ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Θέσεις-σκέψεις-προτάσεις: Σήμερα μας μιλάει ο Δήμος Παπαδημητρίου από το Μόναχο, ιδιοκτήτης των εστιατορίων (Apostel και Dimos)
Κατάγεται από την Οιχαλία Τρικάλων και βρίσκεται στη Γερμανία από τον Δεκέμβριο του 1988. Από τότε ασχολείται με τη γαστρονομία βιώνοντας όλα τα στάδιά της. Από βοηθός κουζίνας, βοηθός μάγειρα, μάγειρας, μπάρμαν, βοηθός σερβιτόρου, σερβιτόρος, υπεύθυνος μαγαζιού και από το 1995 ανοίγει πλέον το πρώτο δικό του εστιατόριο.
Να σταθούμε λίγο στην εμπειρία της πρώτης εξαετίας σας, στη γνωριμία με το εστιατόριο. Ποιο ήταν αυτό που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και σας “κέρδισε” στη γαστρονομία; Επίσης, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις καλές και ευχάριστες, αλλά και από τις δύσκολες στιγμές που έχει αυτός ο χώρος
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στη γαστρονομία είναι ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία και την επικοινωνία. Στην αρχή μ’ άρεσε να μαγειρεύω, όμως με την πάροδο του χρόνου δεν μου άρεσε και πολύ μέσα στην κουζίνα και ήθελα να είμαι προς τα έξω. Ήθελα να έχω επικοινωνία με τον κόσμο. Το άσχημο είναι ότι δεν έχεις προσωπικό χρόνο γιατί πρέπει να είσαι συνέχεια στο μαγαζί. Ειδικά όταν ξεκινάς είναι όλο δουλειά και τίποτα άλλο. Ο ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει στη ζωή σου και η διασκέδαση είναι μηδαμινή. Στερείσαι πολλά πράγματα, αλλά αυτό που κερδίζεις είναι τα χρήματα. Αν βάλεις κάποιο σκοπό και θέλεις να πάρεις ένα αυτοκίνητο ή να φτιάξεις ένα μαγαζί, μπορείς να τον πετύχεις γιατί μαζεύεις τα χρήματα επειδή δεν έχεις το χρόνο να τα χαλάσεις αλλού.
Ο Γερμανός πελάτης είναι δύσκολος; Πώς το βλέπετε εσείς;
Είναι δύσκολος πελάτης, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζει αρκετά πράγματα. Ξέρει και από ελληνική κουζίνα και από ιταλική και γενικότερα. Επίσης η γερμανική γαστρονομία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ την τελευταία 15ετία. Οι Γερμανοί θεωρούνται από τους καλύτερους επαγγελματίες, παρόλο που στο παρελθόν τα ελληνικά εστιατόρια ήταν top.
Έτσι όπως το λέτε, είναι σαν να έχει πέσει το επίπεδο των ελληνικών εστιατορίων…
Όχι. Το δικό μας επίπεδο δεν έχει πέσει, αλλά έχει ανέβει πολύ το επίπεδο των γερμανικών εστιατορίων. Αν θέλετε, εμείς έχουμε μείνει λίγο πιο πίσω σε σχέση με τους Γερμανούς. Παράλληλα ο ανταγωνισμός είναι πλέον και αυτός δυνατός
Δηλαδή εκεί που εστιάζουμε είναι ότι ο Γερμανός με τα ταξίδια και με την πάροδο του χρόνου έχει εμπειρία, έχει βελτιώσει τις γεύσεις του ως λαός και έχει μία μεγαλύτερη απαίτηση σε αυτό που του προσφέρεις. Και έρχομαι και στην ερώτηση… Προσφέρουμε στο Γερμανό την ελληνική γαστρονομία; Ο Γερμανός τουρίστας που θα κατέβει και θα φάει στην Ελλάδα θα έβρισκε κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά εστιατόρια εδώ στη Γερμανία;
Δε θα βρει το αντίστοιχο. Γιατί σε γενικές γραμμές εδώ τα ελληνικά εστιατόρια ένα 80% είναι στυλ ψητοπωλείου. Τα περισσότερα δεν έχουν μαγειρευτά, γιατί για να φτιάξεις τέτοια φαγητά πρέπει να έχεις μεράκι και να γνωρίζεις το αντικείμενο.
