ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αντίγραφο του Ν.Χουδαλάκης: «Θέλουμε να καλύψουμε την ανάγκη της εξωστρέφειας»
Μιλώντας στον europolitis.eu ο Νικόλαος Χουδαλάκης, Διευθύνοντας Σύμβουλος της FORUM ΑΕ διοργανωτής FOOD EXPO εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση και δήλωσε:
«Η έκθεση κατάφερε στην 3η της διοργάνωση να γίνει η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Θέλουμε να καλύψουμε την ανάγκη της εξωστρέφειας και να φέρουμε εκθέτες και αγοραστές. Η συνεργασία με τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. είναι άψογη και θέλουμε μέσω αυτής να προσελκύσουμε Ελληνες επαγγελματίες του εξωτερικού».
Ο Ευρωπολίτη με την παρουσία του στην FOOD EXPO 2016, φρόντισε μίλησε, άκουσε και μεταφέρει τις σκέψεις και τις θέσεις των διοργανωτών, θεσμικών και εμπορικών εκπροσώπων που
παραβρέθηκαν εκεί:
Νικόλαος Χουδαλάκης,
Διευθύνοντας Σύμβουλος της FORUM ΑΕ διοργανωτής της FOOD EXPO
Η έκθεση κατάφερε στην 3η της διοργάνωση να γίνει η μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. 970 εκθέτες ήταν μαζί μας εκ των οποίων οι 100 είναι ξένοι. Εχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξένων αγοραστών και υπολογίζουμε πως έγιναν περίπου 5.500 συναντήσεις. Ετσι, η έκθεση αυτή πέρα από τις εσωτερικές ανάγκες να καλύψει και τη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η παραπέρα διεθνοποίηση της έκθεσης, να φέρουμε ακόμη περισσότερους εκθέτες και αγοραστές από το εξωτερικό και η έκθεση να αποτελέσει την εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων διεθνώς. Αυτό μέχρις ένα βαθμό έχει επιτευχθεί, χρειάζεται αρκετή δουλειά. Η
3η διοργάνωση δείχνει ότι πετυχαίνουμε τους στόχους μας και είμαστε ευχαριστημένοι.
Ο κ. Νικόλαος Χουδαλάκης με τον εκδότη του Ευρωπολίτη κ.Βασίλειο Βούλγαρη
Η συνεργασία με τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. είναι εξαιρετικά καλή. Εχουμε προσκαλέσει και έδωσαν το παρών περίπου 40 μέλη του. Μέσω του Συνδέσμου συμμετέχουν κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις και στόχος είναι να προσελκύσουμε τους Ελληνες επαγγελματίες του εξωτερικού,
είτε ασχολούνται με εμπορία τροφίμων και ποτών, είτε έχουν εστιατόρια, είτε οποιαδήποτε επιχείρηση που έχει να κάνει με το τρόφιμο. Να τους ξαναδώσουμε τις ρίζες τους. Να γίνουν οι πρεσβευτές των ελληνικών τροφίμων και ποτών στο εξωτερικό. Τα ελληνικά προϊόντα υπερέχουν απ’ όλα τα υπόλοιπα σαν ποιότητα. Στόχος της έκθεσης ήταν να δώσει μια διάσταση μεσογειακή, μέσω και της Mediterranean Food Experience.
Η μεσογειακή διατροφή γνωρίζει άνθιση και η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της διατροφής και όσο η συγκεκριμένη κουζίνα αναπτύσσεται τόσο και τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν ζήτηση.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλάει στον Βασίλη Βούλγαρη (Ευρωπολίτη) για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Μιλώντας με τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε τα Τρίκαλα και κατάφερε να κάνει στην πόλη του την καινοτομία τρόπο ζωής. Από το καλοκαίρι του 2023 βρίσκεται στο τιμόνι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μας μιλάει για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις μεγάλες αλλαγές στην ψηφιακή διακυβέρνηση.
Προσωπικός Αριθμός:
«Είναι ζήτημα εβδομάδων πια, να υλοποιηθεί για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση. Δεν θα χρειάζεται πλέον οι πολίτες να θυμούνται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό ταυτότητας καθώς η ταυτοποίηση τους από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα μπορεί να γίνεται μόνο με τον Προσωπικό Αριθμό»
E: Κύριε Παπαστεργίου, έχει περάσει περίπου μισός χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του mAigov της πρώτης εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στο δημόσιο. Πώς θα λέγατε ότι τον έχουν υποδεχθεί οι πολίτες;
Δ.Π: Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισαγάγαμε με τον Ψηφιακό Βοηθό mAigov για πρώτη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο. Είμαστε μάλιστα ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που αξιοποιεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες για τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης του με τους πολίτες. Το mAigov εφτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ώρο, απαντά σε ερωτήσεις που του θέτουν οι πολίτες για ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, βασισμένο στις πληροφορίες των περισσότερων από 1819 υπηρεσιών (έως σήμερα) του gov.gr και στων 3461 διαδικασιών (έως σήμερα) του MITOS.
Εδώ και λίγο καιρό, το mAigov έχει αποκτήσει και λειτουργίες Action Bot. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Πως μπορεί να εκτελεί και ενέργειες για λογαριασμό των πολιτών ξεκινώντας με την έκδοση Ληξιαρχικών Πράξεων Γάμου. Σε επόμενη φάση θα εκδίδει και άλλα “δημοφιλή” πιστοποιητικά ενώ θα κλείνει ακόμη και ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες.
Οι πολίτες από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκαν με θέρμη την πρώτη υλοποίηση ΤΝ του Δημοσίου. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Από την αρχή της λειτουργίας του το mAigov έχει δεχθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο ερωτήσεις. Πολύ συχνά, αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς η πληροφορία που παρέχει βάζει τάξη στις διαδικασίες ένα δαιδαλώδους Δημοσίου.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλάει με τον Εκδότη-Δημοσιογράφο του Ευρωπολίτη Βασίλη Βούλγαρη
Ε: Και είναι και πολύγλωσσο.
Δ.Π: Πολύ σωστά το επισημαίνετε. Το mAigov αντιλαμβάνεται και απαντά στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στα Αλβανικά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα ειδικά για τους Έλληνες της διασποράς οι οποίοι πιθανώς να μην είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το ελληνικό περιβάλλον του gov.gr. Με αυτόν τον τρόπο διευρύνουμε σαφώς τον κύκλο των πολιτών που βοηθάμε και για αυτό σκοπεύουμε να προσθέσουμε και άλλες γλώσσες. Επιπλέον πολλοί πολίτες άλλων χωρών επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται ήδη επιχειρηματικά στη χώρα μας και τους διευκολύνουμε με τον τρόπο αυτό.
