατά τη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, αναμένεται να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, να συμμετάσχουν σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως η εκπόνηση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και διατήρησης της πίστης, οι προοπτικές για την ηγεσία των ελληνικών ιδρυμάτων στη Νότια Αμερική, κά, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους Έλληνες της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες εκδηλώσεις.
Στη συνέλευση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν – μεταξύ άλλων – την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία της σοπράνο Άντας Αθανασοπούλου με τους μουσικούς Melina Kyrkiris (τσέλο) και Santiago Torricelli (πιάνο), την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες, Κωνσταντίνος Βουκελάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης του προγράμματος επισκέψεων νέων ομογενών της Νότιας Αμερικής στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης και της ενίσχυσης των δεσμών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ελληνική ομογένεια της Νότιας Αμερικής, και μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, απαρτιζόμενη από τους βουλευτές (αλφαβητικά):
– Θεόδωρο Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,
– Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,
– Χρήστο Μπουκώρο (ΝΔ, Μαγνησίας), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου,
– Ιωάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και
– Ιωάννη Τσίμαρη (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής.
Στη Συνέλευση θα εκπροσωπηθούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Νότιας Αμερικής, με τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη, και τους πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Ν. Αμερικής. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συσκέψεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, φορέων και ιδρυμάτων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και συναντήσεις με εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο της Βουλής της Αργεντινής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Update zum prozess der anerkennung des abschlusses bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
- Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραθεριστικών Κατοικιών προσφεύγει στην ΕΕ κατά των απαγορεύσεων της Βαρκελώνης
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Τορόντο όπου, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς και να αναφερθεί στον ρόλο της Διασποράς για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Κατά την ομιλία της στο πάνελ: “Connecting the Greek Diaspora with the Homeland: Keys to unlocking potential” η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα των Ομογενών και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.
Η Γενική Γραμματέας εστίασε στην βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
«Το βασικό ζητούμενο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παράλληλα με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στα προξενεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα δράσεις για τους νέους, τις γυναίκες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Extroversion of Greek Higher Education & the Role of the Greek Diaspora: Opportunities & Challenges”, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα συνεργασίες, όπως αυτή με τον επίσημο φορέα διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων Study in Greece, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Sta Ellinika.
Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές για το “brain gain”, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας σε συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ή και να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιστημόνων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στον Καναδά, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια του Τορόντο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια.
Αρχικά επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπου είχε εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας, κυρία Σκουτάκη, καθώς και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Κοινότητας στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και αξιών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην καθημερινότητά τους.
Είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.
Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ελληνικό Γηροκομείο.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου συζήτησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή της Γενικής Γραμματέως στο Τορόντο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και την προώθηση του ελληνισμού και των αξιών του παγκοσμίως.
- Update zum prozess der anerkennung des abschlusses bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
- Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραθεριστικών Κατοικιών προσφεύγει στην ΕΕ κατά των απαγορεύσεων της Βαρκελώνης
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
Με αφορμή την επίσημη «Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου» στις 29 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ. προχώρησε αρχές Νοεμβρίου σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των αγνοουμένων και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Pauluskirche και φέρει τον τίτλο «Die trauernde Mutter» ή «Die trauernde Alte», δηλαδή «Η Θλιμμένη Μητέρα» ή «Η Θλιμμένη Γριά».
Η κατάθεση έγινε εις μνήμην των αγνοουμένων και θυμάτων – ανδρών, γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, πολιτών και στρατιωτών – της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
- Update zum prozess der anerkennung des abschlusses bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
- Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραθεριστικών Κατοικιών προσφεύγει στην ΕΕ κατά των απαγορεύσεων της Βαρκελώνης
- 5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια
You must be logged in to post a comment Login