Σας έχει τύχει να σας πει κάποιος Γερμανός ότι πήγα στην Ελλάδα και έφαγα το “χ” φαγητό και δεν το βρίσκω εδώ;
Φυσικά και έχει τύχει. Ζητήσανε πιάτα κατσαρόλας, όπως αυτά που έφτιαχναν παλιά οι μητέρες μας. Και θα μιλήσω για το Μόναχο που ξέρω, ότι εδώ δεν έχουμε τέτοιο μαγαζί. Παλαιότερα υπήρχε ένα που δούλευε μόνο με φαγητά κατσαρόλας που πήγαινε ο πελάτης έβλεπε τις κατσαρόλες και έλεγε θέλω αυτό κι εκείνο. Αλλά αυτό γινόταν πριν από καμιά 15ετία σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Έρχονται και ζητάνε μαγειρευτά αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε. Εμείς μπορούμε να κάνουμε μέχρι λαδερά, από ‘κει και πέρα…
Σε ένα άλλο κομμάτι που θεωρώ ότι έχει αξία, γιατί η ελληνική γη βγάζει καλά προϊόντα τόσο στη γαστρονομία όσο και στο κρασί. Κατά πόσο δουλεύει ο Έλληνας εστιάτορας τα ελληνικά προϊόντα;
Είναι αλήθεια πως έχουμε πολύ καλά προϊόντα, αλλά για να τα προωθήσουμε πρέπει να τα ξέρουμε. Υπάρχουν προϊόντα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν τα γνωρίζουμε. Και πρέπει και οι τιμές να είναι προσιτές, για να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε στον πελάτη. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να πάρουμε προσούτο Ευρυτανίας που είναι ακριβό. Και πώς να το περάσουμε στο Γερμανό όταν δεν το ξέρουμε καλά – καλά ούτε κι εμείς. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Είχε γίνει μία έκθεση πριν από καιρό με μαστίχα Χίου και με διάφορα τυριά από τη Νάξο και αλλού. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα για παράδειγμα με τη μαστίχα, αλλά ο Γερμανός δεν ήξερε τι είναι η μαστίχα Χίου. Οπότε έπρεπε εμείς να τυπώσουμε ενημερωτικά φυλλάδια και να τον ενημερώσουμε.
Άρα χρειαζόσαστε μικρά δείγματα και την ιστορία του προϊόντος στα γερμανικά, ώστε οι παραγωγοί να σας δώσουν μία βοήθεια για την καλύτερη προώθησή τους. Γίνονται παρουσιάσεις γευσιγνωσίας; Υπάρχουν παραγωγοί που σας παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και μαζί με ένα μάγειρα σας κάνουν κάποιες γευστικές προτάσεις;
Είναι μηδαμινές αυτού του είδους οι εκδηλώσεις. Κάποιος που θέλει να πουλήσει το κρασί του μπορεί να έρθει και να το προωθήσει, αλλά σε θέματα διατροφής, δεν το κάνουν. Χρειάζονται περισσότερες εκδηλώσεις και γαστρονομικές προτάσεις.
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια και με έναν πιο απαιτητικό Γερμανό πελάτη τι είναι αυτό που πρέπει να κοιτάξει ο κάθε γαστρονόμος ώστε να ξανακερδίσει το μερίδιο της αγοράς που του αναλογεί;
Καταρχήν, βασικός παράγοντας είναι η ποιότητα. Επίσης χρειαζόμαστε καινούριες ιδέες όπως διάφορα νέα ορεκτικά που μπορούμε και πρέπει να τα προωθήσουμε. Επίσης, χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν γίνεται να δουλεύουμε με ανειδίκευτο μάγειρα για παράδειγμα. Καλό θα ήταν ακόμα και τον γύρο ή το σουβλάκι να το παρουσιάζουμε πιο όμορφα.
Οι επαγγελματίες γαστρονόμοι βρίσκεστε μεταξύ σας ώστε να συζητάτε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, και τις δυνατότητες σας ώστε να κερδίσετε το “στοίχημα”;
Δεν γίνονται συγκεντρώσεις ώστε να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες και να κοιτάμε όλοι μαζί για το καλύτερο. Συνήθως ο ελληνισμός εδώ κοιτάει μόνο την πάρτη του!