Ε: Πρόσφατα θέσατε σε λειτουργία το mAiGreece. Πείτε μας τι ακριβώς είναι;
Δ.Π: Πρόκειται για την δεύτερη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης την οποία υλοποιήσαμε έξι μόλις μήνες μετά το mAigov. Σε συνεργασία λοιπόν με το Υπουργείο Τουρισμού δημιουργήσαμε το mAiGreece, έναν Ψηφιακό Βοηθό που λειτουργεί ως εξατομικευμένος ταξιδιωτικός οδηγός για κάθε επισκέπτη της χώρας μας αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες. Θα μπορούν πλέον οι ομογενείς μας όταν έρχονται στην Ελλάδα να κατεβάζουν στο κινητό τους το mAiGreece και να λαμβάνουν πληροφορίες με βάσει τις προτιμήσεις τους και τον τόπο που βρίσκονται ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους. Πληροφορίες για αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες με γαλάζια σημαία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες και προξενεία, καθώς και όλο το περιεχόμενο του visitgreece.gr είναι διαθέσιμα στο mAiGreece και μάλιστα σε 31 γλώσσες. Διαθέτει ακόμα και κουμπί 112 ώστε να το πατήσει όποιος βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη. Αυτόματα θα ενημερώνεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την τοποθεσία του ατόμου που κινδυνεύει. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας βοηθούμε τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν την χώρα μας και να νιώθουν ασφαλείς σε κάθε σημείο της.
Ε: Μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση που έχετε εξαγγείλει είναι ο Προσωπικός Αριθμός. Σε τι φάση βρισκόμαστε;
Δ.Π: Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην είσοδο του Προσωπικού Αριθμού στην καθημερινότητα μας. Είναι ζήτημα εβδομάδων πια, να υλοποιηθεί για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση. Δεν θα χρειάζεται πλέον οι πολίτες να θυμούνται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό ταυτότητας καθώς η ταυτοποίηση τους από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα μπορεί να γίνεται μόνο με τον Προσωπικό Αριθμό. Τερματίζουμε με αυτόν τον τρόπο παράδοξα ετών που προέκυπταν λόγω λαθών και αλλαγών στα στοιχεία μας στα δημόσια μητρώα. Ο Προσωπικός Αριθμός θα είναι το ΑΦΜ σε συνδυασμό με τρία ακόμα ψηφιά, εκ των οποίων τα δύο θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης μέσω της πλατφόρμας myInfo.
Πέραν αυτού θα μπορεί επίσης στο myInfo να δει αν υπάρχει κάποια αναντιστοιχία στα στοιχεία του για παράδειγμα μεταξύ του μητρώου πολιτών και του μητρώου της αστυνομίας. Θα βλέπει ότι το όνομα, το επώνυμο, η ημερομηνία γέννησης είναι καταχωρημένα λάθος και θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση.
Μόνο η ΑΑΔΕ, μας έχει πει ότι διαχειρίζονται περίπου 300.000 χιλιάδες περιπτώσεις λάθος στοιχείων τον χρόνο. Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο περιορίζουμε την ταλαιπωρία των πολιτών και πόσο χρόνο γλυτώνουμε στους εργαζομένους αυτών των φορέων τον οποίο θα αφιερώνουν σε άλλες εργασίες προς όφελος των πολιτών. Φυσικά αυτή η μεταρρύθμιση αφορά ιδιαίτερα και τους απόδημους οι οποίοι θα αποκτούν Προσωπικό Αριθμό εύκολα από τον τόπο διαμονής τους.
Ε: Συχνά οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό βλέπουμε να λειτουργούν διαφορετικά, πιο απλά, τα πράγματα στις χώρες που βρισκόμαστε και αναρωτιόμαστε γιατί να μην γίνονται έτσι και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιείτε άλλες χώρες ως παράδειγμα;
Δ.Π: Προφανώς στην πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους έχουμε μελετήσει πετυχημένα παραδείγματα άλλων κρατών, όπως η Εσθονία, και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ό,τι “κουμπώνει” στο όραμα μας και λειτουργεί προς όφελος των πολιτών είναι καλοδεχούμενο. Σκοπός μας όμως δεν είναι να αντιγράψουμε και να μεταφέρουμε αυτούσιες υπηρεσίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε. Η κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορική πορεία, τις δικές τις ιδιαιτερότητες. Εντός των δικών μας εργαζόμαστε και εμείς και φέρνουμε στα δικά μας μέτρα κάθε τι ψηφιακό που θεωρούμε ότι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο.
Πάντως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι έχουμε αρχίσει να αποτελούμε πρότυπο για άλλα κράτη στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πριν λίγες μέρες υπογράψαμε με τον Κύπριο ομόλογο μου μνημόνιο συνεργασίας ώστε να ανταλλάξουμε πρακτικές, γνώσεις, εμπειρίες καθώς σκοπεύουν και στην Κύπρο να υλοποιήσουν μια εφαρμογή αντίστοιχη με το δικό μας ψηφιακό πορτοφόλι, το Gov.gr Wallet.
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
Ε: Τι καινούργιο μπορούν να περιμένουν οι ομογενείς σε επίπεδο ψηφιακών υπηρεσιών;
Δ.Π: Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι αναγνωρίζουν τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί η ομογένεια για τη χώρα και ότι είναι δίπλα σε κάθε Έλληνα ανά τον κόσμο. Επιθυμούμε συνεχώς την ενίσχυση των δεσμών μας με τους Έλληνες της διασποράς. Θα φέρω ως παράδειγμα τις πρόσφατες ευρωεκλογές όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος διευκολύνοντας όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκονταν. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει τονίσει ότι αποτελεί στόχο να “φέρουμε” πιο κοντά στην Ελλάδα ολόκληρο τον Ελληνισμό και έχει παρουσιάσει πακέτο δράσεων και ψηφιακών διευκολύνσεων για αυτόν το σκοπό. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί σε αυτή τη κατεύθυνση κάνοντας για παράδειγμα ακόμα πιο εύκολες τις διαδικασίες για τους ομογενείς μας μέσα από τις πρεσβείες και τα προξενεία μας, όπως ήδη συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
- Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλάει στον Βασίλη Βούλγαρη (Ευρωπολίτη) για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις
- Κάλεσμα συμμετοχής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο
- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού
- Ντύσσελντορφ: Συζήτηση ενημέρωση του κόσμου της Ιατρικής με θέμα (Καθοδήγηση) 3ο Medical Forum Genesis e.V
- ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ: ΟΙ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κάλεσμα συμμετοχής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο
Ντύσσελντορφ: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος σε ενημερωτική συζήτηση για την επιστολική ψήφο
Η συζήτηση άνοιξε με τον Γενικό Πρόξενο κ.Κοΐνης να κάνει αναφορά στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη κατά του Φασισμού και Ναζισμού και την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος» όπου και στην Ελλάδα είναι η μέρα μνήμης των Εβραίων συμπατριωτών μας που έχασαν την ζωή τους στο ολοκαύτωμα και είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. Στην συνέχεια καλωσορίζοντας τον Αναπληρωτή Υπουργό μίλησε για την πάγια διεκδίκηση των Ελλήνων ομογενών ως προς το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές θυμίζοντας ότι πριν δύο χρόνια και μετά από επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και μέσα σε αυτό το διάστημα δρομολογήθηκε. Το 2023 υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής στις Εθνικές εκλογές με όσα προβλήματα υπήρξαν, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ακούει.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λιβάνιος ευχαρίστησε για την υποδοχή, φιλοξενία και ξεκίνησε κάνοντας αναφορά για την αστάθεια που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, στην Ερυθρά θάλασσα το πρόβλημα που υπάρχει στην λωρίδα της Γάζας επισημαίνοντας πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στον κόσμο. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να είναι πολύ δυνατή, να είναι ισχυρή και όλος ο ελληνισμός που βρίσκεται μέσα στη χώρα αλλά και οι Έλληνες της διασποράς που κρατάνε ζωντανή την Ελλάδα και τις παραδόσεις της .