Ποιο είναι το δικό σας όραμα;
Να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω ήδη. Βασικό στοιχείο είναι η ποιότητα και προσπαθώ να δίνω στον κόσμο νέες ιδέες, νέα πιάτα με γνώμονα πάντα την ελληνική φιλοξενία.
Β.Β
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κ. Τσιάρας: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών
Τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Food &Drinks International Expo byDetrop, που διοργανώνεται από τη HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως η ζήτηση για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές. Παραθέτοντας τα στοιχεία, επισήμανε ότι ο κλάδος των ποτών παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 16,31% από το 2020 στο 2021 και κατά 18,29% από το 2021 στο 2022, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και την απήχηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο κλάδος των προϊόντων κρέατος παρουσίασε αύξηση εξαγωγών από 112 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 170 εκατομμύρια ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας ότι ο τομέας των τροφίμων και ποτών της Ελλάδας έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του κλάδου, όπως η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές πιέσεις, και ανέδειξε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. «Η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά πράξη ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, ως σταθερός εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας την πολιτική σταθερότητα, την εμπορική διπλωματία, και την προσήλωση σε υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, είπε.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μοναδικά προϊόντα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και συνδέουν τους Έλληνες παραγωγούς με κορυφαία εστιατόρια. Επί πλέον, η καινοτόμα B2B πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης για την εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών, μέσω προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων παραγωγών στις διεθνείς αγορές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.
«Είναι τιμή μου να εγκαινιάζω μία από τις κορυφαίες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη χώρα μας, η οποία φέρνει κοντά 250 εκθέτες από 19 χώρες και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως κατά την περιήγησή του στα περίπτερα αυτό που είχε δημιουργηθεί ως προσδοκία ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα. Τόνισε δε πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση δείχνει την προσπάθεια που κάνει και η ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και η χώρα γενικότερα, να αναδείξει τα πολύ σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
8η Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο: Η πιο γλυκιά εμπειρία της Αθήνας!
Η πιο γλυκιά γιορτή της πόλης επιστρέφει για 8η χρονιά στο εμβληματικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου!
Από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 100 μελισσοκόμοι και παραγωγοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώνονται για να προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία αφιερωμένη στο μέλι.
Η Γιορτή Μελιού είναι η ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε σπάνιες και εκλεκτές ποικιλίες μελιού, ανακαλύπτοντας μοναδικές γεύσεις που αναδεικνύουν τη μελισσοκομική παράδοση του τόπου μας.
Μέσα από μια γλυκιά βόλτα, θα μάθετε τα πάντα για τη μέλισσα και το αγνό μέλι, καθώς οι ειδικοί μελισσοκόμοι θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά της φυσικής παραγωγής του.
Πέρα από γευσιγνωσία, η γιορτή προσφέρει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους!
Οι μικροί μας φίλοι θα συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια, ενώ οι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τη χρήση του μελιού και την ευεργετική του επίδραση στην υγεία.
Η 8η Γιορτή Μελιού διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18:00, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, κ. Κωνσταντίνο Ζώμπο.
“Ελάτε στον πιο όμορφο κήπο της Αθήνας, για μια γλυκιά εμπειρία που θα σας μαγέψει! Η 8η Γιορτή Μελιού σας υπόσχεται μια αξέχαστη βόλτα, γεμάτη γεύσεις, αρώματα και χαμόγελα” αναφέρουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.
Το ωράριο για επίσκεψη στο φεστιβάλ είναι από τις 10:00 έως τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν parking από Λ.Βασιλίσσης Αμαλίας 33.
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Στο δρόμο του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης»
Μια μοναδική μυτιληνιά ελιά, η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» παίρνει το δρόμο του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Ήδη, ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος φάκελος από τους ειδικούς επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιο Παυλόπουλο και Σέρκο Χαρουτουνιάν και όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη «θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χαρακτηριστεί η ντόπια ποικιλία ελιάς ‘κολοβή ελιά Λέσβου’ ΠΟΠ προϊόν».
Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν ένα ιδιαίτερο προφίλ χαρακτηριστικών και είναι εύκολη η διάκρισή τους από καρπούς άλλων ποικιλιών ελιάς.