Καλώντας τους συλλόγους και τους φορείς με την φράση : «Ολοι μαζί να γίνουμε μια μεγάλη γροθιά, που θα δυναμώνει και θα κάνει πολύ δυνατή την φωνή της Ελλάδας.»
Έκανε αναφορά στην σπουδαιότητα των ευρωεκλογών που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου του 2024. Ένα ευρωκοινοβούλιο που θα καλεστεί να αποφασίσει για τα επόμενα 5 χρόνια για πάρα πολλά πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα μας κυρίως σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής.
Σε σχέση με ότι ίσχυσε στις εθνικές εκλογές του 2023 για την συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού έγιναν σημαντικές αλλαγές με πρώτη την άρση των κριτηρίων υποβολής της αίτησης (τα 2 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα στα τελευταία 35 χρόνια) τα οποία καταργήθηκαν τον Ιούλιο του 2023 και τις τελευταίες ημέρες με την ψήφιση του νόμου της επιστολικής ψήφου δίνεται πλέων η λύση για συμμετοχή και στα άτομα που μένουν μακριά από τα εκλογικά κέντρα.
- Η όλη διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση που θα χρειαστούν για την πιστοποίηση ο κωδικός του ΤΑΧΙΣ ή του διαβατηρίου αρκεί να βρίσκεται εν ισχύ. Για όσους δεν μπορούν να εγγραφούν με τα παραπάνω μπορούν να απευθυνθούν στα Προξενεία .
- Η προθεσμία εγγραφής θα είναι μέχρι της 29 Απριλίου 2024, λίγες ημέρες αργότερα όσοι επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα θα παραλάβουν στην διεύθυνση που δηλώθηκε έναν φάκελο ο οποίος θα περιέχει το εκλογικό υλικό για την επιστολική ψήφο.
- Με την αποστολή του φακέλου θα σταλεί e-mail και μήνυμα στο κινητό με Ling που θα μπορεί ο ψηφοφόρος να παρακολουθεί την διαδρομή του υλικού.
- Το ίδιο θα συμβεί και όταν αποσταλούν τα ψηφοδέλτια στην Ελλάδα τα οποία θα πρέπει να φτάσουν το αργότερο έως της 17.00 μ.μ του Σαββάτου 8 Ιουνίου (παραμονή των εκλογών)
Η διαδικασία της ψήφου θα είναι πολύ απλή, υπάρχει ένα έντυπο που θα έχει όλους του υποψηφίου, όλων των συνδυασμών, οι οποίοι θα είναι αριθμημένοι από το 1 έως το 42 που είναι ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων . Το ψηφοδέλτιο είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα θα μοιάζει περισσότερο με τα ψηφοδέλτια των Γερμανικών ή Κυπριακών εκλογών, θα είναι ένα ψηφοδέλτιο. Θα πρέπει να δει ο ψηφοφόρος τον αριθμό του υποψηφίου και να κυκλωθεί το τετραγωνάκι όπως και ο συνδυασμός του υποψηφίου.
Μέσα στον φάκελο θα υπάρχει μία υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου και φάκελος πλήρως ανώνυμος που θα πρέπει να μπει το ψηφοδέλτιο και ο φάκελος επιστροφής που όλα τα στοιχεία θα είναι προσημειωμένα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε σε απορίες του κοινού και κάλεσε τον ελληνισμό να συμμετάσχει, αποδεικνύοντας ότι ο Ελληνισμός της Γερμανίας δεν είναι μόνο οι 2.500 που συμμετείχανε στις εκλογές του 2023.
Αρθρα & Απόψεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού
15 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή στους χώρους του ξενοδοχείου NH Brüsels πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού (EHF).
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κος Φίλλιπος Κοτσαρίδης κάνοντας αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα που θα έχει κοινό σημείο αναφοράς ο ελληνισμός της διασποράς που βρίσκεται στο γεωγραφικό σημείο της Ευρώπης, καλύπτοντας έτσι το κενό που υπάρχει με μια συντονισμένη δράση μπροστά στις σποραδικές προσπάθειες ανάδειξης των ομογενών.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ντύσσελντορφ: Συζήτηση ενημέρωση του κόσμου της Ιατρικής με θέμα (Καθοδήγηση) 3ο Medical Forum Genesis e.V
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ήτανε προγραμματισμένη η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με αναφορά και ενημέρωση για τον ρόλο του στο άνοιγμα της αγορά εργασίας στην Γερμανία.
Τις εργασίες του Forum συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος αναπληρωτής διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Νέτεταλ. Ρόλο καθοδηγητών είχαν ο Καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, διευθυντής του κέντρου ρευματολογίας στην πόλη Χέρνε, ο καθηγητής Χρήστος Κρόγιας διευθυντής Νευροχειρουργικής στο St.Marien Hospital στην πόλη Λούνεν, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γούσιας Διευθυντής Νευροχειρουργικής στο Λούνεν, ο Ιωάννης Δημητρίου διευθυντής της χειρουργικής κλινικής στο Sankt Marien Hospitak και στο St. Barbara Hospital στο Γκλαντμεκ και η Dr. Αλεξάνδρα Βαρθολομαίου, γυναικολόγος στο νοσοκομείο Bethanien στην πόλη του Μερς.
Την εκδήλωση άνοιξε και χαιρέτησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ Βασίλης Κοΐνης ο οποίος εκτός από του διοργανωτές με τους οποίους έχει στενή συνεργασία και παρευρισκόμενους ευχαρίστησε τους συνεργάτες του που ακόμα ένα σαββατοκύριακο ήταν παρών στηρίζοντας τις δράσεις του Γενικού Προξενείου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος με την σειρά του ευχαρίστησεγια την συνεργασία και φιλοξενία τον Γενικό Πρόξενο και ξεκίνησε τις εργασίες της εκδήλωσης που είχε τις παραπάνω δύο θεματικές ενότητες.
Ως προς την ενότητα του «Mentoring» πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις και με την σειρά τους ο κάθε ένας από τους καθοδηγητές καθηγητές κατέθεσαν τις απόψεις και εμπειρίες τους.
Το θέμα της πρώτης ερώτησης ήτανε:
- Ποια η σημασία της επιστημονικής έρευνας στην καριέρα κάποιου που θα έρθει στην Γερμανία;
Ξ.Μ: «Εάν δεν ξέρεις καλά την κλινική πλευρά δεν μπορείς να κάνεις έρευνα, αλλά εάν δεν κάνεις έρευνα δεν θα γίνεις ποτέ τόσο καλός ειδικός.»
Η επιστημονική έρευνα βοηθάει ιδιαίτερα, δίνοντας ιδιαίτερα αξία σε δύο βαθμίδες 1η ανάδειξή στον τομέα σου ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, 2η βοηθάει να μάθεις τον τομέα σου καλύτερα ώστε επιστημονικά και επαγγελματικά να δίνει η γνώση σου μεγαλύτερη εξέλιξη από μια απλή ειδικότητα.
Δεν θα πρέπει κανείς να πτοείται, να κάνει την κατάλληλη έρευνα το πού θα μπορέσει να του δοθεί η δυνατότητα και οι πολλές θυσίες που χρειάζονται από τον προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο για να μπορέσεις πραγματικά να αποδόσεις και να αναδειχθείς μέσα από τον τομέα της έρευνας.
2η Ερώτηση: Πόσο σημαντικό είναι να κάνει κανείς και μετεκπαιδεύσεις;
Χ.Κ: « Θα μπορούσε να εξηγήσει κάποιος στους ειδικευόμενους ότι είναι καλό να πάρουν κάποια πιστοποιητικά ώστε να μπορέσει να κάνει στην καριέρα του το επόμενο βήμα »
Η μετεκπαίδευση και πιστοποίηση παρέχει δύο οφέλη, το 1ο ότι μαθαίνει τον τομέα από εξειδικευμένο κάτι που δείχνει ότι ο εκπαιδευτής κατέχει τον τομέα το 2ο και πολύ σημαντικό είναι ότι εάν προχωρήσει, το μάθει καλά και πάρει ο ίδιος πιστοποιητικό αυτό ίσως στο τέλος της ειδικότητας του να κάνει την διαφορά με τους άλλους συναδέλφους στην ανέλιξη του.
3η Ερώτηση: Πώς θα μπορούσε κάποιος να κάνει καριέρα στην Γερμάνια;
Κ.Γ: «Δεν υπάρχει συνταγή που οδηγεί σε μια καριέρα, ο κάθε ένας πρέπει να βρει το δικό του δρόμο. »
Σημαντικός παράγοντας στο να μπορέσεις να βρει τον δρόμο του γρήγορα και να σταδιοδρομήσει είναι η αναγνώριση των προσωπικών του λαθών ώστε να μπορεί έγκαιρα να τα διορθώνει και να οδηγηθεί στην επιτυχία.
Κάποιες σύντομες προτάσεις για τους νέους που επιλέγουν την Γερμανία είναι από το ποιο νοσοκομείο επιλέγουμε που θα κάνουμε την ειδικότητα μας (από ένα μικρό περιφερειακό μέχρι ένα μεγάλο πανεπιστημιακό).
Δίνοντας το παράδειγμα ότι σε ένα πανεπιστημιακό υπάρχουν πιο μεγάλες δυνατότητες ωστόσο όμως υπάρχει και πιο μεγάλος ανταγωνισμός.
Ιδιαίτερα για διευθυντές και επιμελητές στην Γερμανία δεν θα περιμένουν να τα ξέρεις όλα, αλλά θα περιμένουν κάθε ημέρα να είσαι και καλύτερος.
4η Ερώτηση: Τι ρόλο παίζει για την ανέλιξη σε διευθυντικές θέσεις η εξειδίκευση και η οργάνωσή τους;
Ι.Δ: «Το θέμα της μετεκπαίδευσης είναι το ποιο σημαντικό για να κάνεις καριέρα στην Γερμανία»
Πολύ σημαντικό μετά την ειδικότητα είναι να δουλεύεις σε ένα νοσοκομείο που θα σου δίνει πολλές ευκαιρίες για μετεκπαίδευση . Με την μετεκπαίδευση αποκτούνται προσόντα που αναγκάζουν την αγορά εργασίας να σου προσφέρουν θέσεις ευθύνης, θέσεις που πρέπει να έχουν για να μπορούν να χαρακτηριστούν και να ξεχωρίσουν στον τομέα τους.
5η Ερώτηση: Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την γυναίκα και μητέρα συνάδελφο που θέλει να κάνει καριέρα;
Α.Β: «Για τις γυναίκες, μητέρες μετά την απόκτηση παιδιού υπάρχει μια καμπή στην καριέρα»
Η σύγχρονη γυναίκα και μητέρα που κάνει καριέρα θα πρέπει να υποστηριχθεί ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται με την έλευση ενός παιδιού. Αλλιώς οι πολλές υποχρεώσεις και η πίεση δημιουργεί στρες, ένα στρες που σε αποτρέπει από το να κάνεις καριέρα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε μέσα σε έναν γόνιμο κύκλου διαλόγου ερωτήσεων, απαντήσεων του κοινού και των διευθυντών γιατρών.
Έγινε αναφορά στο πρώτο ξεκίνημα συνεργασίας με τον χώρο της Γερμανίας το 2011 όπου μέσα στην οικονομική Κρίση, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναζήτησε παράθυρα ευκαιρίας και ελπίδας για τους νέους συναδέλφους. Το πρώτο βήμα έγινε σε συνεργασία τότε με τους 2 ιατρικούς συλλόγους του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και το υπουργείο υγείας του κρατιδίου, διοργανώθηκαν δύο μεγάλες ημερίδες με τα νοσοκομεία τα οποία πήγανε στην Θεσσαλονίκη και παρουσίασαν τις δυνατότητες που προσφέρουν.
Ο επόμενος στόχος όπως λέει χαρακτηριστικά δεν μπορεί παρά να είναι η ανταπόδοση.
<<Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες γιατροί που έχουν περάσει κάποια χρόνια στο εξωτερικό και έχουν γυρίσει πίσω με κατάρτιση και εμπειρίες. Η κατάρτιση έχει βοηθήσει στο να ανέβει το επίπεδο της ιατρικής, οι εμπειρίες όμως από την λειτουργία των συστημάτων υγείας δεν έχουνε μπει μέσα.
Αρα λοιπόν το θέμα της ανταπόδοσης για εμένα και τον ιατρικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης οφείλει να είναι ο επόμενος στόχος, έχει να κάνει με την αξιοποίηση της εμπειρίας, όχι μόνο με την κατάρτιση.>>
Νικόλαος Νίτσας: Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης
Τόνισε ότι ο Έλληνας πτυχιούχος Ιατρικής ενός ελληνικού Πανεπιστημίου δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από έναν πτυχιούχο Ιατρικής της Γερμανίας ή της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς στο εξωτερικό παρέχεται μια πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην κάθε ειδικότητα ή και κάποια εξειδίκευση στην ειδικότητα. Πράγμα το οποίο στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένο, όπως είναι πολύ περιορισμένη και η δυνατότητα για έρευνα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για έρευνα στην Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδο της Γερμανίας και για αυτό δεν υπάρχουν και τα ανάλογα ερευνητικά κέντρα.
Ως στόχο έθεσε την ενδυνάμωση της επαφής των γιατρών της Θεσσαλονίκης με τους γιατρούς εδώ της περιοχής. Μία αμφίδρομη σχέση, για να βοηθηθούν τα παιδιά που θέλουν να έρθουν εδώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά <<Θέλουμε να κάνουμε ευκολότερο το πλαίσιο στο τι κάνω; Τι ζητάω; Τι θέλω; Και πως μπορώ να το έχω σε επίπεδο εξειδίκευσης ή ειδίκευσης της ειδικότητας που θέλω να κάνω. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε και θέλουμε στην Ελλάδα οι γιατροί που είναι εδώ να μπορούν να έρθουν να επιστρέψουν και να βοηθήσουν σ΄ αυτό που θέλουμε. Την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς, την βελτίωση του δημοσίου και ιδιωτικού συστήματος υγείας.