Ο καρπός που είναι πράσινος και όταν ωριμάσει μετατρέπεται σε σκούρο μαυροκόκκινο, είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με λεπτό φλοιό και σχήμα ωοειδές ή σφαιρικό και κύριο χαρακτηριστικό την κοίλη απόληξη και την παρουσία θηλής ή ακίδας. Έτσι, οι κολοβές ελιές μοιάζουν με βελανίδια, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται από τους ντόπιους και ως βαλανολιές.
Η συγκομιδή του καρπού γίνεται χειρωνακτικά, δηλαδή με το παραδοσιακό χειρομάδημα (με τα χέρια) ή τη βοήθεια χειροκίνητων (ή μηχανικών) ραβδιών. Έτσι, παρατηρείται παρουσία μικρότερης ποσότητας χλωροφύλλης στο συγκομιζόμενο καρπό, με συνέπεια να έχει μεγαλύτερο χρόνο διατηρησιμότητας και να είναι απαλλαγμένος από χώμα ή τραυματισμούς που υποβαθμίζουν την ποιότητά του.
Το ελαιόλαδο από την κολοβή ελιά συσκευάζεται σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν που έχει χαρακτηρισθεί ως «Λάδι Μυτιλήνης / Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».
Όσον αφορά τώρα τις βρώσιμες ελιές που ζητείται ο χαρακτηρισμός τους ως προϊόν ΠΟΠ, παραδοσιακά ξεπικρίζονται και ζυμώνονται / συντηρούνται σε άλμη με θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές της οριοθετημένης περιοχής, χωρίς κάποια επιπλέον επεξεργασία.
Θετική συνέπεια η παραγωγή ενός προϊόντος με τη δυνατόν μικρότερη επεξεργασία. Σε κάποιες περιπτώσεις η άλμη εμπλουτίζεται και με αρωματικά φυτά του νησιού με στόχο να αναδειχθεί το έντονο άρωμα και η γεύση της ελιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Την Τετάρτη η απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην Περιφέρεια Κρήτης
Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου απονέμεται στην Περιφέρεια Κρήτης ένα σημαντικό βραβείο, το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts &Tourism – IGCAT).
Μια σημαντική διάκριση που έχει ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς μέσα από αυτή σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη «ισχυροποιείται η διακριτή ταυτότητα του νησιού, όπως αυτή διαμορφώνεται διαχρονικά και μέσα από την γαστρονομία και τα ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής».
Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η απόφαση για την ανακήρυξη της Κρήτης σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών που είχαν επισκεφθεί το νησί, με τον κ. Αρναουτάκη να εκφράζει από την πρώτη στιγμή την ικανοποίησή του γι΄ αυτή την εξέλιξη.
«Είναι μια βράβευση που μας κάνει υπερήφανους», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας πως: «Η άρτια προετοιμασία της υποψηφιότητας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έφερε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε. Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026, με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας».
Την απόφαση της Διεθνούς Βράβευσης είχε αναγνώσει η Dr. Diane Dodd, ιδρύτρια και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου IGCAT, η οποία μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως η κριτική επιτροπή μετά την επίσκεψη στο νησί και την αξιολόγηση που έγινε, έκρινε ότι η υποψηφιότητα της Κρήτης ενσωματώνει τους τομείς ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώθηκε το KOUZINA 2024: η τελετή λήξης στην παραλία Ιερισσού
Με τη συμμετοχή 182 τουριστικών επιχειρήσεων και 26 κοινωνικών φορέων, ο Δήμος Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής «αποχαιρέτησαν» το KOUZINA 2024, το οποίο φέτος διήρκεσε 4 ολόκληρους μήνες, έχοντας αναδείξει όλες τις τουριστικές μορφές, που αναπτύσσονται στην Ανατολική Χαλκιδική.
Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων συμμετοχής (8.9.24) παρουσιάσθηκε ο απολογισμός έργου της διοργάνωσης, η οποία αποτελεί κορυφαίο πλέον εθνικό θεσμό και έμπρακτη απόδειξη του «πώς η γαστρονομία μετατρέπεται σε όχημα τουριστικής ανάπτυξης στους σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς».