– Ευχή μας είναι να υπάρξει η δυνατότητα κάποια στιγμή και μέσα από ελεύθερες και ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ελληνικό σύστημα υγείας, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν, όχι μόνο να γυρίσουν Έλληνες οι οποίοι είναι εδώ και θέλουν να γυρίσουν μόνιμα, αλλά να μπορούνε και επιστήμονες να στελεχώσουν το σύστημα υγείας μέσα από μια ποιο ελαστική σχέση. >>
Ιωάννης Γιαννακόπουλος: Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου ΓΕΝΕΣΙΣ. e.V
Επισήμανε <<Υπάρχουνε πάρα πολλά κίνητρα, έχουμε ανοίξει πλέον διαύλους. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να προσφέρουμε από την γνώση και την εμπειρία που έχουμε. >>
Αριστερά ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κος Νικόλαος Νίτσας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας «ΓΕΝΕΣΙΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ: ΟΙ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ
Οι Κουδουνοφόροι του ΣΟΧΟΥ: ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τοπόσημο για τον Βορειοελλαδικό χώρο κι όχι μόνο, βίωμα για τους κατοίκους, και εμπειρία παράδοσης για τους επισκέπτες τις ημέρες της Αποκριάς, το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του ΣΟΧΟΥ, με την από αιώνια άφθαρτη ταυτότητά του, αποτελεί και φέτος προορισμό για όσους αποζητούν το «γνήσιο» και το αυθεντικό.
Γιατί οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ του ΣΟΧΟΥ, είναι δρώμενο, με ρίζες που χάνονται στη Διονυσιακή λατρεία, με εμβόλιμα στοιχεία του Χριστιανισμού, και αδιάκοπη παρουσία, παρά τους όποιους χαλεπούς καιρούς και τις πάσης φύσεως απαγορεύσεις.
Ενταγμένο στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ της ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ, έχει ξεπεράσει σε φήμη τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας, κι οι κάτοικοί του, με πρωτοστάτη την καταγόμενη απ’ το Σοχό, δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ (εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ»), που ως Αντιδήμαρχος, κατόρθωσε την ένταξή του, έχουν ως μέλημα, να ακολουθήσει η αναγνώρισή του και απ’ την UNESCO.
ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ : Και με τα πόδια θα ΄ρθουν απ’ τονπλανήτη όλο οι συντοπίτες μου στον τόπο μας τις μέρες της Αποκριάς αν χρειαστεί, φθάνει να «γίνουν» με το Σοχινό «πρέπος» ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ
«Εμείς δεν αναβιώνουμε τίποτε απολύτως –μας λέει ορθά κοφτά-. Εμείς –συμπληρώνει- βιώνουμε την γονιδιακή μας παρακαταθήκη, και ζούμε στα όρια της ιεροπραξίας ότι μας παραδόθηκε ως στολίδι απ’ τους προγόνους, με μέλημά μας, οι επίγονοι να ζώνονται με την ίδια ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμά μας».
Τελευταία εβδομάδα Αποκριάς, και την συναντούμε, βράδυ Παρασκευής, λίγο πριν την παρουσίαση του θεατρικού έργου του συντοπίτη της ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ.
Κι ενώ είναι υπ ‘ ατμόν (της έχει ανατεθεί η παρουσίαση του έργου «ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΓΚΑΘΙ» που πλαισιώνουν η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ και κάτοικοι του Σοχού) μας βάζει στο κλίμα:
«Εδώ, μαζί με τα δώρα για την γέννηση των παιδιών μας, φροντίζουμε να έχουν και μια σωστή ντουζίνα με κουδούνια, καλπάκι, σαγιάκια, τσαρούχια και εσάρπες χειροποίητες»
Τέτοιο είναι το μεράκι τους, που φυσικά, μας διευκρινίζει ότι ακολουθεί τους κατοίκους του ορεινού χωριού, που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του όρους Βερτίσκος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους:
«Οι ντουζίνες είναι τοποθετημένες σε περίοπτη θέση στα σαλόνια των σπιτιών μας, αφού δεν εννοείται νοικοκύρης στο Σοχό που δεν έχει φροντίσει να προικίσει το σπίτι του με το σύμβολο της καλοχρονιάς της ευγονίας και της καλοτυχίας»
-Την ρωτάμε να μας περιγράψει το δρώμενο και μας παραπέμπει σε κείμενό της που συνόδεψε την εξαίρετη φωτογράφιση της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΜΠΛΙΩΝΗ και του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (το παραθέτουμε αυτολεξεί) :
“Στα καλντερίμια της κωδωνόκρουστης αλήθειας μας»….
Ο απόαιώνων ήχος της προγονικής αφθαρσίας σε πεντατονικό προσκύνημα ευετηριακής μέθεξης, σαγηνεύει γονιδιακές ρίζες, ξυπνά μνήμες σε μικρούς και μεγάλους, ατσαλώνοντας θέληση αέναης συνοχής και συλλογικότητας…
Εδώ, εγκόσμια και απόκοσμα συνυπάρχουν, με θρύλους, μύθους, παραδόσεις, υλικές και άυλες κληρονομιές, σε ένα εύηχο μέταλλο εν-συναίσθησης που ευλαβικά θαρρείς φυλάσσεται για έναν ολάκερο χρόνο σε περίοπτη θέση στα σπιτικά μας…
Τις Απόκριες ξεσκαλώνεται… μαζί με τις ιστορήσεις που φοριούνται κατάσαρκα …μας ζώνουν απ’ τα μύχια της καρδιάς ως τη μέση …και εκκωφαντικά ξεχύνονται στα καλντερίμια της ιδιαίτερης όσο και μοναδικής μας αλήθειας..
Όλα τα χρώματα της ψυχής επικεφαλής… η πανδαισία του απόλυτου ρυθμού της καρδιάς μας υψικόρυφα… παλέτα μ’ άπειρους συμβολισμούς ωσάν δυο χέρια αντάμα σε κωνική παράκληση προς τα ουράνια – κέλευσμα συμπαντικό για ευγονία, καλοχρονιά, καλοτυχία…
Σταυρός βαρύς η ευθύνη…
Τον φυλάμε στο πρόσωπο…
Κέντημα τα περασμένα στις μορφές μας…
… Φορτιό βαρύτιμο…
Oγκωδέστερο κι απ’ το «μπατάλι»…
Kρατά διαφορετικό «ισοκράτημα»
Πάλλεται ανάμεσα στη διονυσιακή λατρεία και τις Χριστιανικές μαρτυρίες…
Κάθε σιρίτι ασημοκέντητο κι ένας αναστεναγμός… ένα χαμόγελο… ένα δάκρυ … μια προσμονή
…και προσευχές αμέτρητες…
Να γεννούν με «πρέπος» όλα!!!
Και πέρσι και φέτος και για πάντα…
Ευθύνη καθολική το μεράκι μας…
Πανηγυρίζουμε στα στενοσόκακα της ιστορίας μας κραδαίνοντας τη διάθεσή μας να μεταφέρουμε το χθες στο σήμερα κιαύριο πάλι να μην αναβιώσουμε αλλά να ζήσουμε: τους ήχους μας… τα τραγούδια μας… τα κεράσματά μας… την βαθιάυπόκλιση στις αξίες μας… στην αγάπη… στον έρωτα… στην φιλία… στην προγονική τιμή και την συγγένεια εξ’ αίματος…που σαν γάργαρο νερό ξεπηδά απ’ τις ασβεστωμένες κρήνες και μας ξεδιψά…
“Ασημένια κρύα βρύση
πώς βαστάς κρύο νερό,
το βαστώ και δεν το χύνω
για της αγάπης τον καημό…”
Και τη συγχώρεση… τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνίας του ουμανισμού όπου οι τελεστές κερνούν και ξεχνούν… παραγράφουν και λησμονούν τα ευτελή των λόγων, τις οξύτητες των περασμένων και ξαναφορούν τα ουσιώδη των πράξεων…
Κάτω απ΄ την φαινομενικά τρομακτική τραγόμορφη αμφίεση που με … «το φως του λύκου επανέρχεται» (τα υγρά μάτια, τα σκληρά ακατέργαστα κάποτε δέρματα, τα τσαρούχια στα πόδια και το σχοινένιο ζωνάρι), η ατσάλινη σαν των συμπαγών «κυπριών» φιλοπρόοδη θέληση για ζωή..
… κι ο έρωτας ηχηρό στοιχείο του δρωμένου να λαμποκοπά στο άλικο χρώμα του… εκλογή της υφάντρας που τον τραγούδαγε μερόνυχτα στον αργαλειό υπό το αχνό φως της γκαζόλαμπας τρυπώντας με σαϊτιές τα ακροδάχτυλά της … σταλάζοντας κι αυτά με τη σειρά τους εικονικά ρανίδες αίματος για να περιποιήσουν τιμή στο ύψιστο συναίσθημα…
Μες το πυκνό σκοτάδι της μεταμεσονύκτιας παρρησίας το βήμα θα φέρει το παλικάρι στην εξώθυρα της αγαπημένης του… την νηνεμία της σιγαλιάς θα δονήσει η κρυφή ελπίδα να την κρυφοκοιτάξει.. καθώς το ένα φύλλο θα ανοιχτεί …οι ηθικοί νόμοι της μικρής κοινωνίας θα καταρριφθούν… οι εδικοί της θα τον καλοδεχθούν μ’ ότι τους βρίσκεται εύκαιρο… θα τον τρατάρουν κι εκείνος για πρώτη φορά χωρίς λαβές για σχόλια …ανενόχλητος… θα μπει στο σπίτι που φυλάει όλα του τα όνειρα κι ίσως την επαύριο στείλει το προξενιό…
“κόρη ‘μ καιρός για φίλημα,
καιρός για μαύρα μάτια,
εσύ αν θέλεις φίλημα,
αν θέλεις μαύρα μάτια,
σύρε να πεις τη μάνα σου
φλουριά να μ’ αραδιάσει…”
Όχι τα Καρναβάλια τα δικά μας στο Σοχό δεν είναι μουσειακό είδος…
Είναι η ζώσα μας πραγματικότητα…”
Όσο για τις φετινές εκδηλώσεις (τις πρώτες ελεύθερα διοργανωμένες μετά το παρατεταμένο lock down ελέω covid, που όμως δεν σταμάτησαν το δρώμενο) προγραμματίστε:
Την τελευταία εβδομάδα της ΑΠΟΚΡΙΑΣ, οι εκδηλώσεις ξεκινούν απ’ το απόγευμα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ όπου στις 16.00΄΄ οι βενιαμίν θα έχουν τον πρώτο λόγο στον πάντα μαγικό ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΧΟΡΟ τους, για να ακολουθήσει στις 19.00΄΄μμ η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Στο προξενιό τριαντάφυλλο, μα στη ζωή αγκάθι», σε σενάριο – σκηνοθεσία του εκπαιδευτικού ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ, που πλαισιωμένος από μέλη της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ αλλά και κατοίκους του χωριού με περισσή φροντίδα και μεράκι πολύ θ’ ανέβουν στο σανίδι του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ μας ΘΕΑΤΡΟΥ, για να γυρίσουν μέσω της μυθοπλασίας τον χρόνο πίσω πολλές δεκαετίες, να ενδυθούν τις παραδόσεις μας, την ντοπιολαλιά μας, και να αναδείξουν στοιχεία της καθημερινότητας των ηθών και των εθίμων ενός τόπου που υπήρξε κεφαλοχώρι και σημείο αναφοράς για τον Βορειοελλαδικό χώρο. Φιγούρες γνώριμες, για τους παλαιότερους, στιγμιότυπα αστεία, περιπαιχτικά, δοσμένα από αφηγήσεις, αλλοιωμένα σε πρόσωπα και καταστάσεις δίκην «θεατρικού λόγου», και περιπέτειες χαρακτήρων που οι νεότεροι θα γνωρίσουν έτσι όπως θα ενσαρκωθούν μέσα απ’ τους ρόλους μιας τυπικής κοινωνίας έναν αιώνα πριν…
Το ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ ο χορός των δρωμένων ξεκινά στις 17.00΄΄ απ’ την ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΧΟΥ, εμψυχωμένος απ’ τα μέλη του ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» που σταχυολογούν πατήματα ντόπιας παράδοσης, για να εξελιχθεί στην πατροπαράδοτη «ΡΟΥΜΠΑ» που αναβιώνει κάθε χρόνο. Συνοδεία ζουρνάδων, με την ορχήστρα του ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ, το νυφικό του γάμου, μεταφέρεται απ’ το σπίτι του γαμπρού (ακίνητο οικογένειας ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΟΙΚΑ) δια χειρός μελών ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ, στο σπίτι της νύφης (ακίνητο οικογένειας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΚΟΛΗ), δια των μελών του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΟΧΟΥ. Στήνεται ένα ατόφιο παραδοσιακό γλέντι γάμου, με τους εκπολιτιστικούς συλλόγους κατοίκους περίοικους και επισκέπτες να … «χαρεύουν» εν χοροις κι οργάνοις σε πομπή.
Το γλέντι ατέρμονο κορυφώνεται στις 20.00μμ με το παραδοσιακό «ΖΑΠΟΥΣ», το άναμμα δηλαδή της φωτιάς στην τοποθεσία «ΚΟΥΜΛΟΥΚ» (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ) για να επέλθει η «κάθαρση» όπως συνηθίζεται να ετυμολογείται ο συμβολισμός της. Εκεί οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ αναμιγνύονται με θεατές και θιασώτες, και αποκορύφωμα της βραδιάς είναι οι «ΑΡΑΠΚΕΣ» που βγαίνουν γλεντώντας μεταμφιεσμένες στην Πλατεία για να πειράξουν και να περιπαίξουν περαστικούς κι ανυποψίαστους κρατώντας πάντα επτασφράγιστο μυστικό την αληθινή τους ταυτότητα.
«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ», την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ απ’ τις 11.00 ως τις 12.30 το πρωί οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ : ΚΡΗΤΩΝ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΑΥΓΗΣ και ΚΟΛΧΙΚΟΥ «ΒΑΛΑΧΤΣΙΑ» συνοδεία του αξεπέραστου ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ και της πολυμελούς ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ με τα ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ, θα μας … «μερακλώσουν» προετοιμάζοντάς μας για την ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ στη διάρκεια της οποίας όλο το χωριό πια είναι … στο πόδι… αφού απ’ την ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ όπου τελείται ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ, τα ΔΥΟ ΤΑ ΒΡΥΣΙΑ όπου ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ τον ετοιμάζουν για το μέγα … μυστήριο… ως το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ στο ακίνητο Γ. ΚΑΡΑΟΛΗ όπου τα μέλη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΟΧΟΥ νουθετούν προετοιμάζουν χορεύουν και τραγουδούν την ΝΥΦΗ – ΑΡΑΠΚΑ με κάθε επισημότητα…κάθε παριστάμενος ενδύεται κι από έναν ρόλο σε μια ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΟΜΠΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ και ΓΛΕΝΤΙΟΥ!!
Φυσικά σε όλα μας τα προαναφερόμενα ΣΤΕΚΙΑ, χάλκινα, ζουρνάδες και νταούλια, άφθονο ποτό κεράσματα και πολύ κέφι συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό!!!