«Ανάμεσα στους φετινούς στόχους», είπε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, «ήταν η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και των διεθνών σχέσεων του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία εκδηλώθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του διεθνούς συμποσίου με τίτλο Following Aristotle: 9 από τις 11 δικτυωμένες (με το Δήμο) ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις παρουσίασαν τη σύνδεσή τους με την αριστοτελική φιλοσοφία και τον αθωνικό πολιτισμό».
Μέσα από το έργο εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση, το KOUZINA συνδέθηκε με ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, που αποτελούσαν γιορτές των ελληνιστικών χρόνων, αφιερωμένων στον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη.
Παράλληλα το KOUZINA ανέδειξε τη χρήση 33 τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική, αλλά και το έργο αντίστοιχων παραγωγών, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο εντάσσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, δημιουργώντας σταδιακά έναν προορισμό, η γαστρονομία του οποίου αποτελεί πρότυπο κυκλικής οικονομίας.
Το KOUZINA βασίσθηκε σε ένα προωθητικό σχέδιο, όπου 5 κορυφαίες παρεμβάσεις προετοίμασαν το κυρίως θέμα του.
Ξεχωριστό ήταν το δρώμενο, όπου το «αριστοτελικό παραμύθι» περιέγραψε (μέσα από ιστορική παράθεση στοιχείων) την καθημερινότητα του Στανού και του Παλαιοχωρίου – από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι τους σύγχρονους, τοποθετώντας τον Αλέξη Ζορμπά να περιηγείται στις ορεινές διαδρομές του Κάκαβου και του Αριστοτελικού Όρους. Times, Sunday Times, The Sun, Express.co περιέγραψαν με μοναδικό τρόπο αυτήν τη σύνδεση, ενώ ανέδειξαν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Κατά τη διάρκεια του KOUZINA ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώθηκε με το Δήμο Banja Luca, συνεχίζοντας το οργανωμένο άνοιγμα στα δυτικά βαλκάνια, ενώ αφιέρωσε μία ολόκληρη θεματική ενότητα στην κουζίνα της Σικελίας και στις δικτυωμένες με το Δήμο Αριστοτέλη σικελικές πόλεις: Παλέρμο και Μεσσήνα. Το 2025 η Αριστοτελική Σύμπραξη και η Fiavet Sicily διοργανώνουν το 1ο Συμπόσιο Σχολικού Τουρισμού στην Ανατολική Χαλκιδική, με τη συμμετοχή 100 περίπου Σικελών μαθητών.
Τιμώμενος ευρωπαϊκός προορισμός ήταν η Μάλτα, στην οποία αφιερώθηκε ένα ολόκληρο γαστρονομικό τετραήμερο, ενώ ιδιαίτερο ήταν το πολιτιστικό-γαστρονομικό αφιέρωμα στο Καζακστάν.
Τιμώμενος ελληνικός προορισμός ήταν η Φλώρινα, η οποία αναγνώρισε στο έπακρο την επιλογή του KOUZINA. Ένα ολόκληρο τριήμερο, αφιερωμένο στη μακεδονίτικη μουσική των χάλκινων και στη γαστρονομία της πόλης στάθηκε αφορμή για γιορτή στη Μεγάλη Παναγία, την Αρναία και την Ιερισσό.
Το φετινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην Αρναία, όπου αναβιώνει ο Αρνιώτικος Γάμος: βήμα προς βήμα μία καταγραφή πολιτισμού, ενταγμένη ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος.
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Κρήτη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026
Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε την ένταξη της Κρήτης στις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης.
Το νησί, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των Ειδικών που το επισκέφθηκαν πρόσφατα, ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026».
Πρόκειται για μία εξέλιξη με ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς η ομόφωνη απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, ισχυροποιεί τη διακριτή ταυτότητα της Κρήτης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πέρασμα των χρόνων.
Μία ταυτότητα με ισχυρά ιστορικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρίσκονταν επί αιώνες κρυμμένα στην κρητική γη και ήρθαν στο φως μέσα από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Και ταυτόχρονα μία ταυτότητα προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον, καθώς η μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας συνιστά ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, «η τιμητική απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, για την ανακήρυξη της Κρήτης ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026 συνιστά μια μεγάλη επιτυχία. Μια εξέλιξη που μας κάνει υπερήφανους».
«Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026 με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας», προσθέτει ο κ. Αρναουτάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
You must be logged in to post a comment Login