Κορύφωση όλων των προηγούμενων ημερών αποτελεί για τον κόσμο του ΣΟΧΟΥ και τους επισκέπτες του η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΤΥΕΡΑ.
Προετοιμαστείτε λοιπόν απ’ το πρωί με τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΟΧΟΥ που θα βηματίσουν τις παραδόσεις μας, για να ακολουθήσει 13.00-14.30 το μοίρασμα της ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ και των ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ που θα γευτείτε ΔΩΡΕΑΝ ως ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ, καθώς και τα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ που ειδικά τη μέρα αυτή προσφέρονται αφού αναβιώνουμε ΤΟ «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» ένα ΕΘΙΜΟ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΩΣ μιας και μπαίνουμε στην περίοδο της Σαρακοστιανής Νηστείας που θέλει οι νεότεροι να επισκέπτονται τους μεγαλύτερους ηλικιακά συγγενείς προκειμένου να τους χαρίσουν ένα πορτοκάλι να τους φιλήσουν το χέρι και να ζητήσουν συγχώρεση για να ακούσουν το «συγχωρεμένα να ‘ναι …»
14.30 ακριβώς ξεκινά η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ με τα ΠΕΖΟΠΟΡΑ και άλλα ΤΜΗΜΑΤΑ που έχουν προετοιμάσει κάτοικοι φορείς και συλλογικότητες του τόπου μας, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σοχού) καθώς και φιλοξενούμενων Πολιτιστικών Ομάδων, ενώ δρώμενο του ΤΜΗΜΑΤΟΣ LATIN ΧΟΡΟΥ θα επιμεληθεί η επικεφαλής του ΜΑΡΙΑ ΠΟΙΡΑΖΗ με λιλιπούτειους καρναβαλιστές για να ακολουθήσει το έθιμο του ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΟΧΙΝΟΥ ΓΑΜΟΥ.
Τέλος στις 15.30 τον τόπο θα δονήσουν μεταφορικά και κυριολεκτικά οι εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι τελεστές μας, που θα ξεχυθούν στα ΚΑΛΤΕΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ μας, με τον ΗΧΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΙΩΝΩΝ ΑΦΘΑΡΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ, που αποτελεί ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
Dr.med. Γιώργος Γήτας : Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία
“ Το σημερινό μας άρθρο (συνέντευξη) εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική κοινωνία από την κρίση των τελευταίων ετών. Η ελληνική κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, έτσι ξεκίνησε και ξεσκέπασε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.”
Ο Γιώργος Γήτας απέκτησε τον τίτλο του ειδικού Μαιευτήρα-Γυναικολόγου 2012-2017 και έγινε διδάκτορας του πανεπιστήμιου Saarland της Γερμανίας. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην γυναικολογική ογκολογία, χειρουργική μαστού, ουρογυναικολογία, λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Διεύθυνε και εξέλιξε το ενδοσκοπικό κέντρο, το κέντρο ενδομητρίωσης καθώς και το ουρογυναικολογικό κέντρο του πανεπιστημίου του Lübeck, ένα από τα πιο ιστορικά πανεπιστήμια στο χώρο της γυναικολογίας. Επί του παρόντος διευθύνει το γυναικολογικό κέντρο του πανεπιστημίου του Βερολίνου Charite Campus Mitte, το πιο ξακουστό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, και όλα αυτά στην ηλικία των 35 χρόνων, καθιστώντας τον ίσως τον νεότερο ιατρό που φτάνει σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά. Ο Γιώργος Γήτας ξεκίνησε πρόσφατα να παραδίδει ελληνογερμανικά μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του πανεπιστήμιο του Kiel με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει την γνώση του σε Έλληνες συναδέρφους.
.
Το σημερινό μας άρθρο (Συνέντευξη) εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική κοινωνία από την κρίση των τελευταίων ετών. Η ελληνική κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, έτσι ξεκίνησε και ξεσκέπασε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.
Η μεγαλύτερη ελληνική πληγή των τελευταίων ετών είναι η απώλεια πτυχιούχων που στρέφονται στο εξωτερικό ώστε να εξελιχθούν, το αλλιώς γνωστό ως Brain-Drain.
Τι καλύτερο από το να παρουσιάσουμε ένα προσωποποιημένο παράδειγμα ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Ο λόγος γίνεται για τον Γιώργο Γήτα, μαιευτήρα-γυναικολόγο κάτοχο διευθυντικής θέσης στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Charite στην ηλικία των 35 χρόνων. Ο Γιώργος Γήτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (2004-2010) μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας προσαρτήστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής-γυναικολογίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Στην ολιγόμηνη παραμονή του εκεί, πήρε την απόφαση να μην περιμένει στην λίστα αναμονής για μια θέση ειδικευομένου στην Ελλάδα και να φύγει στο εξωτερικό για να ειδικευθεί.
.
- Γιώργο τι σε οδήγησε στην απόφαση σου να φύγεις στο εξωτερικό; Παράτησες μια σχετικά προνομιούχα θέση, όπως και ένα διδακτορικό.
«Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται αλλιώς, παίρνεις το ρίσκο και πάντα κάτι θυσιάζεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, πιστεύω ότι όσο παρατείνει κάποιος την απόφαση να φύγει τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται η κατάσταση στην πορεία. Η δίψα να γνωρίσω το διεθνές στερέωμα και να ζυγίσω τις δυνατότητες μου ήταν αυτό που με ώθησε σε αυτή την απόφαση. Δυστυχώς η έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και η οργανωτική ανεπάρκεια των νοσοκομείων στην Ελλάδα, δεν μου προσέφερε αυτή την δυνατότητα. Από την άλλη, οι δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί, χαρακτηριστικό των Ελλήνων, καθώς και η ιδέα ότι δεν θα μπορώ να έχω κάθε ώρα και στιγμή τα αγαπημένα μου πρόσωπα, δυσκόλεψαν πολύ την απόφαση αυτή. Εκεί χρειάζεται λίγο φιλοσοφία ώστε η χιλιομετρική απόσταση να μετατραπεί σε ένα νέο ορίζοντα για όλη την οικογένεια. Πιστεύω ότι αύτη την εμπειρία πρέπει να την επιδιώξει κάθε επαγγελματίας. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, οι εμπειρίες που αποκομίζει κάποιος, καθώς και η αίσθηση ότι προσπάθησε, αξίζουν σίγουρα την διαδικασία».
.
- Πως είναι η εμπειρίας σου στο εξωτερικό; Πως αντιμετωπίστηκες; Έχεις συμβουλές για τους νεότερους που σκοπεύουν να βγουν στο εξωτερικό;
«Όπως είναι φυσικό κάθε αρχή έχει και τις δυσκολίες της. Η γλωσσική ανεπάρκεια και η διαφορά στον επικοινωνιακό κώδικα την έκανε ακόμα πιο δύσκολη. Σαν χθες θυμάμαι που πήγαινα σε συνεντεύξεις για την θέση του ειδικευομένου έχοντας αποστηθίσει 10 προτάσεις στα Γερμανικά ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Στην πορεία υπήρχαν ‘τρικλοποδιές’, κάτι που θα το χαρακτήριζα ως αναμενόμενο και θα το απέδιδα πιο πολύ στην ανθρώπινη φύση, ένστικτα ανταγωνισμού και φθόνου, παρά σε ρατσιστικό υπόβαθρο. Ο ρατσισμός δυστυχώς υπάρχει και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, σε άλλες χώρες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Από την άλλη, πολλές φορές ο όρος θύμα ρατσισμού χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για καλύψουμε τις αποτυχίες μας, όποτε θα συμβούλευα τους νέους συναδέρφους μου να μην ασχολούνται καθόλου με το θέμα και να επικεντρωθούν στους στόχους τους, έτσι στο τέλος θα δικαιωθούν. Φυσικά, όταν ανήκεις σε μειονότητα είναι πιο εύκολο να στοχοποιηθείς, παρόλα αυτά θεωρώ την Γερμανία μια σχετικά δίκαιη χώρα που καταφέρνει να αξιοποιεί και να προσαρμόζεται σε ότι είναι προς όφελος της. Τίποτα δεν σου χαρίζεται αλλά από την άλλη όταν υπερέχεις από τους ‘ανταγωνιστές’ σου αργά η γρήγορα θα σου αναγνωριστεί. Θα μπορούσα να πω ότι δεν πιστεύω στον παράγοντα τύχη, θεωρώ ότι σε όλους παρουσιάζονται ευκαιρίες απλά άλλοι τις βλέπουν ή ακόμα καλύτερα τις δημιουργούν και άλλοι όχι.
Αυτό που έχω να προτείνω σε νέα παιδιά που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, είναι να παραμείνουν αισιόδοξοι, πεισματάρηδες και να σέβονται το διαφορετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προσαρμόσουν τα πιστεύω τους και θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα τους. Θεωρώ ότι οι Έλληνες είμαστε ένας χαρισματικός λαός και αυτό αναδεικνύεται περισσότερο σε συνθήκες εκτός Ελλάδας. Την πίεση και τις δυσκολίες πρέπει να τις απορροφήσουν, από αυτές να δυναμώσουν και στην συνέχεια να τις αξιοποιήσουν!»
.
- Γιώργο μίλησε μας σε παρακαλώ για την καθημερινότητα σου στην δουλειά, τις συνθήκες εργασίας και τι νομίζεις ότι μας λείπει από την Ελλάδα.
«Όπως σχεδόν όλες οι υπηρεσίες στην Γερμανία έτσι και τα νοσοκομεία είναι πολύ καλά οργανωμένα. Κατά την άποψη μου, αυτό οφείλεται στο ότι όλα τα νοσοκομεία στην Γερμανία είναι ιδιωτικού δικαίου και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ανταγωνισμού, οι οποίες οδηγούν σε συνθήκες πίεσης αλλά και συνεχής βελτίωσης. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να τα συνδυάζει όλα, δηλαδή να υπάρχουν χαλαρές συνθήκες εργασίας, ανταγωνιστικό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλές αμοιβές, πάντα κάτι θα λείπει ώστε να υπάρχουν τα υπόλοιπα. Όσο για το ελληνικό σύστημα υγείας, δυστυχώς δεν διαφέρει από την παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Βασικό στοιχείο πιστεύω που αποτελεί τροχοπέδη για την εξυγίανση του συστήματος είναι η αλλαγή στην θεμελιώδης αρχές, να προτάξουμε επιτέλους στην Ελλάδα το κοινό καλό από το ατομικό συμφέρον. Μια τέτοια αλλαγή είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι κανόνες χωρίς εξαιρέσεις και να έρθει η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι μέσα από την παιδεία! Σαν παράδειγμα θα σας αναφέρω ότι ο Γερμανός ασθενής δεν ρωτάει ποτέ ποιος θα τον χειρουργήσει, γιατί εμπιστεύεται το σύστημα. Θα χειρουργηθεί όμως σε 2-3 εβδομάδες χωρίς επιπλέον έξοδα. Ποιος φταίει στην Ελλάδα? Οι γιατροί που αμείβονται με 1500 ευρώ τον μήνα? Οι ασθενείς που περιμένουν ένα χρόνο για να χειρουργηθούν? Φυσικά και φταίει το σύστημα άλλα όλοι είναι συνυπεύθυνοι…
.
Η καθημερινότητα μου στο Πανεπιστήμιο του Charite Campus Mitte είναι ευχάριστη και πολύ δημιουργική. Πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά, παθήσεις του μαστού, προχωρημένα στάδια ενδομητρίωσης, ουρογυναικολογικά περιστατικά με εφαρμογή της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, είναι η καθημερινότητα μας. Όχι μόνο χρησιμοποιούμε τις τελευταίες τεχνικές παγκοσμίως αλλά είμαστε μέρος της δημιουργίας των επόμενων. Η αλήθεια είναι ότι τα ‘δύσκολα χρόνια’ για εμένα έχουν περάσει. Λόγω της θέσης μου και της εξειδίκευσης μου στην γυναικολογική ογκολογία αναλαμβάνω συγκεκριμένα ή περίπλοκα περιστατικά, κάτι που μου προσφέρει ποιοτικό χρόνο στην δουλειά μου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν είμαι καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα απασχολημένος. Στην Γερμάνια όσο πιο ‘ψηλά’ φτάνεις τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες και ο χρόνος ενασχόλησης με την δουλειά σου, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών σε τέτοια ιατρικά ‘εργοστάσια’ έχει ως αποτέλεσμα την καταξίωση σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά γίνεται η καθημερινότητα μας τόσο απρόσωπη, που το να μην ξέρεις πως μοιάζει ο ασθενής που χειρουργείς είναι σχεδόν δεδομένο. Εκεί κάπου χάνεται η μαγεία, η επαφή με τον ασθενή και η ψυχική ανταμοιβή.»
.
- Τι στόχους έχεις για την συνέχεια; Είναι πιθανή η επιστροφή σου στην Ελλάδα; Έχεις συμβουλές για τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα;
«Από τότε που έγινα πατέρας, η επιστροφή μου στην Ελλάδα είναι δεδομένη και χρονικά περιορισμένη μέχρι να ξεκινήσουν τα παιδιά μου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Προτεραιότητα μου είναι τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σαν Έλληνες και να πάρουν όλα τα θετικά στοιχεία που έχει να τους προσφέρει ο ελληνικός κοινωνικός ιστός. Είχα την ευτυχία να γίνω τρεις φορές πατέρας και από τότε για μένα όλα άλλαξαν. Πλέον ζω και αναπνέω για τα παιδιά μου και η καριέρα μου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Από την άλλη, όταν είσαι ψυχικά ‘γεμάτος’, αποδίδεις καλύτερα και επαγγελματικά, οπότε πιστεύω ότι το ένα δεν απορρίπτει ή επισκιάζει το άλλο.
Στόχος μου βραχυπρόθεσμα είναι να εξελιχθώ στην Γερμανία ακαδημαϊκά ξεκινώντας την διαδικασία για την βαθμίδα του καθηγητή πανεπιστήμιου και μεσοπρόθεσμα να εγκατασταθώ στην Ελλάδα με επαγγελματικές συνθήκες που να μου επιτρέπουν να ασκήσω την επιστήμη μου. Μακροπρόθεσμα σχέδια δεν κάνω…
Αυτό που θα έλεγα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού είναι να συνεχίσουν να παλεύουν, να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό και μετά να επιστρέψουν στην πατρίδα, μεταφέροντας ότι θετικό έχουν να συμβάλλουν ώστε να φτάσει η Ελλάδα και οι Έλληνες εκεί που τους αξίζει, ψηλά!»
georgios.gitas@charite.de
You must be logged in to post a comment Login